Most tesztelték, hogy az új metrókocsik beférnek-e a metróba

Index

Befejeződött az a teszt, amelyen azt vizsgálták, hogy fennakadás nélkül elfér-e az új Alstom metrószerelvény a 2-es metró alagútjában. Ahogy az Index.hu írja, a próba szerencsére pozitív eredménnyel végződött, a régi orosz kocsikra felragasztott hungarocell-sablonok nem karcolódtak meg az alagútban.

Mint arról a Csepel.info is hírt adott, a közelmúltban derült ki, hogy a 47-es és a 49-es villamosok visszapillantó tükrei összeütköznek a pályafelújítás után. Magyarországon nem szokatlan, ha sok milliárdos pénzköltés után derül ki, hogy  már a tervezés is rossz volt, vagy a felépített létesítmény felesleges. Sőt. Az M6-os autópálya esetében már az építkezés megkezdése előtt mindenki tudta, hogy a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának megfelelő pénzösszeget fognak kidobni az ablakon felesleges alagutakra és viaduktokra. Szerencse, hogy ilyen gazdagok vagyunk, és nem szorulunk a még a harmadik világban is szigorúan megkövetelt, de nálunk felesleges precizitásra. Az alábbiakban az Index cikkét olvashatják.

A napokban befejeződött az a vizsgálat, amely során azt ellenőrizték, hogy a szélesebb és magasabb Alstom szerelvények minden gond nélkül elférnek-e a 2-es metró alagútjában. A régi orosz kocsik szélére-tetejére felragasztottak hungarocell sablonokat, és az így kibővített szerelvényt végigküldték az alagúton.

A BKV sajtóosztályán az Index megtudta, hogy a próba pozitív eredménnyel végződött. Mint elmondták, azért választották ezt a módját a próbának, mert az Alstom kocsik a végleges típusengedély kiadásáig (ez körülbelül május-júniusra várható) a gyártó tulajdonában maradnak. Hozzátették, hogy a sablonos tesztelés műszakilag korrekt, és a BKV a kellő gondossággal járt el a próba során.

Az első Alstom-kocsik két hete érkeztek Budapestre, az év végéig további 21 darab, egyenként 5 kocsiból álló szerelvény érkezik még a kettes metró vonalára, 15 darab, egyenként 4 kocsiból álló szerelvény pedig ezt követően a 4-es metró vonalára.

Az Alstom és a BKV 2006 május 30-án írta alá a metrókocsik szállítására vonatkozó szerződést. A 22 darab, 2-es vonalra érkező járműért 139 millió eurót fizet a BKV. Az összeg első negyedét a szerződés szerint a kötés napját követő 30 napon belül, a második negyedét pedig 12 hónapon belül fizette ki a közlekedési cég.

Forrás: Index.hu

24 hozzászólás “Most tesztelték, hogy az új metrókocsik beférnek-e a metróba” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Még szerencse… különben újra lehetne nekiállni a milliárdokért (plusz gondolom a “szokásos” zsebzsetonért) felújított peronoknak. Vagy az új kocsit küldhették volna vissza Lengyelországba, hogy faragjanak belőle. Már az is nagy előrelépés, hogy egyáltalán valakinek eszébe jutott ez a próba. Remélem nem derül ki utólag, hogy tízmillió forintokat költöttek arra a néhány hungarocell darabra.

  2. Lexon szerint:

    Már megint milyen cikk ez?
    Leközlitek az index cikkét, ami csak az új metróval foglalkozik. A bevezetô szöveg után beszúrtok egy bekezdést, ami teljesen másról szól (47-49-es villamos, M6, 13. havi nyugdíj – ergo Gyurcsány monnyonle).
    Na, ezt hívják hangulatkeltésnek – jó esetben. Durvábban is fogalmazhatnék…

  3. admin szerint:

    Magyarországon olyannyira megszokott a pénzszórás, hogy jogos a dorgálásod. Valóban érthetetlen volt a felháborodásunk, hogy csak most tesztelték le, elférnek-e a szerelvények. A második bekezdést mi írtuk, igaz, próbáltuk ezt jelezni is. És még csak nem is írtunk a csepeli pénzszóró nagyüzemről 😉

  4. Lexon szerint:

    igen, igen, azt hiányoltam, a csepeli tanárgyilkosságot, a cigánykérdést stb…
    😀

  5. Földhözragadva szerint:

    Lexon, hagyd. Ez itt a Csepel.hu jobboldala…:)

  6. Gordon szerint:

    Az új milliárdokba kerülő metrókocsik visszapillantó tükre nem ütközik majd valahol a vonalon? Ja, hogy be lehet hajtani azt is… 🙂

    Mindenesetre – bár Lexonnak ez nagyon fáj – lassan csodának számít, ha valami rendben van a fővárosi MSZP-SZDSZ irányítása alatt álló BKV-nál. Ezért nem vet szét az öröm amiatt, hogy a négyes metró vonalán vezető nélküli kocsik fognak járni. Látva a precizitást nagy bajok lesznek még abból is…

    Az M6-oson meg szerintem már több alagút van (méterben), mint a 18 éve épülő négyes metró vonalán. Lehet, hogy majd az lesz a hatos számú metróként lekommunikálva?

  7. admin szerint:

    Szent Imre tér dupla felújítása és a legújabb felújítási tervei, Észak-Csepel tervek több mint százmillióért, Tesco-féle Rákóczi út dupla felújítás 2006-ban, Kossuth Lajos úti dupla parkoló-felújítások, Erdősor-Kossuth kereszteződés felújítása, “elefántos játszótér környékének közpénzen történő parlagfüvesítése, Szabadkikötő úti “felújítás”, ami négy éve nem készült el, de láthatóan most se nagyon akarják befejezni, érthetetlen fakivágások Csepel-szerte, az Ibiza lakóparkjának felfoghatatlan értékesítése, wellness-központ terveire költött közpénz, és a terv abszurditásai, uszoda tervek – ki tudja, mennyi készült már -, Csepel SC letagadott, elismert, letagadott, felvállalt, letagadott, büszkén hirdetett tervei, stb.

    Bőven lett volna példa.

  8. Lexon szerint:

    admin: no lám, meg is írtad ôket… 😀

    Gordon:
    ” fővárosi MSZP-SZDSZ irányítása alatt álló BKV-nál” . Te tényleg azt hiszed, hogy ha megváltozik a vezetés (pl. fideszesre), akkor másmilyen lesz a BKV?! Te még hiszel a mesében? Ideje lenne felnôni…
    A fejétôl bûzlik a hal, az igaz, de a bûz már az egész halat ellepte, rohad az egész. Lecserélheted a hal fejét, attól nem gyógyul meg.

  9. Gordon szerint:

    Lexon!

    “A fejétôl bûzlik a hal, az igaz, de a bûz már az egész halat ellepte, rohad az egész.”

    Én meg azt gondolom, hogy a BKV dolgozóinak nagy része tisztességesen és becsületesen végzi a feladatát. A probléma igenis a hal fejénél található, azt kell lecserélni. A fővárosi felsővezetést (Demszky és bandája, Gyurcsány és bandája stb.), egyes kerületek vezetését, akik például ingatlanokkal bizniszelnek, a fővárosi és állami cégek azon vezetőit akik a közpénzek elherdálásából nap mint nap kiveszik a részüket. Meg azt a sok kis teszetosza okoskodót, akik még egy villamosvonalat sem tudnak megtervezni, mert amikor pénzt osztják akkor egymást lökik félre, de amikor tisztességes, korrekt, precíz munkát kéne végezni, akkor valahogy eltűnnek, és egymásra mutogatnak (amásikrontottael.. amásiktervezteel… nemelégszélesahíd…. stb.). A híd eddig is elég széles volt, nem az tehet róla, hanem az a sok okostojás akik elfelejtik, hogy a villamosnak visszapillantó tükre is van.

  10. Lexon szerint:

    A villamosok esetében nem is kellett volna a tükrökkel foglalkozni. Hanem lemérni az eredeti sínek távolságát, oszt a terveken ugyanennyire tenni a két sínt. Ennyi.

    Továbbra is azt állítom, hogy semmi, SEMMI nem fog változni a BKV-nál. A szellemiségen kéne változtatni, a régi (kommunista) beidegzôdéseken. Hiába dolgos, becsületes emberek, mindannyian láttuk már, hogy egy állami vállalatnál milyen munkatempóban dolgoznak az emberek. Akiknek az átlag életkora 50 körül lehet.
    Két megoldást látok, egyik sem kivitelezhetô. Az egyik, hogy bezárni az egészet, és az alapoktól kezdve felépíteni egy új, korszerû munkaszervezéssel mûködô céget.
    A másik, hogy a meglévô eszközparkot és emberállományt folyamatosan lecserélni korszerûbbre, fiatalabbra. És akkor 15-20 év múlva talán lenne eredménye.

