Testet öltött a csepeli Trianon-szobor

Csepel.info

Utolsó simítások (a galériához kattintson a képre)

Utolsó simításokat végzi a csepeli Trianon szobron Sárossy Tibor szobrászművész. A  részben közadakozásból, részben magánadományokból készülő alkotás átadására a tervek szerint június 5-én, ünnepélyes külsőségek között kerül majd sor – értesült a Csepel.info.

Az emlékmű az összefogásról oly sokszor beszélő csepeli MSZP-s vezetés miatt nem állhat közterületen. Méltó elhelyezéséről a Béke téri Jézus Szíve katolikus templom gondoskodik. Mint ismert, Wass Albert csepeli szobra is ugyanilyen okokból nem állhat Csepelen közterületen.

Fotók: Ábel Attila – a galériához kattintson a képre

1920-ban, Trianonban keresztre feszítették az országot, és ennek a döntésnek máig viseljük a következményeit – emelte ki a tavalyi megemlékezésen Németh Szilárd. A csepeli országgyűlési képviselő akkor azt is hangsúlyozta, hogy nem csak ellenfeleinknek köszönhettük a katasztrofális erejű országcsonkítást. A magyar politikai elit egy része képes volt román kézre elkártyázni  földjeit, és csak a saját rövid távú hasznára gondolva hozott hibás döntéseket: ők legalább annyira hibásak a döntéshez vezető úton, mint a döntést végül meghozó nagyhatalmak.

A csepeli Trianon szobor tervét tavaly pünkösdvasárnap mutatták be. A szobor egy keresztre feszített Nagy- és Kis-Magyarországot ábrázol. Az emlékművet – mivel a csepeli MSZP semmilyen formában sem támogatta felállítását, így még annak közterületen történő elhelyezését sem – a Béke téri katolikus templom kertjében kívánják felavatni 2010. június 5-én, szombaton.

Az Országgyűlés hétfői ülésén várhatóan a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. A javaslat szerint az Országgyűlés kinyilvánítaná, hogy “a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. A javaslat indoklásában az olvasható, hogy az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum kitörölhetetlen, máig feldolgozatlan nyomot hagyott Közép-Európa nemzeteinek tudatában, generációk óta a régió történelmének és politikai eseményeinek közvetlen vagy közvetett befolyásolója.

Csepel.info

A témához kapcsolódó cikkek:

Már készül a csepeli Wass Albert szobor – képek Sárossy Tibor alkotásairól

Leleplezték Wass Albert közadakozásból készült csepeli szobrát

Keresztre feszített Magyarország

136 hozzászólás “Testet öltött a csepeli Trianon-szobor” bejegyzésre

  1. DFK szerint:

    Tudnátok segíteni, hogy hány órakkor lesz a szobor avatása?

  2. Manitu szerint:

    Attól félek, hogy a cocialista elvtársak még kitalálnak valamit. Tolvajlásban, gerinctelenségben nincs náluk profibb banda.

  3. admin szerint:

    A tervek szerint délelőtt 10 órakor lesz a Béke téri templomnál. Amint lesz részletes meghívó, ki fogjuk tenni.

  4. hogyisvanez szerint:

    Gratulálok, ez egy méltó kezdeményezés az országgyűlési képviselő részéről. Megérdemelte, hogy a csepeliek végre Neki, és Borbély Úrnak szavaztak bizalmat, nem pedig az eddigi két, igazából a kerületért semmit nem tevő szoci elvtársnak!

    Remélem Manitu most nem lesz igazad. Ennyire csak nem aljasok. Bár…

  5. páko szerint:

    Gratulálok a kezdeményezőknek,és a kivitelezőknek is.

  6. csepeli szerint:

    Újabb ízléstelen, nacionalista giccs. Még szerencse, hogy nem közterületen helyezik el ezt a rakás kakit.

  7. ... szerint:

    Csepeli, az lenne az igazi szerencse, ha véletlenül beesnél az alapba, mielőtt kiöntik betonnal.

  8. Manitu szerint:

    Nem érdemes foglalkozni a csepeli-félékkel. Nem csoda, hogy az egyébként baloldali kerületünk is így elfordult tőlük. Ennél nagyobb szégyen nincs is. Nem is tudja feldolgozni ez a sok bunkó, inkább agresszívan rátámadnak mindenre, ami él és mozog, mindenre, ami normális és előremutató, építő kezdeményezés.

    Egyébként kifejezetten szép az emlékmű.

  9. csepeli szerint:

    Ízléstelen, mint ahogy a Wass Albert-szobor is kifejezetten trágya munka. Sajnos attól, hogy valaki tud fát faragni, még nem válik szobrászművésszé.

  10. hogyisvanez szerint:

    “csepeli:
    2010. május 31., hétfő 10:37-kor
    Újabb ízléstelen, nacionalista giccs. Még szerencse, hogy nem közterületen helyezik el ezt a rakás kakit.”

    Szerintem meg az a szerencse, hogy ugyan nem közterületen van, de onnan azért jól látható….!!!!!

  11. hogyisvanez szerint:

    Csepeli!

    A Wass Albert szobrot is érteni kell, ugyan úgy, mint ezt.
    Arról nem tehetsz, hogy ehhez nincs meg a kellő intelligenciád. Sajnállak érte!

    Na, és most jöhetsz a szokásos támadással, hogy én mihez hasonlítok, mi hiányzik a fejemből, mihez nem értek, stb. stb. Tudod, ahogy szoktad…

  12. Suttogo szerint:

    Szép alkotás.

  13. Gordon szerint:

    Csepeli! Te meg attól hogy tudsz írni még nem válsz kultúremberré. 🙂

  14. hogyisvanez szerint:

    Csepeli, mint kultúrember? Ne röhögtess!!!!!!

  15. Gordon szerint:

    Valóban nehéz lenne elképzelni. Inkább hasonlít egy sértett oktondi ösztönlényre.

  16. Manitu szerint:

    Csak maradjon a felismerhetetlen Imre-téri, szétkopott hajóorr híve. Az egyébként tipikusan olyan szobor, hogy ha nem mondják meg, hogy miről szól, a büdös életbe ki nem találod.

    De hát lehetne ezt folytatni jó pár még szerencsétlenebb csepeli köztéri “műalkotással” is.

    Ez a szobor nemcsak kifejező, de még szép is.

  17. Manitu szerint:

    Az “Olvasó munkás” szobor bezzeg ott rohad szét a Béke téren, mert az már nem fontos az “elvtársaknak”, hogy azt a kevés kulturális értéket, ami a komcsiuralom alatt született, megőrizzék.

    A “hajóorr” úgy néz ki, mintha összehányták volna, az “Olvasó munkás” szobrot lefújták fesékkel, letördelték az alapját, ha meg valaki alkotni akar, hozzátenni Csepel kulturális értékéhez, azt bármi áron akadályozzák.

    MSZP: ilyenek vagytok.

  18. csepeli szerint:

    Kettős állampolgárság – Mazsihisz: történelmi jóvátétel a holokauszt túlélőinek

    MTI 2010. május 27., csütörtök 17:06

    A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerint a kettős állampolgárságról hozott országgyűlési döntés történelmi jóvátételt jelent a holokauszt túlélőinek, illetve leszármazottaiknak; Feldmájer Péter az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva azt mondta: örömmel fogadták a magyar parlament határozatát.

    A Mazsihisz elnöke indoklásképp úgy fogalmazott: nem szabad elfelejteni, hogy a holokauszt és a II. világháború szörnyűségei miatt nagyon sok olyan ember kényszerült elhagyni a történelmi Magyarország területét, akik kötődtek a magyar kultúrához.

    Elsősorban Izraelben élnek nagyobb tömbben olyanok, akiknek a felmenői a történelmi Magyarország területén éltek – fűzte hozzá.

    A hitközség elnöke szerint a világban több százezerre tehető a potenciálisan érintettek száma, de Feldmájer Péter azt nem tudta megbecsülni, hogy a zsidó származású emberek közül mekkora arányban kívánnak élni ezzel a lehetőséggel.

    Megjegyezte: a Mazsihisz szerint a közel-keleti ország pozitívan értékeli a magyar parlament döntését, hiszen a zsidóság mindig nagyon érzékeny a hasonló szimbolikus gesztusokra.

    Az Országgyűlés szerdán, 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását.

  19. Gepetto szerint:

    Szerintem meg nagyon fontos, hogy tudatossá váljon hogy Csepelen is élnek még “Hazafiak”! Bár sokan azt szeretnék, hogy ez ne látszódjék. “Mindenki csak addig él, ameddig emlékeznek rá, mig el nem felejtkezik a multjáról, amig a jelen emlékszik a múltra, addig a mult a jelenben él ésa jelen a jövő záloga marad. Igy lesz a multból jelen, a jelenből jövő és az ország élni fog.”

  20. DFK szerint:

    admin,
    kösz az infót (a vicc kedvéért a csepel infót).

    A csepeli félékkel meg nem kell foglalkozni.

  21. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!

    Kormos László kommunista felforgató és bűnöző márványtáblája közterületen van. Az az ízléstelen és felháborító!
    Trianon ugyanolyan tragédia volt, mint a holocaust, sőt Trianonnak máig ható sebei vannak!
    “Sajnállak”, hogy Neked komoly traumát jelent, hogy Csepel már nem vörös, de ha most dühöngsz egy emlékmű miatt, akkor mit fogsz művelni az októberi választások után?

  22. Földhözragadva szerint:

    Milyen fábol van ez a szobor? Hárs? Kár, nem valami “időtálló” anyag…:(

  23. Hugi szerint:

    Én bükkrõl hallottam. Az idõtálló, de azért kezelni kell.

  24. ződ szerint:

    Lehet esetleg csak tréfából?

  25. Gordon szerint:

    Több mint 1 millió USA-ban élő magyar is megszerezheti az állampolgárságot. Szerintem az új állampolgárok túlnyomó többségével – ha netán idővel visszatelepülnek – gazdagodni fog az ország.

  26. galvaniszap szerint:

    Ez gyönyörű!

  27. Jobb Csepelért szerint:

    Ződ, már megint ződségeket beszélsz 😀

  28. shadow187 szerint:

    Nekem is nagyon tetszik ez az emlékmű és én is azon az oldalon vagyok, hogy kellenek az országnak azok az emlékművek amiket a vörös korszakban elpusztítottak. Kell a magyarnak a magyarságtudat és a történelem különben elveszünk magyarnak lenni … már így is a peremén táncolunk egy tudatlan közösségnek. Elvették a múltunkat meghamisították a történelmünket … legalább ennyit kapjunk vissza … És egy érdekes link amit érdemes elolvasni

  29. shadow187 szerint:

    urbanlegends.freeblog.hu/Files/institutum.htm

  30. Martoni Zoltán szerint:

    Köszönjük a gyönyörű szobrot!

