Építés helyett ételt oszt az Elephant

HVG.hu

Elephant

Különös karitatív akciót indított Csepelen az Elephant Holding (EH): ételosztást hirdetett meg hajléktalanoknak a Hollandi úton, ott ahol eddig csak elvétve fordultak meg fedélnélküliek. Korábban a Hvg arról írt, hogy az építőipari vállalkozás a Kis-Duna-parton akar építkezni, amit a lakosság egy része mega akar akadályozni. Szerintük az ételosztást a cég fricskának szánja. Az EH viszont állítja, csak a jó szándék vezérelte őket.

Jótékonyság? Provokáció? Ellentétes vélemények hangzanak el az Elephant Holding Zrt. karitatív kezdeményezéséről: január 2-a óta csepeli telkükön ételt osztanak a rászorulóknak, ott, ahová az Ibiza lakóparkot szeretnék felhúzni, és amelynek építését egyelőre jogerős, végleges engedély hiányában, nem tudták elkezdeni. A Hollandi út környékének lakói ugyanis összefogtak, és megalakították a Csepeliek a Kis-Duna-partért Egyesületet. A szervezet a bírósághoz fordult, hogy megakadályozza a zöldövezet beépítését.

Az Ibiza lakópark építtetője, az Elephant Holding Zrt. igazgatója, Csikós Balázs, a hvg.hu-val közölte, egy tavalyi megbeszélésen azt kérték a civil szervezet tagjai, hogy a területnek legyen közcélú funkciója. „Elgondolkodtunk a felvetésen, s arra jutottunk, hogy a legjobb, ha karitatív tevékenységbe kezdünk, hogy így segíthessünk a kerületben élő rászorulóknak.”

Csikós Balázs beszámolt arról is, hogy megkeresték a Magyar Vöröskereszt helyi képviseletet, hogy megtudakolják, mi az, amiben leginkább elkél a segítség. „Közölték velünk, hogy nincs elegendő kapacitásuk a mintegy száz csepeli hajléktalanról történő gondoskodásra, és ebben tudnánk leginkább segíteni. Tájékoztattak minket az ételosztás feltételeiről, s hogy ne kelljen egy hosszú engedélyezési eljárásba bonyolódnunk, úgy döntöttünk, hogy az ételfutár vállalkozástól, amely az irodáinkba is szállít, plusz negyven adag ételt rendelünk és vitetünk ki a telkünkre

Az igazgató megmagyarázta, azért történik az ételosztás közvetlenül náluk, hogy lássák, hova kerül a felajánlásuk, amely milliós nagyságrendet tesz ki. „Úgy tervezzük, hogy a tavaszig tartó akció során folyamatosan emeljük az adagok számát; a kezdeti negyven helyett már most hetven ételt osztunk ki a Hollandi úton. Azt követően pedig, vagy ha időközben elindulhat az építkezés, ismét átgondoljunk, hogyan segítsünk, mert ezt kötelességünknek érezzük, ha már Csepelen fejlesztünk.”

Az EH egyébként is többféle karitatív tevékenységet végez, például iskolákat támogat – hangsúlyozta Csikós Balázs hozzátéve, igaz, hogy ezt alapítványok révén teszi, s nem olyan direkt módon, mint a XXI. kerületben az ételosztást. A helyiek bírálatára csak ennyit mondott: „sajnálja, hogy az emberek mindenben a rosszat keresik”.

Az építőipari cég ételosztása egyébként, ha zavarja is a Hollandi úton lakók szemét, nem váltotta ki tiltakozásukat, ugyanis a XXI. kerületi rendőrkapitányság sajtósa, Balogh Zsanett a hvg.hu-val azt közölte, hogy jelezték nekik az akciót, de konkrét bejelentés nem érkezett az ügyben. Mivel a cég a saját telkéről adja ki a hajléktalanoknak az ingyen kosztot, így még területfoglalási engedélyt sem kellett kérniük.

Emellett közegészségügyi szempontból is minden rendben zajlik. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztályának vezetője, Ócsai Lajos a hvg.hu-nak arról számolt be, hogy nem hallott még olyan ételosztásról, mint amit az Elephant Holding szervezett, de ennek az egyedi akciónak – olyan formában, ahogy zajlik – nincs közegészségügyi vonzata. „Mivel nem főznek a helyszínen, így tálalókonyhát nem kell kialakítania a cégnek. Biztosítania kell viszont az egyszer használatos evőeszközöket, a helyet, ahol elfogyaszthatják az étet a rászorulók, illetve a szemetest, hogy a maradék, és a dobozok ne szennyezzék a környezetet.

