Mikor leszünk Közép-Európa logisztika központja? Hol tart a fejlesztési piac?

Realista.hu, Csepel.info

metrans7

A modern kereskedelem óriási lehetőségeket kínál hazánk – és Csepel – számára

Szinte a rendszerváltás óta arról beszélünk, hogy Magyarország a földrajzi elhelyezkedéséből adódóan Közép-Európa logisztika központja lehet, vagyis egy világszinten is mérhető hub, amely az ipari ingatlanpiacon jelentős forgalmat generál.

Hol tart most ez a folyamat? Egyáltalán reális-e ez az elképzelés? Mi történik a fejlesztési piacon? – kérdezi a Realista.hu. A cikk beszámol az éles nemzetközi versenyről valamint a magyarországi beruházásokról, beleértve a Csepeli Szabadkikötő fejlesztését is. De ide tartozik a METRANS 2017-re felépülő csepeli konténer terminálja is. Ez 200 új munkahelyet teremt, a becslések szerint 100-150 milliárd forint értékű fejlesztés lesz, és a cég a saját erejéből valósítja meg.

Illúziók nélkül

A rendszerváltás óta halljuk azokat az elképzeléseket, amelyek Magyarország egyik komparatív előnyének írják el a földrajzi elhelyezkedését, hiszen a kelet-közép-európai régió közepén helyezkedünk el. Ennek köszönhetően országunkat európai szintű logisztikai központként képzelik el, amely mindezidáig nem következett be. Amíg Lengyel- és Csehországban sorra épülnek a nagy volumenű logisztikai csarnokok, ipari ingatlanok, addig Magyarországon hasonló léptékű beruházásokról nem hallani, nálunk az idei év a stabilizáció jegyében telt el. Azonban a versenyképességünket elősegítő jelentős projektekről beszámolhatunk, elég ha csak a Csepeli Szabadkikötő kapacitásnöveléséről beszélünk, de ugyanígy fejlesztések várhatók a Liszt Ferenc repülőtéren, vagy éppen a vasúti infrastruktúrában.

„A rendszerváltással egy időben születtek azok a vágyak, melyek Magyarországot legalább Közép-Európa logisztikai központjaként szerették volna látni. Az évek múlásával redukálódott a vágy, és ma már az a cél, amely a Kormány által elfogadott Középtávú Logisztikai Stratégiában is szerepel, hogy a térség (Kelet-Közép-Európa) egyik vezető hubja legyünk. Három okra vezethető vissza a jelenlegi helyzet, ami miatt nem lettünk Európa egyik logisztikai központja. Egyrészt az eredeti cél kitűzése nem volt reális Európa történelmét és gazdasági fejlődését vizsgálva, másrészt nem volt meg sem a politikai, sem a gazdasági elszántság. Harmadrészben pedig az elmúlt évtizedekben elmaradtak azok a fejlesztések és szabályozási döntések, amelyek Magyarországot intenzív gazdasági fejlődési pályára állították volna, és amelyből következett volna a lehetőség térségi elosztó szerepünk pozícionálására” – mondja Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület Elnöke.

Versenyben

Közép-európai versenytársaink ipari ingatlanpiacán folyamatosan fejlesztések zajlanak. Természetesen Lengyelország méretét tekintve kilóg a sorból, amely más perspektívákat jelent számára; Csehország pedig mindig is erősen iparosított ország volt, ahol anno a textilipar és a gépgyártás húzóágazatok voltak, nem beszélve földrajzi pozíciójáról, hiszen Németország és Ausztria közé ékelődik. A hagyományosan magas színvonalú ipar és az ipari szakmai kultúra vonzza Csehországba a logisztika-intenzív ipari vállalatokat, ezért építenek a fejlődést támogató, kiszolgáló infrastruktúrákat. A Cushman & Wakefield adatai szerint 2015 első felében több mint 600.000 négyzetméter új ipari területet építettek Közép-Európában és 2,1 millió négyzetméter adtak bérbe. A nagyságrendeket jól jelzi, hogy összesen 18,5 millió négyzetméter ipari állomány van a régióban jelenleg, ahol Lengyelország hamarosan eléri a tízmilliós határt, míg Csehország nemrég lépte át az ötmilliós küszöböt. Ehhez képest a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma adatai szerint 2015 harmadik negyedévében a budapesti modern spekulatív ipari ingatlanállomány 1.842.310 m2-t tett ki.

„Esély mindig van, hogy a szomszédos országokkal való versenyben jobb pozíciót foglaljunk el, viszont jól kell megválasztanunk a versenytársakat. Lengyelországgal nem érdemes versenyeznünk, hiszen sem földrajzi elhelyezkedése szempontjából, sem a méreteit tekintve nem vagyunk „partiban”. Természetes versenytársaink és együttműködő partnereink a közvetlen szomszédaink. El kell döntenünk, hogy ezen országok közül melyekkel, ezen belül mely iparágakban működünk együtt, vagy versenyzünk egymással. A versenyhez pedig forrásokat kell allokálnunk. Ezek a döntések még nem születtek meg, kivéve az autóipari beruházásokat, amelyekben kifejezetten versenyzünk” – teszi hozzá Dr. Doór Zoltán.

„Magyarország logisztikai piacát, valamint regionális pozícionálását alapvetően földrajzi elhelyezkedése és az ország mérete (ipari tevékenység, fogyasztás) határozza meg. Szállítmányozási szempontból jelentős tranzitország vagyunk, viszont ez a tevékenység csak méréskelten járul hozzá a raktárpiac fejlődéséhez. Raktárcsarnokok döntően három helyszínen épülnek: ahol nagy a fogyasztás; nagy az ipari termelés; vagy regionális disztribúciós célra kiválasztott területen. Ez utóbbi tekintetben Csehország/Morvaország és Nyugat-Szlovákia sajnos előnyösebben pozícionált, Magyarország inkább a dél-nyugat európai, vagy kisebb volumenű közép-kelet európai disztribúciós igények esetén szokott komolyan számításba kerülő opció lenni” – magyarázza Beck Tamás, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának igazgatója.

Fejlesztések

A spekulatív ingatlanpiac már régóta takaréklángon ég, a termelő vállalatokhoz kötődnek fejlesztések, de azok sem rengették meg a hazai piacot. Az üresedési ráta azonban tovább csökkent a harmadik negyedévben is, szeptember végén 12,3%-on állt, mely a legalacsonyabb érték 2008 óta. A budapesti városi logisztikai ingatlanok iránt intenzív bérlői kereslet mutatkozik, emiatt korlátozottabb a minőségi logisztikai ingatlanok száma, ami a nettó bérleti díjak némi növekedését eredményezi. A feldolgozóipar állami támogatása jelentős teret adott az autóiparnak és tágabb értelemben a járműiparnak, amely Magyarország GDP-jén is erőteljesen meglátszik. Azonban az iparág erőteljes növekedése nem hozta el az ipari ingatlanpiac felfutását, néhány autógyár mellé települt logisztikai csarnok és központ kivételével nem jött el az aranykor. Ellenben az agráriumhoz kötődő feldolgozóiparban, amely valóban Magyarország reális esélye lehet a kiemelkedésre, még mindig vannak kiaknázatlan területek. Pedig az a bizonyos hozzáadott érték az agráriumban jelenhetne meg, amelyben történelmi léptékkel mérhető szakmai tapasztalattal és humánerőforrással rendelkezünk.

„10-15 éve az autóipari beszállító cégek szinte versengve települtek be az adott gyár mellé, gyár-specifikusan működtek, elég csak a nyugat-szlovákiai parkokat példaként említenünk. Manapság viszont egy-egy beszállító már nem csak egy, hanem több gyárat és márkát lát el termékeivel, így a földrajzi közelség elveszítette jelentőségét, (még) fontosabbá vált a költséghatékonyság (diverzifikáció, munkaerő-költség, nagyobb volumenek stb.). Megnőtt a gyártósorra történő szinte közvetlen beszállítás (JIT) jelentősége, így a gyárak mellett már csak kisebb raktárak és kevés beszállító ingatlana épül. Az autóiparon kívül ez az ellátási lánc konstrukció szinte a legtöbb iparágra igaz” – mondja Beck Tamás.

„Az elmúlt néhány évben a globális szolgáltatók áttervezték a logisztikai rendszereiket és ennek következtében áthelyezték a regionális elosztó központok súlypontjait, illetve a fejlesztési központokat. Így Magyarországról is elkerült néhány, pl.: Adidas, SAP, de jött is: pl.: Huawei. A jelenlegi állapot nem végleges, hiszen a logisztikai, ellátó rendszereket időnként – a feltételek változása következtében – újra tervezik, így nem kizárt, hogy visszakerül, illetve új regionális központ fog létesülni Magyarországon a jövőben. Mindemellett a Közép-Európában jelentős logisztikai központok a mai Magyarország határain kívül vannak (pl.: Bécs, Pozsony, Kassa, Dunaszerdahely, Arad, Temesvár stb.) A magyarországi autóipari beruházások mellett jelentős logisztikai beruházások is vannak, és itt elsősorban az Audira és a Daimler-Benz-re gondolok. Mindkét autógyár közvetlen közelében a logisztikai szolgáltatóik, illetve beszállítóik jelentős fejlesztéseket realizálnak. Ez pozitív, azzal a megjegyzéssel, hogy ezeket a fejlesztéseket többnyire nem magyar vállalatok hajtják végre” – hangsúlyozza Dr. Doór Zoltán.

Mi a jövő? Leszünk-e Kelet elosztó központja?

Ha leszámoltunk a rendszerváltás környékén megfogalmazott illúziókkal, akkor érdemes volna megvalósítható opciókat megfogalmazni: vagyis a magyar logisztika és ipari ingatlanpiac hová juthat el, melyek a reális célkitűzések. Európában a növekvő bérlői kereslet és az erős befektetési aktivitás miatt egyre több ingatlant fejlesztenek, néhány cseh, lengyel és holland ipari zónában különösen erős a beruházási kedv. Magyarországon is 2015 első félévében több tranzakció történt, mint az elmúlt évek során összesen, az üres épületek iránt is megnőtt a kereslet. De ez még mindig jócskán elmarad az európai mainstreamtől. Már lassan elfogynak a nagyobb üres területek, így stabilizálódnak a bérleti díjak. Az általános optimizmus ebben a szegmensben is megjelent, lassan elindulhatnak az első spekulatív fejlesztések.

„Magyarország centrális elhelyezkedése adott, amely önmagában nem elegendő a fejlődéshez. Három területen kellene erősíteni a logisztikai képességünket. Egyrészt a vállalati fejlesztéseket abba az irányba kellene fókuszálni, hogy minél magasabb szolgáltatási színvonalat tudjanak produkálni a partnereik számára, minél több integrált logisztikai szolgáltató minél magasabb értéknövelt szolgáltatást nyújtson versenyképes áron. Ehhez szabályozás, edukáció és fejlesztés szükséges. Másrészt még nem dőlt el, hogy a távol-keleti áruk elosztó központja melyik közép-kelet európai országban lesz. Magyarország alkalmas erre a feladatra, amelyhez elszántság, politikai döntés, ügyes diplomácia és fejlesztések szükségesek. Harmadrészt Magyarország kiváló agrár-logisztikai központja lehetne a régiónak, illetve távolabbi pontoknak is. Az adottságaink megvannak ehhez, árualap is van, amely fejleszthető. Alapvetően elszántság, edukáció és fejlesztés szükséges a megvalósításhoz. Ha mindezek megvalósulhatnak, az ingatlanpiacra is óriási fejlődés vár” – mondja Doór Zoltán.

„Magyarországon – az ország mérete és centralizáltsága miatt – nem jellemzőek a spekulatív beruházások vidéken, az ipari ingatlan-fejlesztők elsősorban a fővárosra figyelnek, ahol a kereslet és a volumenek koncentrálódnak. Budapest vonzáskörzetében ugyan csökken a kihasználatlansági ráta, viszont változatlanul mintegy 260 ezer m2 üres terület található, ahol az 5-10 éve épült, jó minőségű csarnokok bérleti díjai alacsonyabbak, mintha az új fejlesztések „bekerülési” költségét is figyelembe vennénk. 2016 folyamán már elképzelhetőnek tartjuk, hogy kisebb volumenű spekulatív fejlesztések megvalósulnak a budapesti piacon.  Az elmúlt években viszont már vidéken is kialakulóban van egy kvázi másodlagos piac, ugyanis – döntően a válság hatására – megjelent egyfajta minőségi(bb) ipari ingatlan-kínálat, melyet a bővülő, vagy újonnan az országba érkező ipari cégek hasznosítanak. Viszont ez változatlanul limitált számú lehetőséget jelent (megyénként pár ingatlan), így speciálisabb vagy nagyobb méretű igények, konkrétabb elhelyezkedési preferenciák esetén marad a saját zöldmezős beruházás, mint lehetőség” – összegez Beck Tamás.

Forrás: Realista.hu

88 hozzászólás “Mikor leszünk Közép-Európa logisztika központja? Hol tart a fejlesztési piac?” bejegyzésre

  1. bhu szerint:

    Mi a haszna Csepelnek ebből?
    -iparűzési adó (gondolom)
    -munkahely
    -közlekedésfejlesztés? (anélkül inkább csak kára származik (kaminonok, vonatok)

  2. Grün Izidor szerint:

    bhu!
    Fellendül a zidegenforgalom!
    Szerencsétlen esetben a katasztrófa-turizmus!

  3. ebihal szerint:

    A logisztika és a veszélyes hulladékok tárolása nem ugyanaz a kategória. A cikk írója
    a dolognak ezzel a részével nem foglalkozik, szinte csak a várható hasznosítás és
    bevétel izgatja.

  4. admin szerint:

    Mivel nem hulladéktároló, hanem logisztikai központ épül, ez érthető is.

  5. kerdezo szerint:

    Galván iszap sem hulladéktárolónak épült, és az Illatos úton se raktár épült…

  6. tö felix szerint:

    admin!
    Mennyi ideig maradhat a hulladék Csepelen?

  7. ebihal szerint:

    admin!
    Ezen logisztikai központ területén milyen jogszabály alapján lehet veszélyes hulladékot
    tárolni, elhelyezni, még ha rövid időre is? Az akár veszélyes hulladékot /anyagot/
    tartalmazó konténerek megjelennek Csepel vasútvonalán és közútjain.

  8. Lovas szerint:

    Kérdező, ha a komcsik visszajönnek, visszajöhet a galvániszap is. Ebben egyetértünk. De reméljük, hogy nem jönnek vissza. A konténer terminálok viszont köztudottan konténeres kereskedelemmel foglalkoznak, onnan is van a nevük. 😀

  9. Lovas szerint:

    Amúgy ha szigorúan vesszük, a bölcsődékben, ovikban és általános iskolákban is tárolnak rövid időre veszélyes hulladékot. Az ételmaradék ugyanis a törvények alapján veszélyes hulladéknak számít. Már látom a jobbikos meg kommunista népet, ahogy a bölcsődék és óvodák, iskolák bezárását követelik. 😀

  10. tö felix szerint:

    Beteg.

  11. Tarjányi László szerint:

    http://csepel.info/?p=46499#comment-261628 “Hatalmas csőtörés a Rákóczi Ferenc úton – videóval”
    Tarjányi László szerint:

    2016. január 12., kedd – 21:52

    Bercsik Károly: “épül ott egy évente több ezer konténert mozgató hat rakodóvágányos konténerterminál”

    HÁT EZ RÖHEJ! ÉVENTE TÖBBEZER KONTÉNER HAT RAKODÓVÁGÁNYON!!! 😀

    NAPONTA TÍZ KONTÉNER A TELEPEN, 1.6 KONTÉNER VÁGÁNYONKÉNT!!!

    A 200 DOLGOZÓ NAPONTA TÍZ KONTÉNERT MOZGAT VAGY JAVÍT, 20-AN DOLGOZNAK EGY KONTÉNEREN KB. EGY ÓRÁT, MAJD NÉZIK EGYMÁST! EZT A KÖZMUNKÁSOK IS TUDNÁK! 😛

  12. Tarjányi László szerint:

    Mekkora összegre van felelősségbiztosítása a Metransnak a veszélyes anyag üzemére?

    SZERINTEM 100.000.000 EURO, azaz 31 Milliárd Ft is kevés lenne, figyelembe véve az ajkai vörösiszap katasztrófa kárértékét! Holott ott csak maró anyag jutott ki a tárolóból! Mi lesz ha Csepelen erősen mérgező anyag kerül ki a konténerből?

    “Sevesoi dioxin-kiszabadulás
    Ez a történelem majdnem a legnagyobb ipari balesete. 1976-ban, a svájci Hoffmann-La- Roche cég Milánó melletti gyárában baleset következtében 1 kg dioxin került a levegőbe, a kéményen távozva. Ez a halálos méreg Seveso városba került. A gyártó cég a baleset után 1 hétre értesítette a hatóságot. A növényzet kipusztult, az állatok hullottak egymás után, 193 ember súlyosan, 447 ember pedig könnyebben sérült meg. A szennyezés hatása hosszú távon még ennél is szörnyűbb volt: az újszülött gyermekek körében nőtt a fejlődési rendellenességek aránya, és 20 százalékkal emelkedett a koraszülések, vetélések száma is. A baleset következtében 600 embert telepítettek ki, körülbelül 37 ezren szenvedtek valamilyen károsodást, 80 ezer háziállatot pedig el kellett pusztítani. A város házait lerombolták, és veszélyes-hulladék-lerakóba temették.”

    “A bhopáli katasztrófa egy 1984. december 3-án, a reggeli órákban[1] bekövetkezett vegyi üzemi baleset Bhopál város szívében (India), Madhja Prades államban. A Union Carbide rovarirtószereket gyártó leányvállalata 40 tonna metil-izocianát (MIC) gázt bocsátott ki, közel 8000 ember azonnali, és 15 000–22 000[2] ember későbbi halálát okozva.”

    Cipermetrin a Dunában
    A legsúlyosabb ipari katasztrófák – itthon és a világban1998 májusában a Chinoin (ma Agro-Chemie) nagytétényi telepén 120 liternyi CHIMNIX 5EC nevű került a padlóra. A rovarölő permetszer hatóanyaga az ún. béta-cipermetrin, amely meleg vérű állatokra és az emberre nem, a halakra azonban fokozottan veszélyes. A kifolyt anyagot a munkások vízzel hígítva lemosták, az üzem mintegy másfél köbméteres kármentő medencéje azonban nem fogadta azt – így a szennyezett mosóvizet a műhely előtti csapadékcsatornába szivattyúzták. Az esetről a Chinoin dolgozói jegyzőkönyvet vettek fel, a hatóságokat azonban nem értesítették.
    Másnap hajnalban a százhalombattai horgászok tömeges halpusztulást jelentettek – a szennyezés összesen mintegy 85 millió forintos kárt tett a halállományban (beleértve az élő Dunát és egy halszaporító cég állományát), Százhalombatta és Ercsi pedig két napig vezetékes víz nélkül maradt. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a szennyezett csóva végül nem érte el Budapest vízbázisát…

    A cián és nehézfémek – román Aurul bűne
    10 évvel ezelőtt a nagybányai Aurul aranybányájának derítőjéből mintegy 100 ezer köbméternyi mérgező cián ömlött a Zazar és a Lápos, majd a Maros és a Tisza folyó vizébe. A balesetet gátszakadás okozta, Nagybányán ugyanis – a fejlett országokban már nem alkalmazott – cianidos technológiával nyerték ki a nemesfémeket. Mivel ez az eljárás nagyon vízigényes, a cianidtartalmú mosóvizeket ülepítés után újra felhasználták, január 30-án azonban átszakadt az ülepítőtó gátja. Mivel az Aurul semmiféle kárelhárítási tervvel nem rendelkezett, a beavatkozásra már túl későn került sor. Néhány hét múlva egy másik szennyezés is történt – ekkor a vállalat szennyvízülepítőjéből került jelentős mennyiségű nehézfém a Tiszába.
    A ciánszennyezés hatására a Tisza teljes élővilága elpusztult, a márciusi baleset után pedig a Tisza korábban érintetlen, Szamos feletti területei is kaptak a jobbára ólmot, rezet és cinket tartalmazó szennyezett iszapból. Az Aurul a mai napig nem fizetett kártérítést – jelenleg a cég Transgold nevű utódvállalatát perli a magyar állam.

