A munkásőrségről neveztek el utcát Csepelen

Csepel.info

lenin
Őt is visszahoznák?

Lenin utca, Kun Béla út, Tanácsköztársaság tér. Tizenhét évvel a rendszerváltás után még mindig ritka az olyan település, ahol ne lenne valamilyen, kommunista múltat tükröző utcanévtábla. Olyan települést azonban hiába keresnénk, ahol 1990 után neveztek el utcát vagy teret a Kádár-rendszer kommunista erőszakszervezetéről, a munkásőrségről. Egyetlen kivétel akad, Budapest XXI. kerülete, ismertebb nevén: Csepel.

 

Sushi

Egy wasabi-t és két sushi-t kérünk a Munkásőr utcába!

 

Vöröshadsereg, Élmunkás, Népköztársaság, Marx, Engels, Rajk, Tolbuhin, Zsdanov – a sort még hosszan lehetne folytatni. Ezek a múltat idéző nevek egy dologban megegyeznek. Mindegyikről van még elnevezve Magyarországon út, utca vagy tér. Nevüket még a rendszerváltás előtt kapták, átnevezésük akadálya pedig a helyi önkormányzatot vezetők ellenállása, az ott lakók kényelme, vagy a kettő együtt volt. Egy út átnevezésekor ugyanis ki kell cserélni a lakók összes olyan iratát, amelyen a lakcím szerepel, és ez igencsak idő- és pénzigényes folyamat.

Csepelen a régi időket idézi a Polgármesteri Hivatal előtt húzódó Tanácsház utca, a papírgyár mellett pedig Ságvári Endre utcát is találhatunk. Munkásőr utca azonban hivatalosan soha nem volt a kerületben – egészen 2005-ig.

terkep

2001-es térkép: üres folt a Csepel Művek

Régi-új nevek a CSM-ben

2005 mérföldkő volt a Csepel Művek történetében. Egészen addig ugyanis nem voltak hivatalos utcanevek a budapesti viszonylatban is nagy területet elfoglaló ipari övezetben. A gyáróriás privatizációja során több száz tulajdonos, és még több vállalkozás volt bejelentve egyetlen címre, a Gyepsor utca 1. szám alá. Ennek az elképesztő állapotnak vetett véget a Csepeli Önkormányzat, amikor 15 évvel a rendszerváltás után – és egyben 15 éves késéssel – a Csepel Művek utcaneveiről döntöttek a kerület képviselői.

Az ipartelep utcáinak elnevezése a régi, nem hivatalos „gyári neveket” követte. Ilyen a Motorkerékpárgyár, Varrógépgyár, Célgép utca, melyek az egykori gyáregységekre utalnak. Ezt az elvet a képviselőtestület minden tagja elfogadta, vita csak néhány utcanévből adódott. A fideszes képviselők ugyanis azt javasolták, hogy a Rákosi rendszerben kivégzett, két nagy szaktudású, legendás gyári mérnökről, vezetőről is nevezzenek el utakat. Az egykori munkásőr-laktanya melletti kis utca nevéből is vita lett, azt ugyanis a Fidesz Hengerdomb utcára szerette volna elnevezni – ezt a területet ugyanis már Weiss Manfréd korában is így hívták a munkások. Hiába volt azonban az ellenzéki párt minden érve, javaslata, önkormányzat MSZP-s többsége mindet elutasította. Bármilyen furcsán is hangzik, az MSZP-nek köszönhetően a munkásőrség laktanyája melletti utcának így – hivatalosan legalábbis – egyáltalán nem lett neve.

 

google
Google Maps világtérkép 2007

Szoci vircsaft? Ilyen nincs és mégis van!

