Ön mit választana?

Hengerdomb

Mint azt a Csepel.info-n korábban megírtuk, a rendszerváltás után 15 évvel, suttyomban a Kádár-rendszer erőszakszervezetéről, a munkásőrségről neveztek el utcát a volt Csepel Művekben. Ön melyik javaslatot választaná, ha az utca elnevezéséről volna szó? A javaslatokat és történeteiket az alábbiakban olvashatják, a végén pedig teszünk egy fotós körutat is az utcában.

A 2005-ös önkormányzati testületi ülésen a Fidesz frakciója három utcanevet javasolt az ipari területen. A munkásőrség laktanyája és luxusbunkere melletti utcácskát akkor Hengerdomb utcának javasolták, mivel a munkások a rézhengermű melletti kis dombocskát Hengerdombnak nevezték. Ez egyébként az egykori Weiss Manfréd gyár egyik legrégebbi része volt.

A Fidesz javasolta, hogy nevezzenek el utcát a Csepel Művek 1916-1944 közötti igazgatójáról, Korbuly Károlyról, aki meghatározó személyisége volt a gyár fejlődésének, és egy bombázás során vesztette életét 1944-ben.

További javaslat volt, hogy Magasházy Ödönről, a legendás mérnökről is nevezzenek el utcát. Magasházy Ödön „keze alatt” mérnökgeneráció nevelkedett. Sajátos szemléletű vezető volt, aki elvárta, hogy a mérnökök ismerjék meg a gyári munka minden fázisát. Aki nem ismeri hogyan és mit dolgoznak a munkások, milyen munkafolyamatok szükségesek egy termék gyárkapuig kerüléséhez, az mérnöknek sem lesz jó – vallotta. A kezdő mérnökök ezért szó szerint a munkapadnál kezdték pályafutásukat, mielőtt tovább léphettek volna, nekik is teljesíteniük kellett a normát. Magasházy Ödönt a Rákosi rendszer alatt koncepciós perben halálra ítélték és kivégezték.

2005-ben a Fidesz mindhárom javaslatát elutasították, elvileg tehát most bármelyik korábbi javaslat szóba jöhet. Olvasóink is eldönthetik: ők mit javasolnának a Munkásőr utca átnevezésekor? Az alábbiakban „fényképes utazásra” invitáljuk olvasóinkat a Hengerdombra. A cikkben szereplő információkat Csizmadia Károlynak (remléljük jól idéztük), a fényképeket Ábel Attilának köszönjük!

A témához kapcsolódó cikkeket itt olvashatja.

A “Hengerdomb” ma

A “Hengerdomb” ma

 

Munkásőr laktanya

Az egykori laktanya

Munkásőr luxusbunker

Luxusbunker

Fegyveres őrség

“A bejáratok kulcsai a fegyveres őrségen”

Bunker bejárat

Légszűrő vegyvédelemmel: nem civileknek készült

Bástya elvtárs

Bástya elvtárs jelentkezz!

 

Nyet kukucska

Tavárisi, nyikto nyet kukucska!

Sorompó

A sorompó mozgása közben az áthaladást kérjük mellőzni!

Bódé

Hát ez meg mi a szösz?

Földalatti mozgalom

Földalatti mozgalom

 

18 hozzászólás “Ön mit választana?” bejegyzésre

  1. Ponyicsányi Márta szerint:

    Korbuly Károly -rol: De ha van másik utca aszt pedig
    Magasházy Ödőn-röl nevezném el!

  2. Csepeli Galvániszap szerint:

    Én Magasházyt szavaztam. Nem lenne rossz, ha ismertebb, elismert mérnökök, vezetők nevéről is neveznének el utcát. Hol autentikusabb ez, mint a CSM területén?

  3. Ponyicsányi Márta szerint:

    Csepelen van ?Völdalatti mozgalom !!!!
    HU biztos innét lehet bérbe venni a telkeket!!!!
    Ere tevegelt az Ibiza Kft is !

  4. Bubus szerint:

    Majdnem mindegy mi lesz a neve, mindegyik megfelelne. Kérdés, hogy ha a nem hivatalos név ilyen gyorsan elterjedt a világhálón, az új név milyen gyorsa terjedne el?

