Amit mondtunk, fenntartjuk

Csepel.info

A Montessori iskola érettségi botrányában sajtóhoz forduló szülők közös közleménye

Mindent, amit a sajtónak elmondtunk a Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium érettségi botrányáról, fenntartjuk. Továbbra is azt állítjuk, hogy a felkészítés elképesztő hiányosságai, az ebből következő rendkívül magas bukási arány, az év végi jegyek és az érettségi-eredmények állandó bizonytalansága, valamint az érettségi körülményei az iskola sorozatos, elfogadhatatlan hibáit, hiányosságait tükrözik. Néhány vádra, amely bennünket ért, azonban válaszolnunk kell.

 

Éves szinten mindegyikünk meglehetősen nagy összeget fizetett be a Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium alapítványába. Ezt a hozzájárulást az iskola azért kapta tőlünk, hogy az – egyes gyerekeknél a tanulási problémák miatt kiemelt – állami normatíva mellett ezzel is biztosítsuk a maximális figyelmet, tanári segítséget ahhoz, hogy gyerekeink gond nélkül leérettségizhessenek. Ezért mi – úgy érezzük joggal – azt vártuk el, hogy az iskola átlagon felül foglalkozzon gyerekeink tanulmányi fejlődésével, az érettségin pedig minimum a más középiskolákra jellemző átlagos érettségi eredményeket elérjék.

 

Ennek ellenére azt tapasztaltuk, hogy a Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium még az év végi jegyekről való értesítést, a bizonyítvány tisztességes kitöltését sem volt képes maradéktalanul teljesíteni. (Például az egyik gyerek bizonyítványába még most sincs beírva a művészettörténet tantárgy jegye – mi írjuk be?) Annyit sem foglalkoztak gyerekeinkkel, amennyit egy átlagos iskola, és még az érettségire való tanulmányi felkészítés minimális szintjét, de még az érettségihez szükséges tankönyveket sem biztosították gyerekeinknek. Tették ezt annak ellenére, hogy mi a tankönyvek, iskolai felszerelés költségeit külön térítettük, az osztályba-iskolába járó diákok szülei közül pedig többen a már említett alapítványi támogatáson felül is sok pénzzel segítették az iskolát.

 

Még a gyermekeinkkel történtek miatti elkeseredésünkben sem hibáztattuk, hibáztatjuk a történtekért Gyurcsány Ferenc fiát, akit mi és a gyerekeink egyaránt kedveltünk. Nem állunk egyetlen politikai párt oldalán sem, a sajtóhoz fordulásunk óta, egyetlen mondatban, pillanatban sem tettünk sem pártokra, sem pártvezetőkre megjegyzést. Akik pedig azt vágták a fejünkhöz, hogy miért nem vittük el időben gyerekeinket az iskolából, azoknak fogalmuk sincs milyen helyzetbe kerültünk, és milyen emberi és anyagi erőfeszítéseket tettünk a taníttatásukért.

 

Azért fordultunk a sajtóhoz, mert azt szeretnénk, hogy gyerekeink független körülmények között, valós tudásuknak megfelelően érettségizhessenek le. Abban is bízunk, hogy ami velünk történt, az a felügyeleti szervek vizsgálata után már nem történhet meg más szülőkkel és gyerekeikkel, azokkal, akik még alsóbb osztályokba járnak a Montessori iskolában.

 

Az érettségi botrány miatt a sajtóhoz forduló szülők

 

Előzmény: Botrányos érettségi – Gyurcsány fiával kivételeztek?

 

Lapszemle a témával kapcsolatban megjelent cikkekből:


Panaszt tettek Gyurcsány fiának érettségije miatt (Origo.hu)

 

Gyurcsány fiával kivételezett az iskola az érettségin? (Mno.hu)

 

Kivételeztek Gyurcsány fiával az érettségin (MTI, Hírextra.hu)

 

Csalásgyanú a Gyurcsány fiú érettségijén (Magyar Hírlap)

32 hozzászólás “Amit mondtunk, fenntartjuk” bejegyzésre

  1. Dávid Szaniszla szerint:

    Az itt hallottakhoz nincs mit hozzáfűzni. Ami ebben az országban előfordulhat, arra nincs kifejezés. Sajnálom, hogy ez van, s hogy nincs mit tenni. Mi lesz abból a fiúból, akit az apja neve után bírálnak el. Ez fogja a jövőt építeni? Hogyan? Elfogy ám a “lé”, s akkor mi lesz? Ébresztő!!! Szaniszla

  2. […] Csepeli hírblog « Vasárnap játszák a foci EB döntőjét Amit mondtunk, fenntartjuk » […]

  3. Dimény Zsuzsa szerint:

    Tényleg nincs mit hozzáfűzni, legfeljebb annyit:”Na és?”

