Nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat minden évben nyilvánosságra hozza a polgármester, alpolgármesterek, önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatait. Ahogy a kormánytagoknak, nekik is január 31-ig kellett nyilatkozniuk az előző évi jövedelmi helyzetükről. A bevallások megérkeztek, ezekből szemezgettünk.

A kerület vezetése a 2010-es önkormányzati választások óta minden évben közzéteszi a csepeli városatyák vagyonbevallásait, amelyek akár visszamenőleg is megtekinthetők a csepel.hu oldalon. (A 2010 előtti vagyonnyilatkozatokat jogszerűen, utólag már nem lehet megtekinteni.) A képviselők szegényedése vagy éppen vagyonosodása így mindenki számára nyomon követhetővé vált.

Csepel polgármestere egy 714 négyzetméteres telken álló 186 négyzetméteres lakóház tulajdonosa lett a feleségével felerészben. A házat építették, korábbi ingatlanukat pedig eladták. A polgármesternek továbbra is megvan a 2015-ben öröklés útján szerzett Suzuki Swiftje. Mindenkori juttatásait a törvény írja elő.

Ábel Attila alpolgármester egynegyed részben tulajdonosa egy 78 négyzetméteres lakóingatlannak, továbbá Szolnokon szintén ugyanekkora részben egy öröklés útján szerzett ingatlannak. Ezen kívül még mindig megvan a Toyota Aygo gépkocsi, aminek felrészben tulajdonosa. Értékpapírban közel 6 millió forintot, nyugdíj előtakarékosság keretében pedig mintegy 2 millió forintot tart, körülbelül egymilliós, pénzintézettel szembeni tartozással. Alpolgármesteri juttatásait a törvény szabályozza.

Morovik Attila alpolgármester jövedelmi helyzete nem változott a tavalyihoz képest. Továbbra is felerészben tulajdonosa egy 83 négyzetméteres háznak. Állampapírban 6 milliós megtakarítással, CIB tőkevédett alapban pedig több mint 2 millió forinttal rendelkezik.

Pákozdi József alpolgármesternek van Csepelen egy 45 négyzetméteres üzlethelyisége, egy szigetszentmiklósi zártkertes ingatlana, Szigethalmon egy üdülője, illetve egy közel 20 éves Nissan gépkocsija. Rendelkezik ezeken kívül mintegy 3 millió forint készpénzzel. Az alpolgármesternek mintegy másfél millió forintos pénzintézettel szembeni számlakövetelése van és másoknak is tartozik 10 millió forinttal.

A fideszes képviselők közül a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Bercsik Károly továbbra is egy 53 négyzetméteres csepeli lakás tulajdonosa, illetve Magyar Állampapír Pluszban több mint 5 millió forint megtakarítása van. Pénzintézettel szembeni tartozása eléri a 15 millió forintot. Szintén a kevésbé tehetős kormánypárti képviselők közé tartozik a néhány zárt kertes ingatlannal és egy Ford Fiestával rendelkező Czibulyáné Szonday Szilvia és Makray Barbara, akinek Dunaharasztiban van ingatlana és egy 14 éves Suzuki Swift-je. Sőt, utóbbi képviselőnek hitele is van, ennek összege eléri a 24 millió forintot.

Balogh Ernő fideszes képviselő ugyanakkor 2021-ben vásárolt egy Lámpás utcai 550 négyzetméteres ingatlant, és felerészben tulajdonosa lett egy Rakéta utcai ingatlannak is. 11 éves Nissan gépkocsija továbbra is megvan. Tartozásainak összege meghaladja az 5 millió forintot.

Cégtulajdonos ellenzékiek

Továbbra is a DK-ban politizáló Horváth Gyula az egyik leggazdagabb csepeli képviselő. Ő felerészben tulajdonosa egy 166 négyzetméteres családi háznak. Emellett érdekeltsége van még két 52 négyzetméteres csepeli társasházi lakásban. Tartozása nincs, van viszont egy 1 éves Toyota CH R típusú gépkocsija, 10 milliós életbiztosítása és további 1 millió forintos megtakarítása. Érdekesség még, hogy a Budapest Nagybani Piac Felügyelőbizottsági tagjaként havi 241 ezer forintot vesz fel.

A vagyonnyilatkozatok szerint vállalkozásokban erősek a baloldali politikusok. Itt említenénk meg az MSZP-s Losonci Róbertet, aki 80 százalékban a V-tel Kft. tulajdonosa. Ő egyébként a Csepel FC Kft.-nek nemcsak kisrészbeni tulajdonosa, hanem technikai munkatársa havi bruttó 200 ezer forintos jövedelemmel.

Takács Krisztián MSZP-s képviselő egy 425 négyzetméteren álló 100 négyzetméteres lakóház felerészbeni tulajdonosa és van még egy 23 éves Suzuki Swift gépkocsija is. Pénzintézettel szemben mintegy 9 milliós tartozással rendelkezik. A Csepel FC-nél szakmai vezetőként 333 000 forintot kap, ennek a vállalkozásnak 40 százalékban a tulajdonosa is.

A vagyonbevallása szerint nyugdíjas Csaba Péter Alajos ugyancsak felerészben birtokol egy céget, amely a neve szerint energetikával foglalkozik. Más jövedelme nincs, van viszont 4 milliós tartozása. A gimnáziumi tanárként dolgozó momentumos Dukán Andrásnál szintén találunk vállalkozásokat. Saját vagy bérelt ingatlannal nem rendelkezik, a nagymamája lakásában él. Az önkormányzattól kapott tiszteletdíjának 10 százalékát saját pártjának, a Momentumnak utalja.

Kovács Dávid Attila korábban jobbikos, jelenleg független képviselő 2018 óta egy 68 négyzetméteres üllői lakóház fele részbeni tulajdonosa, ezen kívül egy 2019-ben vásárolt Citroen C5-ös használ közlekedésre. A politikusnak van egy 2,4 milliós lakástakarék megtakarítása is. Hétmilliós lakáshitelük törlesztéséhez ugyanakkor jól jön, hogy a csepeli képviselőségért járó tiszteletdíj mellett a Magyar Országgyűlésben személyi asszisztensként kap bruttó 570 ezer forintos fizetést.

Csepel.hu

3 hozzászólás “Nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok” bejegyzésre

  1. László szerint:

    “A 2010 előtti vagyonnyilatkozatokat jogszerűen, utólag már nem lehet megtekinteni. A képviselők szegényedése vagy éppen vagyonosodása így mindenki számára nyomon követhetővé vált.” – miért nem lehet a 2010 előtti állapotot megtekinteni? Még azt írja jogszerűen. La Republica Bánáná…

  2. Gyula szerint:

    A hírek szerint ezek annyit érnek, hogy ha nem lenne kemény a papír, lehetne segget törölni velük. 🙂

  3. Betke szerint:

    Jól ki van ez találva!

Itt lehet hozzászólni !