Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult

Magyar Hírlap

Az Oktatási Hivatal szerint nem történt olyan súlyú törvénysértés a kőbányai Montessori alapítványi iskolában, ahol Gyurcsány Ferenc fia is érettségizett, amely indokolná a vizsgaeredmények megsemmisítését. A lapunk birtokába került vizsgálati jegyzőkönyv szerint a matematika írásbelin három diák plusz egy órát kapott a feladatlap kitöltésére, úgy, hogy nem volt velük tanár, aki felügyelte volna, mit csinálnak ebben a hatvan percben.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a kőbányai Montessori Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában lebonyolított érettségin voltak ugyan törvénysértések, de ezek nem olyan súlyúak, hogy javaslatot tegyenek az oktatási miniszternek a vizsgák eredményének megsemmisítésére. Három szülő az után kezdeményezett a hivatalnál vizsgálatot, hogy arról értesültek a diákok, köztük Gyurcsány Ferenc fia, hogy nem azonos bánásmódban részesültek az érettségi vizsgán. Továbbá kezdeményezték az intézmény működésének átvilágítását is, mert úgy látták, nem készítették fel a tanárok megfelelően a diákokat a próbatételre.

A lapunk birtokában lévő jegyzőkönyvből kiderül, úgy adtak érettségi bizonyítványt az egyik diáknak, hogy a magyarérettségin megbukott. A dokumentumokból kitűnik, hogy nem a jogszabályoknak megfelelően jelentkeztek a tanulók az érettségi vizsgára, és nem az előírások szerint vezették az írásbeli érettségi vizsgák jegyzőkönyveit. Mint azt korábban megtudtuk az Oktatási Hivatal elnökétől, a vizsgálatot éppen ezeknek a dokumentumoknak az áttekintése után, illetve a pedagógusok és a diákok nevében eljáró szülők meghallgatásával folytatták le.

Az ellenőrzéskor az is kiderült, hogy a mentességi határozatok sem a jogszabályi előírások alapján készültek. A tanulási nehézségekkel – diszlexiás, diszgráfiás –, olvasási és írási gondokkal küzdő diákoknak orvosi igazolás alapján lehetőségük van arra, hogy a megadott vizsgaidőn túl még hatvan percig dolgozzanak a feladatlapjukon. Ezt azonban nem tüntették fel az érettségire jelentkezéskor a tanulók adatlapján. Gyurcsány Ferenc fiának volt hasonló igazolása. A jegyzőkönyv szerint a matematika írásbelin – idézzük: “annak ellenére, hogy 60 perc meghosszabbítást engedélyeztek, a 4. órára nem volt kijelölt felügyelő tanár.” Vagyis azok a diákok, akiknek volt orvosi igazolásuk, tanári felügyelet nélkül fejezték be az írásbelijüket. Az Oktatási Hivatal vizsgálata feltárta, hogy a tanulók nem az előírásoknak megfelelően fejezték be középiskolai tanulmányaikat.

Az érettségi vizsgán tapasztalt törvénytelenségek mellett több hiányosságot is feltártak a hivatal ellenőrei az intézményben, az iskolai dokumentáció pontatlanságain túl megállapították, hogy az iskolában a 2007–2008-as tanévre nem biztosították a feladatok ellátásához szükséges alkalmazotti létszámot. A tanári karban három személynek nincs a munkájukhoz előírt szakképesítése. Van, aki képesítés nélkül tanít matematikát az iskolában, míg egy másik tanárként foglalkoztatottnak várhatóan csak jövő júniusban lesz diplomája. Hét pedagógusnak pedig egyáltalán nem találták meg az ellenőrzés során a személyi nyilvántartásban a végzettségüket igazoló dokumentum fénymásolatát, így nem tudták megállapítani, jogszerűen oktathatják-e az általuk tanított tantárgyakat.

