Csepel – még kapható a Nagy Magyarország ikonikus száma

iho.hu

A Csepel – a magyar honvédelem szigete címmel megjelent történelmi magazin a magyar hadiipar egykori fellegvárával foglalkozik.

A Weiss Manfréd és bátyja által alapított, a 20. század első évtizedére hatalmas komplexummá fejlődött gyár világszinten is kiemelkedő ipari teljesítményt nyújtott. Az első világháború után meglehetősen nehéz helyzetbe került országban gyártott repülőgépeket, harckocsikat és egyéb járműveket áttekintve bizony elámul az ember.

Élvezetes stílusú cikkekben fedezhetjük fel újra a legendás Csepel motorkerékpár, teherautó és más gyártmányok történetét is, amelyek világhíressé tették a csepeli márkát. Olvashatunk az 1945-ben létesített csepeli internálótáborról, illetve az 1956-os forradalomhoz kötődő hősiességről: a helyi munkások az utolsó percig küzdöttek a szovjet megszállás ellen, még azután is, hogy Budapest elesett. A lap részletesen ismerteti, hogy kik és miért aggattak „vörös” jelzőt arra a Csepelre, amely valójában sohasem volt vörös. A magazin letehetetlen olvasmány a történelem és a technikatörténet iránt érdeklődő olvasók számára.

A Nagy Magyarország 100 oldalas Csepel száma a Kárpát-medence legnagyobb példányszámú történelmi magazinjaként jelent meg nyáron 50.000 példányban.

Bővebben a lapról itt olvashatnak.

Forrás: iho.hu

13 hozzászólás “Csepel – még kapható a Nagy Magyarország ikonikus száma” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    “1947-ben Alfried Krupp és a cég tizenkét igazgatója háborús bűnösként állt az amerikaiak bírósága előtt.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. vitéz bihari Grün szerint:

    “Csepel – még kapható a Nagy Magyarország ikonikus száma”
    Esetleg “Vörös Csepel” könyvre cserélhető!
    “Sz..t sz…rt” jeligére! ))) 😛 (((

  3. hitetlen szerint:

    Én most dobtam ki !

  4. Canci szerint:

    Remek kiadvány, nálunk senki nem dobta ki. Aki egy kicsit is csepelinek tartja magát, és szereti a kerületet, biztosan ott tartja a könyvespolcon, csakúgy, mint én is.

  5. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Szeretnék egy ilyet rendelni, kapni, tényleg nagyon kellene, mennyit kóstál?
    Le ne maradjak róla, miért csak most teszik közzé? Ha nyáron jelent meg miért a következő évben cikkeznek róla? Vagy épp az hogy nem fogy? Ezen ne múljék, kérek kettőt, hátha az egyiket Smit Pal ellenőrizte hejesirásüggyileg.

  6. lucifer szerint:

    Ha jól emlékszem rá, ezt a kiadványt Csepelen terjesztették, hozzám is bedobtak egy példányt. Reklámozta a Csepel Infó is, miért ne reklámozta volna, mikor Fidesz nyelven íródott, sok csúsztatással.
    Ami az Ábel Attila szerkesztésében megjelent “Vörös Csepel” nevű förmedvényt illeti, nem sok sikert aratott. A benne felsorolt rágalmak mind megdőltek, meg lehet tenni a rágalmazások miatti feljelentéseket.
    Nagyapó említi, hogy a Kruppot és társait háborús bűnösként felelősségre vonták. Ezzel nyilván arra céloz, miért nem vonták felelősségre Weis Manfrédot, hiszen az is zsidó(!) volt? Gondolom, azért nem, mert Weis Manfréd 1922. karácsonyán meghalt, így 1945.-ben nem lehetett felelősségre vonni. Utódait pedig 1944.-ben a németek összepakolták és Svájcba vitték.

  7. Gordon szerint:

    Lucifej lassan majd azt is kitalálja, hogy nem halt meg 2 ember az iskolában.

    Szánalmas alak ez a lucifej.

  8. szuszo szerint:

    🙂

    A nagy Magyarország évente 4 számot ad ki.

    Ez a 2012 2. száma.

    Én 8-9 hónappal ezelőtt olvastam!

    Természetesen a fityisz-cenzúrán át kellett esnie….úgy látszik seggdugó vitya s züllött arcú polgármestink se értette mit olvas, különben nem reklámoznák! 🙂

  9. hitetlen szerint:

    Örülök, hogy más is így gondolja.

    Útálom, hogy mindent elferdítenek, azzal a ferde, kicsi elméjükkel.

  10. ebihal szerint:

    De azért beszálltunk pár százezerrel ebbe az újságba!

  11. lucifer szerint:

    Gordon!

    Azt hittem, hogy tudsz olvasni. Ha a témához nem tudsz hozzászólni, maradj csöndben! Mondhatnám gorombábban is, de az nem az én stílusom.

  12. lucifer szerint:

    Ja! Abban az iskolában történt szomorú eset nem pártfüggő, és már lezárt ügy, a tettesek megkapták jutalmukat. 2010 óta is történtek súlyos bűncselekmények, pedig már régen lejárt a kéthetes határidő!

  13. Bugi szerint:

    Nem pártfüggő, mert MSZP-sek voltak.

Itt lehet hozzászólni !