  5. valipali szerint:

    Szerintem, maradjon a Hengerdomb elnevezés, s alkalomadtán nevezzenek majd el utcát Korbulyról és Magasházyról.
    Bocs, ne “maradjon” hanem legyen Hengerdomb utca, mint régen.

  6. Csarnai Attila szerint:

    Szerintem a Hengerdomb elnevezés a legjobb. Korbulyról, Magasházyról sem szabad megfeledkezni, sőt, össze kéne gyűjteni azokat a neveket, akik valamilyen formában szintén jelentős szerepet játszottak a gyár, illetve Csepel életében — nekik is legyen utcanevük. Vagy akár másképpen emlékezzenek meg róluk. Csepelről ne csak a kommunista korszak jusson az eszünkbe, hiszen voltak nem kommunisták, antikommunisták, akikre érdemes emlékezni.

  7. Angeli Tamás szerint:

    Mivel sajnos már épp eléggé meg van osztva kis hazánk, ezért én a “Hengerdomb” névre voksolok. Nem szabad megfeledkezni azokról az igazi, hithű kommunistákról sem, akik a háború után valóban egy igaz és szabad országért tették dolgukat, mert ilyen is volt sok és jelen esetben ezért egy mindenki által elfogadható, semleges nevet tartanék jónak. Egyetértek azonban azzal, hogy akik “jelentős szerepet játszottak a gyár, illetve Csepel életében — nekik is legyen utcanevük”!

  8. atata szerint:

    A kérdéses utca maradjon a Hengerdomb elnevezéssel, hiszen a történelemi elnevezések, és a szájhagyomány sosem írható felül. Nézétek meg falunevek, régi utca nevek ma is pontosan úgyan azok mint 100-500-1000 évvel ezelőtt, de akár itt Csepelen is beszélsz valakivel korosztályától függően szentistvánozik , kalamározik akkor mikor Királyerdő fő útjáról van szó. Akár a “város negyedek ” elnezéseit nézitek meg azok is a hajdani településneveket őrzik, Szabótelep Ófalu stb.
    Ha azonban megakarjuk őrizni a csepeli szakemberek neveit amit lokálpatrióta módon rendben lévőnek találok akkor a valahai gyáriegységekről elnevezett főutcák mellékutcáira kéne felfűzni azokat pl
    Szerszámgépgyár utca Morvai Lajos utca Tari Antal utca stb bocs ha valakit kihagytam, de nem törekedtem teljességre.

  9. Katalin szerint:

    A Hengerdomb utcára szavaznék. Tisztelem, becsülöm országunk, városunk, kerületünk nagyjait, de a régi elterjedt, megszokott nevek számomra sokkal hangulatosabbak. Korbuly Károlyról, Magasházy Ödönről inkább Csepel névtelen vagy semmitmondó közterületeit kellene elnevezni, már csak azért is , mert itt el lehetne egy kis emléktáblát is helyezni a tiszteletükre.
    Jó lenne, ha az önkormányzatunk baloldali vezetősége is kikérné a véleményünket egy-egy fontosabb döntése előtt. Nemcsak önkormányzati képviselők élnek a kerületünkben, hanem választópolgárok is !

  10. Menyhárt Márti szerint:

    Természetesen a FIDESZ javaslatával értek egyet.Ha van olyan meghatározó személyiség,aki elismertséget szerzett magának a gyár fejlődésének elősegítésében,akkor megérdemli a tiszteletet.Ráadásul a bombázás áldozata is lett.

  11. Gabca szerint:

    Tettem egy próbát, hogy az interneten hol van szó a CSM történetéről – nem csak az említés szintjén. A csepel-sziget.hu-n van egy válogatás. Biztos, hogy nagyon sok munka lehetett vele. De összeszedettebb, jól rendszerbe foglalt adatbázis is kellene. Így el fogjuk felejteni a múltunkat. Olyasmit kellene csinálni, mint a Terror Házánál: videovisszaemlékezések, tárgyi emlékek, fotók stb. összegyűjtése, amíg lehet. És: kellene egy ipartörténeti múzeum a CSM területén, egy felújított gyárcsarnokban. Vagy egy olyan múzeum, ahol a “hétköznapi szocializmust” mutatják be. A Terror Háza a kor gyilkos, sötét oldalát mutatja be, jó lenne valami a hétköznapokról is (amiben azért akkor is benne volt a korszellem az osztályellenségekkel, koncepciós perekkel, kötelező felvonulásokkal stb.).

