Megszavazták a családtámogatások növelését – a csepeli-soroksári képviselő nem támogatta

888, Pesti Srácok, Csepel.info

Az elmúlt 25 évben nem volt ilyen támogatás

A parlament 176 igen szavazattal 10 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett szavazta meg a családvédelmi akciótervet, amely radikálisan növeli a több gyermeket vállaló, munkából élő családok támogatását. A csepeli-soroksári lakosságot képviselő Szabó Szabolcs nemmel szavazott a családtámogatásra. 

A javaslatot a Fidesz-KDNP mellett a Jobbik és az MSZP képviselői támogatták, Gyurcsány Ferenc pártja nemmel szavazott. Az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd tartózkodott, vagyis ők sem támogatták a családok korábbinál jóval nagyobb összegű támogatását. Szabó Szabolcs korábban nem támogatta a devizahitelesek megsegítését, a nagypénteki ünnepnapot, a fogyasztóvédelem erősítését, a rezsicsökkentést, az új építésű lakások adócsökkentését, Czeglédy-bűnügyben pénz nélkül maradt fiatalok és nyugdíjasok kárrendezését és azt sem, hogy ne lehessenek pedofília miatt elítélt bűnözőkből iskolai tanárok.

Ezek a támogatások jönnek

A törvény kimondja: az állam készfizető kezesként felel a központi költségvetés terhére a 2019. július 1. és 2022. december 31. között megkötött hitelszerződések alapján folyósított, az úgynevezett babaváró támogatással nyújtott banki kölcsönökre. Az állami kezességvállalás mértéke a babaváró támogatással nyújtott kölcsön tőkeösszegének és az erre felszámított ügyleti kamatnak a 100 százaléka.

A családok támogatásáról szóló törvény módosítása azt is tartalmazza, hogy a babaváró támogatással nyújtott hitel biztosítékaként az állami készfizető kezességvállaláson túl a hitelintézet további biztosítékot nem írhat elő.

A kormány felhatalmazást kap továbbá arra, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait.

Az elfogadott módosítás érinti a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvényt is a babaváró támogatásnak, valamint a nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási támogatásának szja-mentessége érdekében.

A 2022 végéig igényelhető, maximum 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatás szabadon felhasználható, házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség legalább 18, de legfeljebb 40 éves, egyikük dolgozik vagy biztosított, büntetlen előéletűek és nincs adótartozásuk. A törlesztés legfeljebb 50 ezer forint lehet, de ha úton van az első baba, a várandósság 12. hetétől felfüggeszthető a visszafizetés. Ha csak egyetlen gyermek érkezik a családba, a hitel mindenképpen kamatmentes marad, de ha három utód születik, a teljes összeget elengedi az állam.

A nagycsaládosoknak új, hétszemélyes autó vásárlásához legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást nyújt az állam, maximum a jármű árának 50 százalékáig. Ez a lehetőség is 2022-ig áll fenn.

A törvény július 1-jén lép hatályba.

A családvédelmi akciótervre nemmel szavaztak

  • Gyurcsány Ferenc, DK frakcióvezető
  • Arató Gergely, DK frakcióvezető-helyettes
  • Dr. Vadai Ágnes, DK frakcióvezető-helyettes
  • Gréczy Zsolt DK
  • Hajdu László, DK
  • Dr. László Imre, DK
  • Dr. Oláh Lajos, DK
  • Varju László, DK
  • Bősz Anett, Független
  • Szabó Szabolcs, Független

Tartózkodtak

  • Szabó Timea, Párbeszéd, Frakcióvezető
  • Burány Sándor, Párbeszéd, Frakcióvezető-helyettes
  • Tordai Bence, Párbeszéd, Frakcióvezető-helyettes
  • Kocsis-Cake Olivio, Párbeszéd
  • Dr. Mellár Tamás, Párbeszéd
  • Székely Sándor, Független

Csepel.info, Pesti Srácok, 888

24 hozzászólás “Megszavazták a családtámogatások növelését – a csepeli-soroksári képviselő nem támogatta” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    A hitel nem támogatás! Azt vissza kell fizetni! Ha valaki ezt, plusz a CSOK-ot felveszi, akár 35 Millió Forintig is eladósodhat! Lehetnek előre nem látható események, ami miatt a hitelfelvevők fizetésképtelenné válhatnak! Belőlük lesznek a devizakárosult adósok utánpótlása! Ezeket a pénzügyi konstrukciókat azoknak találták ki, akik nem is szorulnának segítségre, a jól kereső középosztálybelieknek! A rászorulóknak önkormányzati bérlakások kellenének, mint amilyen volt annak idején a tanácsi lakás, amiben később Németh Szilárd a gyermek és ifjúkorát töltötte! A szocializmusnak hála, nem kellett az egész gyermekkorát 9 nm-en töltenie!

  2. admin szerint:

    Amikor a hitelt nem kell visszafizetni, az már nem hitel.

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Három gyerek után nem kell visszafizetni a hátramaradó hitelösszeget! Ügyes! Miért nem az egész összeget nem kell fizetni, azaz a már befizetett törlesztést miért nem adják vissza! Aztán hány asszony olyan szerencsés, hogy elsőre hármasikreket szül, s így a lehető legnagyobb fennmaradó törlesztést nem kell megfizetnie!

    Miért nem a rászorulókat támogatják?

  4. Johnny szerint:

    Ez a történet még valahol rendben is lenne, de!
    Azért sokan nincsennek rászorulva, de jelen állás és kamatfeltételek mellett hülye lenne, ha nem venné igénybe.
    Aki meg egy kicsit szarabb körülmények közt él, nem meri igénybe venni.
    Aki még középkorú és már túl van mindenen, van 2-3 gyerek, megszerzett ingatlan, az adóban majd kifizeti más helyett?
    Etikus…

  5. Horváth János szerint:

    Azért, mert ha a valóban rászorulókat támogatnák, a többség járna jól.

  6. Horváth János szerint:

    Én inkább úgy látom, hogy semmi sincs rendben! Gyakorlatilag minden intézkedés az
    átlagnál jobban kereső, kevésbé rászorulókat támogatja, és természetesen ezeket a
    támogatásokat a valóban rászorulókkal is fizettetik.

  7. Balos szerint:

    Észre kellene már venni, hogy az emberek nem a munkanélküli cigányokat akarják támogatni, akik a gyerekekből akarnak élni, hanem a magyarokat, akik gyereket szeretnének. Sokan pont ezért fordultak el a baloldaltól. Észhez kellene térni, mert egyre kevesebben maradnak a baloldalon. Én várom még, hogy egyszer felébred a magyar baloldal, de nem sok esélyt látok rá. Addig marad a Fidesz. Lehet, hogy túl határozottak, de eddig pont ez hiányzott. Nem töketlenkedni kell.

  8. magyar wotan szerint:

    végre véget ért az az idő amikor a dologtalan tanulatlan lusta népségnek szórták a pénzt mint egy feneketlen kútba. az úgynevezett rászorulók eltakarodhatnak dolgozni, ha kevés a fizetés lépni kell tovább, ma már munkaerő hiány van, nem lehet kiszúrni az ember szemét 80-100 ezres fizetéssel.
    ja hogy ehhez tenni is kellene nem csak várni a sült galambot.

  9. Horváth János szerint:

    Mi a faszt kellene észrevenni te szerencsétlen? A sima átlagkeresetből élők számára semmit
    sem jelent a Fidesz családvédelmi baromsága! A Fidesz nem határozott, hanem aljas.

  10. Horváth János szerint:

    Tudod, a minimálbéresek között rengeteg rászoruló van, ők dolgoznak. Nem mindenki léphet,
    mert nincs hova. De ezt valószínűleg nem érted.

  11. magyar wotan szerint:

    nincs hova, mi ?
    a te kormányod alatt valóban nem volt, csak tönkretenni tudtak mindent. ha rajtatok múlik itt 15-20 év múlva félmillió adófizető tartaná el a nyolcmillió élősködő nagycsaládos cigányt.

  12. Horváth János szerint:

    Mondom, hogy nem érted.

  13. Scots is an actual language, there is nothing weird about having a Scots language Wikipedia. However, what is weird is when the makers of this channel are too ignorant to realise that a language is a language.