  31. Tóth Mária szerint:

    csepeli, hányinger vagy!!!!!!!!!

  32. csepeli-nek szerint:

    Az önkormányzati választások után közterületen fogod látni a szobrokat, ha tetszik ha nem.

  33. Királyerdei szerint:

    Pont Csepelre telepedett be az elszakított területekről a legtöbb család,mert a WM megélhetést adott nekik.

  34. admin szerint:

    csepeli-nek: moderáltunk.

  35. Miska72 szerint:

    Nagyon szép munka. Köszönjük az alkotást Sárossy Tibor szobrászművészmek. Reméljük, hugy az őszi önkormányzati választásokon a fidesz nyer, és akor a szobrot el lehet helyezni közterületen.
    Elvtársak! VÖRÖS CSEPEL GAME OWER!

  36. páko szerint:

    Ezt az alkotást csak a csepeli fidesz állítja, vagy részt vesz (vehet) benne más párt is a kerületből? Az MSZP-kívül.

  37. cseppetsem szerint:

    Sárossy Tiborról azt írják egy képzőművész fórumon:

    “A Rovás tagjai közül sokan képzőművészeti akadémiákon vagy képzőművészeti ill. iparművészeti középiskolákon tanítanak és felvételiztetnek(!). És az ilyesmit, amit Sárossy vagy Nemes csinálnak – hozzák fel rossz példának diákjaik előtt. Bennük foglaltatik minden, amit nem szabad a fával vagy a vésővel csinálni. Formailag, tartalmilag, művészileg is hibás dolgok. Wass Albert esetében a fejet, ha mint portrét nézzük, tele van hibával. Az írás kivitelezése, elhelyezése a megmunkálandó felületen totál hibás.”

    “Soha se hallottam a Sárossy Tibor nevet. A szakma nem ismeri.”

  38. Öreg halász szerint:

    Írtak ilyeneket Makoveczről is…

  39. páko szerint:

    cseppetsem: Ez megközelítés kérdése.

    Lopni se szabad,ezt tanítják a gyerekeknek is, és láss csodát, Gyurcsány felnőtt és szét lopta az országot..

    Szerintem,szép részletes munka,így fényképek alapján.

  40. Papi szerint:

    csepeli!
    Neked csak az állampolgárságod magyar! Te ugyan olyan aljas gazember vagy mint az a három szemétláda a parlamentben akik nemmel szavaztak!

  41. Papi szerint:

    cseppetsem!
    Homan Bálint is írt hülyeséget a Magyar történelemmel kapcsolatban de azért még jó történész lehetett!
    Sárossy Tiborról is lehet ilyet mondani!
    Egyébként szerintem is gyönyörű emlékmű lesz! Remélem ősszel végre a méltó helyére fog kerülni!

  42. donquijote szerint:

    Szerintem is nagyon szép munka, és rögtön látni rajta minek állít emléket, nem egy elvont alkotás.

  43. vazelin janka szerint:

    Királyerdei!

    “Pont Csepelre telepedett be az elszakított területekről a legtöbb család,mert a WM megélhetést adott nekik.” -írod.

    WM alatt, csak nem a zsidó Weisz Manfrédről beszélsz? Az a kegyetlen izraelita is készült bekebelezni az országot, s a zsidó tőke kiszolgáltatottjáva tenni. Igaz???

  44. vazelin janka szerint:

    Gordonnak!

    “Több mint 1 millió USA-ban élő magyar is megszerezheti az állampolgárságot. Szerintem az új állampolgárok túlnyomó többségével – ha netán idővel visszatelepülnek – gazdagodni fog az ország”

    Eszembe jut a vicc:

    Kovács ki akar vándorolni az USA-ba.

    Kérdezik tőle, hogy miért?

    – Van egy vak fivérem és elkelne neki a segítség. – mondja.
    – Akkor miért nem jön ő Magyarországra, hogy segíthessen neki?
    – Mert vak, nem hülye!

  45. zed szerint:

    “1958-ban Budapest legnagyobb nehézipari létesítményében, a Csepel Vas- és Fémműben Nyikita Szergejevics Hruscsov, akkori szovjet pártfőtitkár elvtársi látogatást tett, hogy megismerkedjen a szocializmus építésének magyarországi eredményeivel, egyben hasznos tanácsokkal lássa el az erre kíváncsi dolgozókat…

    Talán neki tűnt fel annak idején, hogy a gyáróriás főbejáratánál nincsen egyetlen olyan művészeti alkotás sem, amelyik kellőképpen lelkesíthetné a reggel munkába igyekvő munkásokat. Az elgondolást csakhamar tett követte, így 1958. november 7-én – a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 41. évfordulóján – J.I.Gromov a Szovjetunió budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete jelenlétében felavatták Moszkva város Tanácsának ajándékát, Budapest első köztéri Lenin-szobrát.”

    http://www.csepel-sziget.hu/wordpress/wp-content/fgallery/csepel-regen/lenin2.jpg

  46. Királyerdei szerint:

    vazelin janka!
    Vidd máshova a provokációdat lécci!

  47. Dadus szerint:

    csepeli!

    TE vagy egy nagy rakás KAKI!

  48. Gordon szerint:

    Moszkva város Tanácsa megajándékozhatott volna minket az ellopott műkincsekkel.

    Bár azt mondják ajándék lónak ne nézd a fogát, de azért Lenin szobrot!? Kérem, uraim!

  49. Királyerdei szerint:

    Hát hogy legyen kinek a kezébe nyomni a zsíroskenyeret! 🙂

  50. " ?! " szerint:

    József Attila: Nem, nem, soha!

    (1945 után soha nem jelent meg nyomtatásban ez a verse József Attilának.
    Nem illett volna “PROLETÁRKÖLTŐ” nevéhez!)

    Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége,
    Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke!
    Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret!
    Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett!

    Ha eljő az idő – a sírok nyílnak fel,
    Ha eljő az idő – a magyar talpra kel,
    Ha eljő az idő – erős lesz a karunk,
    Várjatok, Testvérek, ott leszünk, nem adunk!

    Majd nemes haraggal rohanunk előre,
    Vérkeresztet festünk majd a határkőre
    És mindent letiprunk! – Az lesz a viadal!! –
    Szembeszállunk mi a poklok kapuival!

    Bömbölve rohanunk majd, mint a tengerár,
    Egy csepp vérig küzdünk s áll a magyar határ
    Teljes egészében, mint nem is oly régen
    És csillagunk ismét tündöklik az égen.

    A lobogónk lobog, villámlik a kardunk,
    Fut a gaz előlünk – hisz magyarok vagyunk!
    Felhatol az égig haragos szózatunk:
    Hazánkat akarjuk! vagy érte meghalunk.

    Nem lész kisebb Hazánk, nem, egy arasszal sem,
    Úgy fogsz tündökölni, mint régen, fényesen!
    Magyar rónán, hegyen egy kiáltás zúg át:
    Nem engedjük soha! soha Árpád honát!

    (1922. első fele)

  51. Tisztánlátó szerint:

    Márai Sándor 1956 karácsonyán írta New Yorkban a “Mennyből az angyal” című versét:

    “Mennyből az angyal-menj sietve
    Az üszkös, fagyos Budapestre.
    Oda, hol az orosz tankok
    Között hallgatnak a harangok.
    ……………………………………
    Mondd el, mert ez világ csodája:
    Egy szegény nép karácsonyfája.
    A Csendes Éjen égni kezdett-
    És sokan vetnek most keresztet.
    Földrészek népe nézi, nézi,
    Egyik érti, másik nem érti.
    Fejük csóválják, sok ez soknak.
    Imádkoznak vagy iszonyodnak,
    Mert más lóg a fán, nem cukorkák:
    Népek Krisztusa, Magyarország.”

    Hogy szép e az emlékmű? Ízlés dolga, DE(!) KIFEJEZŐ.

    NÉPEK KRISZTUSA, MAGYARORSZÁG.

    Csepeli, te ezt úgysem fogod fel, mert se eszed, se szíved nincs hozzá.

  52. Tisztánlátó szerint:

    “!?”

    Bezzeg ezt a József Attila verset nem találod a tankönyvekben! Kommunista költőt bcsináltak belőle.

  53. Hédy szerint:

    Remélem az őszi választások után egyre többen gyönyörködhetünk ebben a csodálatos munkában,természetesen a megérdemelt köztéri helyén!!Ámen

  54. Csabesz90 szerint:

    “csepeli”, te vagy egy rakás kaki! Bezzeg egy károlyi,rákosi, vagy kádár(direkt kis betűkkel) szobor nem zavarna, ugye?

  55. " ?! " szerint:

    Juhász Gyula :
    TRIANON

    Nem kell beszélni róla sohasem,
    De mindig, mindig gondoljunk reá.

    Mert nem lehet feledni, nem, soha,
    Amíg magyar lesz és emlékezet,
    Jog és igazság, becsület, remény,
    Hogy volt nekünk egy országunk e földön,
    Melyet magyar erő szerzett vitézül,
    S magyar szív és ész tartott meg bizony.
    Egy ezer évnek vére, könnye és
    Verejtékes munkája adta meg
    Szent jussunkat e drága hagyatékhoz.

    És nem lehet feledni, nem, soha,
    Hogy a mienk volt a kedves Pozsony,
    Hol királyokat koronáztak egykor,
    S a legnagyobb magyar hirdette hévvel,
    Nem volt, de lesz még egyszer Magyarország!
    És nem lehet feledni, nem, soha,
    Hogy a mienk volt legszebb koszorúja
    Európának, a Kárpátok éke,
    És mienk volt a legszebb kék szalag,
    Az Adriának gyöngyös pártadísze!
    És nem lehet feledni, nem, soha,
    Hogy a mienk volt Nagybánya, ahol
    Ferenczy festett, mestereknek álma
    Napfényes műveken föltündökölt,
    S egész világra árasztott derűt.
    És nem lehet feledni, nem soha,
    Hogy Váradon egy Ady énekelt,
    És holnapot hirdettek magyarok.
    És nem lehet feledni, nem, soha
    A bölcsőket és sírokat nekünk,
    Magyar bölcsőket, magyar sírokat,
    Dicsőség és gyász örök fészkeit.
    Mert ki feledné, hogy Verecke útján
    Jött e hazába a honfoglaló nép,
    És ki feledné, hogy erdélyi síkon
    Tűnt a dicsőség nem múló egébe
    Az ifjú és szabad Petőfi Sándor!
    Ő egymaga a diadalmas élet,
    Út és igazság csillaga nekünk,
    Ha őt fogod követni gyászban, árnyban,
    Balsorsban és kétségben, ó, magyar,
    A pokol kapuin is győzni fogsz,
    S a földön föltalálod már a mennyet!
    S tudnád feledni a szelíd Szalontát,
    hol Arany Jánost ringatá a dajka?
    Mernéd feledni a kincses Kolozsvárt,
    Hol Corvin Mátyást ringatá a bölcső,
    Bírnád feledni Kassa szent halottját?
    S lehet feledni az aradi őskert
    Tizenhárom magasztos álmodóját,
    Kik mind, mind várnak egy föltámadásra?

