Csepelen győzelemre számít az MSZP

Bizarr optimizmus uralkodik a pártban

Hírszerző, Csepel.info

Ha most lennének a választások, a 176 egyéni körzetből körülbelül huszat nyernének meg a szocialisták saját, belső felméréseik és számításaik szerint. Az esélyesnek tartott körzetek mindegyikében régi polgármester és/vagy egyéni képviselő indul. Az MSZP-ben most nem tartanak a Fidesz kétharmados parlamenti többségétől; a Hírszerző által megkérdezett politikusok nagy többsége 25 százalék körüli eredményre és hárompárti (Fidesz, MSZP, Jobbik) Országgyűlésre számít.

A lap beszámolója alapján Csepelen is legalább egy győzelemre számít az MSZP, amely nagy valószínűséggel ismét előveszi eddig jól bevált 1994-es ígéreteit, de a gerincút, a teljes csatornázás vagy a földutak aszfaltozása, uszodaépítés mellett információink szerint a Fidesz és a Jobbik egybemosásával is kampányolni fognak. Az alábbiakban a Hírszerző cikkét idézzük.

Öt hónappal a választások és hetekkel a kampány kezdete előtt még korai lenne arról találgatni, hogy milyen eredménnyel zárulhatnak az áprilisi országgyűlési választások. A dolgok jelenlegi állása szerint viszont az MSZP kéttucat egyéni körzetben esélyes a 176-ból.

A pártpreferenciák csak pár helyen térnek el az országos átlagtól; hagyományosan a historikus baloldali körzetekben kiegyenlített a két párt közötti verseny. Összesen negyven-egynéhány olyan választókerület van, ahol az MSZP-nek esélye lehet, ebből most kéttucatnyi körzettel lehet komolyan számolni. A belső használatra készült felmérések szerint főleg a polgármestereknek és az ismert, régi egyéni képviselőknek van viszonylag komoly esélyük a győzelemre. Ma még az új jelöltek egyikét sem lehet azok közé sorolni, akik nyerhetnek.

Budapest, Budapest, te csodás

A körülményekhez képest jól állnak a szocialisták Budapesten, különösen az összes megkérdezett körében; itt csak néhány százalék az eltérés a huszon-egynéhány százalékon álló MSZP és az inkább harminc felé közelítő Fidesz között. Viszont a biztos szavazók körében már bő kétszeres az ellenéki párt támogatottsága, vagyis a mozgósítás terén bőven van mit tennie a szocialistáknak.

Budapesten a hírek szerint a XIII. kerületben újrázásra készülő Szanyi Tibor áll a legjobban kihívójához képest. A 32 választókerület jelöltjei közül számítanak ismét Orosz Sándorra (III. kerület), Újpest két körzetében Kiss Péter miniszter vagy államtitkára, Csizmár Gábor győzhet, Újbudán Molnár Gyula polgármester ismételhet. Úgy hírlik, a XV. kerületben mégis Hajdu László többszörös polgármestert indítják, ez esetben van esélye az MSZP-nek. A XVIII. kerületben Simon Gábor választmányi elnök és Mester László is jól áll, Kispesten Burány Sándor újrázhat, Csepelen Podolák György vagy Avarkeszi Dezső biztosan elhozza az egyik körzetet, Hiller István a XX. kerületben ismételhet, Mester László pedig a XVIII-ban.

Az I. és a II. kerületben korábban sem szerepelt túl jól az MSZP, viszont a sok balhé miatt a VI., VII., VIII. és X. kerületben sem várnak már szocialista sikert. A IX. kerületben Budai Bernadettnek nincs sok esélye, talán Pál Tibor még befuthat. Zuglóban két új jelölttel – Bárándy Gergellyel és a Vas megyei tagbotrány kapcsán ismertté vált Tóth Csabával – próbálkoznak, a felmérések szerint egyelőre nem sok sikerrel. Ma még nem fűznek nagy reményt az V., a XVII. és a XXII. kerület elhódításához sem, így többek között Lendvai Ildikó pártelnöknek is nagyon bele kell húznia, ha újrázni akar.

