Műsoros est a csepeli rendőrkapitányságon

Magyar Rendőr, Wikipedia, Csepel.info

Műsoros estet adott az ÁVH a csepeli rendőr-kapitányságon – számolt be a Magyar Rendőr 1951. április 6-án.

A fantasztikus képekkel teli fotóarchívum sajnálatosan rövid magyarázó szövegéből mindössze annyi derül ki, hogy a rendezvény célja a testületek közötti feszültségek csökkentése, belső propaganda volt. Ez a rövid magyarázó szöveg is teret enged azonban a fantáziának, hiszen ki ne tudna a sorok között olvasni, aki a Rákosi vagy a Kádár-korszakban nőtt fel. Ha tehát a rendezvény célja a feszültségek csökkentése volt, akkor feszültségek is kellettek.

Az 1946 októberében kiadott, 533.900/1946. BM. sz. rendelet önállósította a budapesti politikai rendőrséget a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztálya (ÁVO) néven. A rendelet értelmében a belügyminiszter hatáskörébe került az új állambiztonsági szerv irányítása, felügyelete és ellenőrzése. A Péter Gábor irányította egységes, központi szervezetbe beolvasztották a Vidéki Főkapitányság Politikai Rendészeti Osztályát.A szervezet közvetlen irányítását és felügyeletét Rákosi Mátyás, illetve a pártvezetés legszűkebb köréhez tartozók látták el, noha létrehozásakor az MDP KV Titkárságának ülésén „státusát” még úgy határozták meg, hogy az „ÁVH egy speciális szerv, a KV szerve”.

Az ÁVH 1948-tól végezte – szovjet példát követve és a szovjet tanácsadók hathatós támogatása közepette – a különböző koncepciós perek megszervezését és megrendezését. 1950-től kezdte kiépíteni az ÁVH az internáló táborok új rendjét, átvette az ország börtöneit, intézte a kitelepítést, őrizte a határokat és kifejlesztette a társadalom minden életmegnyilvánulását ellenőrizni igyekvő működési rendjét, a kommunista párt totális diktatúráját.

Bár az ÁVH nyíltan hirdette a „fasiszták elleni harcot,” az emberei valójában között sok néhai nyilas is működött, akiket 1945-ben szerveztek be, részben elfogott személyekből, részben a párt szétesése után onnan átszivárgott tagokból és emberekből.

Az ÁVH hírhedt volt kegyetlenségéről és különösen durva módszereiről. A kihallgatások során a legembertelenebb fizikai, lelki kényszert alkalmazták minden letartóztatottal szemben. Általános volt a vég nélküli kifárasztás, verés, gúzsbakötés, összerugdosás, földre teperve talpalás, sóval etetés utáni WC-ből itatás, éheztetés, az őrizetesek fejére rögzített csöpögtető berendezéssel való sanyargatás, éjjel-nappal bilincsben tartás, alvástól való eltiltás. Az egyik legszörnyűbb dolog volt a Rákosi utasítására a papok kihallgatása céljára használt árammal telített feszület, melyet az őrizetbe vett papokkal megcsókoltattak. Az ÁVH-s pincebörtönökben esetenként kikapcsolták az elektromos szellőzést. A közgondolkodásba ekkor került a „csengőfrász” fogalma (Az ÁVH emberei többnyire éjszaka csöngettek be, majd rontottak a kiszemelt lakásába), a ház előtt többnyire fekete Pobjeda autó várakozott az áldozatra.

A forradalom alatt a Hatóság testületileg szétesett, egyes tagjai „illegalitásba vonultak”, mások a karhatalomban vállaltak szerepet, vagy a szovjet csapatokhoz csatlakozva vettek részt a forradalom leverésében, résztvevőinek felkutatásában és őrizetbe vételében.

