Maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés

Csepel.hu

Továbbra is emelkedő tendenciát mutat hazánkban a koronavírussal fertőzöttek száma. A megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett ilyenkor különösen fontos a rendszeres fertőtlenítés, a járványügyi szabályok betartása.

Ennek részleteiről és az influenza elleni védőoltás jelentőségéről is kérdeztük dr. Dobák Andrást, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgató-főorvosát.

„Folyamatosan zajlik a takarítás a szakrendelőben, a kapaszkodókat, kapcsolókat, liftgombokat is takarítjuk, emellett naponta többször szellőztetünk. A többi közintézménnyel kapcsolatban érdemes ugyanígy eljárni” – hívja fel a figyelmet a főigazgató, hozzátéve, hogy a vírus elkerülése érdekében a rendszeres, napi szintű fertőtlenítés elengedhetetlen.

Mivel a koronavírus inkább cseppfertőzéssel terjed, kontaktúton kevésbé, ezért ugyancsak fontos a maszk helyes viselése. „Lényeges, hogy az orrunkat, szájunkat eltakarva hordjuk a védőfelszerelést, és gyakran mossunk kezet. Ezen kívül próbáljuk meg elkerülni, hogy a szemünkhöz, szánkhoz nyúlunk”. A gumikesztyű hordásának ugyanakkor a főorvos nem látja értelmét. Hamis biztonságérzetet adhat, és hozzá lehet szokni, utána pedig azt vesszük észre, hogy már nem is mosunk kezet. A védekezéssel kapcsolatban hozzátette: a C- és D-vitaminok szedése ugyancsak fontos, ezen kívül a Béres Csepp is célszerű lehet.

A Tóth Ilona szakrendelő vezetője az influenza elleni védőoltás hasznosságáról is beszélt. Az 1974-1975-ös nagy influenzajárvány alatt két, három hónap alatt ugyanannyi ember halt meg Magyarországon, mint most a koronavírus-járvány során. A legtöbb áldozat akkor a húszas, harmincas korosztály közül került ki. „Ők megmenthetők lettek volna egy oltással” – figyelmeztet Dobák András, aki további két okot is felsorol a védőoltás beadása mellett.

Egyrészt, ha valaki korábban megkapta az influenza elleni oltást, de továbbra is légúti tünetei vannak, már egyből lehet gyanakodni a koronavírusra. Másrészt azért is érdemes oltani, mert ha egyszerre kapjuk el a koronavírust és az influenzavírust, annak nagyon súlyos, sőt akár életveszélyes következményei lehetnek. „Az influenza elleni védőoltásnak mellékhatása alig van, biztonságos, jelenleg ingyenes és – noha a nagyszámú rendelés miatt most átmenetileg előfordulhat, hogy nincs készleten – folyamatosan elérhető”.

 

Csepel.hu

3 hozzászólás “Maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Így kell egy statisztikát testre szabni!

  2. Betke szerint:

    Mit mondott Churchill?

Itt lehet hozzászólni !