A hvg.hu megkérdezte Vancsik Istvánt, a Csepeliek a Kis-Duna-partért Egyesület elnökét, aki elmondta, üdvözölnek minden ilyen kezdeményezést, főleg amennyiben hosszú távú. „Azért egy kis provokációt érzünk az ételosztásban, mert szerintünk a területnek más közcélú tevékenységre lenne szüksége, ráadásul, az Elephant Holding – úgy tudom – máshol nem is oszt ingyen ebédet. A lényeg mégis az, hogy az építőipari cég szükségét látja, munkánkkal szívesen hozzájárulunk a karitatív tevékenységhez.”

Egy lakos véleménye

A Hollandi út környékén lakók nem fogadták jól a karitatív akciót. Az ételosztásról szintén beszámoló csepel.info internetes portálon szerepel a következő bejegyzés: „Nem magánterületen, hanem közterületen tartózkodnak és veszik át a csomagokat a hajléktalanok (odamentem, megnéztem), kerítésen keresztül úgy, hogy kaput sem nyitnak nekik… A cégek egyébként valamelyik karitatív szervezeten keresztül szoktak adományozni, nem ílyen módon. Egyébként, ha őszinte lenne a szándékuk akkor a hajléktalan szálló közelében osztanák a kaját, ahol ténylegesen nagy számban vannak jelen a rászorulók.”

Forrás: Cs. B., HVG.hu

A témához kapcsolódó cikk a Csepel.info-n:

Hajléktalanok a luxuslakóparkban
Nyílt levél a csepeli polgármesterhez és a képviselőkhöz
Zöldövezeti boom várható?

13 hozzászólás “Építés helyett ételt oszt az Elephant” bejegyzésre

  1. Vécsey Albert szerint:

    Azt tudtam, hogy a Fidesz állításainak döntő többsége hazugság, de hogy már a kérdéseitekkel is tudtok hazudni, az valódi tejesítmény, méltó Orbán Viktorhoz és lekötelezettjeihez: Kövér Lászlóhoz és Németh Szilárdhoz. Pontosan a ti linkejeitek alapján lehet tudni, hogy a Közösen Csepelért programnál szó sincs több tízmilió forintról. Mit hazudoztok itt össze-vissza? És nem elég, hogy hazudtok, még csaltok is. A szavazást egy ember akár százszor is használhatja. A hazugságon és a csaláson kívül még m it tudtok, mire vagytok képesek?

  2. Bubus szerint:

    Félévente ötmillió az két évre hány millió? Évente száz milla a propagandaújságra, az négy év alatt mennyi? Több tízmillió a Szent Imre felújítására fél év alatt ugyanott, kétszer, az nem csalás? Albert, először tanulj meg számolni, aztán lehet köpködni is. Vagy legalább fejezd be az általános iskolát!

  3. morzsi szerint:

    T. Vécsey úr!

    Szíves figyelmébe ajánlom Bubus matematika feladatait, ha esetleg sikerült a számolás, nézzen szét a környékén és vonja le a következtetéseket!
    Tényleg úgy gondolja, hogy a Szent Imre tér a legnagyobb problémája Csepelnek?
    Tényleg úgy gondolja, hogy a galvániszap ügyében minden tőle telhetőt megtett a választók érdekében az önkormányzati vezetés?
    Tényleg úgy gondolja, hogy az a természetes, ha az önkormányzatot irányító politikai elit saját magát bízza meg jó sok pénzért látszatfeladatokkal?
    Ha ezt tényleg így gondolja az elszomorítana! Az ismerőseim között van jónéhány őskomcsi szavazó, de már ők is felháborodnak az általuk megválasztott önkormányzati vezetés hülyeségein.

    Tisztelt Vécsey úr remélem elgondolkodik egy kicsit! Nem fröcsögni kell! Az ellenzéknek az a dolga, hogy felhívja a figyelmet a visszásságokra, bármennyire nem tetszik ez a mindenkori hatalmat birtoklóknak.

    Tisztelt Vécsey úr nem unják még az Orbánozást? Míg Önök Orbánoznak, addig is nyugodtan lehet tovább lopni! Cáfoljon rá bármelyik írásra, vagy megjegyzésre! Itt ennek is helyt adnak, nem úgy, mint a csepeli vezetők a mi véleményünknek!

    Szeretném azt hinni, hogy Csepelen nem csak ilyen szavazók élnek! Nézzenek már szét egy kicsit! Mit kaptunk ezektől a vezetőktől és mit vettek el tőlünk!

    Abban teljesen egyetértek, hogy a szavazás nem teljesen reális! Én csak egyszer szoktam szavazni, remélem más is így tesz! Az sem mentesít senkit, hogy minden más szavazásnál is így van ( TV2, RTL klub, …).