    KI SZÁLLÍTJA EZEKET A VESZÉLYES ANYAGOKAT AZ IPARVÁLLALATOK KÖZÖTT? A METRANS!

  13. Tarjányi László szerint:

    http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Metrans.pdf

    Hát ez röhej, ami a Metrans.pdf-ben le van írva a lakosság tájékoztatására!

    “a Terminálon bármilyen veszélyes anyag előfordulhat”, majd felsorol NÉHÁNYAT, majd azok közül összesen HAT jellemzőit részletesen is bemutatja. 1. akrolein, 2. dietiléter, majd az üzemeltetéshez, karbantartáshoz szükséges négy anyagot, 3. gázolaj, 4. propán-bután, 5. acetilén, 6. oxigén!

    PARASZTVAKÍTÁS! SZEMÉRMETLENÜL HÜLYÉNEK NÉZIK A LAKOSSÁGOT!!!

    MIÉRT NEM SOROLJÁK FEL AZ ÁLTALAM LEÍRT ADR TÁBLÁKKAL SZÁLLÍTHATÓ ANYAGOKAT, MERT UGYE “A TERMINÁLON BÁRMILYEN VESZÉLYES ANYAG ELŐFORDULHAT”!!!

    “Az azonnali hatékony kárelhárítás érdekében az Üzemeltető rendszeresített egyéni védőeszközökkel, valamint szaktechnikai (többek között: Mobil kármentővel, Vízpajzzsal, Felitató anyaggal, Tároló edénnyel, Emelőgépekkel) eszközökkel fog rendelkezni.”

    A BÁRMILYEN VESZÉLYES ANYAGHOZ EZ NULLA! A VESZÉLYES GÁZOKHOZ, FOLYADÉKOK GŐZEIHEZ A LEPKEHÁLÓRÓL EL TETSZETTEK FELEDKEZNI!!!

    “Veszélyes árú szabadba kerülésekor a tűzoltóság (105) az elsődleges beavatkozó, továbbá az esemény jellegétől függően a rendőrség, mentők, Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, XXI. Önkormányzat közreműködése igényelhető.”

    A TEMETKEZÉSI INTÉZETRŐL, MEG A HONVÉDSÉGRŐL A DÍSZSORTŰZHÖZ, EL TETSZETTEK FELEDKEZNI!

  14. Tarjányi László szerint:

    http://www.origo.hu/itthon/20150728-kisiklott-egy-veszelyes-anyagot-szallito-tehervonat-komarom.html

    A komáromi rendezőpályaudvaron kedden kora este baleset történt, kisiklott egy veszélyes anyagot szállító tehervonat. A megyei katasztrófavédelem az Origo érdeklődésére azt közölte, hogy személyi sérülés nem történt, de a konténerből környezetre ártalmas anyag jutott ki.

    Jelentős késést okoz a Budapest–Komárom–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon nem sokkal este hat óra után történt baleset. A MÁV annyit közölt, hogy kisklott egy Budapest felől érkező vonat, a baleset miatt nem járnak a vonatok Almásfüzítő és Komárom között, de már vonatpótló autóbuszokat rendeltek a helyszínre.

    A Komárom-Esztergom megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az Origo érdeklődésére viszont azt is elárulták, hogy

    a komáromi rendezőpályaudvaron egy 25 kocsiból álló tehervonat siklott ki.

    Pontosabban annak 8., 9., és 10. kocsija, amikor áthaladt egy váltón. Az iho.hu portál értesülése szerint a kocsik nem borultak fel, “de a vágányt meggyűrték egy kicsit.”

    A katasztrófavédelem megyei igazgatóságán azt is elmondták, hogy a szerelvény “környezetre ártalmas anyagot” szállított, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit. Személyi sérülés nem történt, a környezetet ért kárt, az esetleges környezeti hatásokat pedig jelenleg is vizsgálják. Az Origo úgy tudja, hogy a szerelvényen a METRANS, Európa egyik vezető logisztikai vállalata szállított.

    Rovarölő szerekhez használják

    Az Origo több forrásból megerősített értesülései szerint a tartálykocsi a melamin nevű higrogéntartalmű szerves vegyület ciromazin nevű származékát szállította. A Wikipedia szerint a ciromazint rovarölőszerként használják, mivel akadályozza a rovarok vedlését és bebábozódását.

    A ciromazin beépül a növényekbe, így bekerül a táplálékláncba is. Az emberben nagy mennyiségben vesekövességet okoz, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek.

  15. Tarjányi László szerint:

    “a Terminálon bármilyen veszélyes anyag előfordulhat”
    http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Metrans.pdf

    ADR, GHRS veszélyes árú jelzések (rombusz alakú táblák)

    Robbanóanyagok és -tárgyak 1.1 1.2 1.3 alosztály Sárga, robbanás piktogram, alul 1-es szám
    Robbanóanyagok és -tárgyak 1.4 alosztály Sárga, 1.4 felírat , 1-es
    Robbanóanyagok és -tárgyak 1.5 alosztály Sárga, 1.5 felírat , 1-es
    Robbanóanyagok és -tárgyak 1.6 alosztály Sárga, 1.6 felírat , 1-es
    Gyúlékony gázok 2.1 alosztály Piros, láng piktogram , 2-es
    Gyúlékony gázok 2.1 alosztály Piros, fehér láng piktogram, fehér 2-es
    Nem gyúlékony, nem mérgező gázok 2.2 alosztály Zöld, nagynyomású palack pikt.,2-es
    Nem gyúlékony, nem mérgező gázok 2.2 alosztály Zöld, fehér nagyny.palack pikt., fehér 2-es
    Mérgező gázok 2.3 alosztály Fehér, halálfej piktogram , 2-es
    Gyúlékony folyékony anyagok 3 osztály Piros, láng piktogram , 3-as
    Gyúlékony folyékony anyagok 3 osztály UN számmal Piros, láng pikt, UN számmal, 3-as
    Gyúlékony szilárd anyagok….. 4.1 alosztály Piros-fehér függ.csíkozás , 4-es
    (Gyúlékony szilárd anyagok, önreaktív anyagok és szilárd, érzéketlenített robbanóanyagok 4.1 alosztály)
    Öngyulladásra hajlamos anyagok 4.2 alosztály Felül fehér, alul piros, fent láng pikt., 4-es
    Vízzel érintkezve gyúlékony…. 4.3 alosztály Kék, láng piktogram , 4-es
    (Vízzel érintkezve gyúlékony gázokat fejlesztő anyagok)
    Vízzel érintkezve gyúlékony…4.3 alosztály Kék, fehér láng piktogram , 4-es
    Gyújtó hatású (oxidáló) anyagok 5.1 alosztály Sárga, O betűn láng piktogram, 5.1-es
    Szerves peroxidok 5.2 alosztály Felül piros, alul sárga, fent O betűn láng, 5.2
    Mérgező (toxikus) anyagok 6.1 alosztály Fehér, halálfej piktogram , 6-os
    Fertőző anyagok 6.2 alosztály Fehér, 3 érinkező gyűrű átmetszve egy 4. gyűrűvel, 6-os
    Fertőző anyagok 6.2 alosztály /szöveges/ , előzővel egyezik, FERTŐZŐ ANYAG felírat, 6-os
    Radioaktív anyagok I fehér kategória Fehér, sugárjel pikt. RADIOACTIVE I felírat, 7-es
    Radioaktív anyagok 7D nagybárca Felül sárga, alul fehér, sugárjel RADIOACTIVE felírat, 7-es
    Radioaktív anyagok II sárga kategória Felül sárga, alul fehér, sugárjel RADIOACTIVE II, 7-es
    Radioaktív anyagok III sárga kategória Felül sárga, alul fehér, sugárjel RADIOACTIVE III, 7-es
    Radioaktív anyagok 7E sz. bárca Fehér, Felül HASADÓ felírat, alul kritikussági biztonsági mutatószám, 7-es
    Maró anyagok 8 osztály Felül fehér, alul fekete, fent kémcsőből fémre csöppenő folyadék illetve jobb oldalon kémcsőből kézre csöppenő folyadék, 8-as
    Különféle veszélyes anyagok és tárgyak 9 osztály Felül fekete-fehér függ. csíkozás, alul fehér, 9-es
    Környezetre veszélyes Fehér, csupasz fa, döglött hal piktogram
    Magas hőmérsékletű anyag Fehér, piros háromszögben piros hőmérő piktogram

    A fenti táblák használatosak a fuvarozásban, nincs is minden benne, például LEVEGŐVEL ÉRINTKEZVE GYÚLÉKONY, mi van ha megsérül az anyagot tartalmazó hordó? Óriási tűz!

    Ezekre az anyagokra mindre van havária-terv, meg a szükséges eszközök a kármentesítéshez?!

    Vegyi anyagok a levegőbe és a Dunába juthatnak, veszélyeztetve a lakosságot és az élővilágot!
    Biológiai hazárdot, fertőzést okozó anyagok veszélyeztetik a lakosságot, az állatvilágot!
    Radioaktív anyagok veszélyeztetik az élővilágot!
    Robbanóanyagok veszélyeztetik az épített környezetet és a lakosságot!

    A gyúlékony anyagokat nem kifogásoltam, hiszen a MOL telepen mérhetetlen mennyiségű üzemanyag van jelenleg is!

