Az iskola, amely bukásra áll

Népszabadság, MTI, Mno.hu, Magyar Hírlap

A jövő héten áll a nyilvánosság elé az Oktatási Hivatal (OH) által egymillió forintra bírságolt Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium fenntartója – tudta meg lapunk. A Fővárosi Főügyészség ugyancsak a jövő hét elejéig dönti el: indít-e nyomozást az OH bűncselekményre utaló körülmények miatt tett bejelentése kapcsán.

Az OH által a napokban elmarasztalt Montessori-iskola csupán egyesületi tagunk, fenntartói és felügyeleti szerepünk tehát nincs felette. Módszertani képzésben és az alkalmazásban nyújtunk segítséget tagjainknak – nyilatkozta a Népszabadságnak Stefán Mariann, a Magyarországi Montessori Egyesület elnöke.

Tény, hogy az elmarasztalt kőbányai iskolának több pedagógusa az egyesület szakmai tanfolyamát elvégezte. Az egyesületi elnök megerősítette, hogy az OH vizsgálata nyomán információt kértek a kőbányai iskola igazgatójától, akitől azt a választ kapták: törvénytelenséget nem követtek el az érettségi vizsgák során (az idei vizsgáról van szó, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gyermeke is érettségi bizonyítványt szerzett – a szerk.), és ezt a gimnázium szerint a hivatal vizsgálata is megállapította. Stefán Mariann azonban nem tudott arról, hogy az OH bűncselekmény gyanújára utaló jelek miatt a Fővárosi Főügyészséghez, illetve a Magyar Államkincstárhoz is fordult megkereséssel. Az egyesületi elnök elmondta, hogy korábban nem kaptak jelzést hasonló problémákról.

Kérdésünkre, hogy kőbányai iskola körüli hírek nem rontják-e a többi Montessori-intézmény hírnevét, Stefán Mariann azt mondta: reméli, hogy a most kipattant ügy nem érinti a többi óvodai és iskolai csoportjukat, hiszen egy “feltételezett negatív eset” kapcsán nem ítélhetjük el a módszert. – Próbáltuk jobban levédetni, az egyes szélsőséges esetektől megkímélni az egyesület “márkanevét”, de azt a választ kaptuk a hivataloktól, hogy az egyes intézményeknek önmagukért kell felelősséget vállalniuk.

Az Oktatási Hivatal elnöke, Bakonyi László felvetésünkre, hogy az eljárás, benne a legmagasabb bírság – egymillió forint – kiszabása a kőbányai Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnáziumra mintha precedensértékűnek tűnne fel a hivatal részéről, azt válaszolta: “nem tagadom, hogy talán ez is benne lehet”. Megerősítette: négy területen tártak fel jogsértéseket. Legkisebb probléma a tanügyigazgatásban és nyilvántartásokban volt (erkölcsi bizonyítványok és a végzettségeket igazoló okiratok megléte). A másik problémahalmaz a mintegy ötven, sajátos nevelési igényű tanulóval kapcsolatban merült fel; a közoktatási törvény szerint az ő állapotukról szóló szakértői véleményeket két-háromévente felül kell vizsgálni, ám ez nem történt meg. – Az intézmény azt sem tudta igazolni, hogy a megfelelő fejlesztői feladatokat ellátja. Ezenkívül találkoztunk olyan diákokkal, akiknek a szakértői és rehabilitációs bizottság nem ezt az iskolát jelölte ki fejlesztő intézményként – sorolta a hiányosságokat Bakonyi. A személyi állomány terén minden lehetséges problémával találkoztak a hivatal munkatársai: voltak nem megfelelő szakvégzettségű pedagógusok. Más esetben a pedagógus munkaköre és a munkavégzés mértéke nem volt összhangban a foglalkoztatási formával. Találtak olyan pedagógust, aki teljes munkakörben is csak megbízási szerződéssel dolgozott.

