Rekordnagyságú lesz a honvédelmi költségvetés 2020-ban

Honvédelem.hu

Összesen 616 milliárdos költségvetésből gazdálkodhat jövőre a honvédelmi tárca – mondta Németh Szilárd parlamenti államtitkár a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, december 18-án.

Németh Szilárd rámutatott: a honvédelem, Magyarország függetlenségének és biztonságának szavatolása jövőre is a kormány egyik legfontosabb feladata lesz, ezért idén is olyan jogszabályokat alkottak, amelyek biztosítják, hogy a Magyar Honvédség a térség legmodernebb és legütőképesebb haderejévé váljon, hiszen Európa és Magyarország biztonságának megőrzésében a hazai haderő kulcsszerepet játszik. Mint mondta, ehhez az anyagi források is biztosítottak, a 2020-as évi védelmi költségvetés egyenesen rekordösszegűnek tekinthető. „103 milliárd forinttal több, mint a 2019-es, ami összesen 616 milliárd forintot jelent. Ebből 216 milliárdot, azaz több, mint 30 százalékot a Magyar Honvédség fejlesztésére kell fordítani” – tájékoztatott az államtitkár.

Németh Szilárd kiemelte: a teljes hadieszköz-beszerzés a nyilvánosság előtt zajlik, s mindig magyar érdekeket szolgálnak, elsődlegesen a katonák szakmai szempontjait és a gazdaság fejlesztését figyelembe véve. Példaként említette az Airbus helikoptereket, amelyek a Magyar Honvédség igényei szerint készülnek, de a megrendelések azt is elősegítették, hogy a cég Gyulán fog forgóalkatrész-gyárat létesíteni.

Az államtitkár rámutatott: Kiskunfélegyházán újraindították a hazai védelmi ipart, ahol világszínvonalú kézifegyvereket szerelnek össze. A tervek szerint ezekkel a fegyverekkel nem csak a magyar katonákat, hanem valamennyi hazai fegyveres szervezetet ellátnak, azt követően pedig külföldi megrendeléseket is tudnak teljesíteni.

Mint mondta, a biztonsági veszélyek jellege a jövőben sem változik. „Európa és Magyarország biztonságát jövőre és még nagyon hosszú ideig leginkább az illegális migráció és a vele járó terrorizmus veszélyezteti” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar katonák ezért is vesznek tevékenyen részt a NATO missziós tevékenységeiben. Az Országgyűlés jóváhagyásával a Nyugat-Balkánon közel hétszáz főre emelik a békefenntartó magyar katonák létszámát, míg az iraki misszió tevékenységét 2021. december 31-ig hosszabbították meg.

Németh Szilárd a sajtótájékoztatón cáfolta a sorkatonaság visszaállítása kapcsán felmerült híreket. „Hazánkban továbbra sem lesz sorköteles katonaság. A Magyar Honvédség személyi állománya a jövőben is a hivatásos katonai életpályán és az önkéntes tartalékos rendszeren fog alapulni, 2026-ra a Zrínyi-program keretében 30 000 fős professzionális és 20 000 fős tartalékos honvéd állománnyal számolunk” – mondta az államtitkár, aki tájékoztatóján köszönetet mondott a honvédeknek a 2019-ben hazájukhoz és esküjükhöz hű szolgálatáért, valamint a honvédelmi alkalmazottak segítő munkájáért.

honvedelem.hu

Kapcsolódó:

Az idei honvédelmi költségvetés csaknem negyedét fejlesztésekre fordították

11 hozzászólás “Rekordnagyságú lesz a honvédelmi költségvetés 2020-ban” bejegyzésre

 1. Nagyoroszi Zsigmond szerint:

  Az idei kiadás mennyi volt?

 2. panzerkampfwagen szerint:

  Na akkor el lehet kezdeni leszámolni a belső ellenséggel.

 3. panzerkampfwagen szerint:

  a világszínvonalú kézifegyverekkel pedig a lakosságot is jó lenne ellátni, legalábbis azt aki megérdemli.

 4. pusssh szerint:

  Az arányokról:

  “Nyáron 2.000 milliót, most még 370-et nyomtak a pénzünkből Németh Szilárd birkózóalapítványába” (168, 24, 444, Index, Várisi K, Nyugatifény, Hírklikk).

 5. Horváth János szerint:

  Most ki ellen is fegyverkezünk?

 6. Nagyapó szerint:

  Si vis pacem, para bellum! ‘Ha békét akarsz, készülj fel háborúra!)

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 7. keménylegény szerint:

  És ki fog majd fegyvert?

 8. Horváth János szerint:

  Lehet, hogy a Fidesznek kell?

 9. Gyula szerint:

  Kinek érvényes a sorkatonai esküje???
  Költői….
  Senkinek! 🙂

 10. Gyula szerint:

  …de most mi van a migránsokkal? 🙂
  Az m1 tolja még? 😀
  http://worldpopulationreview.com/countries/safest-countries-in-the-world/

Itt lehet hozzászólni !