Hiller dönt a Montessori érettségi ügyéről

Magyar Hírlap

Montessori gimnázium

Hat ponton sértették meg a Gyurcsány fiú volt iskolájában az érettségi lebonyolításáról szóló jogszabályt – derül ki az Oktatási Hivatal határozatából. A sorozatos törvénytelenségek ellenére a hivatal nem javasolta Hiller István oktatási miniszternek a vizsgaeredmények megsemmisítését.

A kőbányai Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában az után indított vizsgálatot az Oktatási Hivatal, hogy három szülő bejelentést tett: gyermekeiket, szakképzett tanárok hiányában, nem készítették fel megfelelően a májusi vizsgákra. Továbbá az érettségin a pedagógusok Gyurcsány Ferenc nagyobbik fiát a többi gyermek rovására segítették, hogy sikeresen zárja le középiskolai tanulmányait. Az Oktatási Hivatal a nyilvánvaló szabálytalanságok ellenére sem javasolta Hiller István oktatási miniszternek, hogy semmisítse meg az érettségi vizsgák eredményét. Helyette a törvénytelenségek megszüntetésére és a működésben feltárt szabálytalanságok miatt egymillió forint befizetésére kötelezte az iskolát.

Az Oktatási Hivatal kilencoldalas határozatában ugyanakkor megállapította: már az érettségire való jelentkezés jogszabálysértő volt, és az intézmény nem kérte fel a szülői szervezetet a vizsgák lebonyolításában való részvételre, ami ugyancsak ellentétes az előírásokkal. A hivatal illetékesei szerint nem számít olyan súlyú törvénysértésnek az sem, hogy három diák egy órán keresztül felügyelő tanár nélkül írta a matematika írásbelit, hogy megsemmisítsék az eredményeket. Kiderült, az osztályozóíveket sem megfelelően tárolták. Érvényesek az érettségi vizsgák annak ellenére is, hogy a vizsgabizottság tagjai közül az angol, történelem, német és földrajz tárgyakból kérdező, illetve a javítást végző tanárok végezettségét igazoló dokumentumok másolata nem került elő, így az Oktatási Hivatal ellenőrei nem tudták megállapítani, hogy a vizsgáztatóknak megvolt-e egyáltalán a szükséges végzettségük az érettségiztetéshez.

A vizsgáztató testületben dolgozhatott tanári képesítés nélkül egy matematikus, a magyar nyelv- és irodalom szaktanárként vizsgáztató pedagógusnak pedig nem volt meg a rendelet által előírt egyetemi szintű végzettsége.

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzata szerint “vizsgáztató tanár az lehet, aki a közoktatásról szóló törvény alapján a vizsgatárgyat a középiskolában taníthatja”. Az Oktatási Hivatal határozatából kitűnik, a vizsgabizottság tagjainak, az elnök kivételével, nem voltak meg, illetve nem tudták bemutatni az ellenőrzéskor sem nemhogy a vizsgáztatáshoz, de még a tanításhoz törvényileg meghatározott, a képzettségüket igazoló bizonyítványaikat sem.

A Montessori-ügyben a végső döntést Hiller István hozhatja meg a szülők fellebbezésének elbírálásakor. Az Oktatási Hivatal határozata az érettségikkel kapcsolatban hat törvénytelenséget állapított meg. A szocialista tárcavezetőnek lehetősége lenne arra, hogy érvénytelenítse az érettségiket, ha bizonyítottnak látja, hogy a bizonyítványt jogellenesen szerezték meg. Ebben az esetben törvényes keretek között valamennyi diákot – köztük az MSZP-pártelnök, kormányfő fiát – az érettségi megismétlésére kötelezheti.

Forrás: Magyar Hírlap

A témához kapcsolódó cikkek időrendben:

Botrányos érettségi – Gyurcsány fiával kivételeztek?

Amit mondtunk, fenntartjuk

Jogorvoslati kérelem-kiegészítést adtak be a szülők  

Következmények nélküli ország

Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult 

Új érettségit követelnek Gyurcsány fiának iskolájában (+videó)

Egymilliós bírság a Gyurcsány fiú-iskolájának – diploma és erkölcsi nélkül oktattak?