  14. Qqriq szerint:

    Vannak olyan emberek, akik egész életüket egy putriban élik le, miközben olyan telken laknak, aminek az áráért egy tisztességes társasházi lakáshoz lehet hozzájutni. És ha bemész a portára, mindenütt a szemét, a kosz, az igénytelenség nyomait lehet látni. Égig érő, soha meg nem oldódó problémahalmok lepik el őket, miközben piára meg bagóra azért mindig futja. Persze léteznek másféle rászorulók is, egészségi problémákkal küszködők, stb. Velük az a gond, hogy ha ma adsz nekik segélyt, holnap is kérni fognak, aztán holnapután is. És ugye ki adjon nekik? Az állambácsi? Például ha veszünk egy lakóközösséget, senki nem akar a lakótársa helyett is közös költség hozzájárulást fizetni. Abban már inkább benne szoktak lenni a tulajdonostársak, hogy teremtsenek olyan körülményeket, hogy a hátralékos valamikor fizetni tudjon.
    Az úgynevezett rászorulók csoportján belül létezik egy egyszerű jövőképpel bíró ill. lottó ötösre spekuláló melós&irodista réteg, akik kitanultak egy tisztességes szakmát, elmentek valahova dolgozni, aztán ottragadtak, és kész, ennyi a történetük. Lehet, hogy szívesen végzik a munkájukat, szeretik is csinálni, mégis egy helyben toporognak, mert nem keresik a jobb lehetőségeket, nem képzik tovább magukat, és valóban alacsony jövedelműek. Ha őket segíti az állam, mondjuk több fizetést ad nekik, az hogyan fog megtérülni a társadalom számára? Az egyes egyéneknek természetesen jobb lesz, de hogyan lesz fejlődés ebből a szolidaritás elvén alapuló szocialista gondolkodásmódból? A szocializmusban úgy működött, hogy amit közösen megtermeltünk, azt osztottuk fel mindenki között nagyjából egyenlően. Csakhogy azok a transzferek amit csak azért adunk, hogy az egyes egyének aktuálisan jobban éljenek, vagyis nagyrészt a jóléti jellegű kiadások, hosszabb távon nem szolgálják a gazdasági fejlődést, ami valamennyiünk közös érdeke lenne.

  15. Horváth János szerint:

    Sikerült elég rendesen összekeverned a dolgokat. Induljunk ki abból, hogy a családtámogatás
    milyen célt szolgál! Elsősorban a gyereknevelés terheit kompenzálja, másrészt egészségügyi,
    rokkantsági okokat segít, és bizony van egy szociális segélyezési rész is. Ami biztos, a szociális
    segélyezést szinte a minimum alá szorították, a rokkantakat jelentős részben megkurtították,
    /megjegyzem a rokkant nyugdíjakat a bírósági végzés ellenére nem állították vissza/, az egész-
    ségüggyel kapcsolatos juttatások nevetségesek.
    A Fidesz kimondottan a többgyerekes családokat akarja támogatni, csakhogy az ide tartozók
    70-80 %-a kiesik ebből a körből, mert nincs akkora jövedelme, hogy az adó jóváírás számot-
    tevő legyen, nincs annyi megtakarítása, hogy a CSOK-t igénybe vegye, vagy egy 7 személyes
    autót vásároljon, stb. Ugyanakkor a jó jövedelemmel rendelkezők is ingyen kapják az iskolai
    könyveket és egyéb szolgáltatásokat, de az 1 milliós fizuból a 7 üléseshez is könnyen össze-
    rakja min. 2,5 milliós önrészt. Ez olyan félig szoci, félig magán. Lehetne még folytatni!

  16. Johnny szerint:

    A Fidesznyik eljutott az 1 bittel odáig, ismét, hogy a rászoró az nem más, mint cigány. (nem migráns, na végre) Mert ugye nem lehet rásoruló az ország keleti részében élő másik magyar, vagy aki egyedül neveli a gyerekeket. Itt sem feltétlen egy válást kell érteni. Nem tartom jogosnak, hogy a tehetősek egy forinthoz is jutnak, a káromra…

  17. Horváth János szerint:

    És még valami! Beszélsz egyszerű jövőképű emberekről, akiknek fölösleges több jövedelmet
    adni. Ezen egyszerű jövőképű emberek nélkül nincs társadalom, és ezt érzi most a magyar
    gazdaság is. Azt mondod társadalmi megtérülés, könyörgöm, a politikusokra fordított pénznek
    mikor látja hozadékát a társadalom? Az állami vállalatok vezetőinek kirívóan magas jövedel-
    mét azzal indokolják, hogy különben elmennek a versenyszférába, ki kellene próbálni!
    Ha egyes egyéneknek jobb lesz, az azt is jelenti egyben, hogy a nagy egésznek is jobb, már
    ha ez érdekel valakit. Ne csak akkor csodálkozz rá az ápolónő, a rendőr vagy a tűzoltó fizeté-
    sére, amikor szükséged van rájuk.
    Életem nagyobb részét a szocializmusban éltem és állítom, amit írsz róla, annak vajmi köze
    sincs a valósághoz, pedig nem a húsosfazék mellett voltam.

