Értelmetlen, káros és szégyenteljes: a főváros teljesítette Bajnai követelését

Heti Válasz, Csepel.info

Egyre nagyobb luxus lesz a tömegközlekedés

Budapest vezetősége mégis elfogadta a jegyek és bérletek árának emelését februártól, holott novemberben még az ellenkezőjéről döntött.

A kormány és az SZDSZ-es városvezetés kedden egyezett meg a BKV jövő évi finanszírozásáról, és Bajnai Gordon a támogatás egyik feltételeként többek között a jegyárak emelését szabta.

A korábbi határozattal ellentétben így négy százalékkal növekednek a BKV díjai február 1-jétől: a vonaljegy 300-ról 320 forintra, a felnőtt bérlet 9400-ról 9800 forintra, a diákbérlet 3700-ról 3850 Ft-ra drágul a fővárosi vezetés döntése szerint.

A Fővárosi Közgyűlés novemberben még úgy döntött, hogy 2010-ben nem lesz díjemelés, azaz a jelenleg is érvényes tarifák maradnak érvényben. A négyszázalékos emelésről szóló javaslat előterjesztője, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes ekkor azzal indokolta a változás szükségességét, hogy a díjak idei szinten hagyása az 7-8 milliárd forint kiesést jelentene a BKV-nak.

Párttársa, Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság elnöke azt vetette fel ellenérvként, hogy az informatikai rendszer átállításának költsége és a bliccelők számának növekedése miatt a jegyáremelésből csak kevés haszon származna.

A kormány és városvezetés keddi megállapodásának értelmében a BKV 23 milliárdos, több részletben történő támogatásának egyik feltétele, hogy a Fővárosi Közgyűlés módosítsa korábbi döntését, és az inflációnak megfelelően emelje az árakat.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint „értelmetlen, káros és szégyenteljes” a kormány feltétele, mely áremeléshez köti a BKV állami támogatását. Honlapjukon olvasható közleményük szerint az intézkedés a cég pénzügyi helyzetén semmit nem javítana, mert az egyik komoly bevételi forrás, az éves bérletek értékesítése már zajlik, illetve január végére már be is fejeződik, valamint az újabb áremelés csak elriasztaná a tömegközlekedéstől az utasokat, és növelné a bliccelők és az autósok számát.

A VEKE elszomorítónak tartja, hogy a Bajnai-kormány „rövid munkássága alatt a tömegközlekedés rombolására adta fejét”. A szervezet korábban a helyközi buszos és vasúti közlekedés indokolatlan áremelése ellen is felemelte szavát, mert szerintük ez csak az utasok elvesztését, még több autót, tehát nagyobb mértékű környezetszennyezést jelent, holott az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy hasonló intézkedések a bevételt nem növelik.

hetivalasz.hu

39 hozzászólás “Értelmetlen, káros és szégyenteljes: a főváros teljesítette Bajnai követelését” bejegyzésre

  1. Princess szerint:

    Ez felháborító! Míg más EU-s városokban egy adott irányba 3 féle képpen lehet eljutni, itthon szinte már eggyel sem. Ha netán mégis, akkor akár egy hétvégi nap 1 óra alatt jutunk el A pontból B pontba, ami kerületen belüli! Botrány!
    Ja és más EU-s országban kb. 1 euroért.. és itthon? Számoljunk csak!

  2. Princess szerint:

    Arról már ne is beszéljünk, hogy szmogriadó idején nem az autósok közlekedését kéne korlátozni paritás szerint, hanem csak a BKV buszait nem kéne útnak engedni, amik állítólag hetente mennek át műszaki vizsgákon, de mégis kőkemény füstgomolyag jön ki belőle… Rögtön nem is ismerné Bp. hogy mi az a szmogriadó!

  3. toto szerint:

    Engem is mélységesen felháborít az emelés, még ha munkahelyemtől -a cafetéri keretében – kapok bérletet. A világ minden városában, ez alól Bp. kivétel, ösztönzik a tömegközlekedést. Budapesten lassan jobban megéri autóval menni dolgozni, mint megvenni a bérletet. Nem beszélve, mondjuk egy négy fős családról, akinek a bérlete már 30 ezer körül van. Teljesen alkalmatlan a fővárosi vezetés, gyakorlatilag szétesett.

  4. malacka szerint:

    Az elvtársak teletömték a BKV-t gané tolvajokkal, jól kiszívattyúzták a pénzeket, most meg az utasokkal fizettetnék meg a kárt. És még azt is elvárják, hogy megköszönjék nekik! Pofátlan szaralakok!