    Trianon gyászos napján, magyarok,
    Testvéreim, ti szerencsétlen, átkos,
    Rossz csillagok alatt virrasztva járók,
    Ó, nézzetek egymás szemébe nyíltan
    S őszintén, s a nagy, nagy sír fölött
    Ma fogjatok kezet, s esküdjetek
    Némán, csupán a szív veréseivel
    S a jövendő hitével egy nagy esküt,
    Mely az örök életre kötelez,
    A munkát és a küzdést hirdeti,
    És elvisz a boldog föltámadásra.

    Nem kell beszélni róla sohasem?
    De mindig, mindig gondoljunk reá!

  56. " ?! " szerint:

    Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna:
    Magyar hitvallás (“Hiszekegy”)

    Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
    Hiszek egy isteni örök igazságban,
    Hiszek Magyarország feltámadásában.
    Ez az én vallásom, ez az én életem,
    Ezért a keresztet vállaimra veszem,
    Ezért magamat is reá feszíttetem.
    Szeretném harsogni kétkedők fülébe,
    Szeretném égetni reszketők lelkébe,
    Lángbetűkkel írni véres magyar égre:
    Ez a hit a fegyver, hatalom és élet,
    Ezzel porba zúzod minden ellenséged,
    Ezzel megválthatod minden szenvedésed.
    E jelszót, ha írod lobogód selymére,
    Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe,
    Halottak országát feltámasztod véle.
    Harcos, ki ezt hiszed, csatádat megnyerted,
    Munkás, ki ennek élsz, boldog jövőd veted,
    Asszony, ki tanítod, áldott lesz a neved.
    Férfi, ki ennek élsz, dicsőséget vettél,
    Polgár, ki ezzel kélsz, új hazát szereztél,
    Magyar, e szent hittel mindent visszanyertél.
    Mert a hit az erő, mert aki hisz, győzött,
    Mert az minden halál és kárhozat fölött
    Az élet Urával szövetséget kötött.
    Annak nincs többé rém, mitől megijedjen,
    Annak vas a szíve minden vésszel szemben,
    Minden pokol ellen, mert véle az Isten!
    Annak lába nyomán zöldül a temető,
    Virágdíszbe borul az eltiport mező,
    Édes madárdaltól hangos lesz az erdő.
    Napsugártól fényes lesz a házatája,
    Mézes a kenyere, boldogság tanyája,
    Minden nemzetségén az Isten áldása.
    Magyar! te most árva, elhagyott, veszendő,
    Minden nemzetek közt lenn a földön fekvő,
    Magyar legyen hited s tied a jövendő.
    Magyar, legyen hited és lészen országod,
    Minden nemzetek közt az első, az áldott,
    Isten amit néked címeredbe vágott.
    Szíved is dobogja, szavad is hirdesse,
    Ajkad ezt rebegje, reggel, délben, este,
    Véreddé hogy váljon az ige, az eszme:
    Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
    Hiszek egy isteni örök igazságban,
    Hiszek Magyarország feltámadásában!

  57. csepeli szerint:

    Szavalókörben vagyunk, vagy mi az isten?

  58. csepeli szerint:

    Le lehetne már szakadni erről a hülye Trianonról baszki, 90 éve volt, ideje lenne már túllépni rajta! Dolgozzátok már fel, faszkalapok, mi tart ennyi ideig?

  59. Gordon szerint:

    Babits Mihály:
    Áldás a magyarra

    Ne mondjátok, hogy a haza nagyobbodik.
    A haza, a haza egyenlő volt mindig
    ezer év óta már, és mindig az marad,
    mert nem darabokból összetákolt darab:
    egytest a mi hazánk, eleven valami!
    Nem lehet azt csak úgy vagdalni, toldani.

    Máskor is hevert már elkötött tagokkal.
    Zsibbadtan alélt a balga erőszakkal.
    De mihelyt fölengedt fojtó köteléke,
    futni kezdett a vér elapadt erébe.
    Visszakapta ami soha el nem veszett.
    Nagyobb nem lett avval. Csak egészségesebb.

    Lám, igaz jószágunk visszatér kezünkre,
    bár a világ minden fegyvere őrizze.
    Mert erős a fegyver és nagy hatalmasság,
    de leghatalmasabb mégis az igazság.
    Útja, mint a Dunánk és csillagok útja:
    nincs ember, aki azt torlaszolni tudja.

    Él a nagy Isten és semmise megy kárba.
    Magyarok se lettünk pusztulni hiába,
    hanem példát adni valamennyi népnek,
    mily görbék s biztosak pályái az égnek.
    Ebből tudhatod már, mi a magyar dolga,
    hogy az erős előtt meg ne hunyászkodna.

    Erős igazsággal az erőszak ellen:
    így élj, s nem kell félned, veled már az Isten.
    Kelnek a zsarnokok, tűnnek a zsarnokok.
    Te maradsz, te várhatsz, nagy a te zálogod.
    Zsibbad a szabadság, de titkon bizsereg,
    és jön az igazság, közelebb, közelebb…

  60. csepeli szerint:

    Gordon: nacionalista giccsszobrász, most majd a Fidesz-kurzus alatt biztos egymás után kapja majd a zsíros megrendeléseket, a jobber tömegek rossz ízlését kiszolgálandó.

  61. zed szerint:

    Madarász Emil: Csepel

    Acél oszlopkör. Déli homokon
    Reszket az őszi nap.
    Csepel alatt két gyerek játszik
    Az oszlopkör alatt.
    Ott játszanak. Ruhájuk rongy,
    Az arcuk sárga, vértelen.
    Az oszlopok közt sír a szél,
    Homok sodródik Csepelen.
    “Halló, Lenin! -kiált az egyik,
    Itt Csepel, halló, ki beszél?”
    Csepel beszél…Csepel beszélhet…
    A dróton át sivít a szél.
    Egykor ha innen szikra támadt,
    Lelkezve leste fél világ,
    Nagy Petrográdtól Párisig
    s remegve Csepel szózatát.
    Most hallgat. Most siket acélroncs.
    Tótágast néz az égbe fel.
    Hol az a szikra, emberek?
    Hol vagy, Csepel?

  62. Pannon puma szerint:

    csepeli:

    Tudod csepeli, ezeket a verseket a komcsik nem engedték még nyomtatott sajtóban sem megjelentetni,nem hogy iskolába oktatni, ezért jó,hogy itt közre adják a hozzászólok. Nem mindenki tájékozott,tanult ember, de
    ezen versek sorainak elolvasása után, bizony még azok is elgondolkodnak akik nem foglalkoztak idáig magyarságukkal.

    Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
    Hiszek egy isteni örök igazságban,
    Hiszek Magyarország feltámadásában!

  63. Gordon szerint:

    csepeli! Írd már le hogy szerinted ebben a szoborban mi a “nacionalizmus”, és Sárossy miért “nacionalista”.

  64. " ?! " szerint:

    A Trianon-palota Versailles-ban (Fotó: Vimola Ágnes)

    A Trianoni diktátum:

    Az I. világháborút lezáró ún. Versailles-Washingtoni békerendszer részeként íratták alá a magyar delegációval a békeszerződést a Kis Trianonnak nevezett palotában 1920. június 4-én.
    Ezzel a békediktátummal nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia tűnt el a térképről, hanem Magyarország elvesztette területe jelentős részét (területe 282 870 km2-ről 92 607 km2-re csökkent), a lakosság létszáma pedig, mintegy 10 millió fővel kevesebb lett.
    Erre az eseményre emlékezünk TRIANON EMLÉKNAPJÁn.

  65. Gordon szerint:

    Nem a Kis-Trianon palotában, hanem a Nagy-Trianon palotában írták alá a békeszerződést. Az elcsatolt lakosság többsége nem volt magyar. Ha már határmódosítás kellett mindenáron, akkor jobb lett volna olyat húzni, mely jobban igazodik az etnikai határokhoz. Így nem maradtak volna 1920 után milliós lélekszámú kisebbségek odaát, illetve nálunk 1940 után. Bár kétségtelen hogy az 1940 és ’41 utáni határ közelebb állt az etnikai határhoz, mint az 1920-as és 1947-es.

  66. csepeli szerint:

    Gordon: Azért, mert a trianoni béke nem csupán Magyarországot csonkította meg, hanem a szomszéd népeknek önrendelkezést is adott. Azzal, hogy Nagy-Magyarország térképeket rajzolunk, meg azt sírjuk vissza, egyértelműen revizionista vágyakat nyilvánítunk ki, ami nacionalizmusból ered, és sérti a szomszéd népek önrendelkezését. Az pedig, hogy Sárossy előszeretettel készít ilyen témájú szobrokat, ld. még a nacionalista giccsíró Wass Albert szobrát, világosan mutatja az ő nacionalista beállítottságát is.

  67. Pannon puma szerint:

    az mszp-s soviniszta csepelinek:

    Bodor Aladár

    Magyar Visszhang

    Nem kell nekünk a más folyója,
    Nem kell nekünk a mások bérce,
    Csak magyar hegy és magyar róna,
    Ahogy az Isten rég kimérte.
    Nem kell nekünk idegen égbolt,
    Egy porszeme sem a világnak,
    Csak az kell, ami a miénk volt…
    Igazságot Magyarországnak!

    Szép határunk nem is határ volt,
    Hanem Isten ölelő karja.
    Helyette most egy szörnyű gyászfolt
    Sötétlik az árva magyarra.
    De ezt a gyászkövet letesszük.
    Hallók hallják, lássák, kik látnak,
    Vérünkkel a földgömbre festjük:
    Igazságot Magyarországnak!

    Szavunk, imánk keljen visszhangra,
    Mely zúgva, hullámozva árad,
    Határ határnak továbbadja,
    Nép a népnek, haza hazának.
    Csillag olvassza fénysugárba,
    Mely zengő világűrbe vágtat,
    Egész Mindenség ezt kiáltsa:
    IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK!

