Vihar után: javítják a károkat a kerületi közintézményekben

Csepel.hu

A hatalmas esővel és jéggel pusztító július 9-ei vihart követően a legsürgősebb kárenyhítést haladéktalanul megkezdte az önkormányzat. Az intézményekben okozott károk jelentősek, előre nem tervezett költséggel járnak. Ezért az önkormányzat haladéktalanul „vis maior” támogatási igényt nyújtott be a Belügyminisztériumhoz.

Előzetes számítások szerint legalább 240 millió forintba kerülnek az önkormányzat tulajdonában lévő közintézményekben, ingatlanokban keletkezett károk helyreállítási munkái. A legnagyobb káresetet a Gróf Széchenyi István Általános Iskola épületében állapították meg, ahol a teljes tetőszerkezetet fel kell újítani, cserére szorulnak az álmennyezet elemei, új padlóburkolatot szükséges elhelyezni, és ki kell festeni a helyiségeket. A munkálatok becsült összköltsége 196 millió forint.

 

A Széchenyi István utcában található üzletközpont tetőszerkezetének javítása mintegy 19 millió forintba kerül. Számos óvoda épülete, játéktárolója, terasza, kertje is megrongálódott: ezek közé tartozik a Kádár Kata, Tátika, Gyermeksziget, Szivárvány, Kerekvilág, Aprajafalva, a Népművészeti-Kézműves és Német Nemzetiségi tagóvoda. Felújításra szorul a tetőszerkezet a Csete Balázs és a Kossuth Lajos utcai üzletközpontokban, valamint a Humán Szolgáltatások Igazgatóság Vereckei utcai gondozóházában és a Simon Bolivár sétányon lévő időskorúak otthonában. Megsérült a Szent Imre téri szökőkút keringető szivattyúja. Több középületben a beázások okoztak károkat, tönkrementek a felülvilágító ablakok, betört a drótüveg, megsérültek a nyílászárók. A jég bezúzta a daru-dombi akadálymentesített vécé világítóablakát. A Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai a vihar után folyamatosan végezték a kárenyhítést. A kerület központi területein jelentősen megrongálódtak a virágágyások, a különféle cserjék, növények, valamint a villanyoszlopokra kihelyezett muskátlik is. Egy kosaras autóval és egy favágóval megkezdték a kármentesítést Csepel utcáin. Azonnali feladatként eltávolították a letört faágakat a kapubejárók elől és a járdákról. Több fa is súlyosan megsínylette a heves vihart, ezért a balesetveszély elhárítása érdekében tíz darabot kivágtak. Kidőlt, megsérült fákat kellett legallyazni, megóvni a kipusztulástól a Deák térnél, a Kossuth Lajos utcában és az Ady Endre úton. Összegyűjtötték és elszállították a felhalmozódott zöldhulladékot. Segítséget nyújtottak a lakosoknak a vihar során tönkrement kerti bútoraik elszállításában. Összesen mintegy 500 négyzetméter zöldhulladékot vittek el.

Ingyenes jogi tanácsadás

„Nagyon sok csepeli család szenvedett kisebb-nagyobb károkat. Rengeteg lakossági bejelentés érkezik folyamatosan az önkormányzatunkhoz, ezért a károsultaknak ingyenes jogi tanácsadást biztosítunk” – írta közösségi oldalán Borbély Lénárd. „A rendkívüli lomtalanítáról már folynak az egyeztetések az illetékes szervekkel. Bízom benne, hogy a súlyos károkat szenvedett csepeli családok kérése a Fővárosnál is meghallgatásra kerül” – tette hozzá.

Bejelentéseiket, kérdéseiket a jogsegely@csepel.hu e-mail címre küldhetik el a károkban érintett csepeli családok. A levél tárgyába kérjük, írják be: Viharkár

Csepel.hu

9 hozzászólás “Vihar után: javítják a károkat a kerületi közintézményekben” bejegyzésre

  1. Babika szerint:

    Mi lesz azokkal az önkormányzati tulajdonban lévő üzletekkel, amelyben bérlők vannak. Miért kell a viharkárokat saját erőből rendbehozatni? Ez az önkormányzat kötelessége lenne, nem pedig a bérlőkre hárítani a költségeket. Vagy azt a lehetőséget ajáűnlották fel, hogy 3 nap alatt költözzenek ki. Ez a segítés? Így járt el a ” gondoskodó önkormányzat” a Királymajorban lévő üzletekkel. Azt hittem, hogy ilyen gyorsan dolgozik az önkormányzat, amikor láttam, hogy már dolgoznak a viharvert épületeken. Tévedtem. Sajnálom a bérlőket. Valószínűleg biztosítást sem kötött rá az önkormányzat. Így segítik Csepel lakosságát kiszolgáló vállalkozókat! Gratulálok!Igaz, miért vagyok meglepve, csak a Fidesz kormány mentalítását, módszereit veszik át.

  2. Nagyapó szerint:

    Babika! Egy kicsit részletesebben írja meg, hogy a Királymajorban hol van önkormányzattól bérelt üzlet? Vagy csak hallotta valakitől, aki szintén valakitől hallotta.
    Az önkormányzat a Széchenyi István, a Csete Balázs és a Kossuth Lajos utcai üzletközpontokban keletkezett károkat javítja.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Gary Ridgeway szerint:

    Öreg ratyi!
    Arról beszél, igen, a Széchenyin.

  4. Babika szerint:

    Kedves Nagyapó!
    Itt él a kerületben? Jár néha az utcákon? Tudja , hogy hol van Királymajor?
    Egyébként leszokhatna már az utóiratáról, vagy használja a kormánypárti hozzászólók esetén. Talán akkor nem lőne örökké félre!

  5. pl szerint:

    “Sajnálom a bérlőket. Valószínűleg biztosítást sem kötött rá az önkormányzat.”
    Ha a rendszer nem változott, akkor egy ideje (több m tíz éve) a bérleti szerződésben a bérlő vállal kötelezettséget az üzlet és az építmény biztosítottságáért. Mondjuk például nálunk soha nem ellenőrizték a 15 év alatt, csak a szemétszállítási szerződés meglétét… 🙂

  6. pl szerint:

    A Demens Salabakternek amúgy igaza van, csak értelmezni kell:
    “Ceterum censeo… A (fideszes, mint) kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Nagyapó szerint:

    Babika és a stb.! Érdemes a cikket is elolvasni mielőtt írnak: “A Széchenyi István utcában található üzletközpont tetőszerkezetének javítása mintegy 19 millió forintba kerül.”
    .
    A polgári kormány “lopott” az országnak pl. 63 tonna aranyat!! És Cseh Katalin?
    .
    A citátum minden írásom végén ott van. Csak a komcsik és utódaik sértődnek meg, polgár még nem reklamált.😀 Ezért továbbá is

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Babika szerint:

    Nagyapó!

    Lehet, hogy 19 millióba kerül a tető felújítása, de azt nem az önkormányzat csináltatja, hanem a bérlőkí ímondtam, hogy járjon az utcán és beszélgessen emberekkel!

  9. Gary Ridgeway szerint:

    Öreg genya!
    Gondolom, hogy a kárt lelakhatják, ugye?
    Mer’ lassan egy hónap eltelik és van bót, ami még rothad.

Itt lehet hozzászólni !