  5. lolka szerint:

    Sőt még tesznek a BKV-ba, hogy legyen megint mit ellopni…

  6. zed szerint:

    …mert ugye az eljövendő fideszes vezetés nem fog inflációkövető viteldíjemelést végrehajtani!

  7. csepeli szerint:

    Minden évben emelkednek a jegyárak, hiszen van infláció. Miért pont a jövő évben ne emelkednének? Mert választási év lesz? Előbb vagy utóbb úgyis be kell hozni az inflációt.

  8. Lexon szerint:

    Szemét húzás volt.
    Én februárban már elôveszem a bringát.

  9. Manitu szerint:

    csepeli annyi eszed sincs, hogy emlékezzél, idén azért emelték meg k.b.ul az árakat, hogy a kampányban majd ne kelljen.

    Persze lehet, hogy emlékszel, dehát szoci vagy, és ebből következik, hogy hazudsz, csúsztatsz, trükközöl.

  10. hlajos szerint:

    Nah, ennyit arról, hogy nem lesz drágítás, mert akkor még kevesebb ember fog BKV-zni. Egyetértek toto-val: az embereket ösztönözni kéne arra, hogy inkább az autó helyett inkább a közösségi közlekedést válasszák, de ezek mindent csinálnak, csak azt nem. Majd ha a rózsadombi villájukbóll nem nagy fekete autóval, hanem neadjisten szép kék Ikarusszal mennének be dolgozni a fejesek, akkor másképp gondolkodnának. Már ha egyáltalán beérnének munkába, és nem lincselné meg őket a nép a buszon.

  11. lolka szerint:

    Lesem teszem a bringát, már 25 éve bojkottálom a BKV-ét… az inflációra rálehet kenni minden, de MINDENT még a lenyulásokat is (posta bank) mennyiszer is tőkésitették? számonkérésnél mi volt a válasz BANK TITOK…úgy ,hogy nem kell megmagyarázni a magas jegyárakat, hülyék a másik oldalon vannak. Gumi kopástól kezdve, az ősszes költséget számolom olcsobb az autó, mint a BKV ill. MÁV 3-4 fővel számolva és engem is érint a gerjesztett infláció…

  12. Vátesz szerint:

    A fejesek a rózsadombi villájukból nem dolgozni járnak, hanem csak lenyúlni a BKV pénzét.

  13. Gordon szerint:

    Egy biztos: nem a buszok miatt rossz a város levegője, hanem az autók miatt. Én kb. három hete vasárnap, 2 óra alatt értem Csepelről el az Árpád hídig. Kocsival ez 45 perc se lett volna (hétkörnap gondolom már húzósabb a rakpart). Oda-vissza előbb megjárom, mint bkv-val csak oda. Ráadásul télen cug van, a kocsban meg nincs….

    10 rongy már tényleg elég durva. Egy 6-7 ezerért még simán megvenném (sokan mások is, így összességében nem lenne sokkal kisebb a bevétel), de a 10 az nagyon “kerek”.

    Lehet, nekem is át kellene ülnöm egy autóba (csak akkor délután meg a dugóban pöfékeltetem el a 10 rongyot). Legjobb és legolcsóbb lenne sehova se menni. 🙂

  14. Nagyapó szerint:

    zed! Túl sematikus a szoci látásmód! Ajánlok egy alternatívát. A BKV nem emel árat, viszont a Főváros, a beszedett parkolási díjból, támogatja a tömegközlekedést. Ehhez ugyan fővárosi kezelésbe kell venni a parkolást, ami megint szoclib érdekeket sért, ezért változás kell.
    Mást is ki lehet találni, azonban ehhez más látásmód szükséges.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Huba szerint:

    csepeli!
    Te már megint böffentettél egy sötétet! Azt írod: be kell a jegyek árába hozni az inflációt.
    2007 év végén: vonaljegy ára = 230,-Ft, a bérleté: 7.350,-Ft
    2008-ban 6,1%, 2009-ben 4,5% volt az infláció. Ez ma: 254,-Ft vonaljegy árat és 8.130,-Ft bérletárat feltételez.
    Jó, tegyük hozzá a 2010-es 4,1%-os inflációt = 264,-Ft vonaljegyár és 8.463,-Ft bérletár.
    Ti pedig 320,-Ft vonaljegy és 9.800,-Ft bérletárral számoltok az inflációra hivatkozva.
    Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy vagy Ti is tudnátok számolni, vagy én sem!

