Hegyen, völgyön zakatol az M6-os

Vastagbor.blog.hu

A - alagút

Pósta Zoltán, szekszárdi közlekedésépítő mérnök tavaly még a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője volt. Szerinte a lankás Geresdi-dombságban teljesen fölösleges alagutakat fúrni, és minden követ megmozgatott a minisztériumban hogy másik nyomvonalon épüljön meg ez a szakasz.
Egy tanácskozáson, ahol felvonultatta számításokkal alátámasztott észrevételeit, költségkímélő ötleteit, valaki megkérdezte tőle: “Pósta úr, miért fáj önnek 50 milliárd?” Természetesen semmit sem tudott elérni, így 2007 novemberében kérte a felmentését. Az alábbiakban a “Vastagbőr” blogoldal cikkét közöljük.

Bevezetésként csodáljuk meg a kőröshegyi völgyhidat, az M7-es autópálya ragyogó ékkövét:

Körösvölgy

A 88 méter magas völgyhíd 41,5 milliárdba került, és amelyről Tóta W.-től kezdve az Állami Számvevőszékig elég sokan megírták, hogy felesleges volt megépíteni. Nos, erre a kormányzati reakció annyi volt, hogy elemzik a jelentést, és hogy ÁSZ kritikájában nem szerepel törvénysértés.

Egyszó mint száz, nem tanultak semmit sem a kőröshegyi völgyhíd esetéből, mert itt van nekünk a szenzációs M6-os autópálya.
A 80 km-es szakasz Szekszárd és Pécs között 250 milliárd forintba kerül, lesz benne egy 8 kilométeres szakasz, melyben 4 alagút és 3 völgyhíd lesz. Ez az 8 (!) kilométer 40 milliárd forintba kerül. Ja, az autópálya nyomvonala nem is érinti a Mecseket.

No, innentől kezdenek el dübörögni Abszurdisztán billenőteherautói!

Pósta Zoltán, szekszárdi közlekedésépítő mérnök tavaly még a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője volt. Szerinte a lankás Geresdi-dombságban teljesen fölösleges alagutakat fúrni, és minden követ megmozgatott a minisztériumban hogy másik nyomvonalon épüljön meg ez a szakasz.

Pósta Zoltán

Pósta Zoltán

Egy tanácskozáson, ahol felvonultatta számításokkal alátámasztott észrevételeit, költségkímélő ötleteit, valaki megkérdezte tőle: “Pósta úr, miért fáj önnek 50 milliárd?” Természetesen semmit sem tudott elérni, így 2007 novemberében kérte a felmentését. Pósa szerint a bevágásokkal elkészült új nyomvonalon végig lehetne 130 km/h-val közlekedni, szemben az alagútban korlátozott 90 km/h-val, és természetesen sokkal olcsóbb lenne, mint alagutat fúrni, főleg hogy néhány helyen csak pár méter föld lesz az alagút felett.
Mi volt minderre a válasz? A bevágásokkal annyi föld jön ki, hogy nem tudják hova tenni; és az alagútépítés a helyes mérnöki megoldás. 60 kilométeren belül pedig nincs olyan hely, ahová a kinyert talajt elhelyezhetnék. Ennyi. Kész.

Pósa így összegezte a történteket:

“Mindent az érdekek mozgatnak, nem az ésszerűség. Az egyik tervező cég bármit lerajzolhat, elfogadják, a másikat meg kizárják, ha ronthatja a boltot.” Mögé álltak sokan, amikor felvállalta a konfrontációt, ám lassan kihátráltak, amikor meglátták, hogy nagyobb erők nyomulnak a túloldalon. Négyszemközt vállon veregették, de a nyíltszíni kiállást nem vállalták, féltették a 3-5-8 milliós tervezési és egyéb megrendeléseiket.