Csúszópénzen vett érdemjegyek a Gyurcsány fiú iskolájában

Nyílt levél Hiller István miniszter úrhoz

Az iskola, amely bukásra áll

Szülők bosszúja lenne a Montessori-ügy?

Látványos időhúzás folyik a Montessori iskola ügyében

Érettségi botrány – interjú a szülőkkel

Magyar abszurd: meg lehet venni az év végi jegyeket az alapítványi iskolákban?

Nem lehet érvényes a Montessori iskola érettségije!

Hiller dönt a Montessori érettségi ügyéről

10 hozzászólás “Hiller dönt a Montessori érettségi ügyéről” bejegyzésre

  1. topikos8 szerint:

    Oh, gondoltam, hogy nem maradunk Gyurcsány fiút buktató cikk nélkül ma sem. Szomorú, hogy a csepel.info a legtöbbet nem is egy politikust nem egy tömeggyilkost nem egy háborús bűnöst támad, hanem egy kölyköt, akinek a legnagyobb ***bűne***, hogy apja Magyarország miniszterelnöke. Csepel.info szégyellheti magát!

  2. Bubus szerint:

    Netalán te is így, érettségiztetők nélkül érettségiztél le?

  3. Nándi szerint:

    Szerintem ez esélyes…

  4. Jeniszej szerint:

    Ez az érettségi reformja?

    Középfokú érettségi külön teremben.
    Felső fokú érettségi különteremben, négyszemközt a “tanárral”.
    Ejha! – ez az igazi.
    A történelemtanulás honfoglalás vagy középkori történések -ig.
    Minek tovább?

  5. baniko21 szerint:

    Jeniszej és a többiek!
    Mi a fenének csodálkoztok? Ha okosodik a fiatalság talán megfordúl a
    fejükben, hogy valami nagyon nincs itt rendben. Jobb a békesség!
    Ha nem okosok az emberek (olyanok mint a birkák!), akkor bármit, bármikor lehet velük csinálni. Ehhez sem matematikára, sem irodalomra,
    sem történelemre nincs szükség. Jó ez a jövőkép?

  6. topikos8 szerint:

    baniko21 menj vissza Bangkokba!

  7. Levente szerint:

    elképzelem, ahogy topikos8 remegő lábakkal, verejtékező homlokkal, gombóccal a torkában beírja a böngészőjébe, hogy csepel.info és nyom egy entert, majd lehunyja egy pillanatra a szemét, hogy felkészüljön az elé táruló valóságra.

    ahhoz képest, hogy mennyire nincs megelégedve az oldallal, még hajnali fél kettőkor is képes kommentezni. esetleg ez benne van az íratlan munkaköri kötelességei között? Volt már ilyen fórumozónk.

  8. Nagyapó szerint:

    Lehet venni nyelvvizsgát, érettségit, mindent. Az érettségizett fiú vesz egy diplomát, majd ő lesz főokos.
    Nem esett messze az alma a fájától.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  9. Lexon szerint:

    Szégyelld magad, Nagyapó! Teljesen alaptalanul megvádolni valakit szerintem nemcsak bûncselekmény, hanem erkölcsi bizonyítvány magadról… és ezt nem moshatod tisztára pénzért… 🙁

  10. baniko21 szerint:

    Topikos8-nak!
    Kedves Uram! Sajnálom, de még soha nem voltam Bangkokban. Tudja
    én kb 18 éve nem léptem át a határt. De ha fizeti az utamat szivesen megnézném. Egyébként nagyon fáradt lehetett a hozzám intézett sorai-nak megírásánál, mert ahhoz amit én leírtam a világon semmi köze nincs. Egyébként én és a családom magyarnak született, így van egy
    olyan hiú reményem, hogy itt szeretnénk normális emberi módra élni.
    Ön biztos MSZP-s, mert ott divat a magyarokat külföldre küldözgetni.

Itt lehet hozzászólni !