Az érettségi vizsga szabálytalanságai a negyedik vizsgált kör – itt Bakonyi szerint nem hétköznapi törvénysértések is előfordultak, de voltak adminisztratív mulasztások is. A hivatalvezető megerősítette: valóban a Fővárosi Főügyészséghez fordultak, mivel a vizsgálat során a számviteli fegyelem megsértésével is szembe találták magukat. A szülők vádolták meg az iskolafenntartó alapítványt azzal, hogy befizetéseikről nem adott nekik nyugtát, így nem tudhatják, mihez kezdett a befizetett összegekkel. – A meghallgatások és a tanúvallomások során olyan tény- és vádközlések is elhangzottak a szülők részéről, hogy a tanárokat le lehetett fizetni, illetve a tanárok mondták, hogy a szülők megpróbálták őket megvesztegetni – mondta Bakonyi. A Magyar Államkincstártól azt kéri az OH, hogy vizsgálják felül: jogosultan vett-e igénybe bizonyos állami normatív támogatásokat a Montessori-iskola.

A Fővárosi Főügyészség sajtóosztályán érdeklődésünkre megerősítették: csütörtökön megérkezett hozzájuk az Oktatási Hivatal bejelentése, most az iratok tanulmányozása folyik. Próbáltuk utolérni az iskola működését ellenőrizni hivatott budapesti főjegyzőt, ám Tiba Zsolt szabadságát tölti. Sikerült megszólaltatnunk az eljárás alá vont iskolát fenntartó Montessori Stúdium Alapítvány titkárát. Illés Jenő érdeklődésünkre azt mondta: most kapták kézhez az OH határozatát, azt még tanulmányozzák.

Forrás: Népszabadság

Az unióhoz fordulnak a Gyurcsány-fiú érettségije miatt

Nyílt levelet írtak a Montessori Alapítványi Iskola és Gimnáziumba járó diákok szülei Hiller István oktatási miniszternek, amelyben kifejtik: mivel a magyar hatóságok nem hajlandók rendesen kivizsgálni a miniszterelnök fiának érettségijét, készen állnak arra, hogy az Európai Unióhoz forduljanak jogorvoslatért – írta szombaton a Magyar Nemzet és ugyanerről számolt be a Magyar Hírlap is.

A szülők a Magyar Nemzet ismertetése szerint nyílt levelükben felháborodásukat fejezik ki amiatt, hogy bár a vizsgálat bebizonyította, hogy szabálytalanságok sorozata történt a felkészítés és az érettségi során, mégsem semmisítették meg az eredményeket. “Törvényes volt az érettségi, ha a vizsgáztató oktatók nem is vizsgáztathattak volna?” – idézi a szülők kérdését a Magyar Hírlap annak kapcsán, hogy – mint írták – az Oktatási Hivatal Vizsgálatából kiderült, a középiskolában tanító négy tanárnak nem volt meg a szükséges képesítése, hétnek pedig nem találták semmiféle, végzettségét igazoló papírját.

A két lap egyaránt beszámol arról is, hogy a szülők felróják, az Oktatási Hivatal nem küldte el nekik a vizsgálat eredményét. Ezzel pedig elvették tőlük a jogot, hogy észrevételt, kifogást tegyenek a szervezet határozata ellen vagy mellette. A Magyar Hírlap szerint a szülők – a hivatal álláspontja ellenére – továbbra is azt követelik, hogy egy független testület előtt, a törvényes körülmények biztosítása mellett az összes diák megismételhesse az érettségi vizsgáját.

Forrás: MTI, Népszabadság

Hiller és a furcsa matúra

Nyílt levélben szólították meg a Montessori iskolai érettségi botrány ügyében a panaszos szülők Hiller István oktatási minisztert. Választ akarnak kapni arra, miért nem vizsgálta ki az Oktatási Hivatal azt, hogy a kormányfő fia annak ellenére kapott az érettségin kedvezményt tanulási nehézségei miatt, hogy az erre vonatkozó orvosi igazolást az ellenőrzés során az intézmény nem tudta bemutatni.

