Jövőre új villamosvonal épülhet Budapesten

Portfolio.hu

Jövőre új villamosvonal épülhet Budapesten

A BKK kiírta az “1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig” tárgyú uniós finanszírozásból megvalósuló projekt kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, annak sikeres lezárása esetén pedig már 2017 első hónapjaiban megkezdődhet az építkezés.

A projekt keretén belül az 1-es villamos jelenlegi Hengermalom út – Fehérvári út csomópontban létesített ideiglenes végállomását részben átépítik és a kétvágányú villamospálya mintegy 1,7 kilométerrel lesz hosszabb az Etele tér felé. Új, átszállásmentes kapcsolat jön létre a Kelenföld vasútállomás, a Volán buszpályaudvar, a BKV buszvégállomás és az 1-es villamos között. Az új végállomást az Etele téren alakítják ki, valamint új felszín alatti áramátalakító épül az Etele út és a Fehérvári út kereszteződésében. A beruházás keretében a teljes szakaszon megújul a közvilágítás, új felsővezeték-hálózatot építenek ki, továbbá átépül az egyesített rendszerű csatornahálózat, valamint a gáz- és elektromos hálózaton is dolgoznak majd. 

A tényleges kivitelezési munkák leghamarabb 2017 első negyedévében kezdődhetnek. Az építés több ütemben, a közúti forgalom részleges korlátozása mellett zajlik majd. A projekt tervezett átfutási ideje 13 hónap, így az új vonalat a sikeres hatósági vizsgákat követően valószínűleg 2018 első felétől használhatják az utasok.

Az “1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig” című projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházásaként az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében nettó 6,65 milliárd forintból valósul meg, melynek 100% százalékát az Európai Unió finanszírozza. A fejlesztéssel egyidőben nettó 697 millió forint fővárosi forrás felhasználásával további rekonstrukciós munkák valósulnak meg a Győrffy István utca-Mester utca szakaszon, ahol a felújításra a korábban befejezett felújítási program keretén belül nem volt lehetőség.

Forrás: Portfolio.hu

5 hozzászólás “Jövőre új villamosvonal épülhet Budapesten” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Új?

  2. belekotkot szerint:

    Csak jelezni szeretném hogy a Fehérvári út felújítása címén épp most túrják szét az Etele-Fehérvári kereszteződést. Ez a tervek szerint január 31-re lesz kész. Aztán tavasszal az egészet újra szétszedik mert a villamosvágányt keresztül kell vezetni a Fehérvárin. Éljen az előrelátás. Arról nem is beszélve hogy az ideiglenes végállomás kb 1 éve lett kész. Tényleg ennyi pénzünk van hogy 3 év alatt 3-szor túrják fel és építik át a kereszteződést ?

  3. jocosaurus szerint:

    Magyarul az 1-es villamos bővül egy új szakasszal, ez nem új villamosvonal.
    Mondjuk én inkább a 3-as villamos Csepel felé történő bővítését szeretném látni, mert valaha kötött pályán lehetett eljutni a mostani HÉV végállomásról Pesterzsébetre. Azt sikerült ügyesen szétbarmolni. Jó lenne azt a majd 40 éves hülye döntést is korrigálni lassan.

  4. Betke szerint:

    Marad a H7-es, nem lesz alacsonypadlós villamos Csepelen?(indexen megjelentek szerint)

  5. jocosaurus szerint:

    Betke:

    Az olimpiára is kb. 1% esélyünk van, eleve nem kellene komolyan számolni vele.

    Az alacsonypadló meg önmagában nem fogja működtetni a csepeli villamosközlekedést. Ahhoz szabad kapacitás kellene. De a szóba hozott vonalakon (2-es, 4-es, 6-os) nincs. Itt tehát _valójában_ szó sem lenne fejlesztésről így, ellenkezőleg. Elsődleges cél még mindig nem az alacsonypadló (persze, az is jó, ha van, mellesleg már az MXa-kat is anno kérhettük volna úgy, de a döntéshozók szartak ilyesmire ), hanem kiszámítható időn belül eljutni A-ból B-be. A HÉV erre jelenleg még jó, bár tagadhatatlan, hogy volna mit rajta fejleszteni. A végállomása sem mondható ideálisnak. Egyik sem.

Itt lehet hozzászólni !