Tudta, hogy mi van a lába alatt? – Erre biztosan nem gondolt…

Facebook/Bercsik Károly, Műszaki örökségünk – Engineering heritage,  Csepel.info

Csepeli alappont- műszaki örökség

Bercsik Károly csepeli önkormányzati képviselő és közterület-fenntartási tanácsnok egy helyi érdekességre hívta fel a figyelmünket. Az alábbiakban az ő facebook bejegyzését közöljük változtatás nélkül. 

Gáspár Norbert Pál mérnök tájékoztatása szerint a képen látható monumentális csepeli gúla egy geodéziai alappontot véd. A lényeg, vagyis az igazi alappont a felszín alatt van. Az építményen található fejelőkövet kisebb pontosságú mérésekhez használják. Az ilyen pontok az OGPSH (Országos GPS Hálózat) részét képezik, országosan 1024 van belőlük.

Madarász Áron véleménye szerint a “Fácános” nevű alappontot 1933-ban létesítették, és a budapesti alaphálózat felsőrendű pontja.

Gáspár Norbert Pál azt is jelezte számomra, hogy a geodéziai alappontok és műszaki örökségünk védelme érdekében lelkes szakemberek elindították facebook oldalukat “Műszaki örökségünk – Engineering heritage” címmel. Aki érdeklődik a téma iránt annak javaslom, hogy kedvelje a közösség oldalát. Hogy biztosan tudjuk mi van a lábunk alatt.

facebook.com

7 hozzászólás “Tudta, hogy mi van a lába alatt? – Erre biztosan nem gondolt…” bejegyzésre

  1. Orsós Rodrígó szerint:

    Te jó ég, már azt hittem, hogy Szilárdunk piramist építtett magának. Már semmin sem lepődnék meg.

  2. nagyapó szerint:

    Műcigány! Egyéb hülyeség?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Orsós Rodrígó szerint:

    Miért, az nem lenne elég nagy hülyeség neked, ha piramist emelne önnön dicsőségének? De várjál még.

  4. Tóth Kati szerint:

    Orsós!Fordulj orvoshoz,neked Németh Szilárd fóbiád van,még pedig súlyos!Mindenről ő jut az eszedbe,kezeltesd magad,mert teljesen behülyülsz.

  5. gizi szerint:

    Hol van Csepelen ez a hely?

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    “Madarász Áron véleménye szerint a “Fácános” nevű alappontot 1933-ban létesítették, és a budapesti alaphálózat felsőrendű pontja.”

    Tehát az Adriához és a hazai alapponthoz (Nadap) “méretezve”, amit nem használnak már.

  7. fghfjhgkjhk szerint:

    Ez a műtárgy a 65-4015-ös számú alappont, amúgy 1053 alappont található Magyaroszágon. Ennek a műtárgynak még egy érdekessége van, hogy sehol és semmi nem található meg róla. 😛

Itt lehet hozzászólni !