A fellegvárak még állnak

A nyerhető körzetek közé tartozik még Szeged, ahol Botka László polgármesternek és Ujhelyi Istvánnak, az MSZP alelnökének is viszonylag jók az esélyei, akárcsak Makón Buzás Péternek. A harmadik szocialista fellegvárban, Miskolcon Káli Sándor polgármester és dr. Simon Gábor is ismételhet, de Tompa Sándor és Fedor Vilmos is újrázhat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a mostani felmérések szerint hozható még Kazincbarcika, és Kovács Tibor megint nyerhet Tiszaújvárosban, de a várakozások szerint ebben a megyében (valamint Szabolcsban) gyűlik majd meg a baja leginkább a Jobbikkal a szocialistáknak.

Békés megyében Karsai József megint győzhet, Hevesben a hatvani polgármester, Érsek Zsolt, Gyöngyösön Magda Sándor, Jász-Nagykunban a jászapáti körzetet vivő Szekeres Imre számíthat újabb sikerre. Nógrádban Salgótarjánt hozhatja megint Boldvai László, Komárom-Esztergom megyében pedig Keleti György lehet a minden idők legtöbb egyéni győzelmét arató képviselő: a politikától visszavonuló Kuncze Gábor mellett ő az egyetlen, aki soha nem listáról szerzett mandátumot.

Baranyában egyelőre nem úgy néz ki, hogy egyéni körzetet tudnának nyerni a szocialisták, miközben 2006-ban egy kivételével mindet hozták. Győr-Sopronban, Pest megyében és Szabolcs-Szatmár-Beregben is rosszul állnak dolgok az utóbbi évekhez képest. A korábbi évekhez hasonlóan borús a helyzet Bács-Kiskunban, Tolnában, Vasban és Zalában. Nem állnak fényesen az egyéni jelöltek Fejérben, ahol az egyébként sikert sikerre halmozó, párton kívüli Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester végképp levált az MSZP-ről, továbbá Hajdú-Biharban, Somogyban, Veszprémben és Zalában.

Az általunk megkérdezett esélyesek kivétel nélkül nagyon óvatosan fogalmaztak. Többen arra hivatkoztak, hogy hiába állnak sokkal jobban, mint fideszes kihívójuk, nagyon sokat számít a pártok támogatottsága. Vagyis csak akkor lehet megnyerni a meccset, ha az MSZP nincs mérföldekkel lemaradva a Fidesz mögött.

Forrásaink szerint egyébként állhatna sokkal több körzetben is nyerésre az MSZP, ha a pártvezetés nem hagyja az utóbbi években, hogy belső viták zilálják szét a helyi szervezeteket. “Lehet azt mondani, hogy a Józsit nem szeretjük, de momentán csak vele lehet választást nyerni. Az országos központnak nem lett volna szabad megengednie, hogy a pártdemokrácia jegyében személyes ellentétek írják felül az MSZP éredekeit” – jelentette ki egy elnökségi tag.

Hárompárti parlamenttel számolnak

Abban, hogy a Fidesz tud kétharmados többséget szerezni az Országgyűlésben, most éppen nem hisz a szocialisták többsége. A pártban az a többségi vélemény, hogy az ellenzéki párt rengeteget hibázik, pedig még el sem kezdődött a kampány. Továbbá bíznak a választók józan eszében, vagyis abban, hogy sok nem MSZP-s szavazó is a szocialistákra szavaz, így teremtve kontrollt a Fidesznek és a Jobbiknak. Egyébként a töredék-szavazatok szempontjából sem mindegy, hogy a Jobbik mennyire erősödik meg.

Szocialista körökben ma hárompárti parlamenttel kalkulálnak; a többség – és a közvélemény-kutatások – szerint sem az SZDSZ-nek, sem a Lehet Más a Politikának nincs esélye, de mondják, az MDF-nek sem. Az MSZP egyáltalán nem tart a párt miniszterelnök-jelöltjétől, a Horn-kormány pénzügyminiszterétől, aki végképp a szocialista párt konkurensévé tette az MDF-et.

“Bokros Lajos szépen mutat majd a tévében, de ki gyűjti a kopogtató-cédulákat, és főleg kitől? Kerületenként 750 ajánlószelvény kell, ami praktikusan ezret jelent, egy területi lista állításához mondjuk négyezer, az országos lista állításához meg 44 ezer. Az viszont a tapasztalatok szerint nem éri el az öt százalékot, aki nem állított minden megyében listát” – magyarázta lapunknak az egyik megyei elnök.

Hogy mekkora lesz az új frakció, arról senki nem mer találgatni. Nagy általánosságban elmondható, hogy a mostani, 189 fős képviselőcsoportnak a fele sem marad meg. Ehhez a létszámhoz mintegy 45 százalékos eredményt kellett felmutatni, és meg kellett nyerni a választást. Az általunk megkérdezett politikusok túlnyomó többsége legfeljebb 30, de inkább 25 százalékos eredményt vár a 2010-es választásoktól.