“Hol a határ – kérdezik nyílt levelükben a szülők Hiller István oktatási minisztertől –, ahol már olyan súlyos a jogsértés, hogy indokolt a felelősségre vonás?”

Az Oktatási Hivatal számos törvénysértést állapított meg ugyan a Montessori Alapítványi Általános Iskola érettségi vizsgájával és működésével kapcsolatban, mégsem javasolta, hogy semmisítsék meg az eredményeket. “Törvényes volt az érettségi, ha a vizsgáztató oktatók nem is vizsgáztathattak volna?” – kérdezik a szülők annak kapcsán, hogy az OH vizsgálatából kiderült, a középiskolában tanító négy tanárnak nem volt meg a szükséges képesítése, hétnek pedig nem találták semmiféle, végzettségét igazoló papírját. “Ezek alapján – áll a levélben – Magyarországon bármilyen magánszemély érettségiztethet, vagy ez csak akkor történhet meg, ha a diákok között van a miniszterelnök fia?” A szülők tudni akarják, kimondhatja-e az Oktatási Hivatal, hogy érvényes volt az érettségi vizsga, anélkül, hogy kivizsgálta volna a szülők összes kifogását?

Az egyik tanuló több tárgyból is kedvezményt kapott az érettségin, de ez csak egy esetében szerepelt a jegyzőkönyvben. Ám az Oktatási Hivatal ellenőrzésén nem tudták megmutatni azt az orvosi igazolást, ami erre jogosultságot biztosított volna. “Azért nem vizsgálta az OH az ügyet – érdeklődnek a szülők –, mert ez a diák a kormányfő fia volt?” Hasonlóképpen elkerülte a panaszosok szerint az ellenőrök figyelmét az az esemény, hogy Gyurcsány Péter szaktanár társaságában különteremben dolgozhatott a feladatlapján. “Ha általános esetben ez szabálytalan, most miért tett kivételt a hivatal?” firtatják a levél folytatásában. A panaszosok szerint a média írásbelin a jogszabályi tiltások ellenére a teremben a szaktanár a teremben tartózkodott, és egy óra hosszat beszélgetett az érettségizőkkel a feladatok megoldásáról.

A közoktatási törvény előírja, hogy középiskolában a kilencedik évfolyamtól a tantárgynak megfelelő szakos egyetemi végzettségű tanárnak kell tanítania. A szülők az Oktatási Hivatal elnökének nyilatkozatára hivatkozva, amely szerint “szakképzetlen pedagógusokat alkalmaztak”, megjegyzik: ez azt jelenti, nem volt tanár a vizsgabizottságban, így a vizsgák érvénytelenek. A diákok hozzátartozói úgy érzik, félrevezették gyermekeiket a tanárok, amikor az írásbeli vizsgák előtt aláírattak velük egy nyilatkozatot, hogy nem emelnek kifogást vizsgájukkal kapcsolatban. A jogszabályok alapján a tanulók a szóbelik előtt egy nappal megnézhetik feladatlapjuk javítását, ezután pedig a következő munkanap végéig panaszt tehetnek. A vizsgák törvényes lebonyolítását az is megkérdőjelezi, hogy nem rögzítették a jegyzőkönyvben, hogy három szülő jelen akart lenni a szóbeli vizsgán, de azt két diák tiltakozása miatt – egyikük a kormányfő fia volt – meg kellett tagadnia a vizsgaelnöknek.

Az Oktatási Hivatal eddig már kétszer adott ki közleményt a Montessori iskolában lebonyolított botrányos érettségi vizsgáról és a nem kevésbé botrányos tanulmányi felkészítésről. Elismerik bennük, hogy a tanároknak nem volt megfelelő képzettségük, így a gyerekek esélytelenek voltak az érettségi letételére. Ugyanakkor az Oktatási Hivatal sem írásban, sem telefonon egyetlenegyszer sem tájékoztatta a szülőket a vizsgálat eredményéről. A panaszosok, mivel a hivatal csak a sajtón keresztül nyilatkozott az ügyről, úgy döntöttek, ők is hasonló módon válaszolnak. Nyílt levelet írtak Hiller István oktatási miniszternek. A szülők úgy érzik, azzal, hogy nem kaptak tájékoztatást, elvették tőlük a jogot, hogy észrevételt, kifogást tegyenek a szervezet határozata ellen vagy mellette. A szülők – a hivatal álláspontja ellenére – továbbra is azt követelik, hogy egy független testület előtt, a törvényes körülmények biztosítása mellett az összes diák megismételhesse az érettségi vizsgáját.