A Csepel Művekről az önkormányzati döntés után, 2005-ben jelent meg az első térkép a hivatalossá vált utcanevekkel. A térképet az a Csepel Művek Ipari Park Szolgáltató Kht. adta ki, melynek cégvezetője véletlenül ugyanaz a Takács József MSZP-s önkormányzati képviselő, aki társaival együtt elutasította a „névtelenül maradt” utcára tett fideszes javaslatot. Csakhogy a CSM-ről kiadott térképen volt egy furcsa kis hiba: a hivatalos utcanevek mellett, a névtelenül maradt utcához is került egy név: ez lett a Munkásőr utca.

Takács József

Takács József (MSZP)

Ami ezután történt, már nehezebb rekonstruálni. Lehetséges, hogy a Csepel Művek térképét több térképkészítő cégnek is elküldte a Kht., így 2006-ra gyakorlatilag az összes Budapest és Magyarország térképen megjelent a csepeli Munkásőr utca. És az utcanevek olyanok, mint az emberek nevei: ha egyszer bekerülnek egy adatbázisba, megváltoztatni őket már szinte lehetetlen. A Munkásőr utca, ha képletesen is, de Budapest és Magyarország után elfoglalta Európát: előbb a kontinens térképein jelent meg, majd a világtérképeken is. Így történhetett meg, hogy ma már a Google világtérképén is szerepel Csepel eme újdonsült büszkesége.

Munkásőr utca

Munkásőr laktanya és bunker – 2005-től utca is

 

53 hozzászólás “A munkásőrségről neveztek el utcát Csepelen” bejegyzésre

 1. Bubus szerint:

  A BME térképén még nincs rajta ( http://www.fsz.bme.hu/hungary/budapest/tkp/b33_200.jpg – bal alsó sarok) , de a terkep.lap.hu-n a többin már fent volt! Itt most mindegy, hogy hivatalos-e, ha egyszer az összes térképre ez kerül fel. Szégyen. Persze, hol is történhetne ez meg, ha nem Csepelen!

 2. Petykó szerint:

  Na jó, Csepelről mindig azt mondták, hogy “vörös”, de ez azért túlzás. A nyilasokról vagy az SS-ről se neveztek el utcát a rendszerváltás után (igaz, Demszky városának még mindig Sztálin a díszpolgára). Vannak dolgok, amikben muszáj lenne a közmegegyezés, pl. a diktatúra terrorszervezeteiről ne legyenek utcák elnevezve!

 3. Laja szerint:

  Ez azért elég döbbenetes! Eddig sem vártam sokat a helyi vezetéstől, de azért ezt nem hittem volna. Azon túl, hogy így merték elnevezni azt az utcát, tovább szomorítja a helyzetet, hogy ilyen sunyi módon csinálták. Takács József képviselő(?) szégyelheti magát a társaival együtt.

 4. zoltán szerint:

  Takács elvtárs és az összes komcsi tarodjon a KNDK-ba,vagy a Zuschlag mellé!

 5. tojáscsepi szerint:

  Nos akkor kedves elvtársaim,ezek után két lehetőségünk van:
  1. Átnevezzük
  2. Bevállaljuk amit csináltunk sunyi módon, és visszaállítjuk a szobrokat,visszanevezünk minden utcát a 90 előttire. És elfogadjuk az új idegenforgalmi koncepciónkat.
  Amelynek cölöpei:
  -látogatás a gyárban (nagy fekete autóban)
  -kirándulás a galvániszap lerakóhoz (maszk nélkül)
  -párttitkárók muzeuma(belépés párttag könyvvel)
  Meg ilyenek: sziasztok

 6. zorró szerint:

  Azon sem csodálkoznék,ha vissza tennék a vöröscsillagot a parlament tetejére!

 7. Petykó szerint:

  Már a Hír TV-n is kint van: http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=178273 A képeket viszont nem tették ki, pedig olyan szépek 😉 Takács úr is olyan szimpatikusan mosolyog. Bocs, leuraztam, pedig lehet, hogy megsértődne.

 8. Norbi szerint:

  átnevezésre lenne egy javaslatom: Galvániszap utca.

  Egyébként lehet hogy egy újabb térképen már Tóth Mihály utca is van valahol a “CSM” területén.

