Húsz éve önállósult a Csepel Barakuda Búvár Sportegyesület

Helyi Téma

A csepeli búvárúszók az ország legjobbjai közé tartoznak

Önállósodásának huszadik évfordulóját ünnepli az idén a Csepel Barakuda Búvár Sportegyesület. Nem is akárhogyan, hiszen a klub versenyzői közül Bacher Barnabás a februári, kecskeméti országos diákolimpián három aranyérmet szerzett. A csepeliek összesen nyolc éremmel zárták a versenyt.

Császár Andor egyesületi elnök tanítványai közül Bacher – a csepeli Mátyás Király Általános Iskola tanulója – még ifjúsági korosztályú, de rendszerint a junior versenyzők között indul. Kecskeméten 50 méteres búvár-, 100 uszonyos és 100 uszonyos gyorsúszásban lett első, míg 200 uszonyos gyorson harmadik, míg Pluhár Nikol, aki a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója, és 2008-ban a tájékozódási ifjúsági Európa-bajnokságon Észtországban a párhuzamosan folyó versenyszámban Európa-bajnok lett, mind a négy versenyszámban a második helyen zárt.

– Rajtuk kívül még Láng Péter, Német Roland és Pluhár Kata indult a diákolimpián – árulta el az elnök. – De két versenyzőnk volt a hajdúszoboszlói uszonyos és búvárúszó világkupafutamon is. Négyen tagjai a válogatott keretnek, de ketten sajnos betegség miatt nem lehettek ott a versenyen. Amúgy huszonnégy a sportolói létszámunk, s ebből tizennyolcan utánpótláskorúak. Gyakorlatilag öt-hat éves kortól el lehet kezdeni ezt a sportot, de mivel itt mindenki teljesen amatőr, a versenyzők a tanulmányaik befejezése után rendszerint befejezik a pályafutásukat. Csak a legtehetségesebbek tudják tovább folytatni.

Bár az egyesület csepeli, az uszodai edzéseket sajnos nem tudják a kerületben elvégezni. – Kénytelenek vagyunk a XI. kerületi Kondorosi uszodában, valamint a IX. kerületi Vituki uszodában készülni. Csak májustól szeptemberig tudjuk a Csepel-szigeti sóderbányatavakban tartani a felkészülést. Némely tulajdonos ugyanis hozzájárul, hogy ingyen használjuk e célra a tavat.

Az egyesület egyébként 1957 óta működik, kezdetben Csepel Víziklub, majd a motorcsónakos szakosztály kiválása után MHSZ Csepel Vas és Fémművek Búvárklub néven. Aztán az MHSZ 1989es megszűnése után egy évvel önállósultak, s innentől lett a klub neve: Csepel Barakuda Búvár Sportegyesület.

– Az egyesület fenntartását részben tagdíjakból, búvármunkák végzéséből, valamint az 1 százalékos támogatásokból fedezzük. Egyesületünk a szabadidős sportoktatását különböző szintű búvártanfolyamokkal segíti. Részt veszünk a vízimentő-versenyeken, a diákolimpián, de a fő sporttevékenység az uszonyos és búvárúszás, valamint a tájékozódási búvárúszás.

helyitema.hu

Itt lehet hozzászólni !