Rezsivédelmi intézkedések Csepelen

Csepel.hu

 

A csepeli önkormányzatnál a megszokott működés mellett közel 2 milliárd forinttal lenne magasabb az energiaköltség. Ez sokszorosa a megszokottnak, a növekedést pedig nem tudja fedezni a költségvetés. Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy a művelődési házak, egészségügyi intézmények munkáját a téli időszakban is, ám összevont helyszíneken folytatja. A bölcsődék és óvodák esetében a téli időszakra sem lesznek összevonások, a Királyerdei Művelődési Házban pedig fontos felújítási munkákat kezdenek el. Az önkormányzat nem csak a működés folytonosságát, az intézmények energetikai felülvizsgálatát és korszerűsítését, de munkavállalóinak megtartását is fontosnak tartja, ezért nem lesznek elbocsátások.

Az orosz-ukrán háború és a szankciós politika miatt drasztikusan, a korábbi sokszorosára emelkedtek a rezsiköltségek. Ez súlyosan érinti az állami és önkormányzati intézményeket, mivel sehol nem fér bele a költségvetésbe a rezsi többbszörösére emelkedése. Ezért mindenhol takarékossági intézkedések születnek.

Csepelen az új költségek a számítások szerint éves szinten közel 2 milliárd forint energiaár-emelkedést jelentenek. Borbély Lénárd polgármester a napokban összehívta az önkormányzati cégek, intézmények vezetőit, hogy megnézzék, miként lehetne takarékoskodni. Mutatjuk az intézkedéseket:

A polgármesteri hivatal épületegyüttesének távhőköltsége nagyjából a tízszeresére növekedett éves szinten. A csökkentés érdekében meghosszabbított közigazgatási szünetet és kötelező szabadságot rendeltek el a hivatal dolgozói számára ez év december 19-től 2023. január 8-ig. Ezt azt jelenti, hogy 23 napon keresztül 8 fokon fogják temperálni az épületegyüttest. Ez kiterjed az összes önkormányzati cégre és az intézményekre is. Az önkormányzati épületekben elrendelték általánosságban a 18 fokos hőmérséklet tartását a tél végéig. Az intézkedést szigorúan betartatják. A közterület-felügyeletet az eddigi helyéről a polgármesteri hivatal épületébe költöztetik. A közterület-felügyeletet a következő hónnapokban az önkormányzat a térfigyelő-kamerarendszer fejlesztésével erősíti meg. Az anyakönyvi ügyeket és a segélyezést továbbra is úgy lehet intézni, ahogy eddig.

A Tóth Ilona Egészségügyi Szakszolgálatnál a FŐTÁV, a villamosenergia-szolgáltatás és a földgáz szolgáltatás díja is jelentős többletköltséget eredményez. A költségmegtakarítás érdekében a Csikó sétányon lévő rendelőbe költözik a Tüdőgondozó november 2-től, a lépéssel a számítások szerint 60 millió forint takarítható meg. A volt szülőotthon, amelyben a tüdőgondozó működik, hamarosan teljesen meg fog újulni az Egészséges Budapest Program keretében. A Csikó sétányon lévő rendelő felnőtt háziorvosai továbbra is a sétányon rendelnek. A Mansfeld Péter utcában működő irattárat szintén elköltöztetik, így a rendkívül rossz hőszigetelésű épületben le lehet állítani a fűtést. Ennek az egyébként rendkívül rossz állapotban lévő épületnek a fűtési költsége 300 millió forintra növekedne. Az eddig a Tüdőgondozóban működő vérvételi pont a Szent István úti rendelőbe költözik. A gyermekrendelőken ugyanakkor biztosítani fogják a 22 fokot, a felnőtt rendelőkben pedig a 20-22 fok lesz elérhető.

A Humán Szolgáltatások Igazgatósága (HSZI) távhőköltsége ugyancsak drasztikusan emelkedett az új számítások szerint. A bölcsődékben egész télen biztosítani fogják a 22 fokot. A Cseperedő bölcsőde november 4-én leválik a távhőszolgáltatásról, ún. „hőközpont” lesz. A téli szünetben a bölcsődei ügyelet várhatóan az ÁMK-ban lesz. Ugyanakkor az idősek és a fogyatékkal élők nappali ellátásával kapcsolatban egy felmérés készül arról, hogy igénylik-e az érintettek az ellátást, ettől függően december 19-e és január 8-a között az ellátás szünetelhet. Az Ady Közösségi Ház december 19-től 2023. január 8-ig zárva tart, a Család- és Gyermekjóléti Központ nyitvatartása pedig rövidül. A központ hétköznaponként délután 15.00 óráig lesz nyitva. A pénteki nyitvatartás ugyanakkor változatlan. A központi szociális ellátás végig üzemel.