    A fenti négy kategóriára van számos példa, SEVESO dioxin katasztrófa, BHOPAL mérgező vegyi katasztrófa, robbanóanyag és petárdagyárak, CSERNOBIL atomerőmű katasztrófa, AJKA maró anyag katasztrófa, stb.

    Miért is kell egy közel kétmilliós városba, élővíz (DUNA, Csepel-sziget csápos ivóvízkutak!) mellé veszélyes anyag átrakót elhelyezni?! MIÉRT HALLGATTÁK EL EDDIG?!

    Miért nem vasúthoz, közúthoz közel, élővíz nélküli, geológiai záróréteggel (agyag) rendelkező lakatlan területen helyezik el?! Ahogy az árú vasúton, közúton odamegy, úgy a kétszáz munkavállalót is oda lehet szállítani!
    Dixi, Tarjányi László.

  16. Tarjányi László szerint:

    http://alfahir.hu/kiderult_a_titok_mergezo_robbanoanyagot_rejthetnek_a_kontenerek

    Kiderült a titok! Mérgező robbanóanyagot rejthetnek a konténerek

    Képzeljük el azt a megrázó pillanatot, amikor a szomszédukban, az iskolánk, kórházunk közelében épülő, munkahelyteremtő beruházásról egyik pillanatról a másikra kiderül, hogy valójában egy felső küszöb értékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem, ahol toxikus és tűzveszélyes anyagokat tárolnak majd.

    Mielőtt elhessegetnénk a gondolatot, ez az eset megtörtént, méghozzá a fővárosban, Csepelen.

    Szijjártó Péter külügyminiszter még 2015. április 30-án (talán nem is a véletlen számlájára írandó, hogy Lázár János is pont ezen a napon adta ki az utasítást az Illatos úton hosszú évek óta szennyező hordók elszállítására) jelentette be büszkén, hogy Csepelen épít logisztikai és raktározási terminált a vasúti szállítások lebonyolításával foglalkozó Metrans Danubia Kft., amely a beruházás első fázisában 200 új munkahelyet teremt.

    A METRANS Európa egyik vezető kikötő-logisztikai vállalata, a német Hamburger Hafen und Logistik részvénytársaság (HHLA AG) leánya.

    A beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte:

    a több tízmillió eurós nagyságrendű beruházás segít abban, hogy Magyarország a kelet-nyugati áruforgalom csomópontjává válhasson.

    Klaus-Dieter Peters, a HHLA AG elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta:

    meggyőződése, hogy Magyarország jó telephely lesz, az ország fontos csomópont, ezért döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy konténerterminált, de később további beruházásokat is terveznek.

    Az ipari parkban, egy magánembertől vásárolt területen az építkezések annak rendje és módja szerint meg is kezdődtek, míg nem a semmiből, 2016. január 8-án robbant a bomba (egyelőre csak képletesen), a csepeli önkormányzat világhálós oldalán tisztelettel meghívta a lakosságot “a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 219/2011. (X.20.) Korm. rendelet 21. § (4) bekezdése értelmében meghirdetett Közmeghallgatásra”, amelynek témája “a METRANS Konténer Kft. új veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemének megnyitása”.

    Tessék?!

    A honlapon elérhetővé tették a METRANS biztonsági jelentését is, amelybe beleolvasva azért elmerengett az ember, hogy vajon ki engedélyezte ezt a technológiát lakóközösség közelében?

    “A 219/2011. Kormányrendelet 1. § alapján a tervezett logisztikai és raktározási terminál felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek minősül, mert felnyitás céljából, illetve a szállításból ideiglenesen kivett konténerekben (átmeneti tárolás) a jelenlévő veszélyes anyagok mennyisége meghaladhatja 219/2011. Kormányrendelet 1. melléklete által meghatározott felső küszöbértéket.”

    “A felnyitás céljából, illetve a szállításból ideiglenesen kivett konténerek száma maximum 8-10 darab. Egy konténerben a veszélyes anyag tömege konténer típusától és a veszélyes anyag sűrűségétől függően 22000 – 25000 kilogramm is lehet”.

    Ez alsó hangon is 176 tonna veszélyes hulladék, most jöhet az ennél is izgalmasabb kérdés, milyen anyagokból fog összeállni ez a mennyiség?

    “A konténerben tárolt veszélyes anyagok folyamatosan változnak, a Terminálon bármilyen veszélyes anyag előfordulhat:

    – toxikus anyagok közül várhatóan a leggyakoribb a lesz a dichloromethane, phenol, molten, furfuly, alcohol, 3-triflouromethylaniline, thiocarbamate pesticide, várhatóan a leggyakrabban anilin és az ongronat 1080 kereskedelmi elnevezésű TDI (tolylidene diisocyanate),

    – a tűzveszélyes folyadék közül várhatóan a leggyakoribb aceton, etanol, etil-acetát, izobul-acetát, izopropanol, metil-izobutil-keton, festékek, vinil-acetát, ciklohexán, éterek lesznek”.

    De a helyszínen lesz még karbantartási célból palackos formában acetilén, oxigén, PB, illetőleg a konténerrakodó gépek töltéséhez gázolaj.

    Talán kijelenthetjük, tavaly nem ezt ígérték…

    Ugyanakkor a METRANS már korábban is próbálkozott hazánkban, a cég 2012-ben Herceghalom önkormányzata előtt húzta el a mézesmadzagot (értsd: új munkahely, iparűzési adó), azonban a városvezetés, lakossági nyomásra elállt a beruházás engedélyezésétől.

    A beruházás kapcsán a képviselő-testület lakossági fórumot hívott össze, amely során nyilvánvalóvá vált, hogy a lakosság nem támogatja egy konténer terminál beruházás megvalósítását

    – közölte lapunkkal dr. Kovács Judit, Herceghalom jegyzője.

    A jegyző felidézte:

    mivel a képviselő-testület lakossági nyomásra elállt a további tárgyalásoktól, így annak egyeztetésére már sor sem került, hogy tulajdonképpen a konténerekben milyen árut továbbítanának.

    Valószínűleg, lett volna a kistelepülésen is nagy meglepetés, ha kiderül, mit rejt a nyúl ürege.

    Természetesen kérdéseinket eljuttattuk a Pest Megyei Kormányhivatalhoz is, ahol válaszukról biztosítottak minket. Lapunk az ajánlott telefonszámon próbálta elérni a METRANS-ot is, azonban a telefonkagylót senki nem vette fel.

    A krónikához tartozik, hogy a Jobbik már vasárnap közleményben tiltakozott a beruházás ellen, de valószínűsíthetően péntekig még sok víz le fog folyni a Dunán – remélhetőleg kiszabadult veszélyes hulladékok nélkül.

  17. Tarjányi László szerint:

    Itt mindenki megtudhatja, mit csinál a tűzoltóság az adott anyagokkal! Keresés UN szám vagy anyagnév alapján.

    http://veszelyesanyagok.hu

  18. Tarjányi László szerint:

    TOLUILÉN-DIIZOCIANÁT MÉRGEZŐ ANYAG Un szám: 2078

  19. Lovas szerint:

    Eddig miért nem volt ezzel bajod? Amúgy a hypo is mérgező, ami minden fürdőszobában van. Nem is beszélve a rovarirtókról. Meg a benzinről, ami mérgező és gyúlékony.

  20. kilgore trout szerint:

    Az a demagógia amit itt folyik, elkeserítő. Ha a szocik csinálták volna ugyanezt, akkor most ellene tépné a száját a sok agymosott.
    Az egyik kérdés az, hogy ezeket a veszélyes anyagokat eddig – hiszen valaki megrendeli őket – hogyan szállították, mert gondolom, nem reptették A-ból B-be, hanem közúton szállították.
    A másik az, hogy a konténerek hajón történő szálítása környezetvédelmi szempontból dicséretes, a baj azzal van, hogy a Duna sokszor alig, vagy egyáltalán nem hajózható.
    Akkor mi lesz?

  21. Bugi szerint:

    A szocik nem csináltak ilyet, feltételezésekből ne indulj ki.

  22. felix szerint:

    Simán átverték és elárulták a csepelieket, legyenek bármelyik oldalon.

  23. Bugi szerint:

    Felix, az elvtársaid valóban. Még gyilkoltak is, nem csak loptak. De szerintem te csak a saját nevetekben nyilatkozz. Bocsánatot is kérhetnél a baloldal nevében. Főként úgy, 2010 óta valóban fejlődik Csepel, tehát korábban is fejlődhetett volna.

  24. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Gyurcsány az MSZP-t támadja”
    Mindegy, hogy mikor és kit, csak támadhasson, akár alaptalanul is. Nézzék meg kik sorakoznak fel mögötte? Kik a seggnyalói? Mennyire szánalmasak!? Már az alpári cirkusz szintjét sem érik el.
    http://media.giphy.com/media/Q6lrzliWvxS6c/giphy.gif

    Ezek után demokratikus ellenzékről beszélni?!

  25. felix szerint:

    Bugi !
    Bugi semmilyen duma nem menti az, hogy a lakosságot nem a beruházás megkezdése, hanem a létesítmény megnyitása előtt tájékoztatják a leglényegesebb kérdésekről.
    Ezen semmilyen szocialista esemény vagy tett nem változtat.

  26. felix szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Már megint magadat tolod előre és a fiaidat lehagyod a képről.
    Jellemző.

  27. felix szerint:

    Csak, hogy mindenki tudja, hogy miről nem írtál semmit.
    http://hirkodex.hu/gyurcsany-az-mszp-t-tamadja-5f86d4f93aeb49a5b7cce81e13b1680d

  28. felix szerint:

    Talán így?
    Ha a demokratikus ellenzéki oldalon egyetértés van abban, hogy a Fidesz feldúlta és tönkretette a III. Magyar Köztársaságot, akkor mindenki, aki segít a Fidesznek abban, hogy ezt a tényt elfedje, az a Fidesz cinkosa és a demokratikus ellenzéki politizálás árulója.
    A Fidesz egyoldalú akarattal és diktátummal megváltoztatta az alkotmánybírók jelölési rendjét, kizárólag saját híveivel töltötte fel a testületet és elfogadhatatlan mértékben korlátozta az Alkotmánybíróság jogkörét. Most, hogy három új alkotmánybírót kell megválasztani, nagy kegyesen felajánlotta az MSZP-nek, hogy ő is jelöljön egyet. Tegyük hozzá, persze önmagának fenntartja a jelölttel kapcsolatos vétójogot. A Fidesz ezen “gesztusa” a saját szempontjából kényszer és lehetőség. Kényszer, mert már nincs kétharmados többsége, hogy az ellenzék bevonása nélkül döntsön és lehetőség, hogy a vele esetleg kooperáló MSZP segítségével tisztára mossa eddigi szennyesét.
    Hogy mindenki jól értse, ismételjük meg: Aki e tárgyban együttműködik a Fidesszel, az kollaboráns, az áruló.

  29. felix szerint:

    Már megint támadás van?

  30. GONDOLKODÓ! szerint:

    “De mikor a csúcsról, mint gyönge agg,
    Fáradt szekerén éjnek dől megint,
    Alacsony útjára már nem tapad
    A régi hűség, s másfelé tekint:

    Dél s este közt téged is megtagad
    A tisztelgő szem, ha nem lesz fiad.”

  31. felix szerint:

    Nem is tudtam, hogy neked is fiad a fény.
    Csak értelmezni kéne tudnod.

  32. GONDOLKODÓ! szerint:

    Mekkora egy hülye vagy te?!

  33. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ruza József aki 35 évig benne volt az úszósportban mondja:

    AZ EGÉSZ VILÁG HOSSZÚÉKAT FOGJA MÁSOLNI, MOST KELL LESZÍVNI AZ AGYUKAT

    Ruza József, a Magyar Úszószövetség korábbi főtitkára úgy látja, hogy Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup edzésmódszere szakirodalom lesz, a sportközgazdasági újításai pedig a sportág jövőjének útját jelölik ki, ezért nagyon nem jó irány az, amerre a Gyárfás Tamás vezette magyar úszótársadalom tart – írja az Amerikai Magyar Népszava Szabadság.

    Ruza József szerint – aki több mint 35 éven át dolgozott az úszószövetségben, és volt alkalma zsenikkel dolgozni mind a sportolók, mind edzők és vezetők között – most is négy zseni között zajlik a konfliktus, ami azonban két külön gondolkodásmód ütközése is, utalt a Hosszú Katinka, Shane Tusup, Gyárfás Tamás, Kiss László négyesre.

    A lapnak nyilatkozva Ruza elmondta, hogy a Hosszú, Tusup páros mind edzéselméleti, mind gazdasági szempontból éveken át bizonyította az általuk folytatott gyakorlat helyességét. Az is a jövő útja, hogy az úszósport bekerül a világ pénzes sportágai közé, és ennek megfelelően Hosszú Katinka érvényesíteni kívánja nemcsak a maga, hanem versenyzőtársai számára is a megfelelő szakmai és anyagi feltételeket, és megköveteli, hogy akik reklámfilmekben szerepelnek, azokat fizessék meg. A promóción sok ember keres majd sok pénzt, az államnak is hatalmas bevételt és presztízst jelent, elfogadhatatlan, hogy akik életük munkájával megteremtették azt, hogy az arcukkal és a nevükkel adjanak el valamit, azokat ne profi módon fizessék meg – olvasható a cikkben.

    magyarországi bevándorlók, Shane Tusup , Hosszú Katinka
    Az biztos, hogy az eredmények magukért beszélnek
    Ruza József szerint Shane Tusup és Hosszú Katinka az úszóélet iparosításának úttörői. A sportág végre nyíltan üzletté válik, és nem háttéralkuk alakítják a viszonyokat, hanem igazi verseny. Shane Tusup ehhez talált ki olyan edzésmódszereket, amelyek lehetővé teszik az úszóknak gyors egymás utáni versenyeken való részvétel és formaidőzítés lehetőségét.
    A volt főtitkár úgy látja, hogy a magyar úszósport nagy lehetősége, hogy a sportág úttörője és edzője magyar színekben versenyez, és elüldözésük helyett az „agyleszívás” módszerét kellene használni velük szemben. A magyar edzőknek már most Shane Tusup és Hosszú Katinka edzésmódszereit kellene tanulmányozniuk, és a fiatal úszókat már ezek szerint kellene oktatniuk. Ruza József szerint

    ez a módszer öt éven belül írott tananyag lesz az egész világon, de aki akkor kezdi átvenni, az már lemarad.
    Az várható ugyanis, hogy az egész nemzetközi úszósportot ennek megfelelően alakítják majd át, amihez ez az edzésmódszer szükséges. Ruza szerint a régi módon nem lehet ezzel lépést tartani, és nem félni kellene ettől, hanem inkább az egész magyar úszósportot át kell állítani erre.
    A KAPITÁNY HIBÁZOTT, AMIKOR ELMENT A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA?

    Ruza József arról is beszélt, hogy szerinte Gyárfás Tamás jól döntött, hogy nem ment el Hosszú Katinka sajtótájékoztatójára, abban viszont nagyot hibázott, hogy nem tiltotta meg a munkatársainak is, a volt főtitkár szerint Kiss László szövetségi kapitánynak sem kellett volna ott lennie, ha nem hívták meg.

    Közben a magyar szövetség kedden közölte, hogy csak akkor engedi elindulni a hétvégi austini versenyen a már a helyszínen tartózkodó Hosszú Katinkát, ha felhívja Kiss Lászlót és engedélyt kér a versenyzésre. Az úszónő ezt nem tette meg, ennek ellenére szerdán a magyar szövetség megadta neki a versenyengedélyt.

  34. GONDOLKODÓ! szerint:

    Erre utaltam, írásomban, csak nem akartam már részletezni: “a szakmaiságra, fentebb olvasható, ilyen dolgokról beszélgettünk)

    GONDOLKODÓ! szerint:
    2016. január 09., szombat – 06:16
    http://csepel.info/?p=46418

    “Kedves barátommal Ruza Józseffel a MÚSZ főtitkárával beszélgettem a minap személyesen (nem az Andrássy úton), akit 32 éve ismerek. Nos az ő korrekt nyilatkozatával lehet egyetérteni, szakmaiság kapcsán.”

  35. GONDOLKODÓ! szerint:

    Megadta azt az engedélyt szerdán,(13) ami már a kiutazás előtt a kezében volt!
    Össze-vissza hazudozik a Gyárfás és a Kiss Laci, aki vasárnap elszólta magát a TS.-ben.

  36. GONDOLKODÓ! szerint:

    “ez a módszer öt éven belül írott tananyag lesz az egész világon, de aki akkor kezdi átvenni, az már lemarad.”
    Majd eladják az amiknak és dollár százmilliókat keresnek! Nem lepődnék meg.

  37. Tarjányi László szerint:

    Gondolkodó! Te vállakozó voltál, légy szíves fejtsd ki, mi az ügymenete egy veszélyes üzem létrehozásának! Pákozdi képviselő úr nekem azt mondta, tőlem tud először erről az ügyről! Hogy lehet az hogy a képviselőket sem kérdezték meg a Metrans telepének létrehozásáról?
    Jogszerű-e veszélyes üzem engedélyezése a lakosság előzetes megkérdezése nélkül?!

    HELYBEN A JEGYZŐ A TÖRVÉNYESSÉG ŐRE, KÖTELESSÉGE A KÉPVISELŐ TESTÜLETET ILLETVE A POLGÁRMESTERT TÁJÉKOZTATNI A JOGSZERŰ ELJÁRÁSRÓL, AMENNYIBEN VALAMELY KÉPVISELŐTESTÜLET HATÁROZATOT VAGY POLGÁRMESTERI RENDELKEZÉST TÖRVÉNYSÉRTŐNEK TART, KÖTELES AZT FELTERJESZTENI AZ ILLETÉKES KÖZIGAZGATÁSI HIVATALHOZ!

    “A jegyzőhöz a polgármesternek semmi köze. A polgármester és a jegyző egymás mellett párhuzamosan “állnak” a közigazgatási hierarchiában. A jegyző felel a törvényeségért a hivatalban és intézkedik ha a polgármester valami törvénysértést követne el (ugyanis bárkiből lehet polgármester).
    A jegyző határozatai, döntései ellen CSAK! a megyei közig. hivatalban lehet panaszt tenni, ez álltalában megyénként a megyeházán találhatóak. A jegyző területi szerv a közig.hivatal (felettes szerv) pedig megyei szerv a jegyző felett áll, ellenőrzi, irányítja, és panaszt elbírál.”

  38. Grün Izidor szerint:

    “Valljuk azonban, hogy éppen az elmúlt időszakban történt, a közel és távolkülföldön történt háborús szituációkkal indukált változások indokolják, hogy Magyarországon magyar tulajdonban álló lőszergyártó kapacitás jöjjön létre, megszüntetve az ország egyik nemzetbiztonságilag és katonapolitikailag érzékeny kitettségét.
    Valljuk azt is, hogy az ország nemzetbiztonsági és katonai képességeit alapjaiban érintő beruházásokat nem nyilvános sajtópolémia útján kell vitatni, mert ez minden ellenérdekelt szereplő érdekét szolgálhatja, kivéve az országét.”
    .
    http://24.hu/kozelet/2016/01/13/a-terrortol-feltik-fuzfot-az-uj-hadianyaggyar-miatt/

  39. Betike szerint:

    Eddig is értéktelen ingatlanokkal volt tele a kerület, de ezután………kell ez nekünk?

  40. Tarjányi László szerint:

    Fűzfőn számtalan baleset, robbanás történt. Például 1977. augusztus 15-én nitroglicerin robbanás volt, az egyik áldozat koponyafedőjét 15km-re egy falusi háztetőn találták meg!

    A cikket nem tudtam másolásra kijelölni, örülnék ha valaki be tudná másolni ide hozzászólásként!

    https://veol.hu/hirek/kraterre-valtozott-eletek-1383058

  41. Tarjányi László szerint:

    Ennek az ügynek jogi megoldása lesz!
    Dixi, Tarjányi László.

  42. Tarjányi László szerint:

    A veszélyes anyag konténerek felnyitása a Metrans telepen a REZSICSÖKKENTÉS LEGÚJABB FEJEZETE!

    Elvégre nem minden vállalkozás illetve földbirtok akkora, hogy a szükséges vegyszert, permetszert a gyártótól EGYSÉGRAKOMÁNYBAN (egész hordó vagy egész konténer) megrendelje!

    Lehetőséget kell biztosítani a kisebb felhasználóknak, esetleg a lakosságnak, hogy a Terminálon akár KÉT ALUMINIUM CEGLÉDI KANNÁVAL a neki szükséges vegyszert megvásárolhassa!

    ÉLJEN A REZSICSÖKKENTÉS KORMÁNYA!

  43. Tarjányi László szerint:

    http://alfahir.hu/veszelyes_anyagok_csomopontja_lesz_csepel

    Veszélyes anyagok csomópontja lesz Csepel

    Tavaly április 30-án jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a vasúti szállítások lebonyolításával foglalkozó Metrans Európa egyik vezető kikötő-logisztikai vállalata, a német Hamburger Hafen und Logistik részvénytársaság (HHLA AG) leányvállalata logisztikai és raktározási terminált Épít Csepelen. Az ígéret szerint a beruházás első fázisában 200 új munkahelyet teremt a cég. Az azonban már csak 2016 januárjában, a vonatkozó kormányrendelet alapján összehívott közmeghallgatás lakossági tájékoztatójából derült ki, hogy a terminál valójában egy felső küszöb értékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem lesz, ahol toxikus és tűzveszélyes anyagokat tárolnak majd. A Jobbik szerint az üzem területe benyúlik a Fővárosi Vízművek ivóvízbázis védőterületére, ahol pedig tilos lenne a veszélyes anyagok előállítása, feldolgozása, tárolása és lerakása.

    Mint arról keddi összefoglalónkban beszámoltunk, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte:

    a több tízmillió eurós nagyságrendű beruházás segít abban, hogy Magyarország a kelet-nyugati áruforgalom csomópontjává válhasson.

    Klaus-Dieter Peters, a HHLA AG elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta:

    meggyőződése, hogy Magyarország jó telephely lesz, az ország fontos csomópont, ezért döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy konténerterminált, de később további beruházásokat is terveznek.

    Klaus-Dieter Peters a társaság beruházását ismertetve az is elmondta, hogy ez lesz a cég negyedik szárazföldi csomópontja. Hat vágányon rakják át az árut, és két vágányon jutnak az üres konténerek a tárolóba. Jelenleg a Metransnak évi 170 ezer konténer forgalma van Magyarországon, ez 250 ezerre emelkedik és havi 250 vonatot tudnak kezelni, ha kész lesz a beruházás.

    A sajtótájékoztatón sem a miniszter, sem a cégvezér nem említette, hogy a terminál veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemként fog működni. A 2015. július 30-i Csepeli Hírmondóban (a fideszes vezetésű önkormányzat hivatalos lapja) egy interjú jelent meg Kiss Péterrel, a Metrans csoport vezérigazgatósági tagjával a beruházás „részleteiről”, ám itt sem esett egy szó sem veszélyes anyagokról. A csepeli önkormányzat honlapján, a csepel.hu-n kilenc hír van a beruházással kapcsolatban tavaly április óta, de csak a január 15-i közmeghallgatás meghívójában szerepel az üzem valódi funkciója.

    Nem siettek a lakosság tájékoztatásával

    A közmeghallgatás összehívását kormányrendelet szabályozza, ahogy a biztonsági jelentés hirdetményi közzétételét is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a polgármester a biztonsági jelentés közzétételének lezárását követő 15 napon belül köteles közmeghallgatást tartani. A Metrans lakossági tájékoztatóján nem szerepel pontos dátum, csak az év (2015) van feltüntetve, miközben a közmeghallgatás meghívója 2016. január 8-án jelent meg az önkormányzat honlapján. További érdekesség, hogy a Metransnak a katasztrófavédelmi engedély iránti kérelméhez be kellett nyújtani a biztonsági jelentést, az engedély nélkül pedig el sem kezdhették volna az üzem építését. A beruházás bejelentése tavaly április 30-án történt meg, és tavaly október 22-én került sor az alapkő letételére. Vagyis hónapok teltek el (már javában zajlik az építkezés) mire a lakosság meghívót kapott a közmeghallgatásra és egyáltalán értesülhetett a biztonsági jelentés tartalmáról, amely hideg zuhanyként érhette a csepelieket:

    “A 219/2011. Kormányrendelet 1. § alapján a tervezett logisztikai és raktározási terminál felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek minősül, mert felnyitás céljából, illetve a szállításból ideiglenesen kivett konténerekben (átmeneti tárolás) a jelenlévő veszélyes anyagok mennyisége meghaladhatja 219/2011. Kormányrendelet 1. melléklete által meghatározott felső küszöbértéket.”

    “A felnyitás céljából, illetve a szállításból ideiglenesen kivett konténerek száma maximum 8-10 darab. Egy konténerben a veszélyes anyag tömege konténer típusától és a veszélyes anyag sűrűségétől függően 22000 – 25000 kilogramm is lehet”.

    A veszélyes anyagokat is részletezi a jelentés:

    “A konténerben tárolt veszélyes anyagok folyamatosan változnak, a Terminálon bármilyen veszélyes anyag előfordulhat:

    – toxikus anyagok közül várhatóan a leggyakoribb lesz a dichloromethane, phenol, molten, furfuly, alcohol, 3-triflouromethylaniline, thiocarbamate pesticide, várhatóan a leggyakrabban anilin és az ongronat 1080 kereskedelmi elnevezésű TDI (tolylidene diisocyanate),

    – a tűzveszélyes folyadék közül várhatóan a leggyakoribb aceton, etanol, etil-acetát, izobul-acetát, izopropanol, metil-izobutil-keton, festékek, vinil-acetát, ciklohexán, éterek lesznek”.

    Emellett a helyszínen lesz még karbantartási célból palackos formában acetilén, oxigén, PB, illetőleg a konténerrakodó gépek töltéséhez gázolaj.

    Az Alfahír kedden írásban fordult az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalhoz de válaszokat még nem kaptunk azzal kapcsolatban, hogy mikor és milyen engedélyek lettek kiadva a cégnek. A Metranst a biztonsági jelentésben megadott tájékoztatási telefonszámon többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérni.

    Fővárosi ivóvíz bázist félt a Jobbik

    A Jobbik közleményben és az egykori Csepel Művek területén (Perem utca – Központi út – Salak utca kereszteződése), közvetlenül a Duna partján, a Metrans termináljának építkezésénél tartott szerdai sajtótájékoztatóján is tiltakozott a beruházás mellett.

    Lehmann Viktor, a Jobbik csepeli elnöke rámutatott, hogy a beruházás tavaly április 30-i bejelentésénél még szó sem volt veszélyes anyagok tárolásáról. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az üzem építése lakóövezet szomszédságában történik, amely ellen a helyiek is tiltakoznak.

    De az épülő üzemtől csak 600 méterre fekszik a Csepeli Weiss Manfréd Kórház, 350 méterre a Weiss Manfréd Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium.

    Lehmann Viktor elmondta: a Metrans Konténer Kft.-t 2013 október 25-én jegyezték be, szlovák tulajdonosa van, a cég alapítása óta 0 forint árbevétele volt, 3 millió forint jegyzett tőkéje van a cégnek, 2014 december végéig egy embert foglalkoztatott. A csepeli területet 2015. február 12. óta birtokolja a Metrans (a cég magánterületet vásárolt meg).

    A Jobbik csepeli elnöke arra is kitért, hogy szerintük a létesítendő üzem területének az egynegyede benyúlik a Fővárosi Vízművek ivóvízbázis védőterületébe. Ezzel kapcsolatban Lehmann azt ígérte, hogy bejelentéssel fognak élni,

    mivel a védőterületek és védőidomok övezeteire vonatkozó korlátozások szerint (melyet a 123/1997. (VII. 18.) Korm. rendelet 5. szám melléklete tartalmaz) a Metrans által megvásárolt területen tilos erősen mérgező vagy radioaktív anyagok előállítása, feldolgozása, ilyen hulladékok tárolása, lerakása.

    Az Alfahír kérdéssel fordult a Fővárosi Vízművekhez a területtel kapcsolatban, amint választ kapunk, frissítjük vele a cikkünket!

    Lehmann Viktor emlékeztetett rá, hogy a Metrans biztonsági jelentése tartalmazza, hogy egy esetleg bekövetkező konténersérülés esetén – az anyag tulajdonságaitól függően – toxikus gázfelhővel, tócsatűzzel, csatorna- és talajszennyezéssel kell számolni.

    Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője kijelentette: a beruházás jól mutatja, hogy a pénz, a tőke, a beruházói érdek sokszor fontosabb a környezeti és lakossági érdekeknél. A képviselő fontosnak tartja a munkahelyteremtést, de ezt a Jobbik nem veszélyesanyag-tárolókkal és -kezelőkkel kívánja megvalósítani. Kepli emlékeztetett rá, hogy maga a beruházó ismerte el, a konténerekben bármilyen veszélyes anyag előfordulhat, csakhogy a képviselő szerint “nincs olyan haváriaterv, ami jó minden veszélyes anyagra”, ezért nem lehet megfelelően felkészülni egy természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás okozta balesetre. A jobbikos képviselő azt ígérte, hogy folyamatosan tájékozódnak a beruházásról, az illetékes kormányszervekhez fognak fordulni, ki fogják kérni a környezeti hatástanulmányt, illetve a csepeli vízbázis veszélyeztetésére hivatkozva jogi lépéseket is kezdeményeznek, de számolnak a lakosság véleményével is az ügyben.

