Montessori-botrány: Hiller elismerte a szabálytalanságokat

Csepel.info

Montessori középiskola

A Montessori középiskola bódéháza Kőbányán, ahol tanárok nélkül folyik az oktatás – középiskola, messze nem középiskolás fokon

Több hónappal a Montessori középiskola érettségi-botrányának kirobbanása után Hiller István oktatási miniszter is elismerte, hogy szabálytalanságok történtek az érettségi során. A miniszter ugyanakkor továbbra sem tett konkrét lépéseket, sőt, nem tett ígéretet sem a jogszabályok szerint egyértelműen érvénytelen vizsgaeredmények visszavonására. A szülők nem csodálkoznak: szerintük ugyanis, ha a miniszter a munkáját végezné, Gyurcsány egyik fiától is el kellene vennie az érettségi bizonyítványt.

2008. június 25-én a Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium három diákjának szülei azzal fordultak a sajtóhoz, hogy egy diákot – egészen pontosan a miniszterelnök egyik fiát – a vizsgák során jogosulatlan előnyökhöz juttatták, és külön terembe zárkózva, szakoktató mellett írta meg az írásbeli érettségit. A szülők azt is elpanaszolták, hogy az iskolában az oktatás minősége kritikán aluli volt, és az érettségi alatt törvénytelenségek sorozatát követték el. Az Oktatási Hivatal vizsgálata ezek után – többek között – feltárta, hogy egyetlen középiskolai tanárt sem alkalmaztak a Montessori iskolában a tanulmányi időszak és az érettségi vizsgák idején.

Hiller elismer és ködösít

A szülők még akkor, júniusban gyakorlatilag az összes illetékes szervet, így Hiller István oktatási minisztert is megkeresték panaszukkal, aki augusztus 27-i keltezéssel, de csak az elmúlt hét végén válaszolt az egyik szülő kifogásaira.

Hiller István ebben kiemeli: „sem én, sem az Oktatási és Kulturális Minisztérium, sem az Oktatási Hivatal illetékesei nem tettek nyilatkozatot arról, hogy a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában a 2008 tavaszi vizsgaidőszakban lefolytatott érettségi vizsgák során nem történt törvénysértés. Az ügyben illetékes Oktatási Hivatal közleményében, illetve az Ön által is ismert határozatában megállapította, hogy az érettségi vizsga lebonyolítása során történtek szabálytalanságok.”

Az érintett szülők azonban sérelmezik, hogy az oktatási miniszter ezek után már nem volta le a következtetést az érettségire vonatkozóan. Mindössze a tanárok teljes hiányára utalva jegyezte meg, hogy „a jelenlegi jogszabályok – bizonyos esetekben – lehetővé teszik, hogy pedagógusok szakképzettség nélkül is taníthassanak.” Bár a miniszter maga is elismeri, hogy a konkrét esetben a szakképzetlen oktatók alkalmazása jogellenes volt, erről azt írja, hogy ezek tényét bizonyítani kell. „Ez az Oktatási Hivatal kompetenciája. Az Oktatási Hivatal eljárásának megalapozottságát az Oktatási Hivatal döntése elleni jogorvoslati kérelem alapján van lehetőségem kivizsgálni.” – fogalmaz Hiller István.

Csak a lényeg nem derült ki

Csak az nem derül ki a miniszter úr leveléből, hogy miről beszél, mit akar, mit fog tenni, és egyáltalán mit tehetünk mi ebben a helyzetben – fogalmazott lapunknak az Oktatási Hivatalhoz forduló szülő, aki ma adta fel a miniszternek írt válaszlevelét.

Az Oktatási Hivatal megállapítása alapján nem lehet érvényes a Montessori iskolában megtartott érettségi. Ezt azonban a hivatal határozata nem mondta ki egyértelműen, pusztán a törvénysértések megállapításai alapján nyilvánvaló. Például, a szóbelin csak legalább három szakképzett érettségi-bizottsági tag előtt lehet letenni jogszerűen a vizsgákat, míg a Montessori vizsgáztatói között egyetlen szakképzett tanár sem volt. Nem is lehetett, hiszen ebben a középiskolában egyetlen középiskolai tanárt sem találtak a vizsgálat során, ami önmagában is abszurdum. A hivatal határozata azt ugyan megállapította, hogy nem volt szakképzett tanár az érettségin, de már nem vonja le a következtetést, hogy az így nem lehetett érvényes – magyarázta el lapunknak az egyik anyuka a következmények kikerülésére kitalált furfangos megoldást.