A csepeli óvodáknál egy kormányrendelet értelmében legalább 20 fokos hőmérsékletet kell biztosítani, az önkormányzat azonban ennél melegebbet, 22 fokot szeretne beállítani. Az óvodák nem lesznek nyitva december 19 és január 8-a között, az ügyeletet öt intézmény fogja ellátni december 19-től január 8-ig. Az óvodáknál felmerült, hogy kevesebb intézményben is elférne a jelenlegi gyereklétszám, az elmúlt évtizedekben ugyanis jelentősen csökkent a gyereklétszám. Noha a szakmai szempontból indokolt lehetne óvodákat összeköltöztetni majd később összevonni, Borbély Lénárd polgármester döntése értelmében erre nem kerül sor. Helyette energiahatékonysági beruházásokat fognak indítani a legnagyobb óvodákban.

A Városgazdánál természetesen továbbra is zajlik a városfenntartás a téli időszakban, kötelező szabadság ugyanakkor itt is lesz december 19-e és december 8-a között. A számítások szerint itt több tíz millió forinttal emelkednek meg a rezsiköltségek éves szinten. A cég alá tartozó épületekben, intézményekben nem lehet több, mint 18 fok. Az ÁMK sportcsarnokából a sokkal korszerűbb és energiahatékonyabb Laurencz László sportcsarnokba kerülnek az iskolai órák, így csak egy nagy csarnokot kell kifűteni. A csepeli strand bezárására pedig már októberben sor került. A strand május 1-én nyitja meg újra a kapuit. A Csepeli Piacon szakaszolják majd a fűtést, hogy a kevésbé kihasznált irodákra ne kelljen költeni.

A közművelődési intézményeknél összesen hét telephely érintett, a távhő árának esetében itt nagyjából a tízszeres szorzó érvényesül. A költségcsökkentés érdekében az itt dolgozóknál ugyancsak életbe lép a kötelező szabadság december 19-e és 2023. január 8-a között. A Királyerdei Művelődési Házat energetikai korszerűsítés miatt zárva tartják jövő év tavaszig. A korszerűsítés során felújítják a tetőt és a fűtési rendszert, a beruházásból így 30-50 százalék megtakarítás várható majd a jövőben. A Csepeli Városkép Kft. a Csete Balázs utcából a téli időszakban átköltözik a Napközis Táborba, a Radnóti Miklós Művelődési Ház programjait pedig szintén elköltöztetik a jövő tavaszig. A közösségi, művelődési programok jelentős része a Szabó Magda Közösségi Házba költözik. A csepeli nyugdíjas ház programjai szintén más helyszíneken lesznek megtartva. A művelődési házak téli leállítását a polgármester csak úgy engedélyezte, hogy az ott megtartott összes foglalkozásnak új helyszínt kell találni ebben az átmeneti időszakban.

Az Összetartozás Házában eddig klímaberendezéssel fütöttek, és csak akkor, ha látogatók érkeztek, így az nyitva marad. A csoportok heti egyszeri látogatásához előzetes regisztráció és időpontegyeztetés szükséges. A Napközis Tábor és a Rákóczi kert az elmúlt években újultak meg, így továbbra is működni tudnak. Fontos tudni, hogy a Radnóti Miklós Művelődési Ház és a Királyerdei Művelődési Ház, valamint a nyugdíjas ház rendszeres programjai a Napközis Táborban, a Rákóczi Kertben és a Szabó Magda Közösségi Házban lesznek megtartva.

Az intézkedésektől éves szinten közel 600 millió forint megtakarítást vár az önkormányzat. Ezzel együtt is a várható költségnövekedés 1,4 milliárd forint körül várható, amely nagy kihívást jelent az elkövetkezendő időszakban.

Csepel.hu

29 hozzászólás “Rezsivédelmi intézkedések Csepelen” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Tavasszal még ötödáron vettétek a gázt. Ezzel nyertetek választást. Miért emelkednek a költségek? Nincs rá válasz, vagyis van: Brüsszelazoka, akinek már a tározókra és annak tartalmára fáj a foga, a legújabb agymenés szerint. 20fokban az óvodás letaknyosodik. Majd úgy tüsszent hogy brüüüssszel…