  16. zed szerint:

    Inkább ti böfögtök! Érdekes módon két évvel ezelőtt a 13%-os áremelés kevésbé foglalkoztatta e pártújság olvasóit:
    http://csepel.info/?p=566

    Az infláció vagy általános árszínvonal-emelkedés egy számított adat, amelyet az ún. lakossági fogyasztói kosárból származtatnak, ebben benne vannak a létszükségleti cikkek, ill. egyéb fogyasztási cikkek. Az egyik legnagyobb árfelhajtóereje az üzemanyagnak van, mert “húzza magával” a többi termék árát (szállítási költség miatt). A BKV “fogyasztói kosara” eltér a lakosságétól, működési költségeinek tetemes hányadát az üzemanyag-költség teszi ki.

  17. én szerint:

    Mondtam azonnal, hogy ki fogják erőszakolni az emelést. Nincs már mit lopni, fel kell tölteni a zsákot. Azután megint lehet kielégíteni egymást. Tudják, hogy akkorát fognak bukni, mint részegember a jégen, ezért állnak bosszút, ahol tudnak. Ez még csak az eleje. Rossz elgondolni mi vár még ránk a választásokig.

    Valamelyik mszp-s (Minden SZemetek Pártja) szemétláda azt nyilatkozta (txt m1), hogy azért emelnek, mert az utasoknak is hozzá kell járulni valamennyivel a bkv (B….szál Ki Valamennyiünkkel zrt)megsegítéséhez, nem csak az államnak. Hogy nem szakad le a pofája!

    Ez a köcsög nem tudja, hogy az amit belepumpálnak, hogy az elvtársak ellophassák, az a mi adónkból van? Sőt tovább megyek. A vidékiek adója is benne van, pedig nem sok közük van ehhez a rabló, tolvaj, sikkasztókat gyűjtő zrt-hez.

    Azért az az egy megnyugtat, ha azt hiszi, hogy bárki elhisz nekik bármit, akkor nagyobb hülye, mint amekkorának minket néz!

    De azért azt nem értem, hogy hol vannak akik nem értettek egyet ezzel a szemét újabb saccal? Miért hallgatnak vagy csak erőtlenül szólnak?

  18. én szerint:

    És most Tóth Mihály szóvá teheti, hogy csúnya szavakkal illettem jogos felháborodásomban az elvtársait!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  19. Huba szerint:

    zed!
    Te ne BKV fogyasztói “kosárról” beszélj, hanem hogy a többség is és az ügyészség is értse: BKV-s fogyasztói talicska.
    Meg mi van a nyugdíjas kosárral? Az megegyezik az inflációval? ( 4,1% ) Mert ők ebből fizetik a BKV talicskát!

  20. zed szerint:

    A nyugdíjak követik az inflációt. A 65 éven felüliek ingyenesen békávéznak, a 65 éven aluli nyugdíjasok kedvezményesen.

  21. Huba szerint:

    u.i.
    zed!
    A jegyárak “árfelhajtó”ereje “tetemes hányadát” az üzemanyagárak teszik.
    2008. gázolajár havi bontásban APEH:
    298,-,295,-,296,-,310,-,315,-,317,-,333,-,337,-,326,-,315,-,311,-,297,-

    2009. gázolajár havi bontásban APEH:
    278,-,243,-,254,-,254,-,262,-,260,-,254,-,289,-,277,-,286,-,275,-,286,-

    2008 átlag gázolajár: 312,50,-Ft
    2009 átlag gázolajár: 268,00,-Ft

    Az infláció után az üzemanyag”kosár” is megbukott. Ne erölködj mert még benn találsz kimenni!

  22. zed szerint:

    Huba!
    A 2007. évvégi tarifaemeléshez a 2007-es gázolajáraknak van köze. A 2008-as árakból növekvő tendencia olvasható ki, részben ez indokolta az évvégi 6%-os jegyáremelést. A 2009-es év első felében csökkenő trend érvényesült, de aztán ez megfordult. 2010 januártól a jövedéki adó is emelkedik, ezért a gázolaj árának növekedésére lehet számítani.
    Megjegyezném, hogy a BKV nemcsak folyékony üzemanyagot használ, hanem elektromos áramot (metró, hév, villamos, troli meghajtására), és a villamos energia sokat drágult.

  23. Huba szerint:

    Ne erölködj, mondtam már!
    Először infláció. Kiderült, hogy 2008 januártól nem volt 40%-os csak 10,6%
    Másodszor üzemanyag: 2008 átlag 312,5,-Ft ; 2009 átlag 268,-Ft
    Most jössz az árammal.
    Úgy látom a több százmillás alibi-megbízási és végkielégítési elvárásoknak valahonnan be kell folyni.