A szülők most ismét a miniszterhez fordultak. Adott egy egyértelműen szabálytalanul, sőt, törvénytelenül működő iskola, és egy egyértelműen szabálytalanul, sőt, törvénytelenül megtartott érettségi. Ilyenkor azt hinné az ember, hogy lépések történnek az iskola bezárására és az érettségi érvénytelenítésére, de nem. Bár állítólag ez az ország jogállam, fogalmunk sincs, hogy ki az illetékes az ügyben, és ezt senki nem tudja megmondani, még Hiller István miniszter sem. Itt mindenki egymásra kenegeti a felelősséget, senki nem meri kimondani azt, amit mindenki tud, mert az egyik érintett gyerek apja a miniszterelnök – fogalmazott az egyik anyuka.

Újra feltett kérdések

Az érettségi botrányt kirobbantó szülők Hiller Istvánnak írt válaszlevelükben most ismét felteszik azokat a kérdéseket, amelyeket egyszer már feltettek, és a miniszter – nyilván nem véletlenül – válaszolatlanul hagyott. Az alábbiakban ezeket idézzük.

– Lehet-e úgy törvényesen középiskolát működtetni, hogy az iskolában az Oktatási Hivatal szerint egyetlen olyan oktató sem volt, aki középiskolában taníthatott volna? (A Hivatal négy tanár esetében megállapította, hogy nem volt meg a szükséges végzettségük, további hétnek pedig semmiféle végzettséget igazoló papírja nem került elő. A Hivatal egyetlen olyan tanárt sem talált, akinek be tudták volna mutatni a középiskolai oktatásra feljogosító végzettségről szóló diploma-másolatokat.)

– Mint történelem tanár, Ön szerint megengedhető-e, hogy úgy érettségizzenek le a diákok történelemből, hogy negyedik év végére a középkori városokig jutottak a tananyagban?

– Kijelentheti-e az Oktatási Hivatal, hogy törvényes volt egy érettségi, ha az érettségiztető oktatóknak nem volt meg ehhez a törvény által biztosított joga? Érettségiztethet-e ma Magyarországon bármilyen magánszemély, tekintet nélkül a végzettségére, ahogy ez a Montessori iskolában történt?

– Ha a 100/1997. (VI. 13.) Kormány Rendelet alapján a Montessori középiskola érettségije érvénytelen volt – ami az Oktatási Hivatal Határozata alapján egyértelmű, miért késlekedik még mindig az érettségi-eredmények érvénytelenítésével? Emlékeztetőül: a 100/1997. (VI. 13.) Kormány Rendelet alapján csak akkor működhet és vizsgáztathat egy érettségi bizottság, ha legalább három megfelelő végzettséggel rendelkező érettségiztető tanár tagja jelen van a vizsgán. A Montessori érettségijén ezzel szemben egyetlen ilyen tanár volt, a bizottság külsős elnöke. Egy fővel nem működhet érettségi bizottság, és nem is lehet érvényes az általa lefolytatott érettségi eredmény.

– Hogyan jelenthette ki az Oktatási Hivatal, hogy az érettségi érvényes volt, ha a törvényességi észrevételt tevő szülők által tett kifogások jelentős részét meg sem vizsgálják? Miközben az egyik gyerek több tantárgyból is kedvezményeket kapott, ez nem került jegyzőkönyvbe. Egy tantárgyból jegyzőkönyvezve lett a kedvezmény, de abból a kedvezményre feljogosító orvosi igazolást az Oktatási Hivatal jegyzőkönyve szerint sem tudta bemutatni az iskola. Ezt miért nem vizsgálta az Oktatási Hivatal, csak mert ez a gyerek a miniszterelnök úr fia volt? A fiú szaktanár mellett vonult el egy másik terembe, amelyet magukra zártak. Ezt sem vizsgálták ki. Ha ez általános esetben szabálytalan, akkor most miért kivételeztek? Miért nem vizsgálta felül az Oktatási Hivatal a jegyzőkönyvek hiányosságait?

– Hogyan lehetséges, hogy az Oktatási Hivatal és a Miniszter Úr nem tiltakozott az ellen a példátlan és felháborító fővárosi főügyészségi döntés ellen, hogy alapítványi tanárokat jogszerűen meg lehet vesztegetni, és Magyarországon törvényesen lehet adni-venni a félévi és év végi jegyeket? Ön szerint az ilyen jellegű döntések hogyan fogják befolyásolni az esélyegyenlőség elvét?