  4. Dimény Zsuzsa szerint:

    Tényleg nincs, hacsak az nem, hogy “Na és?”

  5. jani szerint:

    Egyszer lenne már egy botránymentes érettségi !!! Úgy látom az oktatás és képzés egyre mélyebbre süllyed ! Ennek következménye, hogy mindig van valami ügy !
    Nesze neked “képzett ” magyar ezt kapd ki ! Eszed nem eszed, nem kapsz mást !
    Töretlenül haladunk a legbutábbak a magyarok titulus kiérdemelt címe felé !

  6. Ani szerint:

    Ezek a szülők azért fizetnek, hogy a lusta, tehetségtelen, neveletlen kölykök valahol leérettségizzenek. Most azon háborognak, hogy az iskola azt a gyanús minimum szintet már nem engedte le, az ő szintjükre! Szerintem egyszerűbb lenne az ilyen gyerekeknek bizonyítványt venni a piacon.

  7. Bandita szerint:

    “valós tudásuknak megfelelően érettségizhessenek le. ” Ha ez így lenne, senki nem érettségizne le. Komolyan mondom röhögőgörcsöt kapok! Egyébként vannak ingyenes kisegítő iskolák. Ezt régen gusztustalanul gyogyós iskolának hívták, ma alapítványinak… Szerintem.

  8. Bubus szerint:

    Ani, ha ilyennek látod a gyerekeket, remélem, hogy nem akarsz családot alapítani! Szerintem nem nevetni vagy gúnyolódni kell azon, aki esetleg tanulási zavarral küzd.

    De persze ma is vannak olyanok, akik mások nyomorúságán, bajain nevetnek, gúnyolódnak, úgyhogy ha ilyen Ani és Bandita ilyen, hát csak tessék hörögni a jókedvtől!

  9. Földhözragadva szerint:

    A gyereket nem lehet csak a tanárra bízni. A tanárok erőn felül dolgoznak 25-30 különböző tudású-kedvű-neveltetésű gyerekkel. Észre kéne venni, hogy biza otthon a szülőnek is foglalkoznia kell a kölyök tanulmányaival. Hja, ez a kis fejtágítás néha(?) a kedves anya-apa duónak nem is árt…:(

  10. Ani szerint:

    Bubus! Nem az a baj, hogy tanulási zavarral küzd. Ezen én nem nevetek. Engem az háborít föl, hogy a szülő befizet X százezer forintot, és elvárja, hogy leérettségizzen. Ez igazságos azokkal szemben akiknek nincs pénzük, vagy normál gimnáziumban leérettségiznek? Hol van akkor a bizonyítvány értéke?…

  11. cullevit szerint:

    Elegem van már abbol,hogy mindig a Gyurcsán és a családja folyik még a vizcsapból is.Jó lenne már tenni valamit hogy a választások meglegyenek. mindenhol Gyurcsán és most a fia.Nem veszik észre,hogy tiszta apja ez a gyerek?megmondták,hogy amikor gimibe járt és valamiben bünös volt,.addig magyarázott az igazgatójának,még az elhitte az ellenkezőjét,hogy neki azaz GY.F-nek van igaza,majd a Dirit rugták ki.Gondolkozzunk már egy kicsit!

  12. Kati szerint:

    Egyáltalán nem vagyok meglepve a dolgokon. Ugyanis ami ebben az országban folyik azt már minősíteni nem is lehet. Remélem jutalomban részesülnek valamilyen formában azok a tanárok akik segítségére voltak Gyurkovics fiának abban, hogy sikeres vizsgát tegyen. Ez van! Nálun ez megy ! A többi dolgokhoz képest ez egy aprócska kis intézkedés volt!

