Mégis lesz lakópark a Kis-Duna parton?

Csepel.info

Ide lakóparkot?

A Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Közhasznú Civil Egyesülettől kapott tájékoztatás alapján ismét lehetőség nyílhat a Kis-Duna part korábban tervezett beépítésére. Az egyesület emiatt az engedélyezési eljárást újraindító pesterzsébeti önkormányzathoz fordult.

A civilek levelét az alábbiakban olvashatják:

Budapest Főváros XX. Kerület,

Pesterzsébet Önkormányzatának

Polgármesteri Hivatala

1201 Budapest XX. Kossuth tér 1.

Dr. Kiss Irén címzetes főjegyző részére

Tárgy: Ibiza Lakópark engedélyezési eljárás

Tisztelt címzetes Főjegyző Úrhölgy!

Egy olyan ügyben fordulunk Önhöz, mely a csepeli lakosok nagy részében ellenérzéseket váltott ki.

Mint beavatkozó fél, értesítést kaptunk a Budapest XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala Építésügyi Osztálytól, melyben közlik, hogy a XXI. kerület Hollandi u.18. sz. alatti Hrsz: 205803 ingatlanon, az Ibiza Kft. által tervezett lakópark beruházás építési engedélyezési eljárását újra indították.

Az Ép 31063/2010 iktatási számon újra indult eljárással kapcsolatban szeretnénk észrevételeinket és aggályainkat kifejezni.

Először is nem tartjuk elfogadhatónak, hogy egy olyan hatóságot, jelen esetben az Ön által felügyelt Építési Hatóságot jelölték ki az új eljárás lefolytatására, mely az általunk indított, azóta jogerősen megnyert per bírósági szakaszában építési engedélyt adott ki a fent nevezett beruházásra. Ezzel kapcsolatos észrevételünket a Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal felé jeleztük, kértük, hogy olyan hatóság járjon el, amely nem volt és jelen állás szerint sem érintett az ügyben.

Nem értjük a nagy sietség okát, miszerint, az elvi engedélyezési eljárással párhuzamosan folytatják le, azt az építési engedélyezési eljárást is, melynek elengedhetetlen feltétele, a jogerős elvi építési engedély megléte. Az előző eljárásban is kértük a bírósági szakasz idejére az engedélyezési eljárás felfüggesztését, amit akkor az Ön Hivatala elutasított, majd hibásan, a jogerős bírói döntés után, az új eljárásra kötelezett, elvi engedélyezési eljárás jogerőre emelkedéséig, szándékozott felfüggeszteni. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 12959/5/2009 számú döntése alapján a felfüggesztés helyett, az elvi engedélyezéshez hasonlóan, az engedélyezési eljárást is új eljárás keretében kell lefolytatni.

Reményeink szerint, a döntéshozatal során figyelembe fogják venni a tervtanács és az ügyben állást foglalt független, neves építész szakembereknek a beruházásról alkotott egyhangú véleményét, miszerint a tervezett épületek környezet idegenek a területen, a terv nem veszi figyelembe a környező beépítési paramétereket és kiskapuk kihasználásával intézményi zöld terület besorolású helyen lakás funkció elhelyezéséről szól.

Az Ibiza Kft. által tervezett épületek, a területre 2004-ben megalkotott, a mai napig érvényes szabályozási terv alapján kijelölt építési helyen kívül épülnének, ami szabályellenes.

Környezetvédelmi szempontból is aggályosnak tartjuk a beruházást, hiszen közvetlen a Natura 2000 védelme alatt álló Kis-Duna partszakaszon épülne.

A tervezett beruházás infrastrukturális problémákat is felszínre hoz, hiszen a lakópark megépülése esetén, a megnövekedett forgalom elviselhetetlen terhet jelentene, a jelenleg az agglomeráció forgalmát is lebonyolító Hollandi útra.

Nem megoldott a lakók gépjárműveinek elhelyezése sem, mivel a tervek szerint a megépítendő mélygarázson kívül, a felszínen is jelentős mennyiségű gépjármű elhelyezése válik szükségessé.

Kérjük, döntéshozataluk során vegyék figyelembe a fent leírtakat, hozzanak olyan határozatot, mely a jogszabályoknak megfelel, a csepeli lakosok érdekeit szem előtt tartja és megakadályozza egy olyan környezetbe nem illeszkedő épület együttes megvalósulását, amely funkciójában jelentősen eltér a Kis-Duna partra megálmodott játszó, pihenő, sport és szabadidős tevékenységektől.

Levelünket a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Közhasznú Civil Egyesület nevében fogalmaztuk meg, de céljaink elérését eddig több mint 7000 polgár, civil szervezetek, illetve politikai szereplők is támogatják!

Tisztelettel:

Zubor Tamás

Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesület elnök

Budapest, 2010. március 7.

22 hozzászólás “Mégis lesz lakópark a Kis-Duna parton?” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    A nagypolitikai cikkekhez huszasával irogat a sértődött társaság, de az, hogy a seggünke dugnak egy lakóparkot, az nem érdekel senkit…kár…:(

  2. nem jani szerint:

    Megelőztél!:) Pont ugyan ezt akartam írni!:) Amikor a cikk megjelent én is vártam a hozzászólás cunamit, de úgy látom a fröcsögés egyszerűbb.

  3. nem aranyhal szerint:

    Mindketten megelőztetek, én ma estig adtam határidőt magamnak, hogy megírom a véleményemet arról, hogy a politikára fél óra alatt jön 20 okoskodás. Erre pedig nulla, pedig ez kicsit fontosabb csepeli ügy mint az, hogy a Gulyás háza előtt megáll e a busz.

  4. Jeniszej szerint:

    Lehet, hogy a csepeliek igényesebb helyekre járnak kikapcsolódni? – ezért van ez az érdektelenség? (sóderbánya, szigetcsúcs, Hurghada meg ilyenek) 🙂

  5. Jeniszej szerint:

    Milyen jó lesz a munkásfiataloknak az épülő új lakóparkban. Egészséges szép környezetben nevelhetik fel a jövő generációt.

  6. Lexon szerint:

    Azért az is lehet, hogy a vasárnapi bejegyzés az oka az érdektelenségnek. Ugyanis aki tehette, ilyenkor a kertben volt. Gyönyörû tavasz, csicseregnek a madarak, süt a nap… én ilyenkor nem ülök a számítógép elôt… 😀

  7. Földhözragadva szerint:

    Igazad van Lexon, a kertben jobb…:) DE, a másik nyolc cikk is sz-v lett bemásolva, gyenge száz kommentel…:(

  8. lolka szerint:

    ” Lexon:
    2010. március 29., hétfő 10:27-kor” -ma délelőtt is szép idő volt, vagy inkább munkaidőben érdekesebb írogatni?…persze aki megteheti miért ne…
    A Duna-parttal az a baj, hogy ellett adva. Nyilván aki megvette valamit kezdeni szeretne vele…

  9. csepelino1 szerint:

    Akkor itt egy okoskodás . . . Igenis építsenek lakóparkot a Kis Duna partra. Ami most ott van az jobb?! Gaz, dzsuva, kosz. Megmondom Én, mi ott a baja az ott lakóknak. Akik anno a gyárból hozzájutottak azokhoz a területükhöz (vagy azóta mások megvették tőlük), azok nem akarnak lakóparkokat maguk elé. MERT, akkor csökken a házuk – telkük értéke, és inkább nézik (elviselik) a gazt, dzsuvát, koszt! Méghogy közhasznú civil egyesület! RÖHEJ! 🙂 Igenis kell lakópark, mert ez így Csepel szégyene. Fel kell parcellázni a területet, és el kell adni (akár lakóparknak, akár kertes lakó övezetnek). Minimum úgy nézzen ki, mint a túloldalt.

  10. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Az előző hozzászólást túlzásnak tartom okoskodásnak nevezni én inkább butáskodásnak mondanám. Abban igaza van, hogy elhanyagolt a terület, de ha képbe lenne akkor tudná, hogy ez az önkormányzat tudatos tevékenységének köszönhető, évek alatt hagyták lerohadni a területet. Utána meg átjátszották az Elephant Holdingnak.
    A parton rendezett zöld területnek lenne a helye és nem lakóparknak, jó lenne ha utánanézne , hogy a környező országok fővárosaiban a zöld terület aránya mennyivel nagyobb mint a budapesti.