A szülők szerdán sajtótájékoztatón jelentik be, benyújtják-e a fellebbezésüket az Oktatási Hivatal vizsgálatával szemben, vagy elfogadják azt. Azt hangsúlyozták, hogy fellépésüknek semmilyen politikai szempontú indíttatása nincs, azt kívánják elérni, hogy a vizsgázó tanulók mindegyike nemtől, hovatartozástól, világnézettől, szemlélettől függetlenül ugyanolyan elbírálás alá essen.

Forrás: Sándor Csilla, Magyar Hírlap

A rendőrség is vizsgálja a Gyurcsány fiú iskoláját

Feljelentést tett a rendőrségen a legidősebb Gyurcsány fiú érettségi botrányáról elhíresült Montessori alapítványi iskola ellen az intézményt fenntartó Oktatási Centrum vezetője. Kaszás Mátyás azt állítja: Juhász Lászlóné igazgató 2003-ban egy éven át nem fizetett adót és rezsit, pedig megkapta rá a fedezetet az Oktatási Centrumtól.

Miután kiderült a csalás, a kirúgott igazgató új alapítványt és iskolát hozott létre, a szülőknek pedig azt ígérte, hogy Gyurcsány Ferenc majd felszereli az üres épületet, mert az ő fia is ide fog járni.

Ebben a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekre szakosodott iskolában a miniszterelnök gyermekének idén úgy sikerült letennie az érettségit, hogy két tantárgyból plusz egy órát kapott a feladatok kidolgozására. A Magyar Nemzet információi szerint az Oktatási Hivatal vizsgálatának eredményét a héten hozzák nyilvánosságra.

Forrás: Hír TV

14 hozzászólás “Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult” bejegyzésre

  1. Levente szerint:

    topikfan, várom a fentiekhez kapcsolódó, kultúrált hozzászólásodat

  2. miska72 szerint:

    Mit csináltak a felügyelet nélküli 60 percben a diákok?
    Bemásolták a megkapott megfejtéseket a feladatlapokra.

  3. diákvolt szerint:

    Van még valaki ebben az orszában aki hisz az igazságok kiderítésében?
    S ha igen miért ép’a fent nevezett hivatal tisztességében? Holmi “érettségi” papír okán csak nem dobják el jól fizető,zsíros állásukat.
    Tudják a “PAPA” sok minden mellett igen bosszúálló is! Vélemény!!

  4. topikfan szerint:

    Megdöbbentő mennyit foglalkozik ezzel az egyetlen üggyel a csepel.info. Tuti a szerkesztőség egyik tagjának a csemetéje is köztük van, így próbál meg kibulizni egy semmit sem érő érettségit debilis gyerekének.

  5. miska72 szerint:

    Levente vártad topikfant? Megjött. De minek?

  6. Kinek ment el az esze? szerint:

    Nem kérdés, hogy elfogadhatatlan, ha gyermek és gyermek között bármilyen alapon különbséget tesznek.- IDÉZEM Gyurcsán Ferenc beszédét A miniszterelnök szerint a magyar oktatási rendszer egésze az elmúlt három évtizedben “egy-két nagyon figyelmeztető jellemvonást” mutat. Ezek között említette, hogy az oktatási rendszer nem segíti a társadalmi különbségek csökkenését, hanem éppen fordítva, megerősíti azokat.

  7. Levente szerint:

    topikfan nem olvasta elég figyelmesen amit írtam. kultúrált hozzászólást kértem tőle. mellesleg lehet, hogy amiatt háborog, mint a tenger, mert az ő csemetéje ott tanul és át lett tolva? 🙂

  8. Gordon szerint:

    Erről az ügyről az a mondás jut eszembe, hogy: “Amit szabad Jupiternek azt nem szabad a kisökörnek.” Sajnos ilyen országban élünk.

  9. […] Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult  […]

  10. […] Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult  […]

  11. […] Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult  […]

  12. […] Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult  […]

  13. […] Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult  […]

  14. […] Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult  […]

Itt lehet hozzászólni !