A Montessori iskola botránya csütörtökön a Fővárosi Főügyészséghez került. Az Oktatási Hivatal vizsgálata során a pedagógusok azt állították, hogy az érettségi előtt megkeresték őket a szülők, és pénzt ajánlottak gyermekük sikeres vizsgáiért. A gyerekek hozzátartozói azt állítják, hogy bevett gyakorlat volt az iskolában az osztályzatok vásárlása. Az ügyészség a jövő hét elején dönt, elrendeli-e a nyomozást. A Magyar Államkincstárnak az Oktatási Hivatal megkeresése nyomán azt kell majd megvizsgálnia, hogy az iskola jogszerűen vette-e fel a sajátos nevelési igényű gyermekek után igényelhető normatívát, mert a szükséges orvosi igazolások nem kerültek elő az ellenőrzések során.

Forrás: Magyar Hírlap

11 hozzászólás “Az iskola, amely bukásra áll” bejegyzésre

  1. Pék szerint:

    Nemértem mit hisznek ezek a szülők a kölkeikről. Nulla tudással független bizottság előtt is elégtelelent kapnak, az egész felhajtással csak magukat és gyermekeiket járatják le.

  2. Bubus szerint:

    Pék, szerintem meg azt nem érted, hogy mi történt. Nem a kölkökkel van a hiba, hanem azokkal, akik (nem) tanították, és (nem) készítették fel őket az érettségire.

  3. Nagyapó szerint:

    Bubus! Igaza van, csak tovább megyek: van egy iskola, ahol amatőr tanítók – komoly pénzért (300 eFt/félév,év?) adnak érettségit. Ezek a kölkök – nem tudom ki a másik – 1mFt/ év összegért diplomát fognak vásárolni.
    Erre van a népi mondás: nem esik messze az alma a fájától.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. baniko21 szerint:

    Kedves Nagyapó!
    Esztétikailag is bántja a szememet az Ön mottója. Szeretem tisztázni
    a fogalomzavarokat. Akikre Ön gondol azok az ugynevezett reformkom-
    munistának titulált valakik. A kommunista eszméhez annyi közük van
    mint kb Önnek. A hazudás, lopás embertipusok szokása, lehet hívő,
    MSZP tag (ezek soha nem voltak kommunisták, sőt ők játszották át a
    magyar nép tulajdonát képező vagyonokat maguknak, meg a kapitalis-
    ta barátaiknak!) , fideszes, vagy akármelyik párt tagja. A tipus az amit
    megélhetési politikusoknak szoktam én nevezni. A tolvaj tolvaj akárhova
    is tartozik. Remélem ebben egyetértünk? A hazugra is ez vonatkozik.

  5. tanár szerint:

    Oktatási rendszerünk ezer sebből vérzik.
    – Nincs szakmai ellenőrzés. Még a rendszerváltás előtti években eltörölték a szakfelgyeletet, amit azóta sem állítottak vissza. Van a szaktanácsadó, aki akkor léphet be az iskola kapuján, ha erre meghívást kap.
    -” A megtanított tananyag 40%-a felesleges ( Magyar Bálint) Azóta sem csökkentették.
    – Az iskolák minden gondját -baját az önkormányzatokra hárították.
    – Hogyan fordulhat elő, hogy megfelelő képesítés nélkül dolgozik valaki? Az Oktatási törvény a dolgozók számára előírt végzettséget mindenki számára érthetően szabályozza.