  12. Gabca szerint:

    Márti, mindegyik a Fidesz javaslata volt. Bár állítólag Orosz Ferencnek is volt egy Hengerdomb utcás javaslata még 2000-ben, csak azt annyira elfelejtették, hogy 2005-ben a Fidesz ugyanezen javaslatát is leszavazták.

  13. Ponyicsányi Márta szerint:

    Katalin!
    Egyetértek veled!!!!!!!!!!!!!!!!
    Nemcsak önkormányzati képviselők élnek a kerületünkben hanem, választópolgárok is !!!!!!!
    De itt élnek a kerületünkben?????????????

  14. Karcsi szerint:

    Hengerdomb utca, egyértelmű.

  15. atata szerint:

    Gabca ötlete nagyon jó, meg is valósítható, hiszen volt a CSM-ben múzeum mielőtt szélthordták. Megvolt, tán össze kéne szedni, és az önkormányzati jóhelyen lévőknek biztosan van még néhány használaton kivüli romos csarnoka, amiben el is lehetne helyezni, és bővíteni a helytörténeti és életviteli múzeumot. Mert a szocializmus különleges életviteli lehetőségeket túlélési technikákat alakított ki, azok szabták meg napjainkat- a hétköznapi szocializmust. Megérne egy misét, talán valamely ingatlan buliból jutna rá lóvé is.

  16. Ábel Attila szerint:

    A csepeli civileknek volt ilyen ötletük. Úgy emlékszem, hogy Menyhért Péter vetette fel korábban, talán a turisztikai koncepció kapcsán, hogy kellene egy ilyen múzeum. A testületi ülésen én is idéztem, és szerintem is jó ötlet. Lassan kihal egy generáció, amelyik még ott volt a munkapadoknál a 40-es, 50-es években, vagy később. A mi bűnünk, ha nem marad élő emlék, legalább video-felvételeken. “Hétköznapi szocializmus”, ipari múzeum – nem létezik, hogy ne lehetne erre támogatást kapni! A CSM ráadásul jól megközelíthető helyen van, egy színvonalas, tematikus kiállítás nagyon sok látogatót tudna vonzani. Csak megjegyzem, hogy az internet is tele van Pannónia klubokkal, a fórumokon nyüzsögnek a régi csepeli gyári termékek fényképei.

  17. János szerint:

    Nagyon egyetértek, avval, hogy kellene egy gyártörténeti múzeum. Tudomásom szerint a felszámolás alatt lévő Csepel Fémmü felszámoló biztosa tudna valamit erről mondani hol lelhető fel még a szét nem hordott ipartörténeti emlék. Személy szerint szivesen segítenék ha összehoznánk egy csapatot erre az ügyre. Itt aztán tényleg az volna a lényeg hogy pártállástól mentes közös összefogás legyen. Az önkormányzat részéről is van valaki megbizott, aki álítólag ezzel foglalkozik, de nevet nem tudok mondani. Jó lenne az önkormányzat ebbéli tétlenkedését egy kicsit megpiszkálni. Azért megemlítem az I. kapu feletti neon feliratot felújítva, Orosz Ferenc úr átadta ,de azóta se lett kivilágitva mert nincs rá pénz. Erre miért nincs? Ha van valakinek ideje menjen túl a kapukon tegyen egy sétát a gyárban ! Rettenetes állapotok vannak, egy két felújítás alatt álló, ki tudja mi célból megvett csarnokot leszámítva. A főút még úgy ahogy kinéz, de az eldugottabb területek annál gyalázatosabb állapotban vannak. Fogjunk össze, csináljunk valamit, ha már HIVATAL nem tesz semmit !

  18. János szerint:

    A Hengerdomb a legjobb név hiszen így ismerték régen. Egyébként a legutolsó önkormányzati testületi ülésen a polgármester azt mondta a” Kis -Dunapart beépítése ellen tiltakozók ne beszéljenek a csepeli lakosok nevében.”. Az átadott 5ooo tiltakozó aláírás se jelentett neki sokat. Remélem a választásoknál majd hiányozni fognak neki ezeknek az aláíroknak a szavazatai! Azt majd azok kapják, akik valóban tenni akarnak Csepelért, és akinek számít a lakosok véleménye.

Itt lehet hozzászólni !