    Herceghalomnak nem kellett a Metrans

    Keddi cikkünkben már írtunk arról, hogy a Metrans csoport 2012-ben Herceghalmon akart építtetni a csepelihez hasonló terminált, szintén új munkahelyeket, iparűzési adót ígérve, de lakossági nyomásra a képviselő-testület leállította a tárgyalásokat.

    A beruházás kapcsán a képviselő-testület lakossági fórumot hívott össze, amely során nyilvánvalóvá vált, hogy a lakosság nem támogatja egy konténer terminál beruházás megvalósítását.

    – közölte lapunkkal dr. Kovács Judit, Herceghalom jegyzője.

    Környezetvédelmi aggályok is felmerültek: elsősorban a közúti szállításból eredő kamionforgalom vonatkozásában, ehhez járult még a várható “zajszennyezés”, amelyre a fémkonténerek éjszakai átrakodása kapcsán számítani lehetett. A jegyző tájékoztatása szerint mivel a képviselő-testület lakossági nyomásra elállt a további tárgyalásoktól, így annak egyeztetésére már sor sem került, hogy tulajdonképpen a konténerekben milyen árut továbbítanának.”

    Tarjányi: A fenti linkben adott cikknél és a tegnapi cikknél, “Kiderült a titok! Mérgező robbanóanyagot rejthetnek a konténerek”, FÉNYKÉPEK IS LÁTHATÓAK A MÁR FOLYÓ MUNKÁKRÓL ÉS A VESZÉLYEZTETETT SZOMSZÉDOKRÓL, A BUDAPESTI IVÓVÍZBÁZIS VÉDŐKÖRZETÉRŐL!

    http://alfahir.hu/kiderult_a_titok_mergezo_robbanoanyagot_rejthetnek_a_kontenerek

  44. Tarjányi László szerint:

    INGYEN JAVASLAT! A Metrans a veszélyes anyag üzem helyett a telken építsen börtönt a 2018-ban bukó politikusok “ártalmatlanítására”! Előtte azért kérdezzék meg a csepeli lakosságot! 😛

  45. Lovas szerint:

    Komolyan sajnálom ezt a Tarjányit. Ezen az alapon a zebrán se lehetne átmenni, és egyetlen benzinkút sem épülhetne – a vasutakról nem is beszélve.

  46. Tarjányi László szerint:

    ÉRDEMES TANULMÁNYOZNI!
    Metrans Danubia Kft. válaszlevele a herceghalmi polgármesternek

    Lényegi választ megkerülte a veszélyes árú tekintetében, mint ahogy az utak esetleges kártételének megtérítését illetően!

    CSEPELI POLITIKUSOK, VÁROSVEZETŐK! Önök szerződést kötöttek egy ilyen céggel? 3 MFT-os tőkével, aki ráadásul elhallgatja a valódi információkat! ÖNÖKRE NÉZVE SZÉGYEN!
    Az adott linken letölthető a válaszlevél pdf-ben, szíveskedjenek okulni!

    http://www.herceghalom.hu/index.php?module=docs&action=getfile&id=3161

  47. Tarjányi László szerint:

    A TÖRVÉNYEKET BE KELL TARTANI! AZOKAT IS AMELYEKET A FIDESZ HOZTA KÉTHARMADDAL!

    LOVAS! A FŐNÖKEID SAJNÁLD, HOGY POLITIKUSI SZEREPRE VÁLLALKOZTAK OLYAN KÉPZETTSÉGGEL, AMIVEL ILYEN ÜGYEKET NEM LEHET ÁTLÁTNI!

  48. Tarjányi László szerint:

    A CSEPELI VÁROSVEZETŐK KOMOLYAN GONDOLJÁK HOGY HUMÁN DIPLOMÁVAL KÉPESEK GAZDASÁGI DÖNTÉSEKET HOZNI?

  49. Tarjányi László szerint:

    Becsületes ember még a kutyáját sem bízná ezekre a vezetőkre!

    Csepeliek, mikor ébredtek fel végre?

  50. Grün Izidor szerint:

    László!
    Rákattintottam!
    Vidám kis történet!
    Leginkább a Sólyom Airway-zre emlékeztet!
    Azt is megszívtuk mint a cigánygyerek a hurkazabálást.
    Már elrontaná a gyomrát hurkával amikor még az apja akkor indul malacot lopni! 😀

  51. Ábel Attila szerint:

    Kedves Olvasók,

    a most épülő terminál és a Szabadkikötőben már meglévő ugyanazt az árut fogadja. A Szabadkikötőben tehát már sok-sok éve hozzák-viszik azokat az anyagokat, amelyeket most a Jobbik ki akar tiltani. Sőt, egész Európában hozzák-viszik évtizedek óta, különben – többek között – a BorsodChem nem működhetne, be kellene zárni, és nem lenne több tízezer magyar embernek munkája. Többek között Borsodban. De az európai autókban sem lenne magyar eredetű a műanyag berendezés, mint most, mert jelentős részben azt is nálunk gyártják – amíg a Jobbik nem kerül hatalomra persze. Mert akkor – ezek szerint betiltják. A vasút ugyanis – a jobbikosok nem tudják vagy nem akarják tudni – nem csak személyszállítással foglalkozik. A teherszállításnál pedig mindig szállítottak veszélyes árukat.

    Alapvetően nem is tárolásról van szó, hiszen az ide hozott konténereket nem érdemes tárolni. A magas szintű magyar biztonsági előírások miatt, ellenőrzés céljából viszont eddig és ez után is ki kell nyitni a konténereket. Most is így megy a Szabadkikötőben, és mindenhol máshol Nyugat-Közép-Kelet Európában, Ázsiában, az USA-ban vagy Kanadában, ahol ilyen konténerszállítás és szigorú szabályok vannak. Ez nem azért van, mert valamit akarnak a kereskedelmi áruval, hanem azért, hogy a biztonsági előírásokat és az ellenőrzést fenntartsák. Ellenőrzésnek hívják azt, amit a Jobbik életveszélynek kiáltott ki.

    Fontos körülmény, hogy a technológia miatt az áru nem kerülhet a földbe és a Dunába. Akkor sem, ha baleset van. Speciális kármentő zsomboly is ki lesz alakítva, így még az illékony anyagok is elfolynak egy olyan helyre, ahonnan nem tudnak a levegőbe sem kerülni. Már ha történne egy olyan baleset, ami a biztonsági előírások miatt még nem történt.

    A terminál mindent összevéve biztonságosabb lesz, mint egy működő benzinkút. Egyrészt, mert többnyire nem veszélyes árukat fognak fuvarozni, másrészt, mert még a veszélyes áruk többsége sem lesz olyan veszélyes, mint a benzin vagy a dízelolaj. Márpedig nem csak pont ezen a területen van benzinkút Csepelen, hanem a Csepel SC-nél, vagy a Kossuth Lajos utcában több is. De van ugyebár a II. Rákóczi Ferenc úton – szintén több darab. Ha valaki a sokkal veszélyesebb benzinkutakat nem tartja olyan veszélyesnek, hogy kitiltsa Csepelről, akkor a konténer terminált sem tarthatja annak. Vagy csak nincs elég információja, vagy csak pártvéleményt harsog, és át akarja verni az embereket. A Jobbik át akarja verni az embereket.

    Pont a hisztéria miatt nem fogok vitába bocsátkozni senkivel. De azt tudni kell, hogy aki elhiszi a csepeli jobbikosok szövegét, azt átverték, méghozzá csúnyán.

  52. Tarjányi László szerint:

    http://csepel.info/?p=46432#comment-261725 “Meghívó közmeghallgatásra”
    Tarjányi László szerint:

    2016. január 13., szerda – 21:57

    Miért nem Orbánlandban, Felcsúton épít veszélyes anyag üzemet a Metrans? Talán, mert a hülyék nem ott laknak?

  53. felix szerint:

    Érdemes lesz nézni holnap a Hír TV Reggeli járat című műsorát, mert téma lesz a csepeli új üzem.

  54. Lovas szerint:

    Hallottam, hogy a Simicska a Jobbikhoz pártolt. Na de ha csak egy vélemény van, és az igazságot nem halljuk, minek? A jobbikosok hülyeségeit itt is láthatjuk.

  55. Tarjányi László szerint:

    Na Csepelinfóék elkezdték a CENZÚRÁT! Én rögtön mentem a hozzászólásomat, meg az elérési címét is! Hol van ezen “A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.”? Utólag piszkáltátok meg a hozzászólás kiírását!
    Az IGAZSÁGOT EL LEHET HALLGATNI ÉS HALLGATTATNI, DE MEGVÁLTOZTATNI NEM!

    http://csepel.info/?p=46525#comment-261722 “Mikor leszünk Közép-Európa logisztika központja? Hol tart a fejlesztési piac?”
    Tarjányi László szerint:

    2016. január 13., szerda – 21:35
    http://csepel.info/?p=46539#comment-261720 “Ismét elítélték a fővárosi MSZP alelnökét”
    Tarjányi László szerint:

    2016. január 13., szerda – 21:30

    Ki fog kártérítést fizetni a károsultaknak havária esetén, a 3 MFT törzstőkéjű Metrans Danubia Kft-é? Ki fog kártérítést fizetni a csepelieknek az ingatlanjaik értékcsökkenése miatt? Jelenleg is itt a legalacsonyabbak az ingatlanárak Budapesten!

    Gondoltatok erre csepeliek, amikor a Fideszre szavaztatok?

  56. Tarjányi László szerint:

    Na ugye! Most sem írta ki, hogy rendszermoderációra várakozik!

  57. admin szerint:

    Azt eddig sem hagytuk, hogy teleszemeteljék más cikkek fórumát.

  58. Tarjányi László szerint:

    Lényegtelen hogy Lovas, Ábel Attila vagy bármely más fideszes hogyan minősíti a hozzászólásokat, AZ IGAZSÁG A BÍRÓSÁGON FOG KIDERÜLNI!