  13. korrepetítor szerint:

    Tisztelt szülők! Önök azt felejtettték el megírni a sajtónak, hogy csemetéik magatarási és tanulási problémákkal küszködnek. Gyermekeik különben kisegítő iskolákban is nehezen állták volna meg a helyüket. Az iskola tanárai lehetőségeiket szem előtt tartva mindent megtettek, hogy gyermekeikből érett embereket faragjanak kisebb nagyobb sikerrel . Személyesen tapasztaltam, hogy gyermekeik csürhe módjára viselkedtek az iskolában. Csoda , hogy a tanárok nem a Lipótmezőn kötöttek ki. A negyedikesek között Gyurcsány Péter komoly udvarias jól nevelt gyerek kilógott a sorból és most Önök rajta és a tanári karon akarnak bosszút állni, mert gyermekeik lusták, szemtelenek ,nevelhetelnek l

  14. korrepetítór szerint:

    Csemetéik nevelhetetlenek , nem mindent az iskolán kell számon kérni, Önök állítólag SZÜLŐK!

  15. Tuti szerint:

    Tisztelt szülők! sajnálattal azt elfelejtették leírni és közölni,, hogy gyermekeik más iskolában nem maradtak volna meg, tudás szintjük, viselkedési normájuk sajnos talán kisegítő iskolai szintet ütötte meg . Csoda , hogy ezek a tanárok egyáltalán vállalták az ő felkészítésüket. Személyes tapsztalatom ,hogy a csemetéik csürhe módjára viselkedtek az iskolában, a negyedikesek között egyik legtisztességesebb fiatalember Gyurcsány Péter volt. Kedves udvarias jóravaló gyerek aki nem illett ebbe a közöségbe . Önök szegénységi bizonyítványt állítanak ki magukról , ha nem veszik észre ez egy média trükk, nem ez a módja a dolgoknak, más megoldást kell keresni, az éveksorán együtt működni az iskolával.Edit néni Jenő tanár úr mindent megtesznek , hogy az Önök gyermekei szintjüknek megfelelő ereményt produkáljanak.

  16. Pimpó szerint:

    Látom, megjelent a gyerekeket az “életre” nevelő egyik tanár is. Tessék mondani, ha valóban a középkorig jutottak negyedikre töriből, és más tantárgyaknál sem sikerült leadni a tananyagot négy év alatt, miközben a normatíván felül a kilenc vagy hét osztálytárs még több, mint 2 millió forintot is befizettek évente azért, hogy foglalkozzanak velük, akkor a tanárok részéről meg az iskola részéről mindent megtettek, és most már csak a gyerekeket kell szapulni?

    És ha valaki udvarias, az meg kell kapja az érettségit?

  17. Tuti szerint:

    Tisztelt Pimpó ! ha végig olvasta volna levelemet rájön ,hogy ugyan jártam az iskolában és ismerem a módszerüket, de nem vagyok a közösség tagja. Más irányból ismerem a rendszerüket én nem a gyerekeket szapulom, találkoztam velük személyesen és láttam , hogy sajnos nehezen kezelhető társaság. Az iskola tanulmányi színtje a gyerekektől függ, voltam szülőiértekezleten, mert megkértek hogy mennjek el, láttam és hallottam hogy egyszerűen nem akartak tanulni. A pedagógusok mindent megpróbáltak, de aki hónapokig nem kap bért az inkább tovább áll, mert a családját talán neki is el kell tartani . Ez ilyen profán és egyszerű. A Gyurcsány ügy is túl van lihegve. Akkor mondjunk véleményt , ha ismerjük a részleteket.

  18. Bubus szerint:

    Tisztelt Tuti, ez azért elég furcsa, hogy amíg a szülőket lehet hibáztatni, addig ismeri az iskolát, de aztán már nem.

    Ha jól olvastam, hét osztálytárs volt, és kilencen érettségiztek, tehát már az előző évről vagy évekről is kellett, hogy legyen átbukó.

