Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilváníthatják 2020-at

Németh Szilárd/Facebook, Honvédelem.hu, Csepel.info

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára javaslatot nyújtott be arról, hogy az Országgyűlés a 2020-as évet nyilvánítsa Zrínyi Miklós emlékévvé annak emlékére, hogy Zrínyi Miklós – akiről a tárca a honvédelmi- és haderőfejlesztési programját is elnevezte – 1620-ban, éppen 400 évvel ezelőtt született.

Németh Szilárd, a javaslat egyik fideszes előterjesztője méltatta Zrínyi Miklós katonai, politikai és irodalmi tevékenységét, akinek legfontosabb célja az ország egyesítése, az oszmán hatalom kiűzése volt. Zrínyi ezer szállal kötődött a horvát néphez – mutatott rá -, az emlékév a több száz éves horvát-magyar együttélést és a kétoldalú kapcsolatokat is mélyítheti. A kereszténység védelméért és a magyarok önállóságának visszaszerzéséért is küzdött – elevenítette fel.

Németh Szilárd Facebook bejegyzése

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára azt mondta: „az emlékév alkalmat kínál, hogy a határon túli magyarsággal együtt megidézzük emlékét” – mondta -, és a magyar-horvát kapcsolatok építéséhez is új lendületet adhat. Magyarország elkötelezettségét hangoztatta a védelmi együttműködések iránt.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz) szerint Zrínyi jelentőséget egy jóérzésű magyar ember sem vitathatja, így születésének 400. évfordulóját emlékévvé kell nyilvánítani.

Steinmetz Ádám (Jobbik) háláját fejezte ki Németh Szilárdnak az előterjesztés benyújtásáért, amelyet tiszta szívből támogat – mondta.

Vejkey Imre (KDNP) is a magyar történelem kimagasló alakjának nevezte Zrínyi Miklóst, akit évszázadokon át kultikus tisztelet övezett. Felelevenítette kirohanását a szigetvári várból.

Később Hiller István szocialista levezető elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékév nem a szigetvári hősnek állít emléket, hanem egy évszázaddal későbbi utódának.

Korózs Lajos (MSZP) közölte: pártja támogatja az emlékév megrendezését.

Gréczy Zsolt (DK) arra mutatott rá, hogy Zrínyi a költészettannak is része, a Zrínyi-versszak által.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt örömét fejezte ki, hogy az emlékév a kétoldalú kapcsolatok erősítésére is felhasználható.

A jobbikos Csányi Tamás egy részletet olvasott fel Zrínyi: Szigeti veszedelem című művéből.

Fazekas Sándor (Fidesz) is olyan kiváló hazafinak nevezte Zrínyi Miklóst, aki megérdemli, hogy több száz év múlva is emlékezzenek rá.

Németh Szilárd megköszönte a javaslat egyöntetű támogatását.

Az ülésen elnöklő Hiller István az általános vitát lezárta.

honvedelem.hu

Itt lehet hozzászólni !