  2. PáLoS TReND szerint:

    ENNYI HAZUGSÁGOT MÉG ORBÁN SEM KÉPES ÖSSZE HORDANI “ELSŐRE”!!!
    2022-ben MÁR SENKI SEM VESZ BE MINDENT….- OLY KÖNNYEDÉN és “MOSATLANUL”, AHOGYAN EDDIG.
    FŐLEG ÚGY, HOGY MAGYARORSZÁGON ÉPÜLT FEL (jóval a zsidók teljes egyenjogúsításáról szóló 1867-es törvény elfogadása előtt!!!) a VILÁG LEGNAGYOBB ZSINAGÓGÁJA, AMI HIHETETLEN MÓDON (állítólag kiirtottuk őket!!!), DE MÉG MOST is a LEGNAGYOBB és “LEGLÁTOGATOTTABB” NÉPESSÉGARÁNYOSAN!!!
    MI KELL MÉG, HOGY az ÁLLAMPOLGÁROK OLYANNYIRA SÉRTVE ÉREZZÉK MAGUKAT a SZÁMTALAN SZEMITA ÉRDEKEKET KÉPVISELŐ POLITIKUS-BŰNÖZŐ GALÁDSÁGAI MIATT, HOGY TÉNYLEG AKARJÁK és KIKÖVETELJÉK a SORSFORDÍTÓ NEMZETGYŰLÉST; – MIELŐTT TÉNYLEG KIRAKJÁK az ISRAHELL ORSZÁGTÁBLÁT!?

  3. csakúgy szerint:

    Elolvastam a legújabb konzultációs “pénzkidobást”. Kérdésem, hogy ennyi év után, miért is függüng Oroszországtól, gyakorlatilag, az EU-ban egyedüliként?
    Na, erre válaszoljon Valaki!

  4. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    …mert 12 éve Putyin kutyája az ország, egyedül Európában, akit meg lehetett venni occsó gázzal. A rezsiemelkedés szankciók nélkül is bekövetkezett volna, de így is volt 10-11 év igen csúnyán extra profitja egyeseknek a gázon. Most részben legalább visszacsepegtetnek. Sebaj, azt már nem lopja el senki. Igaz, apad az MNB deviza tartaléka, de ez a Fidiótákat miért is zavarná? Az öreg gyökér megkapja az emelt nyugdíját és máris kussol.

  5. László szerint:

    De hol van az olcsó gáz? A háború előtt sem volt az.

  6. pap szerint:

    Talán a templomokat sem kellene fényárban úsztatni.

  7. László szerint:

    Egyházakra nem vonatkozik a “rezsi(m)védelmi intézkedés”

  8. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    “A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a sajtóban korábban megjelent hírekkel ellentétben nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége, a magánszemélyek továbbra is évente két alkalommal juthatnak hozzá térítés nélkül ingatlanadatokhoz.”

    Aztabüdösqrva! Most hova szarjak? Örüljek, Vincent? 😎

    Ez aztán a megtakarítás…

  9. László szerint:

    Újabb 35 milliárd Ft. az atlétikai stadionra…

  10. Nagyapó szerint:

    Folyik a dk-s hazugságözön és az emberek hergelése! Halvány segéd f..ogalmuk sincs a gáz vásárlásáról. behozataláról, vagy hazudnak, de írogatnak mindent. A csepeli dk-s prolikvartett árulja már el a következőket: mennyi gázt vásárolunk és mennyiért a hosszútávú szerződéssel? Mennyit termelünk, mennyiért? Mennyit veszünk szabadpiacon és mennyiért? Nem tudják, vagy hazudnak.
    Nem hallottak a Testvériség és a Barátság vezetékekről. amit pedig taggyűléseiken támogatták és éltették . Pütyin vacsorabarátja a dk Nagy Vezére miért nem intézkedik? Ja, kiderült, hogy csak egy nyuszi!!
    Ha nem csövön hozunk gázt, akkor honnan, hogyan?Ja, aztat nem tuggyuk!. A franciák morognak, hogy az amerikai folyékony gázt négyszer annyiért kapják, mint az exportáló amik. Ez a baráti ár!!
    A kormányunk jó politikája miatt tudja a lakosságot ellátni Európa legolcsóbb energiájával (az ellenzéknek is, mert “ezek” megteremtik )!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Konrád szerint:

    Bérkommentelő nagyapó hazudni azt tudsz.