Pósa tavasszal jelezte, hogy csak idő kérdése, hogy mikor fog beomlani az M6-os alagútja. Szerinte ugyanis a tervezéskor nem vették figyelembe a löszös, agyagos talaj azon tulajdonságát, hogy esős időben megszívja magát, és könnyen megindul, roskad. Talán mert nem kérték ki a kivitelezők a Földtani Intézetet véleményét a terület geológiai viszonyairól. Természetesen ahogy megjósolta, beomlott az M6-os alagútja. Egy szakember szerint a kivitelezők az Alpokban sziklában fúrtak alagutakat (milyen meglepő,nem?) és meglepte (!) őket a löszös talaj. Talán ezért kellett volna megnézetni a talajt, mielőtt belevágunk. Végül is egy 250 milliárdos projekt, faszán felkészültek, évekig tervezték, vizsgálták, terepszemle … vajon milyen arcot vághattak az osztrákok, amikor először lementek megnézni a “hegyet”, amibe majd az algutat kell fúrniuk?

Itt van az ominózus szakasz az alagutakkal és völgyhídakkal. Sajnos igen, jól látjátok, a műholdfotó nem hazudik. Se hegy, se völgy nincs a képen, csak búzamezők és szőlőbirtokok. Rákattintva bejön nagyban!

Az autópálya útvonala

“A viaduktokon, alagutakon futó sztrádán, ha elkészül, élmény lesz autózni – a dombokon vezető szakasz pedig olyan látványosság lesz, mint mondjuk az osztrák vagy horvát autópályák alpesi szakaszai.” – írja a bama.hu

És mindenki jaj, de nagyon happy lesz! Olyan lesz mint a sógoroknál! Igaz látványosság, az Alpok beköszönt Dél-Magyarországra …
Palotabozsobok és Vémend között van a szakasz, itt a Google Maps kép:

Autópályaszakasz

A leghoszszabb, ezerháromszáz méteres alagút omlott be egy szakaszon múlt csütörtökön. A „Bátaszék” nevet viselő építmény déli bejáratától közel ötszázhetven méterre mindkét járata mintegy száz-száz méter hosszan szakadt be. Az alagút felett negyven méter széles, helyenként tíz méternél is mélyebb kráter keletkezett. A Bátaszék mellett a másik három alagút – a „Baranya”- 865, a „Véménd”- 418, míg a „Geresd”-alagút 399 méter hosszú lesz – munkálatait is leállíttatta a Nemzeti Közlekedési Hatóság, amíg a szakértők megvizsgálják, mi vezetett az omláshoz.
Egy szép kis animáción meg is mutatják, hogy mennek az alagutak a búzamezők alatt:

Animáció

Itt a később beomlott alagút előtt nyilatkozik még júniusban az építő cég mérnöke. A bama.hu helyszíni riportja:

Helyszíni riport

Akkor jöjjenek a fotók az alagutakról és a völgyhídakakról! Öveket kérem bekapcsolni, szédítő magasságok és mély szakadéok következnek!

Az “A” jelzésű alagút két kijárata:

A - alagút

Alagút

A “B” jelzésű alagút:

Alagút

A “C” jelzésű alagút:

Alagút

Csele-patak völgyhídja:

Csepel patak völgyhídja

A hímesházai völgyhíd:

Himesházai völgyhíd

A szebényi völgyhíd:

Szebényi völgyhíd

Tavaly elutaztunk Splitbe, végig autópályán. Ezek az idióta horvátok! Valami múltszázadi elavult gondolkodásmód miatt ez a szerencsétlen balkáni ország IGAZI HEGYEKBE(!) fúrt alagutakat, és iszonyú mély szakadékok fölé épített völgyhídakat! Igazán eltanulhatnák a “magyar módszert”! Alagutat csak búzamező alá fúrunk, a pénzt meg lenyúljuk és elosztjuk …

Split

 Split

Forrás: Vastagbőr.blog.hu

14 hozzászólás “Hegyen, völgyön zakatol az M6-os” bejegyzésre

  1. Székely szerint:

    Ennek a kormánynak vagy teljesen elment az esze, vagy… de ezt inkább ki sem mondom.

  2. Erik szerint:

    Az mszp kommenista párt bármit megtehet,mint egy banánköztársoság.
    Kiváloan lopnak hazudnak és ELKURNAK.
    És igen kedves komcsi seggnyaló urak hölgyek e dolog elkurásához sincsen köze Orbán Viktor úrnak.