  68. Királyerdei szerint:

    “Csepeli”:

    “Azzal, hogy Nagy-Magyarország térképeket rajzolunk, meg azt sírjuk vissza, egyértelműen revizionista vágyakat nyilvánítunk ki, ami nacionalizmusból ered, és sérti a szomszéd népek önrendelkezését. ”

    Nem mondod!
    És ez vonatkozik Izraelre és a 4000 évre visszamenőleg követelt területeire is?

  69. magyarkikerics szerint:

    Üdv az érdeklődőknek! Szerintem csepeli egy beépített provokátor, épeszű, jóérzésű magyar nem gondol és nem ír le ilyeneket.
    Nagyon várom a szombat reggelt, viszek százas zsepit, meg sok fájdalmasan megélt dolgot Trianonnal kapcsolatban… Most egy jobb korszak következik Csepelen is, a Kárpát medencében is, mert a többség kezd észre térni. Jöjjetek minél többen a templomunkhoz! Már nagyon ránk fér ez a szobor is, meg az is hogy újra összetartozzunk. A többi ország megoldotta, hogy ne legyen rájuk érvényes Trianon. Mi ezt lelkiekben kell hogy elkezdjük: elfogadni egyMÁST. Nem csak a magyart, mindenkit a Kárpát-hazában él és alkot. Találkozzunk szombaton:)

  70. Gordon szerint:

    A Váteszéhez hasonló zsigeri és oktondi gyűlöletet érzhetjük ki csepeli hozzászólásaiból. Csak a “célközönség” más. Ezért is örülök hogy országos szinten a két szélsőség (mszp és jobbik) a perifériára szorult. Most a pálya széléről ordibálnak be, de ez senkit nem érdekel. Súlytalanok. Akár a büfében is maradhatnak az elkövetkező négy esztendőben. Ott lehet folytatni a kocsmapolitikát.

    “Hordószónok jobbikosból nem lesz nemzeti többség.”

    /Gordon/

  71. Gordon szerint:

    Állami létezésünk túlnyomó többségét az a terület jelentette (Horvátországgal, sőt egy ideig Dalmáciával együtt), melyet most “Nagy-Magyarországnak” nevezünk. Ez még akkor is igaz ha 1541 és 1848 között nem volt közjogilag egységes az ország. Így is több mint 600 évről beszélünk, a gyakorlatban meg még többről.

    Ha mondjuk csak a korabeli Horvátország (mellyel perszonálunióban voltunk évszázadokon át) szakadt volna le, akkor valószínűleg nincs ez a Trianon kultusz. Az 1920-as közvélemény jelentős része elfogadta hogy a horvátok elszakadnak (Baranya déli csücske, a “Baranyai háromszög” mely most hozzájuk tartozik nálunk maradt volna).

  72. Gordon szerint:

    Ha már mindenáron “Nagy-Magyarország”-ozni akarunk, akkor beszéljünk inkább I. (Nagy) Lajos királyunk (1326-1382) birodalmáról, melynek határait soha nem mosta három tenger, de kettő azért igen. 🙂

    http://lazarus.elte.hu/~mihalyi/proba/Nagy%20Lajos.jpg

  73. Pannon puma szerint:

    Gordon.

    Azért, mert valaki szó kimondó,még nem szélsőséges. A jobbikra gondolok és nem az mszpre. Ilyen alapon akkor a Kövér terrorista. Tudod ha a Fidesz, csak fele annyira lett volna szélsőséges az elmúlt 8 évben mint a Jobbik most, akkor az ország most nem tartana itt. Nem kellett volna a problémák elöl a homokba dugni a fejüket. Egy kérdés, te tudod ki a Vátesz?

  74. " ?! " szerint:

    Részletek a Trianoni diktátumból:

    74. Cikk. Magyarország már most kijelenti, hogy elismeri és elfogadja Ausztria, Bulgária, Görögország, Lengyelország, Románia, a Szerb-Horvát-Szlovén Állam és a Cseh-Szlovák Állam határait úgy, amint ezeket a határokat a Szövetséges és Társult Főhatalmak megállapítják.
    Magyarország kötelezi magát, hogy elismeri mindazoknak a békeszerződéseknek és pótegyezményeknek teljes érvényességét, amelyeket a Szövetséges és Társult Hatalmak kötöttek vagy kötni fognak azokkal a Hatalmakkal, amely Hatalmak a volt Osztrák-Magyar Monarchia oldalán küzdöttek; kötelezi magát, hogy elfogadja azokat a rendelkezéseket, amelyeket a volt Német Birodalomra, Ausztriára, a Bolgár Királyságra és az Ottomán Birodalomra vonatkozólag megállapítottak, vagy meg fognak állapítani s hogy elismeri az új Államokat a számukra ilymódon megállapított határok között.
    75. Cikk. Magyarország a maga részéről a Szövetséges és Társult Főhatalmak javára lemond azokra a területekre vonatkozó minden jogáról és igényéről, amely területek azelőtt a volt Osztrák-Magyar Monarchiához tartoztak, s amelyek Magyarországnak a II. rész (Magyarország határai) 27. Cikkében megállapított új határain kívül esvén, ezidőszerint semmiféle más megállapodásnak nem tárgyai.
    Magyarország kötelezi magát, hogy elismeri azokat a rendelkezéseket, amelyeket a Szövetséges és Társult Főhatalmak ezekre a területekre nézve, különösen a lakosság állampolgársága tekintetében meg fognak állapítani.
    77. Cikk. Magyarország az átengedett területek polgári, katonai, pénzügyi, igazságügyi vagy egyéb közigazgatására vonatkozó mindennemű levéltárakat, lajstromokat, tervrajzokat, okiratokat és okmányokat az érdekelt Szövetséges vagy Társult Kormányoknak haladéktalanul át fogja adni. Ha ezek közül az okmányok, levéltárak, lajstromok, okiratok vagy tervrajzok közül egyeseket a helyszínéről elvittek volna, Magyarország köteles azokat az érdekelt Szövetséges vagy Társult Kormányok megkeresésére visszaszolgáltatni.
    Ha az 1. bekezdésben említett s katonai jelleggel nem bíró levéltárak, lajstromok, tervrajzok, okiratok vagy okmányok egyszersmind a magyar közigazgatási ágakat is érdekelik és így következésképen azokat nem lehetne átadni anélkül, hogy ebből az utóbbiakra hátrány ne származzék, Magyarország kötelezi magát, hogy azokból, a visszonosság feltétele mellett, az érdekelt Szövetséges és Társult Kormányok részére adatokat fog szolgáltatni.
    78. Cikk. Magyarország és minden egyes Állam, amelyhez a volt Magyar Királyságnak valamely területét átcsatolták, vagy amely a volt Osztrák-Magyar Monarchia feldarabolásából keletkezett, a lakosság érdekeinek szabályozásáról, különösen polgári jogaikra, kereskedelmükre és hivatásuk gyakorlására vonatkozólag egymással kötendő külön-külön egyezmények útján fognak gondoskodni.

  75. nagyapó szerint:

    Egy érdekes történet.
    Van Transilvaniában egy város, Tirnaveni, mely szomszédos Csepel testvérfalujával, Gánestivel. A szocmagyart lefordítva (mint Rijeka, ami Fiume, csak a csepeli szocik nem tudják), az erdélyi Dicsőszentmártonban, – mely szomszédos Vámosgálfalvával, ami Csepel testvérfaluja, – élt egy kiváló író, Sípos Domokos. Az ott élő magyarok szobrot akartak állítani neki, amit a szoci oláh városvezetőség nem engedélyezett. Ezek után a magyarok az unitárius templom kertjében állították fel a szobrot. Sípos Domokos így, egy magasabb helyről tekint le a főtérre.
    Ajánlom Tóth, Szenteczki, stb. et.-aknak (csepeli, zed,….), ha Gánestiben járnak, menjenek 10 km-re, Tirnavenibe, és nézzék meg a szobrot!
    Hogy ez miről jutott eszembe? Nem tudom.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  76. Gordon szerint:

    Pannon puma.

    Szerintem te hallgass azok után hogy szeretett Jobbikod már az első szavazásnál a régi rend holdudvara mellé állt (Szigeti Péter és az OVB felkarolása), valamint hogy főjobbikos Vona Gábor nem volt hajlandó bemenni (Lendvai Ildikóhoz hasonlóan) a parlament ülésére mikor a kettős állampolgárságról szóló tv. módosításról kellett dönteni.

    Szégyelhetitek magatokat, örömteli lenne ha bőrt húznátok a fogatokra. Az arcotokon ugyis van belőle bőségesen.

    “Hordószónok jobbikosból nem lesz nemzeti többség.”

    /Gordon/

  77. " ?! " szerint:

    Válasz Pannon pumának: Vátesz = a jövőt megsejtő.
    Aki pedig Vátesz-nek gondolja magát: Tarjányi László.

  78. Pannon puma szerint:

    Gordonka te kis @!!! TE EGY IGAZI BÜDÖS BUNKÓ VAGY, MIRE JÁTSZOD A MOCSKOS POFÁDAT. MENJ ÉS NYALD KI A NÉMETH SZILÁRD SEGGÉT,CSAK A FEJED BE NE SZORULJON!! TE TEPSI SZÖKEVÉNY!!

  79. Gordon szerint:

    áááhahahahahahhahahahahihiihihihi 😀

  80. Gordon szerint:

    Azt hiszem pumát a 23:33-ban telibe találtam. Hosszú idő kell míg kiheveri idegileg amit ma kapott tőlem.

    Muhahaha 😀

    “Hordószónok jobbikosból nem lesz nemzeti többség.”

    /Gordon/

  81. Pannon puma szerint:

    Gordon mesélj már a testvéretekről Likudról!! Mit csináltak ma, megint megöltek 19 ártatlan embert. Az egész világ fel van háborodva csak Orbán Viktorka nem szólalt meg ezzel kapcsolatba. Egyedül a Jobbik ítélte el a parlamentben Izrael újabb mocskos tettét. Wittner Márián kívül egy fideszes képviselő se mert egyetérteni. Vagy ti ezt természetesnek gondoljátok,hogy így kell ezt csinálni, erőből?? Ártatlan embereket kell gyilkolni???? Ébresztő!! Jó ez így. Miért nem ítéli el a a Fidesz Izraelt. Nem meri, mert beszari és fél a likudtól.

    Természetesen izrael szokásukhoz híven most is próbálták saját magukat beállítani áldozatként.

  82. Pannon puma szerint:

    Nem kell semmit kihevernem mert nem vagyok ideges típus, csak megint elkezdted az aljas stílusodat elő venni ami a véredbe van.A Manituval egy szinten vagy ami nem meglepő, csak azt nem értem,hogy aki ilyen tájékozott, mint te,hogy lehet ekkora durung?

  83. Gordon szerint:

    Ki nem xarja le hogy mi van Izraelben, vagy hogy mi van Kambodzsában, esetleg Szudánban. Pannon puma. Ti akkora nullák vagytok mint a ház. Előbb fényesre nyaljátok Szigeti Péter seggét, majd “interjút adtok” mikor a határon kívül élő magyarok állampolgárságáról van szó a parlamentben, aztán együtt szavaztok az mszp-vel a kormányprogram kapcsán.

    Látható hogy csak marhaságokról tudtok beszélni egész nap. A “sumer-maya-magyar rokonság”-ról, meg a likudról.

    Már a palesztinok is bejelentették hogy nem kíváncsiak a Jobbikra, és nem kérnek az álegyüttérzésetekből. Levették hogy komolytalan társaság vagytok, nem úgy mint a palesztnok nagy nyugati védelmezői, az ottani baloldali pártok.

    Féleszűek jobbikosok! Miért akartok felszállni egy olyan vonatra mely nem vesz fel benneteket? Talán mert idegenszívűek vagytok!? 🙂

    “Hordószónok jobbikosból nem lesz nemzeti többség.”

    /Gordon/

  84. Pannon puma szerint:

    Gordon mesélj már a testvéretekről Likudról!! Mit csináltak ma, megint megöltek 19 ártatlan embert. Az egész világ fel van háborodva csak Orbán Viktorka nem szólalt meg ezzel kapcsolatba. Egyedül a Jobbik ítélte el a parlamentben Izrael újabb mocskos tettét. Wittner Márián kívül egy fideszes képviselő se mert egyetérteni. Vagy ti ezt természetesnek gondoljátok,hogy így kell ezt csinálni, erőből?? Ártatlan embereket kell gyilkolni???? Ébresztő!! Jó ez így. Miért nem ítéli el a a Fidesz Izraelt. Nem meri, mert beszari és fél a likudtól.

    Természetesen izrael szokásukhoz híven most is próbálták saját magukat beállítani áldozatként.

  85. Pannon puma szerint:

    Szánalmas Gordon::a parlamentben, aztán együtt szavaztok az mszp-vel, igen a titoktörvényről. titkositsunk mindent még 100 évig
    huhuhuhuhuhuh ez aztán az elszámoltatás. Gordon szánalmas vagy.

    Gordon írja:Ki nem xarja le hogy mi van Izraelben. Nagyon együtt érző vagy, ha te kerülnél ilyen helyzetbe vagy itthon történne hasonló,ezt mondanád te bunkó.

  86. Jobb Csepelért szerint:

    Pannon Puma!

    Légyszíves vegyél vissza az ízléstelen bejegyzéseidből, főleg Trianon 90. évfordulójához közeledve.
    Ha másért nem, akkor legalább azért ne ócsárold Németh Szilárdot, hogy az ő kezdeményezésére lesz Csepelnek Trianon emlékműve!
    A csepeli Jobbik miért nem támogatta a helyi Fideszt az emlékmű ügyében?
    Én azt hittem, hogy a határon túli magyarok és Trianon közös érdeke mindkét pártnak, mint ahogy ez megmutatkozott most a Parlamentben is…
    Adott a csepeli Jobbik akár 10 Ft-ot is az emlékmű elkészítésébe?
    Ezen az állandó Likudozáson, meg zsideszezésen meg már jó volna túllépni! Ha pedig ez nehezedre esik, akkor eltévesztetted a számot, mert ez bizony még mindig a Csepel.info és nem pedig a Kuruc.info!
    Én is tudnék bizonyos dolgokat mondani jobbikosokról, csak a 4-ei Nemzeti Összetartozáshoz közeledve nem szeretnék vitát magyar és magyar között…
    Attól nem leszel nagyobb magyar, hogy állandóan, Likudozol és zsidózol, nem beszélve arról, hogy alaptalan vádakat fogalmazol meg egy olyan emberrel szemben, aki nem keveset tett Csepelért és a csepeliekért (jobb- és baloldali szavazók iránt egyaránt)!

  87. Jobb Csepelért szerint:

    Megemlékezés Ráckevén is!

    áckeve Város polgármestere és képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2010. június 6.-án vasárnap 11 órakor a Hősök terén kialakított Nemzeti Összetartozás Emlékpark megáldására és megszentelésére.

    Önkormányzatunk úgy döntött, hogy ezen a napon emlékezünk meg az 1920. június 4.-én hozott, nemzetünket szétszakító, fájdalmas trianoni döntés igazságtalanságára.

    Az ünnepséget megnyitja Dr. Dávid László Ráckeve Város polgármestere, ünnepi beszédet mond Jókai Anna Kossuth-díjas írónő.

    Mindenkit szeretettel várunk!

    /Ráckeve Online/ http://www.rackeve.hu

  88. Pannon puma szerint:

    Jobb Csepelért: Nézd már meg a bejegyzéseket gordon hsz.előtt.Teljesen kulturált volt idáig:

    Gordon:
    2010. május 31., hétfő 22:43-kor

    A Váteszéhez hasonló zsigeri és oktondi gyűlöletet érzhetjük ki csepeli hozzászólásaiból. Csak a “célközönség” más. Ezért is örülök hogy országos szinten a két szélsőség (mszp és jobbik) a perifériára szorult. Most a pálya széléről ordibálnak be, de ez senkit nem érdekel. Súlytalanok. Akár a büfében is maradhatnak az elkövetkező négy esztendőben. Ott lehet folytatni a kocsmapolitikát.

    “Hordószónok jobbikosból nem lesz nemzeti többség.”

    /Gordon/

    Úgy,hogy ne engem kóstolgass hanem a Gordonkát. Mielőtt leb…szol valakit olvasd el a hsz-kat. Ettől függetlenül azt nem tudom,hogy valaki is megkereste volna a csepeli Jobbikot hogy támogassa az emlék művet, de ha nagyobb nyilvánosságot adtak volna ennek a tervnek,én támogattam volna anyagilag. A kezdeményezőknek és a kivitelezőnek elismerésem.

  89. Gordon szerint:

    Mi lenne ha magyar pártként azzal foglalkoznátok ami a magyar embereket érdekli? Nemzet, haza, munka, család, biztonság, otthonteremtés. Nem pedig azzal hogy mi történik több ezer kilométerre a Kárpát-medencétől. Részemről lexarom mi van Izraelben, Balin, vagy Eritreában. Lehet róla dumálni, de nem oszt és nem szoroz egy belpolitikai vitában.

    Adtatok valamilyen segítséget a Fidesznek Csepelen, hogy megvalósulhasson a Trianon emlékmű? Lefogadom hogy lófaxt se adtatok, csak a szátokat jártattátok hogy Trianon így, meg Trianon úgy. “Jaj de nagyon fáj.” Fájt egy lófaxt. Mikor csinálni kell valamit akkor már nem fáj semmi, csak a munka lesz büdös, eltűntök mint Vona a kettős állampolgárság tv. parlamenti szavazásáról.

    Nullák vagytok.

    Lassan témárok se marad, csak a szokásos hülyeség: Izrael, banktőke, sumer-maya-magyar baromság, ki zsidó meg ki nem zsidó, Jézus is magyar volt-e vagy sem, meg hogy a Szíriuszról származunk-e vagy sem.

    Kis hülyék. 🙂

    “Hordószónok jobbikosból nem lesz nemzeti többség.”

    /Gordon/

  90. Tisztánlátó szerint:

    Te, csepeli!
    Lefogadom, hogy életedben nem olvastál ennyi verset.
    Szörnyű, ugye a szavalókörben? Ugye idegen?

    És Istent nahbetűvel írjuk, te stupid.

    Szégyen, hogy egy ilyen …… csepelinek nevezi magát. Kikérem magamnak minden tisztességes csepeli nevében még azt is, hogy csepelinek nevezd magad.

    A csepeli mellé írd oda, hogy szörnyszülött. Így stimmelni fog.

    “Csepeli – a szörnyszülött”

  91. donquijote szerint:

    Gordonka láthatólag nagyon hiányzik neked Vátesz, muszály ennél a témánál is provokálnod, van itt annyi bejegyzés máshol is megteheted.

  92. donquijote szerint:

    Pannon puma : hagyd rá Gordonkára a hülyeségeit nem kell vele foglalkozni, azon élvezkedik kibe köthet bele, szegényke elmekórtani eset,
    máshol az életben szegény nem érezheti magát nagynak csak itt.

    Visszatérve a az eredeti témához nagyon szép és méltó emlékműve lesz
    trianonnak ez az alkotás, elismerésem Sárossy Tibornak.

  93. csepeli szerint:

    A trianoni döntés nem volt igazságtalan. Tökre megérdemeltük, ugyanis a Nagy-Magyarország területén élő nemzetiségieket nem vettük emberszámba, tiltottuk a nyelvhasználatukat, nem engedtük az önrendelkezésüket, a magyar felsőbbrendűség tudatában lekezeltük őket. Ezért megkaptuk a magunkét. A trianoni döntés a nemzetiségieknek áldás volt: végre megszabadultak a népüket nyúzó magyarságtól, végre szabadon használhatták a nyelvüket, végre önrendelkezést kaptak! Az elszakított területek lakosságának többsége nem magyar volt, legfeljebb egyharmadban volt magyar. Akkor meg mi ebben az igazságtalan? Ezt érdemeltük!

    Aki nem ismeri a történelmet, és csak annyit tud, hogy jajistenem, Trianonban megcsonkították az országot, pedig milyen szép nagy volt Magyarország, az egy szánalmas, primitív kis hülye, aki nem érdemli meg, hogy magyarnak nevezze magát, akárhány Nagy-Magyarország matricát ragaszt a Suzukijára.

  94. Manitu szerint:

    Szerintem meg az az igazságtalan, hogy határon belülre születtél. Ha megélted volna azt a megaláztatást – melyet a Nagy-Magyarország ideje alatt mi soha nem tettünk meg – az állampolgárságod elvételét, családod hontalanná tételét, a több tízezer magyart névtelen sírokba taszító tömeggyilkosságokat, a falurombolást, akkor más lene a véleményed.

    Így csak azt tudom mondani, hogy igazi legalja szoci vagy. A történelemtudásod nulla alatti, és ha tehetnéd, a náci Fico mellett ütnéd a magyar testvéreinket. Nem érdemled meg, hogy magyarol beszélj, ez a nyelv túl szép egy ilyen csúszómászónak, ami vagy.

  95. csepeli szerint:

    Hülyeségeket beszélsz, Manitu, mégpedig azért, mert egy szánalmasan primitív, ostoba kis féreg vagy. Kiválóan illesz a Fideszbe, ahol csupa hozzád hasonló sötét hülyék vannak.

  96. cicus szerint:

    Hajrá Gordon!!! Pannon Pumának fáj az igazság.

    Aki nem vak, az láthatja, hogy az egész Jobbik egy bazi-nagy léghajó.
    Vékony vászon alatt sok-sok levegő… (hélium)
    Már felszálltak, és csak azt remélem, hogy k..va messzire fújja őket a szél, jó magasra, ahol kidurran és lepottyannak. Bele az óceánba, ami majd elnyeli őket.

  97. Manitu szerint:

    A Vajdaságban és Kárpátalján sok tízezernyi magyar embert, családokat irtottak ki közvetlenül a II. Világháború után a te kedvenceid. A felvidéken százezernyi magyartól vették el az állampolgárságot, váltak ők hontalan, állampolgárság és jogok nélküli, védtelen emberekké, akiktől minden vagyonukat elvették vagy megpróbálták elvenni. Legtöbbjüket marhavagonokban tolták át Magyarországra, úgy bántak velük mint az állatokkal a te haverjaid.

    Nulla ember vagy, nem érdemled meg, hogy ezen a szép magyar nyelven beszélj. A szlovák jobban illene hozzád. De még ott is sok rendes ember van, akit nem sikerült úgy meghülyíteni, mint téged.

  98. csepeli szerint:

    Manitu: tanulj egy kis történelmet, bazmeg! Trianon 1920-ban volt! Mi a túró köze van annak ahhoz, hogy mi történt a II. világháború után? Trianonban azt kellett volna mondani, hogy mivel majd a II. világháború után ilyen csúnya dolgok fognak történni, ezért nem választjuk le ezeket a területeket? Te idióta!

    A trianoni döntés előtt Magyarország lakosságának több mint 50%-a nem volt magyar! A döntés után ez 30% alá csökkent, és az elcsatolt területeken pedig 30% alá ment a magyarok aránya. Hol van itt az igazságtalanság? Éppenhogy sokkal igazságosabb lett a helyzet, már ha azt tekintjük igazságosabbnak, hogy az országhatárok jobban egyeznek az etnikai határokkal. Hogy később mi történt, az egészen más lapra tartozik! Miért bántak volna kesztyűs kézzel a magyarokkal a határon túl, amikor mi is tűzzel-vassal irtottuk, szembeköptük a nemzetiségieket, amikor ők éltek Magyarország területén? Csak azt kaptuk, amit megérdemeltünk! Szemetek voltunk másokkal, hát ők is szemetek voltak velünk! Ideje lenne már végre megtanulni a leckét!

  99. Gordon szerint:

    Akkor újra:

    A Váteszéhez hasonló zsigeri és oktondi gyűlöletet érzhetjük ki csepeli hozzászólásaiból. Csak a “célközönség” más. Ezért is örülök hogy országos szinten a két szélsőség (mszp és jobbik) a perifériára szorult. Most a pálya széléről ordibálnak be, de ez senkit nem érdekel. Súlytalanok. Akár a büfében is maradhatnak az elkövetkező négy esztendőben. Ott lehet folytatni a kocsmapolitikát.

    “Hordószónok jobbikosból nem lesz nemzeti többség.”

    /Gordon/

  100. csepeli szerint:

    Kuss, Gordon!

  101. bogyo szerint:

    “Pannon puma:
    2010. május 31., hétfő 23:16-kor
    Gordon.

    Azért, mert valaki szó kimondó,még nem szélsőséges.”

    Én (mint érintett) voltam olyan lakossági fórumon egy tervezett építkezés kapcsán, ahol azt láttam, hogy a lakók dühösek voltak, válaszokat vártak (volna), de az önkormányzattól senki nem jelent meg. Csak magánemberként(!) a főépítész jött el. A szintén érdeklődőként megjelent fideszes képviselők próbálták megoldani úgy a helyzetet, hogy “levezették” a fórumot. Ott volt a Pannon Puma által szókimondónak titulált Jobbik is, de egy szót sem szóltak a lakók védelmében-érdekében, csak “titokban” (az egyik jobbikos “lábai közé rejtett” kamerával felvették az egész fórumot!!! Ennyit a szókimondásról.
    Egyáltalán nem hallottam arról, hogy Csepelen bármit is csináltak volna!
    Kivéve persze egész tavasszal a szórólap osztogatást a piacnál szombatonként. Kamptam belőle többször is. Sose értettem miből van rá pénzük?

  102. Manitu szerint:

    Csepeli, te ennyire agyalágyult vagy? Mi az, hogy mi köze van mindannak amit leírtam Trianonhoz, te rosszindulatú, tudatlan, magyargyűlölő gerinctelen csúszómászó?

  103. Gordon szerint:

    csepeli írja: Trianonban azt kellett volna mondani, hogy mivel majd a II. világháború után ilyen csúnya dolgok fognak történni, ezért nem választjuk le ezeket a területeket?

    Ha már így rákérdezett, akkor elmondanám, hogy konkrétan Ferdinand Foch francia marsall megmondta a versailles-i békék kapcsán, hogy „Ez nem béke, csak fegyverszünet 20 évre.”

    Sajnos bejött.

    Foch már saját korában jobban értette az összefüggéseket mint csepeli 90 év távlatából. Ez a tény csepelire nézve nem túl hízelgő. 🙂

  104. csepeli szerint:

    Manitu, te tényleg ennyire idióta vagy? Szerinted 1920-ban azon kellett volna gondolkodni, mi fog majd történni a II. világháború után, és ennek figyelembe vételével kellett volna dönteni? Honnan szalajtottak téged, a Lipótról szabadultál?

    Akárhogy is csűrjük-csavarjuk: a trianoni döntés lényegesen igazságosabb helyzetet teremtett a döntés előtti állapotnál! Nekünk fájdalmas csonkításnak tűnik, de minden más népnek felszabadulást jelentett! Mi tekinthetjük gyásznapnak, de a szomszéd népek számára ez a népnyúzó, erőszakosan magyarosítani próbáló magyar hatalomtól való megszabadulás ünnepe!

    És aki ezt nem tudja, nem látja, csak könnybe lábadt szemmel trianonozik, az egy szánalmas, tudatlan ösztönlény, aki hiányzott a történelemórán, és a magyarsága a zászlólengetésben merül ki.

  105. zed szerint:

    Teleki jól tudta, hogy a Délvidék lakosságának csupán 39%-a vallotta magát magyarnak, ezért a területi revízió indokolatlan volt. Azzal, hogy felvonulási területet biztosítottunk a németek számára Jugoszlávia megtámadásához, szószegők lettünk (Jugoszláv-magyar meg nem támadási szerződés), a terület megszállásával pedig hullarablókká váltunk. Horthy felelőssége ebben elvitathatatlan.

    “Főméltóságú Úr!

    Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

    A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

    Nem tartottalak vissza.

    Bűnös vagyok. Teleki Pál

    1941. ápr. 3.”

  106. " ?! " szerint:

    Kedves Pannon puma!
    Méltatlanok a témához az alábbi hozzászólásaid:
    # 2010. május 31., hétfő 23:16-kor
    “… ha a Fidesz, csak fele annyira lett volna szélsőséges az elmúlt 8 évben mint a Jobbik most, akkor az ország most nem tartana itt. Nem kellett volna a problémák elöl a homokba dugni a fejüket”.

    # 2010. június 01., kedd 00:08-kor
    Gordon mesélj már a testvéretekről Likudról!! Mit csináltak ma, megint megöltek 19 ártatlan embert. Az egész világ fel van háborodva csak Orbán Viktorka nem szólalt meg ezzel kapcsolatba. Egyedül a Jobbik ítélte el a parlamentben Izrael újabb mocskos tettét. Miért nem ítéli el a a Fidesz Izraelt. Nem meri, mert beszari és fél a likudtól.

    # 2010. június 01., kedd 00:26-kor
    Gordon mesélj már a testvéretekről Likudról!! (Folytatás u. az mint az előző.)

    # 2010. június 01., kedd 00:36-kor
    Szánalmas Gordon::a parlamentben, aztán együtt szavaztok az mszp-vel, igen a titoktörvényről. titkosítsunk mindent még 100 évig
    huhuhuhuhuhuh ez aztán az elszámoltatás. Gordon szánalmas vagy.
    #

    Kedves Pannon puma!
    Ti (jobbikosok) most még a vakló bátorságával mentek neki a falnak akkor is ha néhány arasz távolságban ott az ajtó, de ha majd kijózanodsz Vona Gábor kábításaiból, akkor belátod, hogy hibás álláspontot képviselsz és nincs akkora távolság közted és Gordon között mint amekkorának ezt a távolságot jelenleg látod.

    Lássuk a hozzászólásaid lényegét!
    A hétfő 23:16-kor beírt hozzászólásodban azt állítod, hogy “nem itt tartana az ország, ha fideszesek nem dugták volna a problémák elöl a homokba a fejüket”.
    Ha figyelted parlament munkáját, akkor ma megtudhattad, hogy hány jobbikos előterjesztés napirendre vételét utasította el a parlamenti többség. Azaz, láthattad hogy a Jobbik ugyanolyan béna kacsa lesz a következő 4 évben, mint amilyen béna kacsa volt 8 éven keresztül Fidesz, de nem azért mert homokba dugják a fejüket, hanem azért, mert a parlamenti demokrácia szabályai miatt a kisebbség nem tudja érdemben befolyásolni a folyamatokat.
    Tehát alaptalanul vádolod a Fideszt azért, hogy itt tart az ország.

    A kedden 00:08-kor és 00:26-kor beírt hozzászólásodban előveszed a Jobbik szokásos “zsideszezését”, és arra szólítod fel Gordont, hogy “mesélj már a testvéretekről Likudról!!”, majd azt kérdezed, hogy “Miért nem ítéli el Orbán Viktor és a Fidesz Izraelt. Nem meri, mert beszari és fél a Likudtól”.
    Jó ha tudod, hogy felelős kormány és kormánypárt nem ugrik minden hírre. Nem ítél el senkit és nem határolódik el senkitől, ameddig megfelelő vizsgálatok nem tisztázzák a hírben szereplő esemény körülményeit. (Emlékezz rá, hogy Orbán Viktor és a Fidesz a Jobbiktól sem határolódott el minden füttyentésre, amikor az MSZP a Jobbiktól való elhatárolódást követelte.)

    A kedden 00:36-kor beírt hozzászólásodban megismétled Vona Gábor hazugságait arról, hogy “a parlamentben a Fidesz együtt szavazott az mszp-vel a titoktörvényről, és hogy titkosítsunk mindent 100 évig”.
    Ezzel az állításoddal magadról állítasz ki bizonyítvány, amely szerint vagy tájékozatlan vagy, vagy hazug vagy.
    Ugyanis a “a minősített adatok védelméről szóló 2009. évi CLV. törvényt” (amelyet a Jobbik titoktörvényként emleget) azért kellett megalkotni, mert ennek a törvénynek a megalkotásáig több min 20 különféle jogszabály szabályozta a titkosítást, ezért egységesíteni kellett a titkosítási szabályokat.
    Ez a törvény egyetlen konkrét adatot sem titkosított.
    Csak a titkosítás szabályait írja elő úgy, hogy a “szigorúan titkos” adatok esetében a maximum 30 év, de ezt az időt legkésőbb 5 évenként felül kell vizsgálni.
    A fentiekből láthatod, hogy akarva vagy akaratlanul a Jobbik alaptalan hazugságát ismételted.

  107. " ?! " szerint:

    #
    csepeli: 2010. június 01., kedd 09:49-kor
    A trianoni döntés nem volt igazságtalan. Tökre megérdemeltük, ugyanis a Nagy-Magyarország területén élő nemzetiségieket nem vettük emberszámba, tiltottuk a nyelvhasználatukat, nem engedtük az önrendelkezésüket, a magyar felsőbbrendűség tudatában lekezeltük őket. Ezért megkaptuk a magunkét.
    A trianoni döntés a nemzetiségieknek áldás volt: végre megszabadultak a népüket nyúzó magyarságtól, végre szabadon használhatták a nyelvüket, végre önrendelkezést kaptak!
    #

    Csepeli!
    Te ne ismered a történelmet, ezért egy szánalmas, primitív kis hülye vagy, aki nem érdemli meg, hogy magyarnak nevezze magát.

    Ha ismernéd a történelmet akkor tudnád, hogy Magyarország az elmúlt ezer évben mindig befogadó ország volt.
    Ráadásul az Osztrák-Magyar Monarchiában nem a magyarok határozták meg a nemzetiségi politikát és a nemzetiségek önrendelkezését.
    Ha nemcsak a magyarellenes szocialista történelem tanítás során szerzet ismereteidre támaszkodnál, akkor tudnád, hogy mekkora baromságokat állítasz.

    Te tényleg nem érdemled meg, hogy magyarnak nevezhesd magad.

  108. Hugi szerint:

    Csepeli tud magyarul, de nem magyar.

  109. cseppetsem szerint:

    ?!: Nézz csak utána ennek: Lex Apponyi.

  110. maminti szerint:

    Csak jelzem, Csepelen van Trianon emlékmű, a Szent Imre téren a postával szemben. Kíváncsi lennék, akik most a Fidesz-projekthez tapsikolnak, azt hányszor látogatták és koszorúzták már meg. :)))))))))))))
    Amúgy elképesztő, hogy itt a kedves fórumozók micsoda hangnemet engednek meg maguknak, úgy hülyézik itt egymást felnőtt emberek, mint a rosszul képzett óvodások, szánalmas.

  111. DFK szerint:

    Nem lehetne csepelit távoltartani innen?

    Szerintem csepeli telepedjen át Szlovákiába!

    Csepeli! Trianon után jogfosztottak lettek az “új hazában” a magyarok.
    Tudom, nektek szociknak jólesik, ha bántják a magyart.

  112. " ?! " szerint:

    Válasz “cseppetsem”-nek:

    A nemzetiségi törvény szerint (1868) a középfokú oktatásig bezárólag biztosítani kellett az anyanyelven való nevelést.
    Ez ott érvényesült, ahol a nemzetiség az egyházi szervezettel egybe esett, azaz a románoknál, szerbeknél és az erdélyi szászoknál.
    Így az egyházi autonómia útján a román nemzetiségiek többsége, az egész szerb nemzetiség s a német nemzetiségnek szász elágazása,
    testületi jogalanyiságot és önkormányzatot nyert.
    Ez az egységes magyar állami gondolattal való ellenkezésre, a magyar nyelv elhanyagolására vezetett, és ellentétben állt az egy politikai
    nemzet gondolatával.
    Apponyinak a nemzetiségi-egyházi iskolák visszaszorítására irányuló törekvésének az eredményeként 1907 és 1911 között a román tannyelvû iskolák száma 2760-ról 2301-re csökkent, a román tanítók
    létszáma pedig 3286-ról 2858-ra apadt.

    Nagyjából ennyi róható fel Apponyinak abban a korban, amikor Európa szerte az egynyelvű politikai nemzetek létrehozására törekedtek.
    (Lásd például a nemzetiségek felszámolására irányuló törekvéseket Franciaországban.)

  113. " ?! " szerint:

    Köztudott, hogy Franciaországban a XVIII. századtól kezdôdôen gyakran még a nemzetiségek puszta létérôl sem volt szabad beszélni.
    Furcsa és érthetetlen ez a folyamat, ha figyelembe vesszük, hogy több XIX. századi felmérés szerint az országban 8000000-en a provanszált és annak dialektusait (okszitán, gaszkon), 1600000-en a németet, 1450000-en a bretont, 400000-en a korzikait, 200000-en a flamandot és a katalánt és 150000-en a baszkot tekintették anyanyelvüknek.
    Ez összesen 12000000 állampolgár, vagyis az akkori lakosság egyharmada.

    Ilyen országok ítélkeztek Trianonban Magyarország felett.

  114. Gordon szerint:

    maminti!

    Én meg úgy tudom hogy Németh Szilárd jelentős összeggel támogatta annak a szobornak a felújítását amiről te beszélsz. A Jobbik mennyivel támogatta?

    A postával szembeni szobor egyébként nem Trianon, hanem I. világháborús emlékmű. Téges se sokat láttak arrefele koszorúval a kezedben, kivéve ha éppen elloptad.

  115. Sanyi szerint:

    Csepeli, te olyan tuskó vagy,hogy belőled még keresztet sem lehetne faragni! De egy igazi faszkalapot vagy köcsögöt igen!!!!!!!

  116. Magorka szerint:

    Te csepeli hol a fenébe laksz te CSEPELEN? Illetve egyáltalán miként mered magad MAGYAR-nak vallani?Mellékesen csonka ország nem ország,NAGY MAGYARORSZÁG A MENNYORSZÁG.Aki csak MAGYAR azt mondja és vallja vesszen trianon.Viszont míg ilyen ideológiával élő emberkék vannak az ORSZÁG-ba mit várunk,sajnos nem lesz javulás.Pont az ilyenek adták és adják el az ORSZÁGOT.Mert nem ismerik és nem becsülik a történelmünket.Azt sem tudják mi mindent köszönhet nekünk egész európa és miért az adósunk.

  117. Magorka szerint:

    A postával szemben egy háborús emlékmű van.A csepeli jobbik sajna elég rosszul van anyagilag elengedve,de tudtommal támogatták a szobrok elkészülését.Be mentek a Stop autós suliba és a Samu Feri megmondja a dolgokat és elszámol mindenkinek.

  118. Ditte szerint:

    csepelit ne küldjétek Szlotákiába, inkább mi szenvedjünk vele, mint szegény felvidéki magyarjaink! Ez a trianoni vitátok egy az egyben borzalmas és értelmetlen volt.
    Mit is mondott Karinthy? Magyar az, akinek fáj Trianon. Aki ezt nem érti és nem érzi, annak hiába magyarázna bárki. Külföldinek hiába mondjátok.
    Lehetne lexikonokat idézni, hány % szlovák lakott 1848-ban az országunkban, de nem hiszem, hogy akkor a “népszámlálás” hiteles volt, mint ahogy ma sem az. Vajon Petőfi minek vallotta volna magát?
    Aki a magyarokat gyalázza, vagy mocskos disznó, vagy ellenérdekelt, rosszindulatú külföldi.

  119. Bogyo szerint:

    Magorka, légyszi mondd már meg, milyen szobrok elkészülését támogatta a Jobbik??????!!!!!

    Szerintem sokan vagyunk erre kiváncsiak!

  120. csepeli szerint:

    ?!: Tudatlan vagy! Látom, fingod nincs arról, hogyan bántunk mi, magyarok a nemzetiségiekkel Trianon előtt! Tájékozódj! Itt van pl. egy forrás: A magyarországi nemzetiségek története

    http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyarorsz%C3%A1gi_nemzetis%C3%A9gek_t%C3%B6rt%C3%A9nete

    No szemezgessünk csak ebből:

    “A magyarországi nemzetiségek egész a 19. század közepéig békességben éltek a magyarokkal, amíg az 1843-44-es országgyűlés el nem fogadta a magyar nyelv hivatalossá tételét. Ezután a nemzetiségek is követelték, hogy használhassák a saját nyelvüket. A követeléseik megtagadása miatt kezdetét vette a magyarság és néhány magyarországi nemzetiség közötti viszálykodás hosszú korszaka. Az ellentétek a magyar szabadságharc idején fegyveres konfliktusokba torkolltak. A magyar politikusok példája Franciaország volt, aminek a XVIII. sz végén még alig 50%-át alkották a francia anyanyelvű emberek, a XIX. század közepére már 85% felett volt a francia anyanyelvűek aránya.”

    “A Magyar Királyság szlovák, román és szerb többségű területein a hivatalos magyarosítás politikája inkább ellenállást szült, annál is inkább, mert a nacionalista mozgalom e nemzetiségek között is egyre erősebb volt. Az általános magyarosító politika kudarcáról sokat elárul az az 1900-as népszámlálási adat, amely szerint az ország össznépességnek csak 60%-a tudott magyarul.

    1907-ben került sor az új iskoláztatási törvény a Lex Apponyi bevezetésére. Ettől kezdve az alsófokú tanintézményekben is magyart tanítottak és a magyar tanárok igyekeztek kinevelni a gyerekekből a nemzetiségi tudatot.

    A magyarosítás a 19. század végére már olyannyira fokozódott, hogy az addig nem magyar nevű községek, dűlők, dombok, hegyek és egyéb helyek neveit is magyarosra változtatták. Ezek az intézkedések mindjobban kiváltották a nemzetiségek ellenszenvét.”