    Néhány mondatból meg irígységet véltem kihallani.
    Tényleg b…unk ki az ott lakókkal hasznosítsuk ezt a területet, de ne egy nyomorult 180 lakásos lakóparkba gondolkozzunk minimum 250 gépkocsival hanem csináljunk előbb egy homokbányát, utána a gödröt töltsük fel szeméttel a végén hordjunk rá 10 cm földet vessük be fűvel és építsünk rá egy játszóteret.
    Szerintem nagyobb bevétel lenne belőle mint egy lakóparkból. Az ott lakók meg megtudnák, hogy nem csak a gyárban volt szívás dolgozni, hanem a Hollandi úton is szívás lakni.
    Én egyébként nem ott lakom csak szeretünk a parton sétálni és kerékpározni.

  11. Papi szerint:

    Egyszerűen nem értem ezt az Ibiza nevű társaságot. Van egy bírósági végzés van egy Fővárosi határozat a főépítésztől amik kimondják, hogy nem építhetnek erre most újra próbálkoznak. Menjenek a francba és ott építsenek ne itt a Kis-Duna parton. Inkább hozzák rendbe és építsenek ki ott is bicikli utat, hogy ne a Hollandin bicikliznek az emberek.
    Egyébként neked meg Földhözragadva Csak annyit először tájékozódj és csak utána írjál ilyeneket. Mert igenis tiltakoztak az emberek és nem hagyták mint ahogy most sem fogják hagyni.

  12. donquijote szerint:

    csepelino1: tényleg öntsük ki betonnal oszt jó.
    Ha többet járnál arra nagyon sokan főleg hétvégente járnak le a partra köztük én is, sétálni, bicajozni kutyát sétáltatni, nem mondom hogy nem lenne mit rendbe tenni, de hogy építsük be az baromság, nemhogy örülnénk hogy van, egy kicsit menj lejjebb a Szigetszentmiklósi üdülősoron ott hol férsz a Dunához?
    Szerinted ha totál beépítik ki léphet majd be arra a területre?
    Szépen rendbe kéne tenni, de pl. egyes részeivel szerintem nincs is különösebb baj.
    Ennyire már ne legyünk betonpanel mániások.
    Amúgy régebben akik ott építkeztek nem véletlenül volt olcsóbbak a telkek, elég költséges volt ott a ház alapozása nézd meg a terület domborzati viszonyait. (mielőtt vád ér nem ott lakom)
    Szóval szerintem őrizzük már meg ezt a területet csak rendezettebben.

  13. maminti szerint:

    Az a terület Csepel legnagyobb kincse. Mondhatni Csepel Central parkja. Csak nekünk még természetes vizünk is van ott, a Kis-Duna. Bármelyik normálisan működő városban paradicsomként működne. Nagy rendbetételt nem is kéne csinálni, mert pont így jó, ilyen vadregényesen, igazi Duna parti hangulattal. A lakosságnak kéne rendben tartani azáltal, hogy nem szemetel. illetve meg kéne oldani önkormányzati rendeleti szinten, hogy a kutyások csak kijelölt területen sétáltathassák kedvencüket, mert kutya kutya hátán van, ennek folyománya pedig lépten-nyomon ott díszlik a parti sétányon. Kisgyerekes szülőként mondom, hogy bizony sok kisgyerekes hétvégén már elkerüli a területet, mert nem győzzük kerülgetni a kutyagumit, egy kisgyerek meg képes időnként még le is huppanni menet közben, és igencsak nagy a lehetősége, hogy épp kutyagumiba huppan. Nameg a póráz nélküli kutyák sem keltenek bizalmat egy totyogó kisgyerek anyukájában.
    Hátrébb, a komp után van egy jó nagy terület, ami talán elég lenne a kutyásoknak. dehát ezzel foglalkozni kéne kerültünk vezetőinek, csakhogy ebben nincs biznisz, ezért ez nem téma.