    Tessenek már megmutatni a jobbikos párttag könyvemet! Erről jut eszembe, KISZ-titkár sem voltam, mint Orbán Viktor, meg sok más fideszes potentát!

    Ami Simicskát illeti, maga Orbán Viktor mondta az alábbi videóban, “Simicska volt közöttünk a legokosabb”! Lehet hogy ezért nem ő lett miniszterelnök, mert őt nem tudnák dróton rángatni a szabadkőművesek!

  59. admin szerint:

    Ha Tarjányi úr folyamatosan minősít másokat, ne lepődjön meg, ha mások is élnek ezzel a jogukkal.

  60. Tarjányi László szerint:

    “A hozzászólás rendszermoderációra várakozik!” üzenetet a WordPress motorja automatikusan írja ki megadott feltételek teljesülése esetén! A CENZÚRA meg az ha az Admin sajátkezűleg moderál egy hozzászólást!

    Felesleges cáfolnod Attila, lévén pillanatnyilag a soros Admin! A WordPress a vonatkozó hozzászólást a beíró gépén megjeleníti, csak mások számára teszi láthatatlanná!

    Ahogy leírtam, én a parancssorban megjelenő rekordcímet is mentem, így vitás esetben azt bizonyítéknak elő tudom adni!

    Annak idején is én mondtam meg hitelesen, kié volt a 150000-edik hozzászólás, mert a WordPress azt folyamatosan egyesével növeli, míg ti csak a látható hozzászólásokat számoljátok a statisztikátokban!

  61. Tarjányi László szerint:

    Cseppet sem érdekel, ha ti vagy bárki bárminek nevez! Nem zavar ha hülyének, elmebetegnek, nácinak, antiszemitának vagy bárminek neveznek/neveztek! Még csak bíróságra sem megyek!

    Azért Kövér László 2002-es kampányvezető csak átadta az antiszemita Tarjányi László 2002. április 9. 15:55-ös faxon küldött gázár-kampányötletét, amelyet Orbán még aznap 19 órakor előadott a TF-en tartott nagygyűlésen!

    Zsugori Orbán és zsugori Kövér uramnak máig nem akaródzott valami anyagi elismerést küldeni részemre! A bizonyítékokat több alkalommal elküldtem az összes parlamenti képviselőnek az elmúlt 14 év alatt! Őfelsége kormánypártja meg Őfelsége ellenzéke egy nomenklatúrát képez, senkinek sem akaródzott nyilvánosságra hozni! Kivéve a szerencsétle Orosz Józsefet, aki bátorkodott a miniszterelnök-keresősdit tárgyaló Kontrában három politológussal megvitatni! Szegény, azóta is Kanadában él!

  62. ebihal szerint:

    Ábel Attila!
    Arcátlan mellébeszélés, amit írsz, bár tőled ez már szokásos! Milyen alapon, jogcímen
    gondolod, hogyha már szerencsétlenségünkre a kikötőben van is egy ilyen vállalkozás,
    akkor nekünk már mindegy? Tavaly tavasz óta sunnyogtatok, megvezettétek a csepe-
    lieket. Igaza van Tarjányinak, a kutyámat sem bíznám rátok!

  63. fghfjhgkjhk szerint:

    Tisztelt Ábel Úr!
    Ön is, mint a rosszgyerek, mutogat másokra.
    Azt tegyük már a veszélyes hulladékok tárolásához, átrakásához még hozzá, hogy ezeket a világ boldogabb szegleteiben, általában kirakják a prérire, de azért messzebb egy lakott területtől, mint jelen esetben a kikötő. Ugyanis én sem vagyok annyira hülye, hogy az uralkodó északi, észak-nyugati széljárás mellett egy baleset esetén merre is menne a cucc.
    Az új terminál ráadásul meg sem közelíthető, csak egész Csepelen átvonulva. Köszönjük annak, aki ezt ide kitalálta.

  64. fghfjhgkjhk szerint:

    “Betike szerint:
    2016. január 13., szerda – 19:28
    Eddig is értéktelen ingatlanokkal volt tele a kerület, de ezután………kell ez nekünk?”

    Mármint a CSOK? Nem tudom, hogy kinek kell… 😛

  65. Grün Izidor szerint:

    fghfjhgkjhk!
    Lehetne az Imre téren is!
    Az önkori ablakaiból szemmel lehetne tartani és veszély esetén megfújni a harsonákat majd a templomba vonulni egy könyörgésre! 😀

  66. Lovas szerint:

    fghfjhgkjhk, te neuronok atyja!

    Milyen veszélyes hulladék tárolásról beszélsz, amikor szó sincs ilyenről?

    A Csepel Művek mióta lakott terület neked? Ha pedig a veszélyes anyagokat nem lehet lakott területeken tárolni, mit keresnek a benzinkuta, gyógyszertárak vagy akár gyógyszergyárak lakott területek mellett?

    Ész, ész, hová mész?

  67. Grün Izidor szerint:

    Lovas!
    Azokról, ami veszélyekről a közmeghallgatáson szó esik! 😀

  68. Betike szerint:

    Fghfjhgkjhk, én az ingatlanok alacsony áráról és a vállalkozás nem Csepelre telepítéséről írtam! Hogy kerül ide a csok? A Szabadkikötő termináljára van némi rálátásom, olyanfajta veszélyes anyag, amiről itt szó van, ott nincs és nem is volt!

  69. hitetlen szerint:

    Nagyon sok városban kivonultak tiltakozni és ott elérte a lakosság, hogy oda ne telepítsék. Itt is ezt kell tenni ! Mert veszélyes hulladékról senki nem beszélt korábban csak arról, hogy pár száz embernek lesz munkahelye. BEETETÉS volt, meg a lényeges dolgok elhallgatása,(szokás szerint).

  70. Lovas szerint:

    Hitetlen, akkor halljuk a példákat.

  71. Lovas szerint:

    Azért az elég felháborító, hogy a jobbikosok csak azért, hogy ne veszítsék el a munkanélküli szavazóikat, megakadályozzák, hogy munkahelyek létesüljenek, és még pofátlanul azt is hazudják, hogy veszélyes hulladékokról van szó. Amikor ilyesmiről szó sincs.

  72. ebihal szerint:

    Lovas!
    A lakossági tájékoztató 2.Tevékenység leírása című fejezetben: ” a terminálon
    bármilyen veszélyes hulladék előfordulhat”. Akkor mi a faszról beszélsz?

  73. Lovas szerint:

    Nem hulladékról írnak hanem következetesen, végig veszélyes anyagokról.

  74. Lovas szerint:

    Nagyon aljas egy fasz vagy, ha már ezt a szót behoztad.

  75. Grün Izidor szerint:

    Lovas!
    Kérted!
    Orbán Győző nem épít hulladékfeldolgozót Gánton! 😛
    http://index.hu/belfold/2015/07/21/orban_gyozo_nem_epit_hulladekfeldolgozot_ganton/

  76. Lovas szerint:

    És annak mi köze ehhez? Itt szó sincs hulladékkezelésről. Itt kereskedelemről van szó.

  77. Grün Izidor szerint:

    Lovas!
    Kereskedelemről?!
    Na jó! Itt hagyjuk abba! 😛

  78. felix szerint:

    Grün Izidor!
    Lovas nem egyedi példány.
    “Egy kis részletet elmesélek a tegnapi tárgyalásról. Bő 2 óra vita után tájékozattam a beruházókat arról, hogy Százhalombatta Önkormányzatának néhány évvel ezelőtt volt egy olyan határozata, miszerint a városba nem enged betelepülni olyan céget, ami a környezetet tovább terheli és növeli a kibocsátott szennyező anyagok mennyiségét. Erre válaszul a cég vezérigazgatójának válasza úgy szólt, hogy ha 2 újabb család a városba költözik az is növeli a kibocsátást.
    Nos, ahol ilyen a szakmai színvonal, arra a kutyám etetését sem bíznám rá, nemhogy egy veszélyes üzem építését. Pont.”

  79. ebihal szerint:

    Lovas!
    Szóval nem veszélyes hulladék, hanem veszélyes anyag! Eddig ezt tagadtad!
    Egyébként a következményeit tekintve mi a különbség?

  80. Jobban szerint:

    Valamivel támadni kell, ha nincs reális alapja a támadásoknak, akkor találnak irreálisat? Vitatni, azt, ami elvileg kisegítené a kerületet abból, amibe hosszú évek alatt eljuttatta az előző vezetés.

  81. ebihal szerint:

    Ha már a vér fideszes Lovas leírta, hogy veszélyes anyag, akkor mi a túróról beszélsz?

  82. felix szerint:

    Jobban!
    Egy atomhulladék temető még többet hozna a konyhára.
    Miért nem tedd fel magadnak azt a kérdés, hogy miért a megnyitás előtt van a lakossági tájékoztatás?
    Ez jobb helyen az engedélyek kiadása előtt szokott történni.

  83. felix szerint:

    teszed fel

  84. Jobban szerint:

    Nem tegeződünk.
    Nem a téma a lényeg. A támadás, a támadásért. Van egy előnyös beruházás. Nincs rajta fogás. Kitalálunk valótlant és ezzel ellene hangoljuk a közvéleményt.
    Ezt már nagyon régen alkalmazzák.
    X idő után, amikor bebizonyosodik, hogy hazugság az egész, ici-pici betűméretben, valahol, alig látható helyen megjelentetik, ha kötelező a kiigazítás, hogy tévedtek.

  85. Jobban szerint:

    Nem tegeződünk.
    A galvániszapnál még engedély sem volt és tájékoztatás sem az “illetékesek” részéről.

  86. fghfjhgkjhk szerint:

    Lovas!
    Akkor most veszélyes anyagok kereskedelme van? 😛

  87. ebihal szerint:

    Úgy látom cáfolatot, vagy egyáltalán valami érv félét hiába várok.

  88. Betike szerint:

    Szerintem 200 munkahely teremtése is túlzás! Meg kell nézni hasonló vállalkozást, hány fővel oldják meg?Ugye nem”közmunkahely”?

Itt lehet hozzászólni !