Forrás: Hírszerző

21 hozzászólás “Csepelen győzelemre számít az MSZP” bejegyzésre

  1. bendegúz szerint:

    Azért nem bíznám el magam az MSZP helyében! A fidesz a múlt embere helyett új arccal száll ringbe! Orbán Viktor vagy valami ilyesmi! Állítólag narancsos buktában utolérhetetlen!!! Gyakorlat teszi a Mestert!

  2. Manitu szerint:

    A jövő egyszer már elkezdődött. Aztán az MSZP tönkretett mindent. Lehetséges, hogy Csepelen 2010-ben is azokra szavaznak, akik 1993 óta ígérgetik a gerincutat, de soha nem építik meg?

  3. Gordon szerint:

    Pár hónapja még két biztos győzelemről szónokoltak Csepel kapcsán. Ez a “legalább egy” már jobban hangzik. Pár hónap és már csak két tisztes vereség lesz a cél. 🙂

  4. Idegen szerint:

    Narancsliget 🙂

  5. Tóth Mária szerint:

    Csepeliek, remélem észnél lesztek, és nem az mszmp-re szavaztok !

  6. Vátesz szerint:

    “Adjatok egy szilárd pontot, s én kimozdítom a Földet a helyéről!”- mondta Archimédesz. SZILÁRD ADDJ NÉHÁNY ÓRIÁSPLAKÁTOT, S ÉN KIMOZDÍTOM CSEPELRŐL A VÖRÖSÖKET! Mondom én.
    Már az is az én szemtelenségemnek köszönhető, hogy az MSZP nem mert Gyurcsánnyal nyilvános rendezvényt tartani Csepelen. Politikatörténeti kuriózum a köszönőlevél, amit nekem küldetett, ezzel nem dicsekszik, mint a “köteles beszéd” kampánnyal. Avarkeszi nem lett miniszter, ha rajtam múlik, akkor egyéni képviselő sem, Podolák úgyszintén.

  7. Öreg halász szerint:

    Vátesz!

    Nem a plakátokon múlik. A sétányoknál a fákról is MSZP-s plakátok lógtak, ingyen-étellel etették az ott lakókat, volt ingyen-sör és ingyen műsor. Tavasszal mégsem kellett az MSZP.

    Az a kérdés, hogy unják-e Csepelen a leépülést. Most már látni, hogy ennél mélyebbre is lehet süllyedni, ha már nincs uszoda, gerincút, kórház, csatornázás, mozi, akkor még mindig ide lehet költöztetni szép csendben a szomszéd kerületek nem kívánatossá váló lakosságát.

    Mellesleg a Fidesz plakátjait épp a csepeli Jobbik rongálta meg a tavaszi EP választás előtt.

  8. LB szerint:

    Milyen párosítás lesz tavasszal?

    Németh – Avarkeszi és Borbély – Podolák?

    Ebben a felállásban én még nem írnám le Podolák elvtársurat!
    Avarkeszinek a “Gulyás ügy” óta nem sok esélyt adok Szilárddal szemben.

  9. LB szerint:

    Sólyom László beszélt a közte és a jelenlegi miniszterelnök közötti viszonyról is, melyet korrektnek nevezett. Felidézte, hogy amikor Gyurcsány Ferenctől kért tájékoztatást a gazdaság valódi állapotáról, “a kapott anyag egyértelműen félrevezető volt”. “Akkor úgy döntöttem: olyan boltban, ahol becsaptak, nem vásárolok, s nem kértem több tájékoztatást” – tette hozzá. Mint kiemelte, Bajnai Gordon három-négy hetente tényszerűen tájékoztatja, a fontos kérdésekről pedig azonnal.

    http://index.hu/belfold/2009/12/17/solyom_laszlo_jobb_lett_volna_az_elorehozott_valasztas/

  10. Vátesz szerint:

    MSZP-SZDSZ módszer a nemkívánt lakosság elköltöztetése a 9-dik kerületből, az idegen tőke nem azért fejleszt egy-egy területet, hogy annak értékesítését rontsa a nemkívánt lakosság jelenléte. Köszönjék meg szépen, hogy nálunk, velük ellentétben, nincs beírva a személyibe az állampolgárság, az etnikai és a vallási hovatartozás, sőt itt nem fegyverrel lettek elüzve, hanem másutt lakást kaptak. Gegesy úr a MÜPA előtti utat az ő nevére hasonlító Gegersen köröndnek neveztette el.

