Magyar abszurd: meg lehet venni az év végi jegyeket az alapítványi iskolákban?

Csepel.info, MTI, Mno.hu

– Tanár néni, mennyiért tetszik nekem ötöst adni év végén matematikából?
– Nézd meg fiam az interneten, nem tudom fejből. Nekem sajnos az adót is ki kell még fizetnem utána, különben rám pirít az APEH.

Hamarosan akár ilyen közjátékok is előfordulhatnak az alapítványi fenntartású iskolákban, ha a Fővárosi Főügyészség mai határozata jogerőre lép.

Mérföldkőhöz érkezett a magyar oktatási rendszer (hanyatlása), amennyiben mostantól “törvényesen” is meg lehet vesztegetni a tanárokat, és akár pénzért is meg lehet venni a féléves vagy az év végi jegyeket az alapítványi fenntartású iskolákban. A Montessori iskolában történt botrányos érettségi kapcsán az Oktatási Hivatal tett bejelentést a Fővárosi Főügyészséghez, melyet az – egyelőre nem jogerősen – visszautasított.

Bűncselekmény hiányában elutasította a Fővárosi Főügyészség a Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium ügyében vesztegetés gyanúja miatt tett feljelentést – közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája az MTI-vel csütörtökön. A döntés nem jogerős, ellene a feljelentő Oktatási Hivatal (OH) panaszt jelenthet be.

Az OH azért indított vizsgálatot, mert több szülő bejelentést tett arról, hogy kifogásolható volt az idei érettségi vizsga szervezése és lebonyolítása; szerintük kivételeztek az érettségin Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fiával, és panaszra ad okot az iskola működése. „Korábban is találtunk jogsértést, csak ez nem indokolta az érettségi vizsgák megsemmisítését” – nyilatkozta lapunknak Bakonyi László, a hivatal elnöke. Az OH egy, a lapunk által is ismertetett jegyzőkönyv szerint számos szabálytalanságot, sőt törvénytelenséget is feltárt az intézményben.

Bakonyi azért tett bejelentést az ügyészségen, mert több szülő azt állította, hogy a Montessori iskolában pénzért lehetett osztályzatokat vásárolni. A pedagógusok viszont kijelentették, a szülők kínáltak nekik pénzt, hogy átsegítsék gyerekeiket az érettségi vizsgán.

A főügyészség emlékeztet arra, hogy a büntető törvénykönyv szerint a vesztegetés vétségét csak az követi el, „aki költségvetési szerv, gazdálkodó szervezet vagy társadalmi szervezet dolgozójának, illetve tagjának, vagy reá tekintettel másnak azért ad vagy ígér jogtalan előnyt, hogy a kötelességét megszegje”. Mint írták, a feljelentésből megállapított adatok szerint egyes szülők „az alapítvány által fenntartott közoktatási intézmény alkalmazottjának ígértek előnyt”.

„Az alapítvány által fenntartott iskola nem költségvetési szerv, nem gazdálkodó szervezet és nem társadalmi szervezet, ezért a dolgozójának ígért előny – tényállási elem hiányában – nem valósítja meg a vesztegetés vétségét” – fogalmazott a főügyészség. Korábban az OH a maximálisan kiszabható, egymillió forintos bírságot rótta ki a Montessori iskolára, mert a hivatal több szabálytalanságot állapított meg a működésével kapcsolatban.

Forrás: Csepel.info, MTI, Mno.hu

A témához kapcsolódó cikkek időrendben:

Botrányos érettségi – Gyurcsány fiával kivételeztek?

Amit mondtunk, fenntartjuk

Jogorvoslati kérelem-kiegészítést adtak be a szülők  

Következmények nélküli ország

Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult 

Új érettségit követelnek Gyurcsány fiának iskolájában (+videó)

Egymilliós bírság a Gyurcsány fiú-iskolájának – diploma és erkölcsi nélkül oktattak?

Csúszópénzen vett érdemjegyek a Gyurcsány fiú iskolájában

Nyílt levél Hiller István miniszter úrhoz

Az iskola, amely bukásra áll

Szülők bosszúja lenne a Montessori-ügy?

Látványos időhúzás folyik a Montessori iskola ügyében

Érettségi botrány – interjú a szülőkkel

Magyar abszurd: meg lehet venni az év végi jegyeket az alapítványi iskolákban?

Nem lehet érvényes a Montessori iskola érettségije!

Hiller dönt a Montessori érettségi ügyéről

5 hozzászólás “Magyar abszurd: meg lehet venni az év végi jegyeket az alapítványi iskolákban?” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Magyar abszurd: meg lehet venni az év végi jegyeket az alapítványi iskolákban?
    Nem csak az alapítványi iskolában lehet megvenni a jegyeket! Mindenhol meg lehet venni mindenkit! Tombol az országban a korrupció! Meglehet venni a rendőrt, az Önkormányzati dolgozót, az igazságügyi szakértőt, a tervezőt, szóval mindenkit. MAFFIA az álam! Gazemberek dolgoznak a hivatalokban! Minden állami intézményben dolgoznak korrupt, hozzá nem értő GAZEMBEREK!

  2. ikszdé szerint:

    hát az aduban nem lehet megvenni az biztos 😀 pedig az is alapítványi..

  3. Jeniszej szerint:

    Igen!
    Az ADUBAN szakemberek pedagógusok tanítanak!
    Itt valódi okítás folyik, és nem fordulhat elő ilyen zűrős vizsga!
    Azért furcsa, hogy majdnem mindenki elbukott az érettségin egy Montessori tanítási módszereket alkalmazó iskolában.
    Itt valami bűzlik!
    Azért ez nem semmi!
    Miért járt vajon ide?……….na mindegy ki.

  4. […] működhet Magyarországon olyan középiskola, ahol egyetlen középiskolai tanár sem tanít, pénzért adhatják a jegyeket, és az illetékes hivatal annak ellenére sem érvényteleníti az érettségi eredményeit, hogy […]

  5. […] Magyar abszurd: meg lehet venni az év végi jegyeket az alapítványi iskolákban? […]

Itt lehet hozzászólni !