 9. Csepeli Galvániszap szerint:

  Hívtál Norbi? 😉 😉 A fórumozóknak: indítottam egy topikot az indexen az alábbi helyen:

  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9169444

 10. Hej szerint:

  Botrány! A legkevésbé sem vagyok jobboldali, de ez szörnyűség! Szerintem is Hengerdomb utcára kéne vissza- vagy elnevezni, mihamarébb. Ez a legautentikusabb neve, ha hiszen az ott dolgozó munkások adták neki még annak idején.

 11. Laja szerint:

  http://utvonal.bkv.hu – ezen is megtalálható a Munkásőr utca.
  Gratulálok Takács Józsefnek és a többiek!

 12. Norbi szerint:

  Csepeli Galvániszap: nem hívtalak, de ha már ott laksz évek óta, neked is lehetne egy utcád, pláne, hogy ennyi telked van (még!). 🙂

  Tényleg gáz a dolog. Odamenne egy régi munkás, és nem tudná hol van, mert ő még Hengerdomb utcaként keresné.

 13. babika szerint:

  Sziasztok Csepeliek! Mit csodálkozunk , hogy ilyen utca nevet adtak Takács elvtársék,mikor Ő a ” GÓRÉ” a gyártelepen. Ez meg szerintük természetes, hogy továbbra is Ők uralják az egész Csepelt.

 14. Karcsi szerint:

  De ezek szerint ugye hivatalosan senki olyan határozatot nem hozott arról, hogy ez legyen az utca neve?
  Ha nem is hatalomváltás, de generációváltás igen csak ráférne Csepelre! A mostani szenilis szoci vezetés sorra adja fel a magas labdákat Szilárdéknak…
  Én is követelem, hogy azonnal vetessék le mindenhonnan ezt az utcanevet! Ugyanakkor nem akarok Wass-szobrot sem kerülgetni Csepelen…

 15. Zagyvai Gizella szerint:

  Takács elvtárs egy percig sem dolgozhatott volna Weiss Manfrednál.
  Ismerem 1969 óta.

 16. Guzmics szerint:

  Elgondolkodtatok azon, miként keletkezhetett az a galvániszap lerakat?

 17. Márk szerint:

  Botrány, hogy utcát neveznek el egy áruló rendszer népnyúzó szervezetéről! A kerületi MSZP-t és valószínűleg a csepeli Magyar Kommunista Munkáspártot biztos nem zavarja, hogy egyes embereket sért az ilyen eset! Nyílván azzal sem tőrödnek, hogy az ÁVH utóda milyen tetteket követett el 1956 és 1989 között. A legemlékezetesebb a Nyugatinál leadott sortűz, ahol Horn Gyula is részt vett, mint karhatalmista. Takács elvtárs pedig akkor is ilyen hithű marxista lenne, ha mondjuk az Ő apját rugdalták volna az 50-es években? Mondjuk Recsken, vagy ne adj Isten Szibériában!

 18. Sarolta szerint:

  Ti itt mind akik csak mocskolódni tudtok, szídni másokat egyáltalán mit tettetek Csepelért? Nagyon könnyű más embereket kritizálni, gúnyolni, csúfolni. Annyira felesleges azon rágódni, mi történt régen 56-ban. A jelennel kellene foglalkozni. Összefogni, segíteni egymást. A fidesz mást sem tud csak mocskolódni. Németh Szilárd olyan, mint egy durcás kisgyerek, aki alul maradt a választásokon Takács Józseffel szemben.

 19. Gabca szerint:

  Kedves Sarolta, ilyen alapon arról is felesleges volna rágódni, hogy mi történt a háborúban. Pedig sokan vannak ma is, akik a fronton, a bombázásokban, vagy haláltáborokban veszítették el rokonaikat, szüleiket. Lehet, hogy a kommunisták a múltat végképp el akarták törölni, de a múlt létezik, és sajnos a Munkásőr utca esete is csak azt mutatja, hogy nagyon is jelen van.

 20. Sarolta szerint:

  Persze a fájdalom az nem múlik el. De most a jelenben élünk és azon kellene munkálkodni, hogy jobb megélhetésünk legyen. A gyerekeinket fel kell nevelni. Ami volt elmúlt. Fájdalmas, szomorú, de ne éljünk a múltba. Nem arról van szó, hogy el akarnák végképp törölni, mert nem lehet. De ne mindig arról szóljon minden, hogy mi volt akkor régen. Ez a Munkásőr utca dologot is szerintem felfújták. Szerintem van fontosabb dolog is, mint ez.

 21. Bubus szerint:

  Bocsásson meg Sarolta, de ahhoz mit szólna, ha Szálasiról, vagy a nyilasokról neveztek volna el utcát? Az ilyesmi érzelmileg érinti az embert, nem a megélhetésről szól, amiben egyébként igaza van. A Magyar Gárdáról is hetekig szólt a közbeszéd, miközben kiderült, hogy egy év alatt 8%-kal nőtt a csecsemőhalandóság (sajnos Magyarországon ezt reformnak nevezik), és arról meg nem beszélt senki. Remélem, hogy ezen a honlapon se csak a munkásőr utcáról lesz szó, mert akkor aligha fog működni.

 22. zoltán szerint:

  Sarolta!
  Kivánom,hogy a pufajkások egyik fő ikonja, a Horn elvtárs intézze el a családod sorsát,úgy,mint annak idején sok másét!Ha a jelenen akarsz változtatni, akkor legközelebb nem szavazol ilyen büdös munkásőrökre és milliárdos,hazaáruló bandájára!

 23. galvániszap szerint:

  El vagytok tájolva, Takács elvtárs már nem ténykedik a gyárban, elegánsan dobbantott az összedőlő CSepeli Ipartelepi SZolgáltató KHT éléről, de nem kell félni már csináltak neki új helyet, nehogy éhenhaljon egy ilyen megbízható régi káder.

 24. Krisztián szerint:

  A hír szerkesztőjének és Mindenkinek ajánlom figyelmébe a Csepeli kisokos 2002-s térképmellékletét, ahol az az utca szintén a Munkásőr utca nevet viseli. Több ismerősöm ott nőtt fel a gyár környékén és Munkásőr utcaként ismerték ők is. Régen, még a második világháború előtt valóban a munkások hengerdomb utcának nevezték. Független attól, hogy kb 60 éve mindenki így ismeri az utcát nem volt helyes Takács “úr” cselekedete.

 25. Baby szerint:

  Megdöbbentett, hogy 2007-ben Munkásőr utca nevet adnak. Én már sok mindent átéltem, amit a fiatalabbaknak nem is kívánok! Már rég elfeledném Kádár korszakot, a mai milliárdos kormányt, de nem hagyják.
  Nem érzitek, hogy minden ezeknek a pribékeknek – főleg a mostani kormánynak – mennyi mocsok tapad a kezéhez? Mikor lesz ÉBRESZTŐ Csepelen? Takács úrnak történelem könyveket kellene olvasni, hogy tisztán lásson! Injkább azzal foglalkozna, hogy munkahelyek legyenek, mely megteremtené az emberek megélhetését, a gyermekek iskoláztatását, a orvosi ellátást! ELÍTÉLEM TAKÁCS MUNKÁSŐR ELVTÁRSAT!

 26. […] azt a Csepel.info-n korábban megírtuk, a rendszerváltás után 15 évvel, suttyomban a Kádár-rendszer erőszakszervezetéről, a […]

 27. Sarolta szerint:

  Elszeretném mondani “kedves” Baby, hogy Takács József soha sem volt munkásőr. Ahelyett, hogy szídjátok, tudnotok kellene, hogy ezt a főváros jóváhagyta.