  14. Csepelino1 szerint:

    donquijote. Én járok arra. Sétálni is, meg horgászni is. Miklóson nincsen Dunapart? Tudod milyen Dunapart van?! Besz.rsz – behugyozol olyan van. A mienk (csepeli) meg sem közelíti. Jobb, ha tőlem tudod. Visszatérve: Egy biztos, hogy a területtel kell valamit kezdeni, hogy ez a dzsunga – bunga megszűnjön. Én azt mondom, a mostani állapotánál még a lakópark is jobb! CSAK LEGYEN MÁR VALAMI! De írtam, hogy kertes övezet is lehet. Csak így ne maradjon, mint most! Szerintem fel kéne parcellázni, és a telkeket eladni. AZ LENNE A LEGJOBB! Remélem erre valamelyik Önkormányzat hajlandó lesz, mert 90-től az Önkormányzatok semmit nem tettek ez ügyben!

  15. donquijote szerint:

    A beszarást, behúgyozást meghagyom neked 😀
    Én az Üdülősorra (Hollandi út folyt.) gondoltam na olyan beépítést én nem szeretnék !!! a szóban forgó terület viszont könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel is (nemmindenkinek van ugyanis autója),egy szabad, terület , és ha te is jársz pecázni sétálni arra akkor meg végképp nem értem miért a beépítés mellett vagy csak újra megjegyzem szerinted ha beépítik téged v. engem oda fognak engedni a partra a válasz egyszerű : nem!!
    Ebben osztom maminti véleményét kutyasétáltató helyek kialakítását
    és egy jól karbantartott közpark létrehozását, becsüljük meg ezt a területet
    örüljünk hogy van építkezni meg máshol is lehet ennyi.

  16. Jeniszej szerint:

    A lakópark felépülése után is marad kedves aggódóak mit rendbe tenni, takarítani a Kis-Duna partján. Csepel szégyene, ahogy kinéz az egész budapesti partszakasz, beleértve a Franciaöböl és környékét is. 🙁
    Sokkal jobb egy kulturált lakópark EU szabványos játszóterekkel, zárt kutyafuttatókkal, jó közvilágítással.

  17. Jeniszej szerint:

    Én egy bevásárló központot is szeretnék a komp környékére, ahol kulturált körülmények között sétálhatnák családommal vasárnap délutánonként, mondjuk színház helyett. A jó közlekedéssel egész Csepel és Soroksár könnyedén megközelíthetné a „KIS-DUNA PLÁZÁT” 🙂

  18. Csepelino1 szerint:

    Hát azért ne haragudjál. Nehogy már úgy építsék be, hogy ne legyen előtte egy sétáló út. ARRÓL SZÓ SEM LEHET. Úgy kéne megcsinálni minimum, mint a túloldalon.

  19. donquijote szerint:

    Szerintem elég hamar önkényesen le lenne zárva , kb. mint a Balatonon.

  20. nem aranyhal szerint:

    Jeniszej: először elolvastam a „KIS-DUNA PLÁZÁT” és azt mondtam magamban ez tök hülye, de aztán rájöttem, hogy csak vicces.
    Remélem jól gondoltam az utóbbit.

  21. Dénes József szerint:

    az ibiza Kft nem hibás, csak pénzt akar keresni. Viszont az szégyan lenne

  22. Dénes József szerint:

    Az IBIZA KFT nem hibás, ez csak pénz! Viszont az ottélő emberek, helyesen teszik , h nem hadják beépíteni a területet! Szégyen vezetőiknek, ha korrumpálhatóak, és mégis győz az épittési lobbi! Én nem ott lakom, nem is horgászom ott, igaz már kipróbálltam, ne fogtam semmit, mégis jól éreztem megam a fiammal, kikakcsolódásra kiválló,így natúr , gondozatlan több az értéke mitha beépítenék, és gránittal kiköveznék, ez értékrombol ó tényező lenne! Eléglenne, mondjuk, egy élményfürdő, ha már építkezni kellene, felújítani a strandot, kultúrális események zenés estek szintere lehetne! TÖVÁBBI SOK SIKERT , A DUNAPARTIAK életminőség megmentő harcukhoz!

Itt lehet hozzászólni !