    Ilyen kis osztálylétszámot nézve, és azt is figyelembe véve, hogy máshol sokkal többen vannak egy osztályban, azért nem lehet csak a gyerekeket vagy csak a szülőket hibáztatni. Egyrészt máshol is vannak kemény gyerekek, mégis tudnak eredményesen oktatni a tanárok és leérettségizik az osztály többsége, másrészt, ha nem tévedek, itt kifejezetten speciális helyzetű volt az osztály és az iskola is, azaz a tanároknak is speciálisan érteniük kellett az ilyen gyerekekhez, ha kifejezetten egy ilyen iskolába mentek dolgozni.

    Azt se felejtsük el, hogy ha az emelt normatíván felül a hétfős osztályban még több, mint 2,1 millió forint jutott a tanításra, akkor bőven meg volt az anyagi háttere az emelt szintű oktatásnak. Bőven.

  19. Nándi szerint:

    Tisztelt korepetítor és Tuti! Talán a két név mögött ugyan az a személy van, nem tudom.

    A beírásaik mocskosak és alattomosak. Sok olyan gyerek van, aki nem akar tanulni. Én sem akartam annak idején. De taníottak. És ezek a gyerekek, akik oda jártak, diszlexiásak, ha jól tudom. Éppen ezért is van az, hogy a szülők oda járatták őket. És az iskola elvállalta őket. Naná! Nem kevés pénz jött a kasszába ezért. Csak éppen azt a figyelmet nem kapták meg a diákok, amire szükségük lett volna, illetve a tanárok nem tanították őket ezek szerint az eredmények szerint. Véleményem szerint ilyen bukási statisztika messzemenőkig minősíti az oktatási intézményt, és főleg a tanárokat.

    Szegény tanárok, rosszak a gyerekek, nem lehetett őket tanítani. Ezt hagyjuk.

    A történet egyébként nem arról szól, hogy ki milyen udvaris és jól nevelt. Önök szerint mindegyik oda járó gyerek udvariatlan suttyó, csak a miniszterelnök fia a kirívó példa közöttük. Magát a fiút egyébként nem kellene belevonni ebben az egészbe. És én magáról Gyurcsány Péter személyéről beszélek, mint egy gyerekről. A cikk is óvatosan fogalmazott, ahogy olvastam. A szülők is úgy nyilatkoztak, hogy jó a kapcsolatuk a Gyurcsány gyerekkel, nem őt akarják bántani.

    Egyszerűen az igazságérzetüket nagyon bántja, hogy az iskola ilyen látványos kivételezést tett egy apa pozíciójának függvényében.

    Valóban elgondolkodtató az is, amit Bubus is írt, hogy a tanulók csak a középkorig jutottak el negyedikre. Ez hogy lehet?

    Felvetették, hogy a szülők elfelejtették közölni a sajtóval, hogy a gyerekeik más iskolában nem állták volna meg a helyüket. Ezek szerint önök nem olvasták el a cikket rendesen? Vagy csak olyan felületesen, ahogyan oktatnak? PONTOSAN a diszlexia miatt járatták oda a gyerekeket, nem? A nagyobb figyelem miatt, nem? Értek vele valamit? NEM.

    A diákok ilyen arányú bukása miatt az iskola is megbukott, a tanáraival együtt. Ez a véleményem.

  20. kerics szerint:

    Nagyon tanulságos ez a vita. Megmutatja, hogyan próbálja megalázni néhány nagyszájú hozzánemértő azokat, akik a valós problémákról merészelnek írni. Korrepetítor és Tuti legázolva, “jól” megfizetett pedagógusok elátkozva! Brávó. A gondok ugyanis nem az iskolában keletkeznek, a súlyosabbak ott már nem is kezelhetők. Azt hallottam, hogy a gyermekek nevelésében az első három év meghatározó. Ki volt akkor mellettük? Hány mesét olvastak esténként ezeknek a gyerekeknek, hány dalt tanultak és hány verset, mondókát? Lekuporodtak-e melléjük esténként társasjátékozni? Nem, mert azt hitték, hogy a családi nevelést meg lehet vásárolni! Most jöttek rá, hogy nem lehet.

  21. Bubus szerint:

    Megleptél kerics, hogy ilyen élesen bírálod Gyurcsányt (is). Nagy fába vágtad a fejszédet, tudják a párttársaid, hogy ezen a néven firkálgatsz?

