Fogyasztóvédők a termékbemutatókról: Vigyázat, csalnak!

Csepel.hu

Ki ne hallott volna már a termékbemutatókról? Általában szórólapokon, telefonon invitálnak egy árubemutatóra, ahol ajándékokat, ingyen ebédet ígérnek, de vigyázat: sokba kerülhet ez nekünk!

Egy megtévesztett asszonyra például egy porszívót sóztak rá 25 ezer forintért, ami még rendben is lett volna, de kiderült, hogy valójában 200 ezret követelnek rajta. Egyebek mellett ilyen esetekről számolt be Fülöp Zsuzsa, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

A porszívós hölggyel (az illető nem csepeli) az történt, hogy jóhiszeműen elment egy termékbemutatóra, ahol az üzletkötők addig bizonygatták egy porszívó kiválóságát, míg a gyanútlan fogyasztó meg nem vásárolta. A szerződés megkötésekor azonban lényeges információkat hallgattak el előle. Csak utólag közölték vele, hogy a 25 ezer forint csak előleg, s a 200 ezer forint valós árat mindenképpen behajtják rajta. Az asszonynak azt sem hozták tudomására, hogy a vásárlás után 8 napon belül élhet az „elállás jogával”, vagyis visszaadhatta volna a terméket, amelyet az eladó köteles visszavenni és a kifizetett pénzt visszatéríteni. Az eset kapcsán végül a fogyasztóvédők léptek fel a pórul járt hölgy védelmében, s a vásárló megtévesztése miatt eljárást indítottak.

Fülöp Zsuzsa elmondta, hogy a termékbemutató önmagában nem törvényellenes, de a vevőket túlságosan gyakran becsapják. Az üzletkötők elsősorban az idősebb embereket csalogatják el előadásaikra, mert ők óvatlanabbak, a tapasztalatok szerint könnyebben rászedhetők. A szervezők ajándékokat, szép nyereményeket ígérnek, amik általában a szemfényvesztés részei. A felkínált termékeket nem egy esetben bizalmi jeggyel látják el, pedig ezt nem tehetnék: például olyan címkét ragasztanak rá, hogy „magyar termék”, ami valótlan. Áradoznak a termékekről, amit azzal a hamis szlogennel egészítenek ki, hogy „csak most, csak itt, csak önnek!” A kellőképpen összezavart vásárlók egy része pedig alaposan bevásárol. Utólag jön rá, hogy a terméket jóval drágábban adták el neki, mintha egy hagyományos üzletben vette volna azt meg; a nyereményt pedig csak úgy veheti át, ha előbb 100 ezer forintért vásárol. Az ajándékok között pedig csupa olyan limlom van, amelyeket ráadásul tilos forgalmazni termékbemutatón. Ezek közé tartozik az élelmiszer, gyógyszer, táplálékkiegészítők, ékszer, dohány, italok. A vevőket nem tájékoztatják a már említett „elállási jogukról”, vagyis arról, hogy a terméket indoklás nélkül visszaadhatják az üzletkötőknek nyolc napon belül. Egy fogyasztót például úgy csaptak be, hogy 30 ezer forint kötbért kértek, amikor visszavitte az árut. Ennél is durvább jogsértés, amikor a vevőket addig nem engedték ki a teremből, amíg nem vásároltak valamit.

Fülöp Zsuzsa megemlítette, hogy tavaly mintegy 400 panasz érkezett a termékbemutatókra, s ezek jó része jogos volt. A fogyasztóvédők ellenőrzésképpen nemritkán maguk is megjelennek bemutatókon, ám amikor kiszúrják őket, a szervezők technikai okokra hivatkozva lemondják az előadásokat. Mit tehetnek a fogyasztók saját érdekükben? Legyenek óvatosak, s addig semmiféle szerződést ne írjanak alá, amíg a legapróbb betűket is el nem olvasták. De inkább ne írjanak alá semmit, hanem előtte beszéljék meg a tennivalókat családtagjaikkal. A legjobb megoldást alighanem Ausztriában találták meg, ahol – ellentétben a jelenlegi magyar gyakorlattal – olyan szigorú szabályok közé szorították a termékbemutatók működését, hogy azok valójában meg is szűntek.

Forrás: csepel.hu

5 hozzászólás “Fogyasztóvédők a termékbemutatókról: Vigyázat, csalnak!” bejegyzésre

  1. Házalók és kóklerek kíméljenek!
    Komolyan veszik a Vezíírt meg a szárnyassegédjét, a Lézer Jankót! ))) 😛 (((

  2. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Ugyanolyan szitu jön be nekem erről, mint a MÉH-telepről.
    Egyszerűen az éttermeseket is meg kéne bűntetni, akik ilyen lekvárosköcsögtől elfogadják a 30 ezer Forintot az 1000 Ft-os menüre, amit kihoz 270 Ft-ból. Amúgy a Bogrács Étterem vállalt be ilyeneket korábban, a sok nyugger ott hallgatta ezeket a senkiházi csalókat. Akkor beszartam a röhögéstől, mert takarót árult 97 000 Ft-ért, igen jól írtam 97 000 Forint, ja és a Tescoba ugyanezt a takarót (bárányszőrős vagy mi a tököm) két héttel később láttam 11 900 Ft-ért, igen 11 900 Ft-ért.
    Csinálnak ilyet a Radnótiba is, Nagyanyámék elmennek, ők jókat zabbantanak ilyenkor, a piát maguknak kell fizetni, jókat nevetnek magukban, és mindig hazahoznak valamit, múltkor ilyen meleg-hideg levegőt fújó tiszta modern valamit nyertek, tök ingyér, nyertek már késkészletet, edénykészletet, hát igen innen tudom hogy a raffkóság tőlük jött….

  3. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    a videó falsch! Ez nem is arról beszél, ami ki van feliratozva, ez HAZUGSÁG!!!

    Magyarországot nem így nevetik ki, mert az sértő lenne.

  4. lucifer szerint:

    Nem akarom védeni Orbánékat, távol áll tőlem. De ez a videó, aminek a linkjét vitéz bihari Grün közölte, egyszerűen hazugság! A szöveg nem erről szól! Az egyszerű németül nem értő emberek meg megeszik ezt a hülyeséget! Ilyen eszközzel nem szabad kampányolni! Vagy lehet, hogy provokáció? Az is lehet, mert az ilyen módszer nem idegen a Fidesztől.

  5. szigetország szerint:

    Lucifernek igaza van!

    A grün által belinkelt videón a svájci parlament képviselője egészen másról beszél németül, mint ami a magyar feliratozásban szerepel.
    Ezt én mókának veszem, jópofa dolog, ilyen erővel Gyurcsányit is ki lehetne figurázni.
    Az illető képviselő egyébként nem a szövege miatt röhög, hanem egyszerűen nevetési rohamot kapott — van ez így!

Itt lehet hozzászólni !