Csepel-sziget kerékpáros találkozó

Csepel.hu

Csepel-sziget kerékpáros találkozó

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata a Diáksport Bizottsággal közösen megrendezte a már hagyományos, Csepel-sziget kerékpáros találkozót. Ennek célja a diákok figyelmének felkeltése a kerékpározás és a túrázás szépségeire, ezáltal az egészséges életmódra történő nevelés, valamint a családok megnyerése az ilyen túrákra.

Az időjárás kegyeibe fogadta a túrázókat, így szeptember 27-én, szombaton fél kilenc után már gyülekeztek a kerekesek, hogy kilenc órakor elindulhassanak Tököl felé. Több mint háromszáz bringás indulhatott neki, rendőri felvezetéssel, a közel húsz kilométeres távnak. A rendőrmotorosokat és a felvezető autót Fehér Gábor testnevelő tanár követte, így őt kellett figyelni, és ő hozzá kellet igazodni. Róla még azt lehet tudni, hogy már a huszadik éve felvezetője ennek a túrának.

Jó másfél órás kerekezés után a túra résztvevői megérkeztek a tököli komphoz, ahol Jenei János lelkes csapata fogadta őket, és egy kis pihenő után elkezdődhettek az ügyességi játékok.

Közben Szabó Jánostól –aki most is szerelt-, a Velocipede Kerékpáros Üzlet és Szervíz tulajdonosától arról érdeklődöm, hogy volt-e munkája útközben.

„Sajnos igen, mert egy pár lánc leesett és defektek is voltak, köszönhetően a macskakőnek és a Duna parti kemény útnak. Csak ez a királydinnye, ne arra teremjen, amerre mi járunk!”- jegyezte meg inkább tréfásan, mint bosszúsan.

Az ügyességi és gyorsulási versenyek – amelyek szigorúan a kerékpárhoz köthetők -, mellett az iskolák közötti kötélhúzás, és kapura rúgás is szerepelt a programban. A „papírhajó” és környékén nemcsak testnevelő tanárok, hanem jelen esetben „civilek” is feltűntek a forgatagban, Találkozhattunk Tóth János tankerületi igazgatóval, aki kerékpáron az egyik fiával érkezett, valamint láthattuk Cserépné Varga Veronikát, a Gróf Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskola igazgatóját is, családja körében. A gyerekek körében feltűnt Hajnal Gergő is, aki Borbély Lénárd alpolgármester segítségének köszönhetően, a  Csepel Zrt által gyártott Boss mountain bike kerékpárral érkezett. A vele készült riportot, egy másik cikkben lehet elolvasni.

Még a visszaindulás előtt, amikor a versenyek befejeződtek Jenei Jánossal a kerületi testnevelési munkaközösség vezetőjével beszélgettem, aki egyben a verseny főszervezője is. Kezdjünk egy kis történelemórával.

– A kerékpártúra közel egyidős a Csepel Futással. Több mint harmincszor volt már megrendezve. Ez a rendezvény egy kicsit időjárásfüggő. Volt olyan év, amikor kijöttünk Tökölve. Itt mindent berendeztünk, de a jeges, szeles idő miatt nem engedtem elindulni Csepelről a kerékpárosokat. Kétszer fordult elő, hogy nem rendeztük meg a kerékpártúrát. Egyszer, a már említett időjárás, és egyszer a Duna magas vízállása miatt. A tököli komphoz nyolc éve járunk. Előtte egy kicsit előrébb álltunk meg a Duna partján, de az már védett terület lett.

– Egy ilyen túrát nem egyszerű megszervezni és levezényelni. Kik segítettek ebben?

– Az iskolák testnevelői tanáraikon kívül köszönet illeti a kerületi rendőrkapitányság munkatársait, akik a felvezetést adták. Köszönöm a Csepeli Városgazda vezetésének, hogy rendelkezésünkre bocsájtottak egy teherautót, ahová a meghibásodott kerékpárokat biztonságosan eltudtuk, helyezni. Külön köszönöm a csepeli önkormányzat anyagi segítségét, hogy minden résztvevő kaphatott üdítőt, szendvicset, csokoládét és láthatósági mellényt.

– Milyen jövőt lát a kerékpáros túrázásban?

– Örvendetes, hogy a tavalyi évhez képest jóval többen vannak itt. A testnevelő tanárok munkája mellett, nagyon fontos, hogy a szülők is hozzák ki a gyermekeiket, és közösen kerekezzenek. Az idén még óvodás gyermek is eljött Csepelről, és azt hiszem, hogy a legidősebb résztvevő is, közel van már a hetvenedik évéhez. Nagyobb marketinggel és támogatással szerintem a jövőben több programot tudnánk ide kihozni. A mai közel négyszáz fő helyett, akár nyolcszázan is lehetnénk. Szeretnénk bevonni a tökölieket, a szigetszentmiklósiakat, és a többi Csepel szigeti település lakóit, így a későbbiekben egy kerékpáros váltóversenyt, vagy akár egy főzőversenyt is lehetne rendezni. Szeretnénk a balatonihoz hasonló, ha nem is akkora szintre felhozni, a Csepel szigeti kerékpáros túrizmust. Itt is végig a vízparton lehetne menni, ami egy nagyon szép környezet és egy előnyös adottság. Ennek jövője van.

Abban maradtunk, hogy akkor jövőre veled, veletek, önökkel kedves kerékpárosok ugyanitt.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !