Radikális béremelés: Csepelen lehetnek a legjobban kereső óvodapedagógusok

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat november végén Borbély Lénárd polgármester javaslatára az országban egyedülálló óvodapedagógus-béremelésről döntött. A polgármester javaslatára befagyasztják a szociális lakások bérleti díjait, és jelentősen bővülnek egyes szociális támogatások jogosultsági feltételei. Ám hiába emelték ki többen, hogy a béremelés és a szociális juttatások csak akkor valósulhatnak meg, ha a 2023-2024-es költségvetést is elfogadják a képviselők.

Ez a polgármester ellen összefogott DK-Fidesz-Momentum-MSZP-s többség miatt meghiúsulhat.

A képviselő-testületi ülés előtt a polgármester köszöntötte azokat, akik öregbítették kerületünk jó hírnevét. Elismerésben részesült Pelyhe Andrásné nyugdíjas csepeli pedagógus; Reznicsek Zoltán, a csepeli telephelyű Horex Kft. ügyvezetője; Király István, a Halker- Király Team Kick-box Akadémia elnöke; Mórádi Zsolt tízszeres kick-boksz világbajnok; Yevhen Liashenko és Klementisz Hajnalka, a Dance Express Tánciskola és Tánc Sport Egyesület versenyzői; Molnár Éva rendőr főtörzsőrmester és a ProFiTeam Életmód Egyesület. Ezt követően a testület megválasztotta a helyi választási bizottság három tagját, valamint két póttagját, akik esküt tettek a képviselők előtt.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta azt a polgármesteri előterjesztést, amely az országban egyedülálló módon növeli az óvodapedagógusok bérét. A javaslat értelmében a csepeli óvodapedagógusok fizetése bruttó 640 ezer és bruttó 922 ezer forint közötti sávban lesz. Borbély Lénárd elmondta, Csepelen jelenleg negyven óvodapedagógus hiányzik a rendszerből, de szerinte még ennél is nagyobb probléma, hogy a csepeli óvodapedagógusok jelentős része tíz éven belül nyugdíjba megy. Hozzátette, a javaslat nemcsak vonzóvá teszi a fiatalok számára ezt a hivatást, hanem a tapasztalt nevelőket is a pályán tartja. Felhívta a képviselők figyelmét, a szükséges források odaítéléséről a februári testületi ülésen döntenek, így az óvodapedagógusok bérrendezése csak akkor léphet életbe, ha a testület elfogadja a 2023-as, majd a 2024-es költségvetést. Ábel Attila alpolgármester emellett arra is emlékeztetett, hogy sok év kellett ahhoz, hogy idáig jusson a kerület. 2010-ben az önkormányzat még folyószámlahitelből tudta csak rendezni a béreket. Akkor Borbély Lénárd volt az, aki rendbe tette a kerület pénzügyeit. Mára sikerült odáig eljutni, hogy az önkormányzat saját erőből tudja biztosítani az ország legmagasabb óvodapedagógus béreit.

Jelentősen bővültek egyes szociális támogatások – például fűtési támogatás, gyógyászati segédeszköz-támogatás, gyógyszertámogatás, temetési támogatás, lakbértámogatás–jogosultsági feltételei. A támogatási összegek is nőttek. Így több csepeli tudja igénybe venni a támogatásokat. Az MSZP-Momentum-DK képviselőinek kivételével mindenki támogatta az önkormányzati szociális bérlakások bérleti díjának befagyasztását. A bérleti díjak így nem változnak 2024-ben. Az ellenzéki pártok azzal érveltek a bérleti díjak emelése mellett, hogy vannak olyanok, akik szociális lakásban élnek, de kimagasló a keresetük. Ehhez képest az általuk javasolt változás csaknem az összes szociális és önkormányzati lakásban élőnek többszörös bérletidíj-emelést jelentett volna.

A képviselők 500 ezer forintos támogatást szavaztak meg a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének a jövő évi sváb bál megrendezéséhez, valamint döntöttek a csepeli rendőrkapitányság részére történő informatikai eszközök adományozásáról.

A testületi ülés után közmeghallgatást tartottak, ahol kérdés hangzott el a Rákóczi Kert köré építendő zajvédő fallal kapcsolatban. A polgármester válaszában elmondta, a teljes Rákóczi Kertet körbeölelő zajvédő fal soha nem volt napirenden, de elképzelhetőnek tart valamilyen zajcsökkentő megoldás – például hangszigetelő mászófal – telepítését a játékvár elé.

Ellehetetleníthetik a pártok az önkormányzat működését

Az elmúlt években egyre többször szavazott a csepeli Fidesz a DK, az MSZP és a Momentum frakciókkal közösen a polgámesterrel szemben. Ennek oka drámai: Borbély Lénárd polgármester és az alpolgármesterek nem voltak hajlandóak a Csepeli Munkásotthon, a Laurencz László Sportcsarnok és a Kis-Duna-part magánalapítványba való átjátszására, eladására. Ezért tavaly feloszlatták a csepeli Fideszt, majd kizárták onnan Csepel polgármesterét és alpolgármestereit. Az egész országban egyedülálló, ahogy az ellenzéki DK-MSZP-Momentum és a Fidesz összefogtak a polgármester megbuktatásáért.

Ennek megfelelően a pártok nem szavazták meg az újabb bevételeket befogadó költségvetés-módosítást. Kovács Dávid Attila (független) rávilágított, ezzel a döntéssel elutasítják a fejlesztéseket is. Ilyen hozzáállással meghiúsulhat a Csillagtelepi társasházak felújítása, a Szabó Magda Közösségi tér előtti terület megújítása, és a Simon Bolivar sétány autómentessé tétele. Szintén nem szavazta meg a DK-Fidesz-MSZP-Momentum többség az adómértékek korrekciójáról szóló javaslatot. Ez az infláció értéke alatt, vagyis hat százalékkal korrigálta volna az építmény- és telekadó mértékét. A telekadó mértéke 2020 óta változatlan. Bercsik Károly frakcióvezető azt állította, hogy az inflációs korrekció adóemelés, és ilyet a Fidesz nem tesz. Ábel Attila alpolgármester kifejtette, az infláció nem adóemelés. Megjegyezte, a kormány is küzd az infláció ellen. Azok pedig, aki megpróbálják bedönteni a költségvetést, nem az esküjüknek megfelelően cselekszik. Borbély Lénárd polgármester arra emlékeztetett, hogy 2020-ig a Fidesz-frakció, 2020-ban pedig a DK, az MSZP és a Momentum is megszavazta az ilyen előterjesztéseket. Az pedig, aki akár csak a boltba bemegy, azonnal érzékeli az inflációt. Hasonlóan folyt a közétkeztetési díjak változtatása: a Fidesz és az ellenzék nem fogadták el, hogy az élelmiszerek ára jelentősen megnőtt.

A Fidesz-Momentum frakciók közös javaslata volt, hogy ne vegye figyelembe az önkormányzat a június 9-i választást, és minden hónapban tartson testületi ülést. Az önkormányzati és uniós választás jelentősen leterheli a hivatalt, ami miatt várhatóan előterjesztések nem lesznek. Testületi ülés azonban a DK és az MSZP által is támogatott Fidesz-Momentum javaslatnak köszönhetően most már lesz, az utolsó pillanatokban is teret adva a választási kakaskodásnak.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !