A Schwinn-Csepel pert fontolgat a Posta ellen (frissítve)

Inforadio.hu, Hír TV, FH

A Magyar Posta jelenleg használt kerékpárjai
Kép: Magyar Hírlap

A Schwinn-Csepel Kerékpárgyár vezérigazgatója szerint vélhetően bennfentes cég nyerte el a postai kerékpár-megrendelést. A cégvezető azt tervezi, hogy megtámadja a közbeszerzési pályázatot, csakhogy a szerződés részleteit a Magyar Posta Zrt. idáig nem hozta nyilvánosságra. A Posta tagad.

Klimon Péter, a Schwinn-Csepel Kerékpárgyár vezérigazgatója szerint a postai kerékpártenderen nyertes szlovén cég, amely darabonként csaknem 130 ezer forintért, szervizeléssel együtt pedig több mint 200 ezer forintért szállít le 4.800 biciklit, olyan információkkal rendelkezett a pályázatról, amelyre a jogszabályok nem jogosították fel.

Mint mondta, cége fennállása óta szállítja a Postának a bicikliket, darabját nagyjából 60 ezer forintért. Azt a vádat visszautasította, hogy ezek két év alatt tönkrementek, szerinte a postások három évig használták őket munkára, majd megkapták saját használatra, és még évekig közlekedtek velük.

Rámutatott: a Magyar Posta utolsó pályázata nem írt elő magasabb műszaki tartalmat, mint korábban, viszont egy kitétellel kizárta az eddigi nyertest. Ő úgy látja: a tender kifejezetten a szlovén cégre volt kiírva.

A Posta visszautasítja a vádakat

A Magyar Posta minden olyan vádat visszautasít, amely szerint bennfentes pályázó nyerte volna el a kerékpár-megrendelési tendert. Az új beszerzés első darabjai már meg is érkeztek.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a kerékpárokat nyílt közbeszerzési pályázaton szerezték be. Hozzátette, hogy a Schwinn-Csepel ugyan megvásárolta a pályázati dokumentációt, pályázatot azonban nem adott be.

Ő azt mondta, hogy a cég által korábban leszállított kerékpárok szervizelésére éves szinten csaknem 80 millió forintot költöttek, de ennek ellenére a kézbesítők panaszkodtak a biciklikre, mivel nem voltak terhelhetők.

Az új nyertes vállalta, hogy meghibásodás esetén 24 órán belül a helyszínen javítja meg a kerékpárokat.

Forrás: Inforadio.hu

Fidesz: Kákosy vizsgálja meg a kerékpártendert!

A postásbicikli-pályázaton vesztes Schwinn-Csepel Kerékpérgyár után a Fidesz is arra kéri a Magyar Postát, hogy hétfőig hozza nyilvánosságra a tender részleteit, valamint ismét felszólítják a gazdasági minisztert, hogy rendeljen el vizsgálatot ez ügyben.

A Fidesz tudni szeretné, miért kerül több mint kétszázezer forintba egy postásbicikli, ám erre a kérdésre hetek óta nincs válasz – mondta Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője. A Posta ugyanis az ötezer, szlovén gyártmányú biciklit egy ingatlanforgalmazó cégtől vásárolja meg nettó egymilliárd forintért. A Fidesz arra kéri a Postát, hogy ha már megkötötték a szerződést, akkor haladéktalanul hozzák nyilvánosságra.

Emellett Kákosy Csaba gazdasági minisztert ismét felszólítják, hogy rendeljen el vizsgálatot az ügyben, mivel furcsának tartják, hogy a pályázat feltételeit az egyetlen pályázó, egy szlovén cég szinte szóról szóra teljesítette. Emiatt az a magyar cég, a Schwinn-Csepel, amely majdnem fél évszázada szállít a Magyar Postának és országos szervízhálózattal is rendelkezik, el sem indult a tenderen. Balsai István hozzátette: a magyar gyártótól ennek az összegnek a töredékéért jóval könnyebb kerékpárokat lehetett volna beszerezni. Balsai István tudomása szerint a cég fontolgatja, hogy az adatvédelmi ombudsmanhoz és bírósághoz fordul az ügyben, mert feltételezése szerint az eljárás egyértelműen irányított tender volt, amit kizárólag a szlovén cég nyerhetett meg.

A Magyar Posta szerint nem kell reagálnia a Fidesz vasárnapi felszólítására, hiszen a kerékpár-szerződés teljes terjedelmében fenn van a cég honlapján, a www.posta.hu oldalon – mondta a Független Hírügynökségnek Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. Tomecskó hozzátette: a Schwinn-Csepel megvásárolta a pályázati kiírást, vagyis lehetősége lett volna arra, hogy azzal kapcsolatban bármilyen kifogást tegyen és megkeresse ehhez a megfelelő jogi fórumot.

Forrás: Hír TV, FH

Egy hozzászólás “A Schwinn-Csepel pert fontolgat a Posta ellen (frissítve)” bejegyzésre

  1. postás szerint:

    sokmindent megkellene vizsgálni a postánál!a közbeszerzési pályázatokkal nagyon siettek mielött kórmányváltás lesz!miért?kik a bt ék kft ék vezetői,miért kinálnak olyan alacsony pályázati tarifákat hogy az üzemeltetéshez sem elég nemhogy bért fizetni!és még ebből is alkudnak!a bt éknek mmiért kell igy is?a postákat is szétverik sok elkeseredett postás van !később akarják emelni a tarifákat?miért csinálják mi a tervük?0 bevétellel egy postás se pályázik előbb utóbb vége lesz ennek a cégnek is!szerintem azért is bérlik az irodaházat!nem kell ehhez sok gondolkodás még az is lehet külföldiek kezére játszák!félek már késő is!

Itt lehet hozzászólni !