  24. miska72 szerint:

    Rohadt mocskos gazmberek!

  25. miska72 szerint:

    És még számolni se tudnak!
    Mekkora is lesz az emelés?
    A jegy 300 helyett 320 Ft lesz. Ez hány százalék?
    Mert amit beherangoztak 4% azzal 12 Ft-al emeljedna a jagy ára.
    De lehet hogy én vagyok a ülye? 😉
    A bérletet is ki lahat számolni, hogy mennyi is az aza annyi.

  26. Papi szerint:

    Zed! csepeli!
    Már megint nem gondolkodtok mielőtt beszéltek! Nem is olyan rég szavazták meg, hogy jövőre nem lesz ár emelés erre libás kordon rásegített Demszkynél és rögtön lett áremelés! Már megint csak hazudoztak!
    Ne feledjétek már csak kb: 116 nap aztán jön az elszámolás! Fizetni fogtok!!!!! 🙂

  27. miska72 szerint:

    Papi azt is mondták, hogy NEM LESZ GÁZÁREMELÉS.
    Hányzor mondták? Hányszor emelték?
    “Hazudtunk reggel éjjel meg este!”

  28. Gordon szerint:

    Plusz áfa miska.

  29. Gordon szerint:

    Nem lepődnék meg ha kiderülne, hogy a bkv drágábban veszi az üzemanyagot, mint amennyiért a kutakon adják.

  30. zed szerint:

    “Akár 15 forinttal a fővárosi benzinkutak átlagárai alatt juthatnak gázolajhoz önkormányzati cégek és minden, gépjárműflottával rendelkező vállalat a BKV cinkotai busz-telephelyén – tudatta a főváros közlekedési cége szerdán az MTI-vel.”
    http://hvg.hu/cegauto/20090715_bkv_gazolaj_benzinkut.aspx

  31. Gordon szerint:

    Akkor még mindig nem tudjuk, hogy hogyan kerülhet többe a bkv-nek az üzemanyag 2009-ben, mint 2008-ban.

    Lásd Hubától:

    2008 átlag 312,5,-Ft ; 2009 átlag 268,-Ft

    2009.07.15-ös kommunikáció szerint ráadásul még faragtak is a beszerzési árból. Köszönjük a megerősítést zed. 🙂

    (Ezt jól megszívtad.)

  32. Papi szerint:

    Gordon!
    Ne legyél már olyan mint egy nyeretlen kétéves! A maszop bujtatott tolvaj logósai sok pénzbe kerülnek!
    Gordon mér annyit ne legyél tisztességtelen az ilyen Zed, csepeli, Gold félék nem ellenfelek szellemi téren. Tiszteld a gyengeelméjűeket!! 🙂

  33. zed szerint:

    Mindenki magából indul ki…

  34. Gordon szerint:

    Csak gondoltam bemutatom a gyakorlatban, hogyan lehet két lépésből mattot adni zednek. 🙂

  35. zed szerint:

    Igenis jól mondtam! 2007-ről 2008-ra 13%-os, 2008-ról 2009-re 8%-os, jelenleg mindössze 4%-os emelkedés van a viteldíjakban. A járatsűrítések nyilván megnövelték a fogyasztást, de a gázolajár csökkenése miatt kisebb mértékben kellett tarifát emelni. A 2010-es évre történő tervezésnél számításba kellett venni, hogy januártól 7,2%-kal emelkedik a gázolaj jövedéki adója.

  36. lolka szerint:

    Mekkora az üzemanyag jövedéki adója? Ez olyan mintha a gyerekemnek adok zseppénzt és a háromnegyedét visszaveszem adóformájában…

  37. Nagyapó szerint:

    Uraim! Ki gondolja azt, hogy az áremelés korrelációban van az inflációval?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  38. Papi szerint:

    Zed!
    Még mindig nem érted (amit nem is csodálok)! Itt teljesen mindegy, hogy 1 vagy 10% az áremelés a lényegen nem változtat a Fővárosi közgyűlés megszavazta, hogy 2010-ben nem (érted?) nem lesz áremelés a bérleteknél és a jegyeknél és ezt nyilvánosságra is hozták! Ennek ellenére amikor Libás kordon beszélt Demszkyvel mégis emelnek! Vagyis megint nem mondtak igazat! Ez a lényeg! Már csak 116 nap ha jól emlékszem! 🙂

Itt lehet hozzászólni !