– És végezetül: miközben sikerpropaganda zajlik az oktatás fantasztikus fejlődéséről, hogyan lehetséges, hogy a Miniszter úr szerint már tanárok sem kellenek az iskolákba?

Csepel.info

A cikkhez kapcsolódó dokumentumok

Hiller István levele

Hiller levél

1. oldal

Hiller levél

2. oldal

Az Oktatási Hivatal Határozata

Oktatási Hivatal határozata

1. oldal

Oktatási Hivatal határozata

2. oldal

Oktatási Hivatal határozata

3. oldal

Oktatási Hivatal határozata

4. oldal

Oktatási Hivatal határozata

5. oldal

Oktatási Hivatal határozata

6- oldal

Oktatási Hivatal határozata

7. oldal

Oktatási Hivatal határozata

8. oldal

Oktatási Hivatal határozata

9. oldal

Oktatási Hivatal határozata

10. oldal

A szülők válaszlevele

Tisztelt Hiller István Oktatási Miniszter úr!

Alulírott a 2008. augusztus 27. kelt, illetve 2008. szeptember 12. napján kézhez kapott levelével kapcsolatban az alábbiakat kívánom Önnel közölni.

Először is kérjük, hogy indítsanak ismételten törvényességi felügyeleti vizsgálatot a Montessori iskola működésével kapcsolatosan. Kérésünk alapja, hogy a részben közpénzből működő alapítványi iskola a 2008/2009. tanévet ismételten úgy kezdte meg, hogy oktatói nem változtak, és nem szüntették meg az iskolában feltárt, példátlan szabálysértéseket. Azaz: a Montessori középiskolában továbbra sem középiskolai tanárok tanítanak, vizsgáztatnak, ugyanúgy folytatják jogszabálysértő tevékenységüket, mintha nem történt volna semmi, a tanulókat nem tanítják, illetve nem megfelelően tanítják!

Kérjük tájékoztatni szíveskedjen a megfelelő jogi lépések megtételével kapcsolatosan!

Először is végtelen hálára kötelez, hogy a 2008. július 25. napján történt megkeresésemre egyáltalán válaszolt. Azonban válasza mélységesen megrázott.

Nevezett megkeresésében nagyon finoman fogalmazott, amikor is azt írta, hogy szabálytalanságok történtek a Montessori Alapítványi Általános Iskola,Gimnázium és Szakközépiskolában a 2008 tavaszi vizsgaidőszakban lefolytatott érettségi vizsgák során.

2008. június 20. napján kértük az illetékes Oktatási Hivatalt, illetve annak Vezetőjét, hogy törvényességi felügyeleti vizsgálatot szíveskedjen lefolytatni nevezett oktatási intézményben mind az érettségi vizsgák alatt történt szabálytalanságok, jogszabálysértések, törvénysértések, mind pedig nevezett iskola működésével kapcsolatos szabálytalanságok, jogszabálysértések valamint törvénysértések miatt.

Mellékelten megküldöm Önnek fénymásolatban az Oktatási Hivatal által készített Határozatot, valamint ennek a határozatnak az alapjául szolgáló jegyzőkönyvek fénymásolatát, hiszen ezen jegyzőkönyvek alapján készült az ominózus határozat az Oktatási Hivatal részéről.

Sajnálatos módon az Oktatási Hivatal Vezetője elmulasztotta Önnek megküldeni ezen dokumentációkat, de én szeretném ezt a hiányosságot pótolni, remélve, hogy nem zavarom ezzel a Tisztelt Minisztérium illetékeseit, illetve Önt!

Csak a főbb megállapításokat szeretném kiemelni Önnek előzetesen ebből a határozatból, természetesen , hacsak nem sértem meg vele Önt!

– „Megállapítom, hogy az intézmény és vezetője megsértette a tanügyi dokumentumok vezetésére vonatkozó szabályokat…”

– „Megállapítom, hogy az intézmény megsértette a csoportok összevonására, a csoportok és osztályok létszámára vonatkozó szabályokat….”

– „Megállapítom, hogy az intézmény megsértett a sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó szabályokat….”

– „Megállapítom, hogy az intézmény megsértette a pedagógusok foglalkoztatására, szakképzettségére és a munkajogi dokumentációra vonatkozó szabályokat…”

– „Megállapítom, hogy az intézmény megsértette az állami vizsgák szervezésére vonatkozó szabályokat…”

Az általam megfogalmazott kérdésekre az Ön válaszát figyelembe véve, tehát nincsenek jogszabályok, azokat semmi nem korlátozhatja! Ez érdekes megállapítás az Ön részéről!

