Törekedni kell a fejlődésre

Csepel.hu

Február elsejétől dr. Vincze Anikó vette át a nyugdíjba vonuló dr. Szeles Gábortól kerületünk jegyzői feladatát. Dr. Vincze Anikóval, Csepel új jegyzőjével beszélgetett a Csepeli Hírmondó.

Dr. Vincze Anikó Kecskeméten született, és 2007-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A diploma megszerzése után visszatért szülővárosába, ahol előbb a Bács-Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatalnál, majd a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-alföldi Regionális Felügyelőségén dolgozott jogi osztályvezetőként.

„Mindig is a humán tárgyak álltak hozzám közel, leginkább a történelem. Szerettem olvasni is, ez is szerepet játszott abban, hogy a jogi pályát választottam. Még az utolsó államvizsgám előtt egy véletlen folytán értesültem arról, hogy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség kecskeméti hivatala pályakezdő jogászt keres. Megpályáztam az állást, felvettek és ezzel gyakorlatilag el is dőlt, hogy a közigazgatási jog lesz a hivatásom. Nem bántam meg akkori döntésemet, mert szeretek a közigazgatásban dolgozni. Úgy érzem, ezen a pályán megtaláltam a helyemet” – mondja Dr. Vincze Anikó, aki 2011-ben került Budapestre, amikor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hatósági és jogi főosztályvezetője lett.

2014 novemberében nevezték ki Csepel aljegyzőjének. Amikor a feladatáról kérdezzük, elmondja, hogy az aljegyző a jegyző helyetteseként is eljár, és mivel dr. Szeles Gábor sok feladatot rendelt a közvetlen irányítása alá, így a több mint hatéves aljegyzősége során gyakorlatilag minden olyan feladattal találkozott, amelyek most jegyzőként várnak rá. A jegyzői munka szerinte folyamatos kihívást jelent és állandó felkészültséget igényel. „A jogszabályi változások rendszeres figyelemmel kísérésével az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva kell ellátni a különböző hatósági ügyeket. A hivatal az önkormányzat munkaszervezete, így a jegyző emellett az önkormányzati közfeladatok ellátásában is tevékenyen részt vesz. Kevesen tudják, hogy a tipikus hatósági feladatok mellett a jegyző és a hivatal munkatársai a kerületi felújításokban is közreműködnek, büszke vagyok arra, hogy jogi és szakmai támogatásunkkal segíthetjük azokat a projekteket, amelyek újjávarázsolták kerületünket” – emeli ki a legfontosabb jegyzői teendőket.

Szerinte egy jegyzőnek nagy szakmai és jogi tudással, valamint jó problémamegoldó készséggel kell rendelkeznie, továbbá fontos, hogy tudjon csapatban dolgozni, hiszen mindenkor támaszkodnia kell kollégái munkájára is. Mikor elődje örökségéről kérdezzük, úgy felel, nehéz lesz dr. Szeles Gábort pótolni. Szerinte legjobban az a tudása és szakmai tapasztalata fog hiányozni, amelyet a hivatalban eltöltött 29 éve alatt felhalmozott. „A jó memóriájának köszönhetően a legrégebbi ügyekre is vissza tudott emlékezni és a problémák megoldását mindig a végtelen higgadtság jellemezte. Ez utóbbi az, amiben szeretnék hozzá hasonlítani” – jegyzi meg.

Összességében elégedett a hivatal működésével, azonban hozzáteszi, sosem szabad teljesen elégedettnek lenni, mindig törekedni kell a fejlődésre. A közeljövő legfontosabb feladatának a 2022-es országgyűlési választás és a népszavazás lebonyolítását tartja. Kérdésünkre, miszerint milyen változások várhatóak, azt feli, a közigazgatásról kialakult közgondolkodáson is szeretne változtatni. „Azt szeretném elérni, hogy a csepeliek számára nyilvánvaló legyen, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a hivatal hatékonyan, mindenki megelégedésére működjön.” Anikónak másfél éve született kislánya, a gyedről tavaly decemberben tért vissza. Ahogy fogalmaz, külön kihívás lesz számára a jegyzőséget összeegyeztetni az édesanyai szereppel, de izgatottan és nagy tettvággyal várja a rá váró feladatokat.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Törekedni kell a fejlődésre” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    “Törekedni kell a fejlődésre.” – több ilyen képet.

Itt lehet hozzászólni !