 28. Sarolta szerint:

  Galvániszapnak üzenem, hogy nem dobbantott Takács úr, hanem mást, csinál. Közlöm, hogy nem fog éhen halni sem, mert ha olvasnál újságot és néznél tévét, akkor tudnád, hogy miért ment el. De mivel te csak szitkozódni és mocskolni tudsz, ez már fárasztó neked.

 29. Sarolta szerint:

  Azt sem értem, hogy miért kentek mindent Takács József úrra, hiszen ezt az egészet a képviselő testület csinálta és a főváros jóváhagyta. Azt sem értem, hogy miért állítják azt, hogy vissza akarják a szobrokat állítani. Erről könyörgöm szó sem volt. Sírni könnyű, ahogy ezt ti is teszitek. Szídni, bemocskolni mások becsületét az megy, sértegetni, ezt könnyű. Sajnos a mai világban már mindent lehet. Ez borzasztó!

 30. Gabca szerint:

  Sarolta, ezt a főváros és a kerület sem hagyta jóvá, suttyomban ment a munkásőr elnevezés. Az első térkép, amin megjelent, a Takács által vezetett cég adta ki. Ha a nyilasokról nem neveznek el utcát kultúrált helyeken, Munkásőr utcának sincs semmi keresniavlója a XXI. században, a XXI. kerületben.

 31. Sarolta szerint:

  Úgy látom nem igazán vagy otthon Csepel politikai életében. Ugyanis ezt nem Takács Úr által vezetett cég adta ki, hanem a képviselő testület tárgyalta és a Főváros hagyta jóvá. Különben meg fel van fújva az egész ügy.
  Másrészt te sem vennéd jó néven, ha tiszteletlenül beszélnének rólad és csak szídnának. Nem hiszem el, hogy itt senki sem követett el hibát, vagy senki sem tévedett. Talán itt mindenki tökéletes.
  Én csak azt látom itt ez megy, szídni, mocskolni és mások becsületébe belegázolni egy szaros Munkásőr utca miatt.

 32. Gabca szerint:

  Sarolta, nagyon sajnálom, de rosszult tudod. A CSM utcáinak elnevezését a csepeli képviselőtestület tárgyalta 2005-ben. A Fidesz javaslatát erre az utcára elutasították, így az utca – látszólag – névtelenül maradt. Senki, semmilyen Munkásőr utcáról nem döntött – ugyanolyan botrány lett volna belőle, mint most. A térképet, amelyen ez az utca névtelensége ellenére mégis Munkásőr utcaként jelent meg, a Takács által vezetett Kht. adta ki, majd küldte el a térképkészítő cégeknek. Így vette át mindenki, noha az utca neve nem volt hivatalos név. Takács meg szerintem büszke rá, hogy KISZ góré volt, ifjúkommunista múlttal ráadásul manapság nagyon magasra lehet kerülni. A főhazudozónk is kiszes volt.

 33. Sarolta szerint:

  Na, most volt elég, hogy így nevezd Takács József urat. Mit képzelsz te???? Hogy beszélhetsz így róla? Nem is ismered. Ha ismernéd tudnád, hogy nem volt KISZ góré, meg hasonló. Úgy hogy most már nekem ebből elég, UNDORÍTÓAN viselkedtek. Ez nem emberhez méltó. Szarrágóak vagytok ti itt mind. Bunkó Fideszesek!!!!!!!!!!!!!! Szerintem ezt tanítják a fidesz iskolában.

 34. Csepeli Galvániszap szerint:

  Kedves Sarolta, a Fidesz sajtóközleményében van, hogy KISZ-vezető volt Takács a gyárban. Ha ez esetleg nem igaz, akkor hogyan került be az önkormányzatba? Köztudott, hogy egészen 2006-ig szinte csak a “gyáriak” és a volt pártfunkcionáriusoknak jutott lehetőség az önkormányzatba jutni. Állítólag 2006-ban is csak azért volt újítás, mert muszáj volt fiatalokat is bejuttatni. És senki nem beszélt csúnyán. A góré főnököt jelent.