Rendkívüli módon örülök, hogy leírja a hatályos jogszabályt a sajátos nevelési igényű tanulók tekintetében, azonban nem ez volt a kérdés erre vonatkozólag.

A kérdés arra vonatkozott, hogy sajátos nevelési igényű tanuló esetében, amennyiben van megfelelő szakértői és rehabilitációs bizottsági javaslat, akkor milyen alapon teheti meg egy intézmény vezetője, hogy azt figyelmen kívül hagyja.

Az esemény pikantériája ebben az esetben még az is, hogy kettő sajátos nevelési igényű tanuló közül annak, akinek nem volt az intézmény birtokában orvosi igazolása (Oktatási Hivatal jegyzőkönyvében szerepel), aki történetesen a jelenlegi miniszterelnökünk fia, az megkapott minden jogszabályi kedvezményt az érettségi vizsgán. Azt a tanulót viszont, aki rendelkezett hasonló igazolással, a vezető egyszerűen letiltotta az igénybe vehető kedvezményekről.

Tisztelt Miniszter úr! Mi ez, ha nem érdekes, és mi ez ha nem felháborító?

Levelének második oldalán, a második bekezdésben megfogalmazottak alapján, mely így szól „E bizonyos esetekben lehetővé teszik, hogy pedagógusok szakképzettség nélkül is tanítsanak” a következőket tudom következtetésként levonni, mint teljesen laikus, és egyszerű ember.

Tehát ma hazánkban bizonyos esetekben taníthat bárki, és jog szerint működhet olyan középiskola, ahol egyetlen egy középiskolai tanár sem tanít? Kénytelen vagyok a 2008. augusztus 1-jén közzé tett, és az Ön által válaszra sem méltatott nyílt levelünk kérdéseit, valamint néhány azóta felmerült kérdést újra feltenni:

Lehet-e úgy törvényesen középiskolát működtetni, hogy az iskolában az Oktatási Hivatal szerint egyetlen olyan oktató sem volt, aki középiskolában taníthatott volna? (A Hivatal négy tanár esetében megállapította, hogy nem volt meg a szükséges végzettségük, további hétnek pedig semmiféle végzettséget igazoló papírja nem került elő. A Hivatal egyetlen olyan tanárt sem talált, akinek be tudták volna mutatni a középiskolai oktatásra feljogosító végzettségről szóló diploma-másolatokat.)

– Mint történelem tanár, Ön szerint megengedhető-e, hogy úgy érettségizzenek le a diákok történelemből, hogy negyedik év végére a középkori városokig jutottak a tananyagban?

– Kijelentheti-e az Oktatási Hivatal, hogy törvényes volt egy érettségi, ha az érettségiztető oktatóknak nem volt meg ehhez a törvény által biztosított joga? Érettségiztethet-e ma Magyarországon bármilyen magánszemély, tekintet nélkül a végzettségére, ahogy ez a Montessori iskolában történt?

– Ha a 100/1997. (VI. 13.) Kormány Rendelet alapján a Montessori középiskola érettségije érvénytelen volt – ami az Oktatási Hivatal Határozata alapján egyértelmű, miért késlekedik még mindig az érettségi-eredmények érvénytelenítésével? Emlékeztetőül: a 100/1997. (VI. 13.) Kormány Rendelet alapján csak akkor működhet és vizsgáztathat egy érettségi bizottság, ha legalább három megfelelő végzettséggel rendelkező érettségiztető tanár tagja jelen van a vizsgán. A Montessori érettségijén ezzel szemben egyetlen ilyen tanár volt, a bizottság külsős elnöke. Egy fővel nem működhet érettségi bizottság, és nem is lehet érvényes az általa lefolytatott érettségi eredmény.

– Hogyan jelenthette ki az Oktatási Hivatal, hogy az érettségi érvényes volt, ha a törvényességi észrevételt tevő szülők által tett kifogások jelentős részét meg sem vizsgálják? Miközben az egyik gyerek több tantárgyból is kedvezményeket kapott, ez nem került jegyzőkönyvbe. Egy tantárgyból jegyzőkönyvezve lett a kedvezmény, de abból a kedvezményre feljogosító orvosi igazolást az Oktatási Hivatal jegyzőkönyve szerint sem tudta bemutatni az iskola. Ezt miért nem vizsgálta az Oktatási Hivatal, csak mert ez a gyerek a miniszterelnök úr fia volt? A fiú szaktanár mellett vonult el egy másik terembe, amelyet magukra zártak. Ezt sem vizsgálták ki. Ha ez általános esetben szabálytalan, akkor most miért kivételeztek? Miért nem vizsgálta felül az Oktatási Hivatal a jegyzőkönyvek hiányosságait?

