Harminckét éve ölték meg Jerzy Popieluszkót

A karizmatikus papról 2011-ben utcát neveztek el Csepelen

MTI, KDNP.hu, Csepel.info

Harminc éve ölték meg Jerzy Popieluszkót

1984. október 19-én rabolták el és gyilkolták meg a lengyel kommunista titkosszolgálat tisztjei Jerzy Popieluszko katolikus papot, akit az egész országban a betiltott Szolidaritás szakszervezet lelkipásztoraként ismertek.

A merénylet, melynek tetteseit kénytelen-kelletlen elítélték, hatalmas felháborodást keltett. A 2010-ben boldoggá avatott Popieluszko sírja pedig zarándokhellyé, az ellenállás jelképévé vált. Szentté avatási szertartása néhány hete kezdődött el.

Jerzy Popieluszko 1947. szeptember 14-én született Suchowolában. A varsói szeminárium elvégzése után, 1972-ben Stefan Wyszynski bíboros szentelte pappá, a római Szent Gergely Egyetemen az egyház társadalmi tanítását is tanulmányozta. Varsó Zoliborz kerületében, a Kosztka Szent Szaniszló egyházközség plébánosaként 1980-ban rendszeresen misézett a kohóművek sztrájkoló munkásainak. A független Szolidaritás megalakulása után pedig a szakszervezet országos lelkipásztora lett.

A hadiállapot 1981. decemberi bevezetése után karitatív munkát végzett, jogi és orvosi segítséget szerzett az internáltaknak és családtagjaiknak. Amikor az emberek csak a templomokban gyűlhettek össze legálisan, Popieluszko Lengyelországért bemutatott szentmiséi óriási tömegeket vonzottak. Havonta elmondott „hazafias szentbeszédeit” a Szabad Európa Rádió is sugározta és az egész országban hallgatták. Popieluszko mindig az az emberi méltóságról és a szeretetről szólt, a miséről távozókat békességre intette, figyelmeztette őket, hogy ne üljenek fel a provokációknak. A híveket ugyanakkor arra is kérte, hogy könyörögjenek az igazsággal szembeforduló, az embertelen parancsot is teljesítő embertársaikért. Követelte a szabadságot, a bebörtönzöttek kiengedését, amit a kommunista vezetés nyílt lázításként fogott fel.

A belbiztonsági szervek lehallgató készülékeket helyeztek el Popieluszko lakásán és plébániáján, megpróbálták lejáratni, megfélemlíteni és elhallgattatni. Amikor ez nem sikerült, eljárást indítottak ellene, letartóztatták, de a katolikus egyház nyomására szabadon engedték. A biztonsági szolgálatot (SB) felügyelő Wladyslaw Ciaston tábornok szájából állítólag ezután hangzottak el a szavak: „Csináljatok, amit akartok, de a papnak el kell hallgatnia. Én hivatalosan semmiről sem tudok.”

A titkosrendőrség emberei először megrendezett balesettel, autóját megrongálva akartak végezni a pappal, sikertelenül. Hat nappal később, 1984. október 19-én Torun városánál három rendőrruhás férfi közúti ellenőrzést színlelve állította meg a 37 éves Popieluszko kocsiját. A sofőrt megbilincselve egy rendőrautóba tuszkolták, ahonnan a férfinak menet közben sikerült kiugrania és riasztania a rendőrséget. Magát Popieluszkót összeverték, a csomagtartóba tették, majd mivel ott dörömbölt és kiabált, újra összeverték, ezúttal már az ájulásig. A betömött szájú, összekötözött pap nem sokkal később megfulladt, holttestét a Visztula egyik víztározójába dobták.

A sofőr bejelentése alapján megindult nyomozás gyorsan eredménnyel járt. Október 25-én letartóztatták a három elkövetőt: Grzegorz Piotrowski századost, Waldemar Chmielecki és Leszek Pekala főhadnagyot, az állambiztonsági szolgálat egyházi ügyekkel foglalkozó részlegének tisztjeit, akik beismerték tettüket. Popieluszko holtteste öt nappal később került elő, november 3-ai temetésén 250 ezer ember vett részt.