  4. Vécsey Albert szerint:

    Bubus! Én megtanultam számolnit, te tanuj meg olvasni. Valamilyen előterjesztésre hivatkoztatok, amit én megnéztem, abban öt miió forint szerepel, és szó sincs semmiféle újabb milliókról.
    Morzsi! Miből gondoja, hogy egy fórumon csak szavazóként llehet megnyilvánuni? Miből gondolja, hogy engem érdekel: ön kire szavaz? Miből gondolja, hogy Csepel csak az önkormányzati vezetésből és a Fidesz-hívőkből meg szavazókból áll áll?! El sem tudja képzelni, hogy hozzám hasonlóan itt önálóan gondolkodó emberek élnek, akik látnak, és ó borzalom! tapasztaataikból vonnak le következtetéseket?! Mondjon már valami bizonyítékot arra, amit álít, idézem: “az önkormányzatot irányító politikai elit saját magát bízza meg jó sok pénzért látszatfeladatokkal?” Bizonyíték hiányában bizony az idézett mondata szimpla rágalom. Abból pedig ezeken az oldalakon bőséges a kínálat és a felhozatal. Ne csatlakozzon hozzájuk.

  5. morzsi szerint:

    T. Vécsey úr!

    A galvániszap őriztetése nagyon jó példa erre az önmegbízásra: az önkormányzat megbízza az SZDSZ elnökének cégét!
    A többi felvetésre nincs reagálás?
    Tényleg “önállóan gondolkodó embernek” tartja magát? Ossza már meg a gondolatait velünk, mert ismét csak általánosítva Fideszezik!
    A szavazást az itteni kérdésre értettem, szerintem egyértelműen fogalmaztam!
    Járjon többet az oldalra, írjon véleményt! Itt még nem cenzúráztak, töröltek egyet se!

  6. Bubus szerint:

    Kedves Albert, ha egy programsorozatot indít az önkormányzat – amelyet egyébként a százmilliós költségvetésű Csepp TV-Csepel újság feladatköréből és pénzéből adódóan költségvetésén belül is meg tudna oldani – akkor szerinted egyetlen félévről van szó? Ez egy most induló program, amely nem féléven belül futna le, és a pénzt az első félévre kapták meg. A pénzügyi környezet sem mindegy: eközben ugyanis évi 36 millió forint megy az SZDSZ elnökének cégéhez, már írtam a teljesen felesleges dupla felújításokról (amihez hozzátartozik a Kossuth Lajos utcai, szintén duplán felújított parkolók ügye), és még sok más is. Például a különböző látványtervekre több tízmillió forintot adott ki az önkormányzat (Észak-Csepel, Wellness központ, Szent Imre tér stb.). Ezeknek csak egy része az, amelyre teljesen jogosan és támogathatóan készültek tervek.

    És ha már erről van szó: hol volt a párbeszéd a városközpont felújításáról, a wellness központról, az uszodáról? Nem gondolod, hogy érdemi dolgokról kellene párbeszéd (pl. tb-törvény országosan vagy helyi szinten városközpont felújítás, wellness központ, uszoda, Kis-Duna part, strand, útfelújítások, parkfelújítás stb), nem pedig arról, hogy ki kivel randizott, és hol született kisbaba? Mert az állítólag a gazdasági program megvitatására indult párbeszéd-honlapon ilyenek vannak…

  7. Borbély Lénárd szerint:

    Tisztelt Vécsey Albert Úr!

    A “Közösen Csepelért” program hivatalos alapját az önkormányzat gazdasági programja képezi. Ennek az árnyékában teszi azt az Önkormányzat vezetése, amit tesz. Ennek a programnak a propagálása 2007-2010 közötti időszakot határoz meg, amikor is az önkormányzat “kapcsolatot keres” a lakosokkal. 2007. második félévére 5 milliót szavazott meg erre a szocialista frakció, vélelmezhető, hogy éves szinten 10 millió forintos az összköltség. 2007. második felétől 2010-ig várhatóan ez 35 millió forint kiadást fog jelenteni ismereteim szerint.

    A Csepel Újság éves költségvetése (a TV-vel együtt) 124 millió forint.

    Arra a felvetésre pedig, “hogy az önkormányzatot irányító politikai elit saját magát bízza meg…” egy kis kiegészítés: Kál Károly, az SZDSZ csepeli elnöke, volt MSZP-s önkormányzati képviselő, a Tulajdonosi Bizottság elöke, azon túl, hogy ő őrizte a galvániszapot, legalábbis az egyik szerződése erről szólt, további megbízásokkal áll kapcsolatban Tóth Mihállyal, illetve az általa vezetett önkormányzattal. Éves szinten mintegy 36 millió forintot kap a csepeli költségvetésből, amit megjegyzem ő is megszavaz.