    Aztán nézzük csak ezt: Magyarosítás.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyaros%C3%ADt%C3%A1s

    “Az erőszakos magyarosítás létezését jópáran letagadják, azonban ennek ténye mellett rengeteg dokumentum van, amelyből kitűnik, hogy a magyarosítók nem takargatták, hogy ők erővel is készek asszimilálni a kisebbségeket. Az egyik példa erre a zala megyei horvát falvakban történt asszimilációs törekvések a 20. században. Idős emberek elbeszélései szerint többféle eszközt bevettek a tanárok a horvát gyerekek magyarosítására, még a verést is. Az iskolába menet a gyerekeknek szigorúan tilos volt horvátul beszélni, mert aki ezt megtette, az iskolában megszégyenítésképp szamárfület kapott. Amikor a tanár megkérdezte a gyerekeket: „Mik vagytok ti gyerekek?” A gyerekek erre azt mondták horvátok, amiért a tanárok többször megverték őket, míg végül azután már azt mondták, hogy magyarok.[2]

    Fiume

    Az Első Fiumei Horvát Gimnázium a város első középiskolája, amelyet a Jézus Társaság alapított 1627-ben. 1867-ben a magyar agitátorok megszüntették a horvát nyelvű oktatást, ami a diákok ellenérzését váltotta ki. A magyarosítás 1881-ben is folytatódott, sőt 1896-ban már egyetlen horvát nyelvű gimnázium sem volt a városban.[3]”

  121. Jobb Csepelért szerint:

    “A trianoni döntés nem volt igazságtalan. Tökre megérdemeltük, ugyanis a Nagy-Magyarország területén élő nemzetiségieket nem vettük emberszámba, tiltottuk a nyelvhasználatukat, nem engedtük az önrendelkezésüket, a magyar felsőbbrendűség tudatában lekezeltük őket.”

    Csepeli!
    A történelmi Magyarország területén élő nem-magyar népekben, a 19. század végén, függetlenedési törekvéseivel párhuzamosan erősödött a magyarellenesség. Nem sok szerepe volt ebben a 19. század végi-20. század eleji magyar kormányok nemzetiségi politikájának. Az erős külföldi és belföldi propaganda hatására az egységes, modern magyar közigazgatás kiépítését és a magyar nyelvű iskoláztatás támogatását a nemzetiségek (különösen a szlovákok és a románok), nemzeti létük veszélyeztetéseként élték meg. Annak ellenére, hogy például a románoknak Magyarországon 1880-ban 2756 csak román nyelvű (!) és 394 kétnyelvű iskolájuk volt, míg a Román Királyságban (Havasalföld és Moldva együtt) mindössze 2505 iskola működött.

    Szóval a dualista Magyarország soviniszta volt?

  122. zed szerint:

    “Úgy látszik, hogy az önvizsgálat hiánya jellemző a magyar politikusokra és a politikára” – jegyezte meg Fico. Példaként megemlítette: 1990 júniusában, amikor az akkori magyar parlament egyperces csönddel kívánt megemlékezni Trianonról, a Fidesz azt elutasította, Európa-ellenesnek, revizionistának minősítette és kivonult a teremből. Szerinte ma ugyanazok az emberek Trianon felülvizsgálatát akarják. Szlovákia ezt határozottan visszautasítja.

    Fico elmondta, hogy a szlovák kormány szerdai ülésén határozatot, valamint válaszintézkedéseket fogad el a magyar döntéssel kapcsolatban.

    Magyarország puskaporos hordó

    Az SNS elnöke és Anna Belousovová, a párt első alelnöke élesen bírálta Magyarországot, mert az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. Azt állították, hogy Magyarország Trianon revíziójára készül, aminek írásos bizonyítéka ez a döntés és az állampolgársági törvény.

    “Magyarország ezzel hivatalosan meghirdette a revizionizmus és a sovinizmus politikáját” – állította Belousovová. Hozzátette: Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor felrobbanhat.”
    http://index.hu/kulfold/2010/06/01/slotaek_megmutatjak_nekunk_hol_a_hatar/

  123. Nyugger szerint:

    “Magyarország ezzel hivatalosan meghirdette a revizionizmus és a sovinizmus politikáját” – állította Belousovová. Hozzátette: Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor felrobbanhat.”

    Most már értem miért kellett lefejezni a Magyar Honvédséget! (Sztálin elvtárs is rendett tett a tábornoki karban a II. vh. előtt).

  124. bumm szerint:

    csepelinek igaza van

  125. " ?! " szerint:

    Kedves Csepeli!

    A kedd 21:46-kor írt hozzászólásoddal ismét kiállítottad a bizonyítványt magadról. Egyrészt azzal, hogy hozzászólásodban többnyire a hozzád hasonló magyarellenes beállítottságú idióták írásaira hivatkozol, másrészt azzal, hogy az által idézett tárgyilagosabb értékeléseket (például wikipedia) a szövegértési korlátoltságod miatt képtelen voltál megérteni.
    Azt írtad, hogy “fingom nincs arról, hogyan bántunk mi, magyarok a nemzetiségiekkel Trianon előtt”, majd olyan idézetekkel bombázod az olvasókat amelyeknek a lényegét Te nem vagy képes felfogni.
    Meghaladja a szellemi képességedet annak megértése, hogy a nemzetállamok kialakulásának a korában, a Magyarországhoz hasonló méretű európai országokhoz viszonyítva, a magyarság példátlan toleranciát mutatott azokkal a területére befogadott nemzetiségekkel szemben. amelyek nacionalizmusa a kor szellemének megfelelően rohamosan erősödött.
    Ha a magyar politikusok a francia vagy az angol módszereket követték volna, akkor 1920-ban hasonló lett volna a helyzet mint Franciaországban, ahol (mint Te is idézed) “a XVIII. sz végén még a lakosság alig 50%-át alkották a francia anyanyelvű emberek, a XIX. század közepére már 85% felett volt a francia anyanyelvűek aránya.”
    (Ezzel szemben Magyarországon az 1900-as népszámlálási adat szerint az ország lakosságának csak 60%-a tudott magyarul.)
    Hivatkozol a Wikipedia egyes szövegrészeire. Például, hogy 1867-ben a
    Fiumei Horvát Gimnáziumban a magyar agitátorok megszüntették a horvát nyelvű oktatást, ami a diákok ellenérzését váltotta ki”.
    Azt a viszont nem idézted, hogy “a nemzetiségek ügyének rendezésére Eötvös József által megalkotott 1868-as nemzetiségi törvény volt a világ első nemzetiségi törvénye, amely rendelkezett a nemzetiségek önálló kultúraápolási jogáról, lehetőséget biztosított a közigazgatásban és az oktatásban a nemzetiségi nyelvek használatára, ha az adott körzetben a nemzetiségi lakosok aránya elérte a 20%-ot.
    A magyarosítási törekvések azért sem válhattak annyira sikeressé, mint a francia és angol módszer, mivel a románoknak, szerbeknek ekkor már volt önálló nemzetállamuk, amelyek támogatták az elszakadási törekvésüket. A szlovákokat a cseh értelmiség bátorította. A horvátoknak pedig mindig is autonómiájuk volt a Magyar Királyság idején”.

    Csepeli!
    Ha a fentieket képes lennél felfogni akkor tudnád, hogy a trianoni diktátumban azért hivatkozhattak a nemzetiségi kérdésre, mert az ország akkori túl liberális vezetői nem törekedtek olyan keményen a nemzetiségek beolvasztására, mint amilyen keményen a trianoni döntésekben főszerepet játszó Franciaország és Anglia tette.

  126. csepeli szerint:

    ?!: Színtiszta baromság, amit írsz! A magyarok példátlanul intoleránsak voltak a nemzetiségiekkel mindig is. A magyarok felsőbbrendűségi tudata világhírű, és itt vagy te az élő példa erre. Az meg elég jópofa dolog, hogy engem vádolsz szelektív idézéssel, miközben az Eötvös-féle törvénnyel kapcsolatos részből egész véletlenül lefelejtetted azt a mondatot, miszerint “A törvény mindenképp óriási lépés volt a nemzetiségek fejlődéséhez szükséges feltételek megteremtésében, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a végrehajtásával gondok akadtak, mivel a körzeteket általában úgy határozták meg, hogy a nemzetiségek aránya ne érje el a 20%-os küszöböt.”

    Az ország vezetői előtt pontosan a francia meg az angol példa lebegett, csak éppen nem sikerült nekik olyan jól elérni a céljukat, mint a franciáknak.

    A magyar köztudottan egy igen intoleráns, nacionalista, rasszista népség úgy általában. Jól érzékelte ezt Joe Esterhas magyar származású amerikai író, aki így nyilatkozott: “A magyarok erőszakosak, az öngyilkosságig szenvedélyesek, túl gyorsan mondanak ítéletet, szűklátókörűek, antiszemiták és rasszisták. Ha meglátsz egy magyart az utcán, menj oda, és vágd pofon! Ő tudni fogja, hogy miért kapta.”

  127. Ditte szerint:

    Már megint gyalázod a magyarokat csepeli? Te intoleráns, nacionalista, rasszista disznó vagy? Igen. Add le az állampolgárságod!

  128. " ?! " szerint:

    #
    csepeli: 2010. június 02., szerda 21:48-kor
    A magyar köztudottan egy igen intoleráns, nacionalista, rasszista népség úgy általában. Jól érzékelte ezt Joe Esterhas magyar származású amerikai író, aki így nyilatkozott: “A magyarok erőszakosak, az öngyilkosságig szenvedélyesek, túl gyorsan mondanak ítéletet, szűklátókörűek, antiszemiták és rasszisták. Ha meglátsz egy magyart az utcán, menj oda, és vágd pofon! Ő tudni fogja, hogy miért kapta.”
    #

    Csepeli!
    Te egy magyar állampolgárságra méltatlan mazochista patkány vagy.

  129. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!

    Te melyik néphez, etnikumhoz tartozol, hogy így nyilatkozol a magyarságról?

  130. Manitu szerint:

    Csepeli!

    Te vagy példátlanul intoleráns mindenkivel, aki magyar. Csodálom, hogy tudsz magyarul, amikor ennyire gyűlölsz bennünket.

  131. codec szerint:

    Pedig a kerület őslakói tolarensek voltak csepelivel meg a többi betelepülttel és eltűrték a sok hazudozást, korrupciót.

  132. Sas szerint:

    Szeretném megköszöni a mesternek a szép alkotást,végre csepelen nem csak a komcsik álitanak szobrokat.Remélem nem rongálják meg a komcsi ivadékok!Adjon az isten szebb jövőt,és jó egézséget a mesternek!

Itt lehet hozzászólni !