  11. tilona51 szerint:

    Hurrá hurrá végre valami jól sikerült. Bár minden mindig rendben lenne!!!!!!!!!!!
    Legyünk optimisták,, gondolkodjunk pozitívan, vígy könnyebbé válhat az életünk.

  12. miska72 szerint:

    Jót röhögtem volna ha nem fért volna be a szerelvény.

  13. miska72 szerint:

    Lexon látod én megmondtam, hogy MAFFIA az állam! 🙂

  14. Papi szerint:

    Mivan Lexon találtál valamit a Fidesszel kapcsolatban most mindenhova beteszed? Mi van akkor ha kiderül, hogy nem igaz? Akkor mit csinálsz? Egyébként vissza térve a BKV-ra azért azon elkéne még neked is gondolkozni, hogy miként lehet olyat csinálni,hogy 2002-ben lenullázák az adósságot és 2008-ra 82 milliárd lessz! A Főtulajdonos A Fővárosi Önkormányzat peddig nem kérdez semmit nem csinál semmit? Ha te valamilyen cégnek a tulajdonossa vagy nem szólnál semmit? Nem hiszem annál okosabb vagy. A METRO kocsikkal kapcsolatban nem tudták mi a probléma, hogy néz ki a metrokocsi? A Szabadság hídnál kapásból leírtad a jót, hogy mit kellett volna csinálni a “szakembereknek” ez nem jutott eszükbe.
    Szebb jövöt!

  15. Bubus szerint:

    Érdemes elolvasni a cikket. Megdöbbentő a szocik mellébeszélése. Ez csak olyan helyeken jön be, ahol a másik fél nem szólalhat meg. Úgyhogy Szilvesztert nem is piszkálom, mert aki csak a cenzúrázott sajtót olvassa, az tájékozott sosem lesz.

  16. Bubus szerint:

    Visszavonom, amit írtam, hiszen Szilveszter minimum a Csepel.info-t olvassa, itt meg nincs cenzúra, max. moderálás.

  17. Papi szerint:

    Te Lexon!
    Lehet, hogy rosszul todom de a maszop kapott meg minden MSzMP tulajdont még a székházakat is. Akkor, hogy lehetett az önkormányzat tulajdonában. Tudom nekem szerinted nehéz a felfogásom úgy, hogy nem igazán értem az egészet. Megmagyaráznád?
    Szebb jövöt!

  18. Lexon szerint:

    Papi: mondtam valaha, hogy nehéz a felfogásod? Nem hiszem.

    Ha meg mindent bekopiznék a Fidesz-rôl, jó hosszú komment lenne… akárcsak az MSZP-s. Egykutya.

  19. lolka szerint:

    Na a hungarocell-salonok helyett mást ragasztottam fel az lett volna az igazi próba, ha megmarad jó a szerelvény, ha nem akkor megérdemelte!

  20. lolka szerint:

    A hungarocell-sablonok helyett mást ragasztottam volna fel, az lett volna az igazi próba, ha megmarad jó a szerelvényméret, ha nem akkor megérdemelte…(kicsit rontottam az imént)

  21. Papi szerint:

    Lexon!
    Akkor vond egy kalap alá a két pártot ha a Fidesz 8 év után ugyan ilyen gazdasági és erkölcsi romlásba viszi az országot. Rendben van? Ha esetleg mégse (én hiszek ebben) akkor remélem nem fogsz ilyeneket leírni.

  22. baniko21 szerint:

    Lexon!
    Csak egy naiv kérdésem lenne. A BKV-t nem szakembereknek kellene
    vezetni? Hogy a fenében merülhet az fel, hogy bármelyik párt által is
    jól müködhetne. Még mindég nem gondolkoznak az emberek, nem
    zsíros állásokat kellene az adott pártoknak a kedveltjeiknek adni, hanem
    olyat kellene oda ültetni, aki nem csak ugatja a rábizottakat, mint kutya
    a holdat.

Itt lehet hozzászólni !