Hamarosan a letartóztatottak közé került a parancsot kiadó Adam Pietruszka százados is. A négy tisztet 1985-ben ítélték el, ők akkor személyes bosszúnak állították be tettüket. Sokan mégis úgy gondolták – és gondolják ma is –, hogy a brutális gyilkossággal provokálni akarták a Szolidaritást, egyben figyelmeztetni a szervezet pártját fogó katolikus egyházat. A lengyel közvéleményt a gyilkosság után az is felháborította, hogy még az életfogytiglanra ítélt Piotrowski is csupán tíz évet töltött börtönben. A tettesek jó magaviseletük miatt mindannyian korábban szabadultak, és új néven telepedtek le valahol az országban. A felbujtással vádolt Ciaston és Zenon Platek tábornok ellen csak a rendszerváltozás után indult büntetőeljárás, de a bíróság felmentette őket.

Jerzy Popieluszkót 2010. június 6-án Varsóban boldoggá avatták, a szertartáson jelen volt Lech Walesa, a Szolidaritás egykori vezetője, volt köztársasági elnök és a meggyilkolt pap százéves édesanyja is. A karizmatikus papról – akinek szentté avatási eljárása néhány hete kezdődött el – 2011-ben Budapest XXI. kerületében is utcát neveztek el. A gyilkosságról Agnieszka Holland 1988-ban forgatott filmet Christopher Lambert főszereplésével, Megölni egy papot címmel.

Csepelen a Lengyel-Magyar Barátság Napján átadott emléktábla és harangláb őrzi a mártírhalált halt pap emlékét.

Forrás: KDNP.hu

10 hozzászólás “Harminckét éve ölték meg Jerzy Popieluszkót” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Kicsit kuszált az időrend!
    Harminckét éve vagy harminc éve?
    Olyan csepel infós! 😛

  2. Betke szerint:

    Gondoltak arra az utcát elnevezõk, hogy ez a név szinte kimodhatatlan és sokak szerint teljesen ismeretlen? Volt valami egyeztetés ez ügyben(monjuk az ott lakókkal) bár azt sem tudom ez hol van? Segítene valaki?

  3. Grün Izidor szerint:

    Betke!
    ha jól dereng a Papírgyár melletti Ságvárit nevezték át! 😀

  4. Betke szerint:

    Hù, az aztàn a jò környèk!

  5. Surci szerint:

    igen Betke! egyeztettek a lakokkal.
    100% alairta a kervenyt (nem5-10-99)hogy ne ez legyen az uj nev de ennei ellenere a nyakukba kaptak.
    es ezt nem poenbol irom hanem tortenelmi teny.

  6. Betke szerint:

    Ez àm a demokràcia, sajnàlom az ott lakòkat! Mintha nem lehetne vàlasztani a magyar hìres ès elfogadott szemèlyek közül!

  7. Nagyapó szerint:

    Surci! 100 % nevű, aki “aláírta a kérvényt”, nem lakik a Popieluszko utcában!
    Én is sajnálom az ott lakó eetásakat , hogy legalább Ságvári et. további 31 neve közül nem választhattak utca névadót.
    Vigasztalásul 100 %-nak idézek egy nagy gondolkodót: “nem a békákat kérdezik meg a mocsár lecsapolásakor!”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Surci szerint:

    papi! ez nagyon gyenge volt meg ontol is.

  9. Cs.pepe szerint:

    Na, nagyapó hozzászólása tökéletesen bemutatja a csepeli fideszes önkormányzat hozzáállását a csepeli polgárokhoz.
    Ti csak békák vagytok, úgyhogy kuss a nevetek, az lesz amit mi kitalálunk és pofa be…..különben mocskos liberálkomcsik vagytok….
    Ez a mostani csepeli demokrácia fideszes módja :(, nem hittem volna, hogy visszasírom a komcsikat :(, azok legalább nem nézték le ennyire az embereket, bár lopni loptak elég sokat….

  10. kispajtás szerint:

    A nyomtató ökör beszűkült látása egy panorámakép Nagyapóéhoz képest és ezért még csak nem is szégyellheti magát. Ez van… 😛

Itt lehet hozzászólni !