    Azt írja, hogy a Fidesz állításainak döntő többsége hazugság. Ez mindaddig csak rágalmazás marad, amíg Ön azt nem bizonyítja. Csak egy példa. Többször kértük a Képviselő-testületben, hogy vitessük el a galvániszapot azonnal Csepelről, mert szivárog, és életveszélyes. Akkor az MSZP-SZDSZ állította, hogy ez csak hangulatkeltés, nem igaz, a szakértői anyag nem jó. Aztán az iszapot elvitték. Amikor viszont kiderült, hogy még van belőle a gyártelepen (mert pár ezer kilóval több van ott, mint hittük), a polgármester azonnal írt egy helyesírási hibáktól hemzsegő levelet a miniszternek, aztán a vízügynek, és követelte az elszállítást a csepeliek érdekében, mert ez az anyag mérgező és nagyon veszélyes.

    A hazudozásról talán még annyit, hogy volt egy öszödi frakcióülés, illetve Debreceni írt egy könyvet, amelyben az MSZP negatív kampányával foglalkozik. Leírja, hogy hogyan találták ki a 23 millió románt, hogyan vágták, illetve találták ki egy beszédnek az átértelmezését, stb.

    Mindezeket csak a tisztánlátás érdekében írtam, ezek mind tények, amik bizonyítottak.

    Tisztelettel,
    Borbély Lénárd

  8. Borbély Lénárd szerint:

    Még egy kiegészítés: a városközpont rehabilitációja címszó alatt értse mindenki a Polgármesteri Hivatal felújítását. Az erre fordítandó összeg 2,5-3 MILLIÁRD forint. Eu-s pályázatokkal akarnak pénzt szerezni rá, de ez teljesen bizonytalan. Nem sok olyan esetről hallottam, ahol egy város/városrész ilyen nagy összeghez jutott. Csak az eddigi tervezés több mint 100 millió forintba került a csepelieknek.

  9. atata szerint:

    Nem értem V. A. reagálását, viszont méltányolom az a birka türelmet amit a többiek tanúsítanak. A másik oldalakról idelátogatók csak mocskolódni, vádaskodni és obánoni/szilárdozni járnak át?
    Várom már azt, hogy érdemben konstruktívan szóljanak hozzá, esetleg az adott téma ismeretében. Az sosem sikerül, vajon miért?
    Olyanok, mint az egyszerü ember akinek mindenről csak “az” jut az eszébe.

  10. DFK szerint:

    A. Egyértelmű, mire megy ki a beruházó viselkedése…

    B. Vécsey úrnál fennakadt a lemezjátszó tűje.

  11. Politikamentesen szerint:

    A cikkre reagálva mindenkinek a figyelmébe ajánlom, hogy Csikós Balázs úr maga mondja el, hogy az őszi megbeszélésen elhangzott az egyesület képviselőitől a kérés, hogy a terület közcélú funkciója maradjon meg, de azt a fejezetét a megbeszélésnek, hogy ne épüljön lakópark, már nem említi.
    Azt a kijelentését, hogy “az emberek mindenben a rosszat keresik” egyszerűen visszautasítom, mivel nem a rosszat, az ésszerűt keressük.
    Az ételosztást nem ilyen megalázó módon kellene végrehajtani,(kerítésen át odadobva az embereknek, mint a kutyáknak) hanem lehetett volna kultúrált módon akár a helyi Vöröskereszt épületében, akár a Hajléktalan szálló épületében is szétosztani. Arra meg külön kíváncsi lennék, hogy hol mikrózzák vagy melegítik meg az ételeket a hajléktalanok.
    Ha tényleg valós lenne a karitatív szándékuk, figyelmesebben hajtanák végre.

  12. Morzsi21 szerint:

    Tisztelt Admin!

    Az Elefántosok megkezdték a Kis-Duna oldalon a Napközistábor kerítésének bontását, mintegy 30m hosszan. Ma délelőtt egy nagyobb brigád jelent meg, akik folytatták a munkát, talán még most is dolgoznak. Elvileg a kerítés bontáshoz, átépítéshez is kell bontási illetve építési engedély, valószínűleg tehát megkapták az engedélyt …

    Mellékelnék két fotót, amelyek ma reggel 8h körül készültek, ha megadná az email címét, sehol sem találtam a weboldalon.

    Egyébként gratulálok a honlaphoz, sok hasznos infóhoz jutok belőle, nem úgy, mint a http://www.csepel.hu vagy Csepel Újságból.

    Üdv,

    Morzsi21

  13. […] nyomásgyakorlással akarja elérni a lakópark felépítését. Néhány évvel ezelőtt például ingyenkonyhát nyitottak a tervezett luxuslakópark területén, melynek következtében ellepték a környéket az addig ott […]

Itt lehet hozzászólni !