– Hogyan lehetséges, hogy az Oktatási Hivatal és a Miniszter Úr nem tiltakozott az ellen a példátlan és felháborító fővárosi főügyészségi döntés ellen, hogy alapítványi tanárokat jogszerűen meg lehet vesztegetni, és Magyarországon törvényesen lehet adni-venni a félévi és év végi jegyeket? Ön szerint az ilyen jellegű döntések hogyan fogják befolyásolni az esélyegyenlőség elvét?

– És végezetül: miközben sikerpropaganda zajlik az oktatás fantasztikus fejlődéséről, hogyan lehetséges, hogy a Miniszter úr szerint már tanárok sem kellenek az iskolákba?

Nevezett levelében Ön hivatkozik az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában megfogalmazottakra.

Miniszter úr! Lehet, hogy még legalább kettő diplomát be kell szereznünk ahhoz, hogy értsük amit ezzel mondani akart, de jelen pillanatban értelmetlenül állunk megjelölt hivatkozására, ezért kérjük, hogy pontosítani szíveskedjen ahhoz, hogy meg is értsük azt.

Miniszter úr! Végezetül azt szeretnénk Öntől kérni, hogy válaszában, mint a Magyar Oktatásért felelős Miniszter legyen szíves válaszolni megkeresésünkre, méghozzá a törvényben előírt határidőn belül – már amennyiben ezt képes betartani.

Köszönettel vesszük mindenre kiterjedő, mielőbbi válaszát

Budapest 2008. szeptember 17.

A témához kapcsolódó cikkek időrendben:

Botrányos érettségi – Gyurcsány fiával kivételeztek?

Amit mondtunk, fenntartjuk

Jogorvoslati kérelem-kiegészítést adtak be a szülők  

Következmények nélküli ország

Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult 

Új érettségit követelnek Gyurcsány fiának iskolájában (+videó)

Egymilliós bírság a Gyurcsány fiú-iskolájának – diploma és erkölcsi nélkül oktattak?

Csúszópénzen vett érdemjegyek a Gyurcsány fiú iskolájában

Nyílt levél Hiller István miniszter úrhoz

Az iskola, amely bukásra áll

Szülők bosszúja lenne a Montessori-ügy?

Látványos időhúzás folyik a Montessori iskola ügyében

Érettségi botrány – interjú a szülőkkel

Magyar abszurd: meg lehet venni az év végi jegyeket az alapítványi iskolákban?

Nem lehet érvényes a Montessori iskola érettségije!

Hiller dönt a Montessori érettségi ügyéről

Montessori forog a sírjában

 

7 hozzászólás “Montessori-botrány: Hiller elismerte a szabálytalanságokat” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Kitűnő iskola el tudom képzelni a tanári kar összetételét. Pl. matek Kis úr növénytermesztő, magyar szépszavú Nagy úr futballedző, kémia Nagy II. úr kőműves, stb. Az iskola viszont beseper félévenként úgy 300 000 Ft-ot tanulóként. (Sokkal olcsóbb 80 000 Ft-ért venni kéz alatt egy érettségi bizonyítványt, viszont ez nem legális).
    Ebben a zseniképzőben végzett miniszterelnökünk fia – botrányos körülmények között – aki már hallgató a Corvinus egyetem pénzügyi szakán (természetesen fizetős).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. hazudozós csepel.info! szerint:

    Na látom visszatért a csepel.info a napi egy Gyurcsány fiút buktató cikkhez.

  3. Jeniszej szerint:

    Úgy látom valakinek a szöveg értési problémái, vannak! Vagy csak türelmetlen az olvasáshoz?

  4. miska72 szerint:

    Hiller Pityu monyon le!

  5. Papi szerint:

    miska72!
    Szerintem hiller pityu határolódjon el hiller pityutól. Sőt az egész oktatás ügytől. Látom megint van egy elmebetegünk.

  6. killer szerint:

    szerintem csak a montessori-t akarják lejáratni ezzel,mert én is ott tanultam és ez a srác,ez a gyurcsi fiacskája is csurcsányos,mint normál emberke.

  7. Manitu szerint:

    Lefogadom, hogy a szövegértést és a helyesírást is ott tanultad.

Itt lehet hozzászólni !