  11. csepeli szerint:

    Az önkormányzati választás csak ősszel lesz, és azon egyáltalán nem biztos, hogy a Fidesz győz. Addigra kiábrándulhatnak az emberek a Fideszből, miután érzékelik, hogy Orbán miniszterelnökségével nem köszönt be az azonnali Kánaán.

  12. maminti szerint:

    “a Fidesz és a Jobbik egybemosásával is kampányolni fognak. ”
    A Fidesz pedig az MSZP és Jobbik egybemosásával.
    Én pedig már csak egy kávét kérek, hátradőlök és élvezem a kabarét. 🙂

  13. zolibácsi szerint:

    Álítólag az mszp tanulmány készítetett arra vonatkozólag, hogy kik szavaznak rájuk. A tanulmány 3 kategóriát sorol fel.
    1. Haszonélvezői ennek az erkölcstelen rendszernek.
    2. Gén hibásan született gonoszok.
    3. Végtelenül primitiv, szavak értelmét nem ismerő funkcionális analfabéták.
    csepeli te hová tartozó? Bejegyzéseidet olvasva én a 3. csoportra tippelek.

  14. Gordon szerint:

    csepeli írja: “Orbán miniszterelnökségével nem köszönt be az azonnali Kánaán.”

    Csupa haladást tapasztalok a baloldalon. A fenti kijelentés pár hónapja még úgy írták volna, hogy “nem köszönt be soha a Kánaán”. Ehelyett már csak az “azonnal” Kánaán lbekövetkeztét tagadják. 🙂

    Kánaánt egyébként csak a bolondok várnak.

  15. Vátesz szerint:

    Szerintem is jobb ha Kánaán ott marad, ahol annak idején volt!
    Aki nem érzi itt jól magát, “el lehet innen menni” (Gyurcsány).
    Balgák vagytok ti szoclibek, ha a Fidesz gyengén muzsikál, abból nem az MSZP fog jobban kijönni az őszi önkormányzati választásokon, hanem a Jobbik. Új seprő jól seper, a közbiztonsági problémák fontosabbak lesznek jövő ősszel, azt pedig csak a Jobbik igéri megoldani.

  16. nem jani szerint:

    Manitu: ha így lesz, akkor azt jelenti, hogy mindenki megérdemli a sorsát ebben a kerületben.

  17. - szerint:

    Vátesz? Csepelen eddig mit csinált a Jobbik? Leragasztotta és letépkedte a Fideszes plakátokat és a Szent Imre tér sarkán engedély nélkül gondolom (csak a szoci haverok ezt elnézik nekik valami érdekes oknál fogva) felállíott egy kettőskeresztet.

    Ha ez azt fogja jelenteni, hogy a Jobbikot választják a csepeliek a kerület irányítójának, akkor meg is érdemlik.

    A cikkhez magához annyit, hogy remélem Csepelen is óriási bukás lesz az MSZP-nek. Nem érdemlik meg, hogy nyerjenek.

  18. Vátesz szerint:

    A Csepel újságbeli apróbetűs tudósításnál leírták, hogy a Jobbik rendelkezett a keresztfelállításhoz szükséges engedélyekkel. A plakátátragasztásról csak annyit, ez Csepelen általános azon pártok részéről, amelyek rendelkeznek elég plakáttal és elég emberrel. Amikor 98-ban jelölt voltam, az SZDSZ engem is leragasztott, de mi nem ragasztottuk újra át, hanem alá vagy fölé tettük az újat, mert az átragasztási versenyt anyagi erő tekintetében úgyis ők nyerték volna.

  19. én szerint:

    Más se kellene! Ha mégis győzne, akkor valami nincs rendben.

  20. miska72 szerint:

    Csepelen győzelemre számít az MSZP

    Elvtársak “merjünk nagyot állmodni”
    Még mindíg ez a szlogen!
    Ha rajtam múlik, LABDÁBA NEM FOGNAK RÚGNUI!
    Mert ez ellen én is kampányolni fogok!

  21. "*" szerint:

    Miska, ez a Fidesz szlogenje volt, pontosabban az általuk bevezetett Széchenyi programé, nem szoci… 🙂

Itt lehet hozzászólni !