  3. baniko21 szerint:

    Erik!
    Szerinted az MSZP kommunista párt? Tudod az igazi “komcsik” nem
    az MSZP-ben vannak. Ott csak a Kádár rendszert is meglovagoló szeren-
    cselovagok vannak. Elhiszem, hogy ki vagy rájuk akadva teljes joggal,
    csak a titulusukkal nem vagyok kibékűlve. Én máshogy nevezem őket.
    Ha bele gondolok, hogy “tisztességes munkával” hány ember lett milliár-
    dos, milliomos azt kell gondolnom magamról: én egy élhetetlen nőszemély vagyok, sőt naiv! Munkából próbálom előteremteni magamnak és családomnak a megélhetéshez szükségeseket.
    Gazdag kommunistával én még nem találkoztam, de volt pártvezetővel
    annál többel. Igaz azok soha nem voltak kommunisták! Orbánnak pedig
    ehhez semmi köze, talán csak annyi, hogy ő sem szorul a személyi köl-
    csön felvételére. Üdv.

  4. nekünk ment el az eszünk szerint:

    “vigyázat a magyar alpok”
    “önnek nem hiányzik valami”

    demagóg feliratok ezek barátaim… oké, kilopják a pénzt, ez nincs rendben, de ne legyünk már ennyire f*szok!

    Megjegyzés elküldés

  5. Lexon szerint:

    miska72:
    Kíváncsian várjuk a beszámolót, hogy sikerült-e ma legyôzni az önkormányzati MAFFIÁT?
    😀

  6. Csaba szerint:

    Akkor is gazemberek vezetik a kerületet és az országot egyaránt!

  7. Nagyapó szerint:

    Csak nézem, nézem, nézem és nem értem. A térképről vázlatosan mérve kb. 2,5 km alagút és 1,6 km híd épül. Ha a tervezéskor úgy határozzák meg az út magasságát, hogy a bevágáskor kitermelt föld nagyjából elegendő legyen a töltéshez szükséges fölmennyiséggel, akkor nagyságrenddel kisebb költséget igényelne a pálya. Igaz a kivitelező és „mások” haszna is kisebb lenne. Leleplező a kiragadott vélemény: “Pósta úr, miért fáj önnek 50 milliárd?”
    És még valami. Ha végigmegy valaki Olaszországban az A12-es pályán, napsütésben, meglátja milyen élvezetes a következő: napsütés, napszemüveg – alagút, fék, napszemüveg le – viadukt, napszemüveg, – és így tovább.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. DFK szerint:

    Terészetesen, amikor már nem lehet tovább elhallgatni a botrányt, felvetik Orbán Viktor szeméyes felelőségét.

  9. […] Csepel.info egy blogoldalt idézve egyszer már foglalkozott az M6-oson épülő autópálya abszurditásaival. Most a Heti Válasz is […]

  10. […] A Csepel.info ajánlata: “Pósta úr, miért fáj önnek 50 milliárd?“ […]

  11. […] Miközben egyre többen látják be, hogy a súlyos milliárdokba kerülő kőröshegyi völgyhíd megépítése elhibázott döntés volt – erre a következtetésre jut az Állami Számvevőszék is – változatlanul nem tudni, ki hozta, illetve kik hozták meg a végső döntést e beruházás ügyében. Az indítékokat is homály fedi. A nagyon hasonló, M6-os “giga”-pénzkidobásával a Csepel.info itt foglalkozik. […]

  12. […] hogy a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának megfelelő pénzösszeget fognak kidobni az ablakon felesleges alagutakra és viaduktokra. Szerencse, hogy ilyen gazdagok vagyunk, és nem szorulunk a még a harmadik világban is […]

  13. […] lett, de ma már mindenki tudja, hogy pénzkidobás volt. 41,5 milliárd forintba került. Az M6-os autópályára szakemberek szerint 50 milliárd forintot költenek el értelmetlenül, természetesen szintén […]

  14. sacimaci szerint:

    Abszurdisztán vagy inkább Köcsögisztán, de leginkább Latrina Aamerika 2009.
    (Magyarország mszp-szdsz kormányzásának 7. évében)
    meddig is van a Bibliában..hatalmon a gonosz? 7 évig? Bakker , épp letelt!
    Yesssssssssssss!

Itt lehet hozzászólni !