  12. László szerint:

    Persze hogy nincs fogalma a dékásnak sem a gázvásárlásról. Titikosítva lett minden. Merre járt eddig? Melyik bokor alatt feküdt berúgva? Tavasszal szajkózták ötödáron vesszük a gázt, hosszútávú szerződéssel. Sokkal előnyösebbel mint amit 1995-ben kötöttünk. Ezzel nyertek választást. Akkor miért adja a lakosságnak meg mindenki másnak többszörös áron? Mi ez a rezsivédelmi intézkedés? De jól hangzik! Összebújik mindenki mert nem tudják kifizetni a számlát? Tiszta szégyen! Ez lenne Európa legolcsóbb energiája? Gratulálok. Baráti ár, igaza van. Szép kis barátai vannak a gazdájának. Rendben is lenne az hogy vétózunk, meg ne szavazzunk meg pár dolgot mert olcsón kapjuk a gázt, de hát szó nincs erről. Úgy is ki fog derülni mivel fogta meg Orbánt ez a Putyin. Baj lesz ebből fater…

  13. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Mit okádtál már ide, te vén ökör? 🤣👏👍

  14. apostolos szerint:

    Hogy egy klasszikust idézzek: “El lehet innen menni”.

  15. Nagyapó szerint:

    A csepeli bunkó proli kvartett pengeéles vitapartner!😛 Mi van az 1995-ös szerződésben? Ja az, hogy ööö!
    Az eszes dk-sok nem tudják, hogy egy szerződést csak mindkét fél beleegyezésével lehet ismertetni. Ja, ööö!
    Ki mondta, hogy ötöd áron kapjuk a gázt? Putyin, tehát kérjék meg árnyékkormányuk árnyékát, kérdezze kedves barátját! Azután jöhet a röfögés!😛

    apostolos van valami igaza, ezért jönnek a németek, hollandok télre magyarországi nyaralójukba (melegedni) és a nyarat töltik otthon!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. László szerint:

    Hiradó,hu oldalán megtalálja: “Orbán Viktor: Lesz orosz gáz, lesz rezsicsökkentés” 2022.február

    “Az Európai Unióban Magyarországon kell a legkevesebbet fizetni a földgázért, a piaci árak ötödéért vásárolja hazánk az orosz gázt. – emlékeztetett Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője az M1-en”

    Ismerős fater? “Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal…”

  17. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Fater, a gazdádnak nem haverja putyin? Ne szivass! 🤣👏👍

  18. Nagyapó szerint:

    László! Óh boldog tudatlanság! Hortay csak Putyint idézte, mert a szerződést ő sem idézhette, mivel a Gazprom engedélye nélkül nem hozható nyilvánosságra.
    A hosszútávú szerződés az import ~50%-a, ~20% hazai kitermelés, a többi import a szabad piacról. Számoljon, ha tud. Gondolja, hogy a gáz címkézett és egy része Lászlóé olcsón, a többi másé?
    Hagyjuk a dk-s hülyeséget!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.ˇ

  19. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Na, a barom… 🤣👍
    Egyenes válasz?

  20. László szerint:

    Felcsúton áramszünet, nem először. Amúgy minden stadionban ha meccs van tűző napon is mennek a reflektorok mert “tévés közvetítés van”. Annyi szoláriumozott játékos mellett megértem. 🤣
    A másik dolgot viszont nem értem pl. a Domestos. 4-500 Ft. körül volt évekig. Pennyben: 1200 Ft. de áthúzva, alatta kiírva 900 Ft. mert éppen akciós. Miért lett a duplája? Lebombáztak egy Domestos gyárat Ukrajnában? Mi köze egy ilyen árúnak a háborúhoz? Mert biztos azzal magyaráznák. Milyen maffia lehet rátelepedve erre az országra? És utánuk van ez a kormány. Baj lesz ebbűl fater…

  21. Betke szerint:

    Mi a teendő akkor, ha a kiscsaládom(3an vagyunk) 2 tagja megkapta a brüsszeli történésekről szóló vélemény-nyilvánitó kérdőivet én pedig nem! Mit küldök vissza? Az én véleményemre senki nem kíváncsi? Arra gondolni sem merek, hogy valaki helyettem kitölti és visszaküldi! Ugye, ilyen nem fordulhat elő? (kérdem álnaivan)

  22. Gary Ridgway szerint:

    Betke!
    Ha előbb szólsz, Neked adom!
    Már iktattam! 😎✔🧻
    Kitöltöd On-LÁNY!

  23. László szerint:

    Betke! Fel vagy már “térképezve” Nem lennél jó véleménnyel, minek kérdezzenek meg? Ki nincs velünk az ellenünk…

  24. Betke szerint:

    László, gyerekeim szerint is figyel a nagytestvér! 😉

  25. Betke szerint:

    És megérkezett, tudom is, hogy mit kezdjek vele!

  26. László szerint:

    Mégis csak számítanak rád. Hallasd a hangod! 🤣

  27. Gary Ridgway szerint:

    Betke!
    Nem Zewa! 🙂 Arra nem jó…

Itt lehet hozzászólni !