  18. Qqriq szerint:

    Ha több nyugdíjat fizetünk, az nem nagyon járul hozzá a gazdaság fejlődéséhez, hasonló a helyzet a rászorulókkal is. A sikeres, törekvő emberekből álló társadalmi csoportokba való befektetés megtérülési rátája jóval magasabb, és ők húzzák maguk után az elmaradottabb rétegeket is, ami tulajdonképpen mindenkinek kedvező. Az ő leszármazóikba, mint eltartotti rétegbe való befektetés megéri, mert a statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekek általában a szüleik nyomdokaiba lépnek. Tehát ha ennek a társadalmi csoportnak a népessége az egyes családok által vállalt három vagy több gyermeknek köszönhetően bővülni képes, akkor végeredményben egyre nagyobb hányada fog a társadalomnak jólétben élni a nemzetgazdaság növekedése mellett. A ‘fizessenek a gazdagok’ elképzelés azért nem jó, mert az emberek alapvetően önzők, és senki nem akar azért dolgozni, hogy aztán többet adózhasson, fizethessen másoknak.

  19. Horváth János szerint:

    Ekkora baromság után ebből kiszálltam.

  20. kerdes szerint:

    Qqriq: “A sikeres, törekvő emberekből álló társadalmi csoportokba való befektetés”

    Van pár ötletem, kik ezek…. 🙂 (vagy inkább 🙁 )

  21. keménylegény szerint:

    Qqriq szerint:
    2019. április 03., szerda – 08:28

    “Ha több nyugdíjat fizetünk, az nem nagyon járul hozzá a gazdaság fejlődéséhez, hasonló a helyzet a rászorulókkal is.”

    El tudom képzelni, hogy mit érez most a nyugdíjasok azon része, akiket a szavazatokért megvásároltak?
    Jön a pofára esés, mert ” a mór megtette kötelességét, a mór mehet”.
    Szépen elinflálják a nyugdíját. Mehetnek táncolni meg hajókirándulásokra. Az einstandolt járandóságukból.
    Megérdemli mind….

  22. PU szerint:

    Qqriq nagyon racionális, és a gazdasági jövőképét igen optimista lendülettel fejtegeti: a rokkantak, betegesek, nyugdíjasok, elszegényedett és leszakadt népesség – jövőkép és perspektíva hiányában – lesz szívesek sietve megdögleni, hacsak nem akarnak mindannyiunk terhére hosszasan végvonaglani itten, mert beléjük nem érdemes invesztálni semmit.
    Voltak már ilyen ragyogó elképzelések a történelemben, de úgy tudom, végül nem vezettek jó eredményre (még gazdasági értelemben sem). Arról meg eddig nem volt tudomásom, hogy az effajta humanitárius gazdaságpolitika valaha is keresztény-demokata jelzőkkel ékeskedett volna. A horogkereszt, úgy tudom, nem egészen keresztény jelkép.

  23. pl szerint:

    Eddig azt hittem Novák Katalin szimplán hülye… Nem! Mocskos, sötét gazember, ami azért egy nőtől teljesítmény, (igazából eddig Morvai Krisztina ugrotta meg). Novák e kijelentésével kiírta magát a tisztességes EMBEREK közül!
    “Azok a fiatalok, akik ennyi segítség után mégis elhagyják Magyarországot, meg is érdemlik sorsukat, hisz elárulják Hazájukat, Kormányukat,amely mindent megtett értük.
    Fogalmazhatnék úgy is, hogy szüleik nem nevelték őket magyar identitásra, ez pedig nem más, mint hazaárulás.
    Ennyi segítséget sehol nem kapnak a világon, tehát pusztán kalandozásra vágynak egy jobb élet reményében!”… tudasfaja.club

  24. pl szerint:

    Qqriq szerint… Én szerintem te mekkora ÁLLAT vagy!

Itt lehet hozzászólni !