1956. november 4-e után a szovjetek hathatós támogatásával titokban megindult az államvédelem újjászervezése is. Ehhez állítólag a párt és a kormány egyes vezetői részéről is támogatást kaptak, Kádárék azonban nyíltan nem vállalhatták fel ezt a népszerűtlen feladatot, ráadásul egy új ÁVH potenciális veszélyt jelenthetett Kádár számára. A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány nevében Münnich Ferenc 1956. november 7-i rendeletében megtiltotta az államvédelmi szervek újjászervezését, és a tilalom ellenére addig felállított államvédelmi szervek haladéktalan felszámolására adott utasítást. A karhatalomban azonban változatlanul tovább tevékenykedtek a volt ÁVH-sok. Ezért 1956 decemberében hivatalosan minden ÁVH-alkalmazottat elbocsátottak és felülvizsgálat alá vetették, amelynek az volt a célja, hogy kiderítsék, az illető részese volt-e az elkövetett törvénytelenségeknek (hamis vallomások kikényszerítése, eljárások indítása és kezdeményezése koholt vádak alapján, törvénytelen fogva tartás, bántalmazás, internálás, kitiltás kezdeményezése, hivatali hatalommal való visszaélés stb.). A felülvizsgáló bizottságok csaknem a teljes korábbi ÁVH-s állományt igazolták. miniszterelnök-helyettes, a fegyveres erők főparancsnoka

Az MSZMP Politikai Bizottsága 1961-ben újra napirendre tűzte az ÁVH-sok felelősségre vonásának kérdését, 1962 augusztusában elfogadott határozata végre nevén nevezte a fő felelősöket, és ország-világ elé tárta az egykori Államvédelmi Hatóság által elkövetett szörnyűségeket. Azonban nemcsak bírósági felelősségre vonásra nem került sor, de a teljes igazság feltárása is elmaradt. Így például el kellett hallgatni Kádár János Rajk-perben játszott kétes szerepét és a szovjet tanácsadók tevékenységét is.

1963-tól az állambiztonsági szervek már belügyi ügynöki (főcsoportfőnökségi) rendszerben működtek.

A Magyar Rendőr fotóarchívuma itt érhető el

A témához kapcsolódó cikkeink:

Csepel, Szent Imre tér, 1951

Műsoros est a csepeli rendőrkapitányságon

Nyüzsgő víziélet a Kis-Duna parton

Újabb fantasztikus csepeli képek Vezér Endrétől

A Graf Zeppelin Csepel felett!

19 hozzászólás “Műsoros est a csepeli rendőrkapitányságon” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Vörös Csepel vezesd a harcot, Váci út felelj neki! Vezette is 1956-ban, egészen november 11-ig. A vörösnek Csepel zászlajában helye van, de kifelé velük a hatalomból, 40+12 év alatt bebizonyították, hogy teljesen alkalmatlanok az ország vezetésére.

  2. malacka szerint:

    40+16!!!!!!!!

  3. lolka szerint:

    A müsoros estet megint meg kéne rendezni a mostani vezetök szereposztásában…

  4. Lexon szerint:

    lolka, látod, ezt is besz.ptad. Ez a “hír” pontosan azért került ide, hogy majd az olvasók meglássák a párhuzamot a mai helyzettel, és ismét fellángoljon kicsit az ellenszenv, a gyûlölet.
    adminék elérték, amit akartak 🙁
    Kicsit kéne gondolkozni is, nem pedig birkamód követni a Fideszt, pont úgy mint sokan annak idején (és most is) az MSZP-t.

    Aki kicsit is külsô szemlélôként tudja nézni az eseményeket, az érti, mirôl írtam… 🙂

  5. Vátesz szerint:

    Jól tették, hogy idetették ezt a hírt. A szoclibeknek üzenem, csak magáról a Csepel szóról is az jut eszünkbe, hogy húzzatok el melegebb égtájakra!