    A gyermekekkel kapcsolatban: Tanítás helyett felmentést adunk.
    Felmentést az idegen nyelv tanulása alól, amire a későbbiekben elengedhetetlenül szüksége lesz. A szülő most megkönnyebbül, mert gyermeke felmentést kap, de majd szembesülnie kell azzal, hogy röghözkötött lesz. Nem tud elmenni külföldre dolgozni, mert egy pohár vizet sem tud kérni.

    A felmentés bumeráng, ami kegyetlenül visszaüt.

    Felmentést kap írásból. Egy magyar gyermeknek nem kell megtanulnia anyanyelvén írni. Majdan az első munkahelyén íratnak vele egy önéletrajzot, és ő közli, hogy felmentettek írásból. Vajon leendő munkaadója, hogyan fogadja ezt ahírt? Kell e neki olyan beosztott, aki még írni sem tud?

    Kedves Szülők!
    Ne engedjék felmenteni gyermeküket! A felmentés meglépés a tanítás elől. Meglépés a gyermeknek a gyakorlás elől.

    Ami ebben az iskolában történt, az legyen elegendő ok arra, hogy az egész rendszert felülvizsgálják. Feleljen az igazgató azért, hogy a diplomák fénymásolatai a törvénynek megfelelően, önéletrajzzal együtt ott legyenek az iskola irattárába.
    Feleljen a szakmai munka színvonaláért, ellenőrizze az órákon folyó munkát. Úgy, ahogy sok több ezer igazgató teszi ezt nap mint nap saját iskolájában.
    Erre kapott megbízatást, ezért fizetik.

  6. Jeniszej szerint:

    Nem értem az ilyen langyos tudomásul vételt a Magyarországi Montessori Egyesület részéről!
    Kinek? Ha nem nekik kell, kiállni és hirdetni a Montessori módszereket?
    Miért nem tesznek valamit ezért?
    -hiszen Ők a módszer legjobb ismerői.
    az ilyen iskolák, amely csak reklámfogásból használja a montessori nevet –szűnjön meg!
    Azt kérdezem a Magyarországi Montessori Egyesület elnök asszonytól Stefán Mariann -tol, aki azt nyilatkozta a Népszabadságnak
    ”elmarasztalt kőbányai iskolának több pedagógusa az egyesület szakmai tanfolyamát elvégezte”
    -Mennyi az a több?
    -A szakmai tanfolyamra jelentkezők, rendelkeztek e megfelelő középiskola tanári diplomával?
    -Egyáltalán ez feltétel vagy bárki az utcáról elvégezheti ezt a tanfolyamot?
    Lehet, hogy talán nekem vannak ilyen túlzott elvárásaim a Montessori módszerekről és
    Lám-lám,
    Nem mond semmit?
    A Magyarországi Montessori Egyesület elnökének, az hogy kilencfős osztályból zűrös körülmények között hét fő elbukott.
    Az semmi!
    Kimeri jelenteni a tények tudatában, hogy ez csak “feltételezett negatív eset”
    Kérdezem? A tény az miért csak „feltételezett”, miszerint kilenc főből heten elbuktak!
    Tisztelt Stefán Mariann!
    Felhívom a figyelmét, mint a Montessori hagyományok elsődleges ápolójára, hogy teljes váll szélességgel őrködjenek a montessori hagyományok felett és közösitsék ki maguk közül a nem odavalókat!
    Bizakodással tekintek a jövőbe!
    Munkálkodásukhoz sok sikert kívánok!

    Adjon az Isten
    szerencsét,
    szerelmet, forró
    kemencét,
    üres vékámba
    gabonát,
    árva kezembe
    parolát,
    lámpámba lángot,
    ne kelljen
    korán az ágyra hevernem,
    kérdésre választ
    ő küldjön,
    hogy hitem széjjel
    ne dűljön,
    adjon az Isten fényeket,
    temetők helyett
    életet –
    nekem a kérés
    nagy szégyen,
    adjon úgyis, ha
    nem kérem.
    Nagy László

Itt lehet hozzászólni !