  22. kerics szerint:

    Kedves Bubus! A nagyszájú, semmihez sem értő ne térjen ki ilyen könnyedén a bírálat elöl. A fejszémet abba a nagy tuskóba szerettem volna vágni, amelyet e helyen az elvakult odamondogatók alkotnak. Azt hittem, hogy elszégyelled magad. Nem így történt. Olvasd el mégegyszer a “firkámat”. Hátha többet felfogsz belőle. Ha nem, akkor mocskolódj tovább, ahogy szoktad.

  23. Bubus szerint:

    kerics, én kit mocskoltam? Vagy csak a tükörbe mondtad? Felhívtam a figyelmedet arra, hogy éppen a főnöködet mocskolod.

  24. Olivér szerint:

    Ne félj kerics, szerintem az itteni fórumozók nem fognak kiadni. Főleg, hogy a nevedet nem is vállalod. De név nélkül is lehet tudni, hogy ki is vagy. Szerintem.

    pssszzzz, mindenki hallgat, mint a sír. kerics a főnökét megszólta…

  25. Okoska szerint:

    Ejha! de sok ember küzd itt szövegértési problémával-ugye “ANI”

  26. Okoska szerint:

    Ajánlom a következőket azoknak akik a szöveget az alap problémát nehezen értik meg (hi-hi):
    Hogy vallhat kudarcot egy kilenc fős osztályból hat tanuló, ha a csoportban állítólag személyre szabott oktatás zajlik? Hogy alakulhat ki baráti viszony tanár és gyerek között, ha egy tanév alatt öt ember váltja egymást a katedrán? Miért történhet meg, hogy nyilvánvalóan hátrányos helyzetű diák kérelmét az érettségi vizsgán figyelembe sem veszik – éppen egy Montessori-iskolában? Úgy tűnik, a végzős diákokkal együtt maga a gimnázum is elbukott − legalábbis a saját célkitűzéseihez mérten

  27. Okoska szerint:

    Vajon az iskola hányszor 300000 forintot zsebelhetett be? Milliókat? Az iskolában szerintem prof. tudású tanárokat lehetett volna alkalmazni, de legalább diplomás hozzáértőket! Nem értem az állás nélküli pedagógusok miért nem tolongtak a tanárhiánnyal küszködő kőbányai Montessori Középiskola ajtaja előtt.
    Hónapokig miért nem volt tanár? Itt valami nem stimmel!

  28. Okoska szerint:

    Korrepetitor”
    Mielőtt leírsz valamit, próbáld felfogni megérteni az írott szöveget.
    Talán nehéz felfogni az alaptémát?
    Milyen ember vagy te, hogy embertársaid, gyerekeit csürhének nevezed.
    Remélem nem pedagógus vagy!
    Szerintem te káros vagy a gyerekre nézve és nem engednek a gyerekek közelébe!

  29. Okoska szerint:

    TUTI
    Látom Ön belülről ismeri az iskola problémáját.
    Vajon hová tünhetek az alapitványba befizetett pénzek,hová tünt az állami támogatás.Miért nem tudtak fizetni a kemény alapitványi hozzjárulásokból a TANITÓKAT illetve tanárokat. Válasza érdekel

  30. Attila szerint:

    Igazából nem a gyerek (gyerekek) a hibásak hanem az iskola!
    Ami nagyon érdekessé teszi ezt a dolgot az a Történelem…kérdezem én hogyan mehetett akárki is érettségire ha történelmet végig sem vették, és kitudja még mennyi tantárgy lemaradt valahol féluton.
    Végig olvastam a veszekedést itt háát eltérőek a vélemények ahogy látom.
    meg hogy lehet az hogy valaféle barkóba rendszer alakult ki a bizonyítvány osztásnál??? 2 dolog van vagy megfelet vagy nem! és nem az hogy egyik napon megfelelt a másik napon meg nem felelt meg.
    A másik dolog ami zavar hogy ha ennyire nem volt jó az iskola (márpediglen az írásból adódva nem volt jó) akkor miért nem iratták át a gyereket a másik iskolába? haát igen most jönne a halgatás!
    A dolog egyszerű, pénz és politika!! Próbáltak volna ilyet megcsinálni Kádár, vagy éppen a Rákosi rendszerben. Azthiszem lett volna buli!!!
    Magyarul a nagy “demokráciában” mindenki összecsinálta magát.

Itt lehet hozzászólni !