  6. Nagyapó szerint:

    Lexon Remek, hogy leesett a tantusz. Tényleg van párhuzam az ÁVH és pl. a REBISZ között, amelynek egyik volt tagja legutóbb gyilkolt, de okt. 23.-án is viselkedésük hasonló volt az ÁVH-hoz. Nem véletlen, hogy a tömeg ÁVÓ-t kiáltott.
    Az a birka aki legfeljebb béget, mikor vágóhídra hajtják.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Vátesz szerint:

    Kedvenc könyvem Kiszely Gábor Az ÁVH, egy terrorszervezet története, hátul benne van az ÁVH tisztjeinek névsora 8 oldalon, három hasábosan.
    Napjaink közszereplőinek felmenőit szoktam benne megkeresni, ha tudnátok mennyié!

  8. bendegúz szerint:

    Nagyapó! Nosztalgiázzunk? Ha az a REBTSZ az ÁVO lett volna az a tömeg ott és akkor nemhogy kiáltani nem mert volna hanem suttogni sem! Sovány disznó vágtában menekült volna! Vagy ennyire rossz az emlékezeted? A birka ha kinyitja a száját …?

  9. Vátesz szerint:

    Ugyan kérem, az ávosok 56-ban a saját seggük lyukába is elbujtak volna, csak akkor merészkedtek ismét elő amikor a szovjet hadsereg már letörte az ellenállást. Ők a fegyvertelenekkel szemben voltak csak bátrak, amikor pufajkában puskatussal kellett összetörni az emberek bordáit, láujjait. És még Szoc Hazáért érmet és emelt nyugdíjat is kaptak s ma is kapnak érte.

  10. Lexon szerint:

    Nagyapó:
    “Tényleg van párhuzam az ÁVH és pl. a REBISZ között, amelynek egyik volt tagja legutóbb gyilkolt, de okt. 23.-án is viselkedésük hasonló volt az ÁVH-hoz. ”

    Na, ezzel a mondatoddal elég sokan vitatkoznának…

  11. Vátesz szerint:

    Lexon, azok vitatkoznának csak, akiknek a meggyilkolt kopt keresztény vallású egyiptomi pénzváltó nem ember. “A goj nem ember, magja hasonlatos a szamáréhoz.”

  12. CsepeliXXI szerint:

    Vátesz (12.43)
    Tökéletesen igazad van,az úgy volt.
    Az a kár,hogy túl keveset nyirtak ki ebből a szadista,gyilkos söpredékből.

  13. Papi szerint:

    Lexon!
    Az egyik gazember akit a rendőrség “nem talált” aki fejmagasságban védtelen emberekre lőtt a TVben azt nyilatkozta, hogy: na és? (tudod mint az UFO Gyurka). És most az a rohadék nyugdíjas! Egyébként az ÁVH verő legényei zömében a nyilasoknál is ezt csinálta! Ebből is látszik:
    Nyilasok = MSZMP = MSzP egy tőről fakad! Rohadt gyilkosok!
    Jön az elszámoltatás ne félj Lexon ne félj!

  14. Vátesz szerint:

    célpontban a szemkilövő rendőrök: tinesz mihály és vágó lászló

  15. Lexon szerint:

    Papi, nekem nincs mitôl félnem. Maximum attól, hogy a kormányváltás után lesz néhány nagy “elszámoltatási ügy”, és aztán a háttérben megegyeznek egymással, hogy ennyi elég volt (MSZP: akkor mi is borítjuk a bilit. Fidesz: Jó, akkor hagyjuk a többi ügyet). És minden mutyi folytatódik tovább… Én csak ettôl tartok. De ne legyen igazam.

  16. Kovács Ernő szerint:

    Lakossági fórum egy sörözőben, avagy police ante portas
    Pénteken délután 5 órára az Új Magyar Gárda Mozgalom lakossági fórumot és toborzót hirdetett egy kis csepeli sörözőbe. Gondoltuk, ideje elkezdeni Csepel színeváltozását (tudniillik vörös) és talán elég messze vagyunk, attól, hogy bizonyos köröket zavarjunk.
    http://www.kommentalok.hu/news.php

  17. […] Műsoros est a csepeli rendőrkapitányságon […]

  18. […] Műsoros est a csepeli rendőrkapitányságon […]

Itt lehet hozzászólni !