Újabb fantasztikus csepeli képek Vezér Endrétől

Csepel.info

Új csepeli fényképeket kaptunk Vezér Endte amatőr csepeli helytörténésztől. A képek, melyeket édesapja, Vezér Béla készített 1942-ben, a Szent Imre teret és környékét mutatják.

Látható, hogy az emlékmű a Községházával szemben volt. Elpusztulása az 1944 nyári amerikai bombázás egyik következménye volt. Az utcakép az akkor Király utcának nevezett, a Községház melletti utca volt (ma Petz Ferenc utca).

Vezér Endre csepeli fotógyűjteményét olvasóink itt találhatják, a Zeppelin látogatásáról készült cikkünket pedig itt olvashatják.

A témához kapcsolódó cikkeink:

Csepel, Szent Imre tér, 1951

Műsoros est a csepeli rendőrkapitányságon

Nyüzsgő víziélet a Kis-Duna parton

Újabb fantasztikus csepeli képek Vezér Endrétől

A Graf Zeppelin Csepel felett!

14 hozzászólás “Újabb fantasztikus csepeli képek Vezér Endrétől” bejegyzésre

  1. Attila szerint:

    Nekem az utolsó előtti és az utolsó kép tetszik.

  2. unkasz szerint:

    Leginkább nekem is. 🙂

  3. Rolee szerint:

    Jó képek.
    A főoldalon nem lehetne egy új menüpontot létrehozni ahová az ilyen és ehez hasonló régi képeket össze lehetne gyüjteni?
    Gondolom mindenki szívesen megnézné.
    A házi archívumokban biztosan akadnak ilyenek és azokat is be lehetne küldeni(scannel-ve vagy fénymásolva).

  4. Vezér Endre szerint:

    Tisztelt Érdeklődők !

    A megjelölt honlapon már igen sok csepeli képet és egyéb írásokat közzétettem. Ez egy saját gyűjtésű archívum honlapja. Egyre bővűlő anyaggal. Javaslom a megtekintését !

    Tisztelettel

    Vezér Endre

  5. Vezér Endre szerint:

    A honlap címe :

    http://www.v39endre.fotoalbum.hu
    van hozzászólás-rovat is.

    Vezér Endre

  6. körorvos szerint:

    Az 1859-ben épült Nagytemplom tetőzete még a II. világháborús bombatalálat pusztítása előtti a képeken-kissé alacsonyabb a mostaninál.
    A templom belső része neogótikus szépségében vetekedett több fővárosi temploméval. A szövetségesek bombázása miatt teljesen kiégett-csak a (még korábbi, 1700-as évekbeli templomból átmentett) barokk márvány oltár, a nagy fafeszület, és egy Szent Imre szobor maradt meg.
    (Nem ígérem biztosra, de ha be tudom scannelni a jövő héten-méret- és technikai problémák, stb. akkor csatolok a néhai templombelsőről ide képet.)

  7. Tóth András szerint:

    Köszi!
    Nagyon jók a képek!

    Üdv:
    tothaa

  8. Vezér Endre szerint:

    Tisztelt Körorvos !
    Az általad említett terrorbombázás 1944 nyarán sajnos a templomon kívül elpusztította a Kultúrházat, a Polgári iskolát, Csepel sok lakóházát, továbbá megrongált sok egyéb épületet is. Csepelen kívül a jenkik meglátogatták Hirosimát, Nagaszakit, Drezdát és sok egyéb várost is !
    A csepeli “Nagy templom” képei honlapomon a 070. albumban : “Kis Boldogasszony Temploma” címen láthatóak. Javaslom az 5;10;11;12;18.
    képek megtekintését. A templom belseje valóban mennyezetes volt. Érdekes a belső falak kétféle festése. Ez a két esküvői képen látható, amelyek egyike 1935-ben, másika 1937.05.09.-készült. A Szent Imre szobrot Harangozó Imre Plébános Úr találta meg a templom egy rejtett zugában.
    Az esetleg tulajdonodban és bárki tulajdonában lévő képeket, filmeket, üvegnegatívokat, dokumentumokat szkennelni tudok segíteni. Egyetlen kérésem a honlapon való megjelentetés lehetősége.
    E-mail : e.vezer@t-online.hu

    Vezér Endre

  9. körorvos szerint:

    Tisztelt Vezér Endre!
    Kösz’ a honlapot, jó hírem van: a tulajdonomban levő templombelső kép egyelőre nem szerepel az ottani fotóalbumban, tehát “újdonság” lehet! Szívesen rendelkezésre bocsátom, írok e-mailt az egyeztetés végett. Üdv.

  10. […] Újabb fantasztikus csepeli képek Vezér Endrétől […]

  11. v39endre szerint:

    Mint látható ez egy 2009-ben közölt fejezet. Természetesen most is érvényes a bejegyzés, azzal a különbséggel, hogy a jelzett honlapot az akkori szolgáltató megszüntette. Azonban ez nem egy nagy baj, mert találtam egy másik szolgáltatót, melynél még jobb honlapot tudtam szerkeszteni : http://www.v39endre.hu címen. E honlap sok képet és írást tartalmaz.

  12. Hajrá Csepel szerint:

    Kedves Endre!

    Sajnos továbbra sem tudom segíteni a kíváló gyűjteményt képekkel. Mindössze egy szép 1942-es CSEPELI I. BÉLYEG KIÁLLÍTÁS bélyegzésem (háromszög alakú, benne a gyár)3 filléres Légrády bélyeggel, esett be, de az szerintem nem passzol ide. Ha kell, akkor szívesen átadom önnek!

  13. […] Újabb fantasztikus csepeli képek Vezér Endrétől […]

  14. […] Újabb fantasztikus csepeli képek Vezér Endrétől […]

Itt lehet hozzászólni !