 35. Sarolta szerint:

  Van rendes neve Takács József Úrnak hívják! Sajnos itt van a hiba Fidesz sajtóközleményében van. Tehát hazugság, minden ami ott van. Ő nem volt Kisz-vezér. Ez tuti biztos. Egyébként tudom mit jelent a góré szó. Ti itt mind nagyon el vagytok tévedve, vele kapcsolatban.

 36. Csepeli Galvániszap szerint:

  Természetesen tudom, hogy mostanában már “Úr”-nak kell szólítani mindenkit, még a régi elvtársakat is. Remélem, azért addig nem jutunk el a történetben, hogy Takács Úr valamilyen antikommunista ellenálló volt a Kádár-rendszerben, és lázadása csúcsán hosszú, göndör hajjal rendszerellenes Beatriche-számokat gitározott a Lenin szobor tövében 😉

 37. Sarolta szerint:

  Erre egyetlen egy szó jut eszembe: HÜLYE!!!!!!
  Azt sem tudjátok ki ő, nem is ismeritek.

 38. […] Fidesz-KDNP frakciója a botrány kitörésekor megdöbbentőnek és megengedhetetlennek nevezte, hogy a rendszerváltás után Csepelen utcát […]

 39. Guzmics szerint:

  Kedves Sarolta!
  Nem tudom Te mit köszönhetsz Takács “úr”-nak, de vak vagy és iszonyatosan elfogult. Akik régen ismerik, azoknak írhatsz amit akarsz, védheted minden szavaddal, senkit nem tudsz meggyőzni. A mások érdekeibe, becsületébe belegázolni nem párt állás függvénye, hanem emberi tulajdonság. Mi erről világhírűek vagyunk.

 40. Guzmics szerint:

  Baby!
  Takács elvtárs sose volt katona és munkásőr, “nem alkalmas” az akkor még alkalmazott pecsét szerint. És ez igaz!!

 41. Sarolta szerint:

  Nem vagyok vak! Ti vagytok elfogultak ellene. Az hogy ki gázol bele kinek a becsületébe erről vitatkozhatnánk, mert ti is ezt csináljátok. Ti is belegázoltok a becsületébe. Az a baj, hogy nem ismered úgy mint én. Ugyan is a lánya vagyok. Ti itt mind kritizálni, mocskolódni, szemétkedni tudtok, mert csak ahhoz értetek.
  És nem vagyok Baby!!!!!! Bocs!

 42. […] Témához kapcsolódó cikkek: A munkásőrségről neveztek el utcát Csepelen Munkásőr-nosztalgia Csepeli MSZP: a szájhagyomány lehet a bűnös Hosszú a (gyalog)út […]

 43. […] Témához kapcsolódó cikkek: A munkásőrségről neveztek el utcát Csepelen Munkásőr-nosztalgia Csepeli MSZP: a szájhagyomány lehet a bűnös Hosszú a (gyalog)út […]

 44. […] is. Úgy tudjuk, Takács József frakcióvezető-helyettesi kinevezésének egyik oka a csepeli Munkásőr utca ügyében való „helytállás” volt, őt éppen ezért a frakció keményvonalas tagjai támogatták erőteljesen. Balogh Ilona eddig a […]

