Gór Nagy Mária színitanodások premiere Csepelen

Csepel.hu

Először debütáltak a Nagy Imre ÁMK sportcsarnokában a Gór Nagy Mária Színitanoda (továbbiakban GNM Színitanoda) első és második évfolyamos növendékei „Csak a haza legyen nagy és szabad” című dramatikus játékukkal március 21-én.

Nemzeti ünnepünk tiszteletének eseményeit felvonultató kétszer hetven perces előadást a Vermes, a Herman, a Móra, a Kölcsey, a Kék, valamint a Nagy Imre általános iskolásai tekintették meg.

A csepeli önkormányzat a GNM Színitanoda Egyesülettel a közelmúltban kötött megállapodást, amely alapján Élő Színházi Irodalom programja valósul meg a kerületben. Ennek célja a Nemzeti Alaptantervhez igazodva az általános és középiskolás diákok irodalmi, kommunikációs és színházi ismereteinek bővítése. Az élő színdarabok iskolai környezetben való bemutatása az oktatásban kötelező tananyagként megjelenő klasszikus irodalmi művek jobb értelmezhetőségét segítik elő. Az egyesület idén 21 alkalommal rendez előadást a csepeli általános és középiskolákban.

A színitanodások Kovács Gábor Dénes szakmai vezetésével a színjátszás sajátos eszközrendszerével részint az irodalom, részint a színház világába kalauzolták a fiatal közönséget. Bemutatták a diákoknak hogyan készül a színház. A nem megfelelően adott színházi feltételrendszer hiányában a növendékek bementek a térbe, majd a tornacsarnok minden pontjára álltak és „bebeszélték” azt. Vörösmarty Himnuszát dialógikus formában szólaltatták meg, a nézősereget bevonták a koncentrációs játékba, mely a színpadi alakítás nélkülözhetetlen lételeme. Az ifjú színészpalánták a beavató premierben olyan műsort hoztak el, amely kapcsolódik a márciusi eseményekhez és alapvetően három magyar romantikus szerző (Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Madách Imre) műveiből állították össze. A csapatnyi színésznövendékek szavalva, dalolva keltették életre a honépítő márciusi ifjak alakjait. Az előadás elsőrendűen Petőfi naplójának 1848-ban írt eredeti szövegére épült. Kovács Gábor Dénes végigdrukkolva a csapat szereplését a szöveg, a zene és a koreográfia hármasságával teremtette meg az egységes színpadi képet, amit a csepeliek jól fogadtak. „A színész akkor érzi jól magát, ha azt látja, hogy hatással van a közönségre. A mai alkalommal a sportcsarnokban ülőkkel szemben játszottunk. A természetes fénynél látszik a gyerekek szemén, és pontosan lehet érzékelni, hogy mennyire sikerült őket magunkkal ragadni vagy mennyire nem. Nyilván ez befolyásolja a színészek állapotát, s az előadás sikerét is. Persze azonnal hozzáteszem, hogy mi vagyunk a közönségért és nem fordítva. Mindenki tudja, milyen értéket produkáltunk Csepelen, először vizsgázott az előadás, a színészcsapat és a közönség” – tette hozzá a szakmai vezető.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !