A Fenyves utca a századik megújult út a fővárosban

Csepel.hu

A kormány támogatásával az elmúlt években összesen több mint 6 milliárd forintból épültek utak, járdák és csapadékvíz-csatornák Csepelen – derült ki abból a sajtótájékoztatóból, amelyet Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos és Borbély Lénárd, a kerület polgármestere tartott annak apropóján, hogy a XXI. kerületi Fenyves utca lett a századik olyan útszakasz, amely a Program keretében épült meg.

 A miniszter biztos a sajtótájékoztató elején örömtelinek nevezte, hogy ilyen embert próbáló időben is a legfontosabb útépítési munkák folytatódnak. A Budapesti Útépítési Program kapcsán hozzátette, a projektet 2018-ban indította el a Magyar Kormány a fővárosi kerületek együttműködésével. 2019-ben 10 milliárd forint állt rendelkezésre az önkormányzatok számára, hogy pályázzanak szilárd útburkolat kiépítésére ott, ahol korábban földút volt. A miniszteri biztos arról tájékoztatott, hogy mind a 10 milliárd forint lehívásra került a tavalyi évben.

A program keretében több mint kétszáz budapesti útszakasz megépítésére kerül sor, éppen a XXI. kerületben készült el a századik ilyen út. „Csepel volt az egyik legnagyobb pályázó, és az egyik legtöbb forrást tette hozzá saját pénzből” – tette hozzá a politikus, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az útépítések 2020-ban is folytatódnak, és az idei évben is többszáz új út készülhet el.

Borbély Lénárd a sajtótájékoztatón elmondta: a koronavírus-járvány ellenére a csepeli önkormányzat a kormány támogatásával tovább folytatja az útépítéseket. „A Magyar Kormánytól eddig összesen 2 milliárd 461 millió 500 ezer forint támogatást kaptunk, amelyhez közel 3,1 milliárd forint önrészt tett hozzá a csepeli önkormányzat, így majdnem 9 kilométer utat tudtunk megépíteni”. A tervezési és engedélyezési eljárások 700 millió forintos költségét az önkormányzat saját erőből biztosítja. Az útépítési program keretében megépülnek az utak, a csapadékvíz-elvezetés, a járdák, rendezik a zöldfelületeket, és ahol szükséges, az ivóvízvezetékeket kiváltják.

A kormány támogatásához kötődő útépítés részleteivel kapcsolatban hangsúlyozta: Csepelen eddig három ütemben zajlott az útépítés. Az elsőre, a Királyerdő út megépítésére 800 millió forintos kormánytámogatást kaptak, ehhez további 780 millió forint önrészt biztosított az önkormányzat. A másodikra közel másfél milliárd forint támogatáshoz jutottak a kormánytól, amihez közel ugyanennyi forrást tett hozzá a kerület. Itt a megújult útszakaszok a Badacsonyi, a Fenyves, a Királyerdő út hét szakasza, a Medve utca négy szakasza, a Repkény utca két, illetve a Vadgalamb utca két szakasza. Ehhez kapcsolódik, hogy május 31-ig elkészül a Csáklya utca, az Erdész köz, Gyöngyvirágos, a Lankás, a Méter, a Matróz, a Pikkely, a Szúnyog utcák, valamint nemrég aláírták a kivitelezési szerződést a Tiborc és a Vesszősfia utcák felújítására is. A harmadik ütemhez 197 millió forint támogatást nyertek, ehhez a későbbiekben több mint 700 millió forint önrészt biztosítanak. Ezek a Bokros utca két szakasza, a Csalitos, valamint a Gondolás utcák.

Csepel.hu

 

Egy hozzászólás “A Fenyves utca a századik megújult út a fővárosban” bejegyzésre

  1. kilgore trout szerint:

    Csak azt az egyet érteném, hogy azt az 50 centis “zöld” sávot minek hagyják ott. Ha köteleznék a lakókat a “zöldesítésre”, akkor ok, de így mindenhol egy sártenger.

Itt lehet hozzászólni !