 45. Zoli szerint:

  Az önkormányzat állítja, és a hivatalos utcanév-jegyzék tanúsága szerint így is van, a Munkásőr utca név nem szerepel a nyilvántartásban, az utcát nem nevezték el 2005-ben.
  Azt nem tudom, hogy miért nem tartották fontosnak elnevezni, a Hengerdomb utca elfogadható és praktikus név lett volna.
  Azért a mocskos vörösök, és Takács József védelmében, meg a vétlen, de logikus és jószándékú térképészek védelmében egy-két apróság.
  2005-ben a főutak kaptak hivatalos elnevezést. A gyárban belső használatú utcanevek régóta léteznek, ezeket követik a hivatalos nevek. Nem neveztek el aprólékosan minden közterületet, továbbá, nem is minden közterületnek látszó utca közterület, viszont a régi nemhivatalos táblák mindenütt megvannak.
  A Munkásőr elnevezés valóban túlhaladott. De! A rendszerváltás előtt így nevezték a helyet (nem váletlenül, ha egyszer a munkásőr-laktanya volt az utcában), és a gyárban használatos utcatáblák talán a mai napig kint vannak. Egy térkép célja a tájékoztatás, az iránymutatás. Ha a térképész azt látja, hogy ilyen tábla szerepel a házfalon, bizony felveszi a térképére. Nem ideológiai, hanem gyakorlati alapon. Mert a térkép akkor tölti be tájékoztató funkcióját, ha azt mutatja, ami a valóságban is látható. Függetlenül attól, hogy hivatalos-e, tetszetős-e. Ilyen alapon szerepel a név 2005 előtti térképeken is, mert szerepel. Én is ilyen alapon írtam ki, helyszíni bejárás után, egy általam is szerkesztett térképre. (Nem az ominózus Takácsnak tulajdonított térképre.) Ha más nevet kap, vagy a tábla eltűnik, majd változik a térképi megjelenés is. Ez a térképkiadó elemi érdeke.
  Ne legyen üldözési mániánk egy név miatt. Egy név miatt, ami ötven éve ki van táblázva, és senki nem foglalkozott vele, viszont, aki most felfújta a témát, csak a szenzációt hajszolta benne, de nem nézett, nem gondolt utána a részleteknek. Jól behülyített, és egymásnak ugrasztott minket is. Tényleg nincs nagyobb gondunk, mint egy Munkásőr utca a gyártelepen?

 46. […] – többek között – így értesülhettek arról, hogy kerületünkben még 2005-ben is utcát neveztek el a Munkásőrségről, melyet a helyi MSZP hathatós segítségével meg is sikerült védeni az átnevezéstől. […]

 47. Joszif Visszarionovics Hitler szerint:

  Hát emberek… véletlenül tévedtem ide de ez kész röhej… már amikor ez íródott akkor is eltelt a munkásőrség megszűnése óta majdnem 20 év, és van aki még ezek után is ilyeneken ba*akodik pfff…, fogadnék h. ez is valami politikai ki a gyökér, a fidesz v. az mszp vetélkedő…na látjátok ezért tart még mindig itt ez az ország.

 48. Tamás szerint:

  Sziasztok!
  Csepel Művek területén végzünk történelmi kutatásokat! A Csepel Helytörténeti Múzeum keretein belül. Aki ismer netán….. volt Munkás őrt, aki dolgozott a Csepel Művekben?… tudjuk!!!! Ők már idősek, de szeretnénk megtalálni őket, már akit még lehetséges?…
  Email: hegyibringasrac@gmail.com

 49. csaba péter szerint:

  Elolvastam az összes hozzászólást, és látszik , hogy soha nem volt senki közületek a gyárban de még a Szent Imre téren sem.
  A történelmi kutatást úgy kezdd , hogy megkérdezed apukádat aki ha egyáltalán csepeli eligazít

 50. ződ szerint:

  Kedves Tamás, keresd Csaba Pétert, ő tud mindent 😀

 51. absd szerint:

  Helló Tamás!

  A kutatásodhoz szeretnék én is segíteni egy két tippel.

  Borsány György, Vukovics Zoli, Tóth Mihály, Dobák István, Csaba Péter, Zanati Béla.

  Keresd őket! Még a pufajkájuk is biztos meg van valahol a szekrény mélyén 🙂

 52. csaba péter szerint:

  Kedves anonim senkik . Ti is ugyanazok a gengszterek vagytok mint a fidesz nincs mit már a komcsik szére vetni . Ti vagytok az igazi méltóságos komcsik. Egy év alatt oka fogyottá vált minden , ami eddig volt.

 53. jani szerint:

  Na, megszólalt a volt munkásőr…

Itt lehet hozzászólni !