Vita Angyalföldön – Jászi Oszkár nem Munkásőr

Stop.hu

Jászi Oszkár

Újabb utcanévadási vita Budapesten; Angyalföldön a helyi politikai pártok közül csak az MSZP ellenzi, hogy Jászi Oszkárról, a Károlyi-kormány miniszteréről nevezzenek el utcát az Árpád hídnál épülő irodaház-negyedben.

Csak a szocialisták ellenzik, hogy Jászi Oszkárról nevezzék el az Árpád híd pesti hídfőjénél az irodaház-építések miatt kialakult új utcát. A XIII. kerületi MSZP inkább azt javasolja, hogy a névtelen, korábban lakótelepi szervizútként használt közterületet a Dunarózsa nevű állatról nevezzék el. Az angyalföldi SZDSZ, Fidesz és MDF is egyetért abban, hogy méltó volna Jászi halálának ötvenedik évfordulóján utcát elnevezni a Károlyi-kormány egykori miniszteréről. A STOP-nak az egyik angyalföldi szabaddemokrata politikus úgy fogalmazott: ha Gyurcsány Ferenc kormányfő dolgozószobájában megérdemelt helye van Jászi portréjának, Angyalföldön is el lehetne nevezni utcát róla. Az utcanévadásról csütörtök délután dönt a kerületi képviselő-testület, a végső szót pedig a Fővárosi Közgyűlés mondja ki.

Budapesten szép számmal akadnak vitatott utcanevek, a legutóbbi polémiát Csepelen a Munkásőr utca okozta. A XXI. kerületi Fidesz azt kérte, hogy a Csepel Művek területén lévő közterületet inkább Hengerdomb utcának kereszteljék el, a városrész szocialista és szabaddemokrata frakciója azonban nemet mondott a javaslatra, arra hivatkozva, hogy ez az utca gyakorlatilag nem is létezik, ezért felesleges átkeresztelni. Az ügy érdekessége, hogy 2005-ben a Csepel Művek első, hivatalos utcaneveket is tartalmazó térképét a legnagyobb ellenzéki frakció szerint Takács József szocialista önkormányzati képviselő vezette társaság készíttette el, a Munkásőr utca így került be a Magyarország- és Budapest-térképekre, sőt a Google világtérképére.

Forrás: Stop.hu

A Témához kapcsolódó cikkek:
A munkásőrségről neveztek el utcát Csepelen
Munkásőr-nosztalgia
Csepeli MSZP: a szájhagyomány lehet a bűnös
Hosszú a (gyalog)út Ságváritól a Munkásőrig BKV-val
A Munkásőrséget védik Csepelen (frissítve)

 

Egy hozzászólás “Vita Angyalföldön – Jászi Oszkár nem Munkásőr” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Jászi, mint a Károlyi kormány minisztere, tevőlegesen részt vett a Trianonhoz vezető úthoz, a nemzet feldarabolásához. Nem érdemel utcát, ebben a vörösöknek van igaza. Más a munkásőr utca. Ne keverjük a dolgokat.

Itt lehet hozzászólni !