Elkapták “Szeva Bácsit” (Frissítve)

Index.hu, Csepel.info, Magyar Hírlap, MTI, Népszabadság

Szemjon Mogiljevics az FBI honlapján

Szemjon Mogiljevics az FBI honlapján

Moszkvában őrizetbe vették a világ egyik legnagyobb orosz maffiafőnökének tartott Szemjon Mogiljevicset, aki évekig élt Magyarországon, s akit számos forrás összefüggésbe hoz az olajszőkítési üggyel is. A Magyar Hírlap 1998. június 27-i számában kiemeli, hogy „Szeva Bácsi” tulajdonosa volt a csepeli Magnex Rt-nek, és a Schwinn-Csepel Rt.-nek is. Ez utóbbinak elnökhelyettese akkoriban Podolák György MSZP-s politikus volt. Podolák György azóta is csepeli képviselőként tevékenykedik az Országgyűlésben, csepeli ügyekben ugyan nem, de energia-ügyekben újraválasztása óta is rendszeresen felszólalt.

Az Interfax hírügynökség csütörtökön éjszaka jelentette a hírt azzal, hogy Mogiljevicset Vlagyimir Nyekraszovval, az Arbat-Presztizs üzletlánc tulajdonosával együtt fogták el, a vád mindkettőjük ellen különösen nagy arányú adócsalás.

Mogiljevicset számtalan ország rendőrsége és ennek folytán az Interpol is kereste. Az évek során számos esetben változtatott nevet, s jelenleg vezetékneve hivatalosan Snájder.

A moszkvai osztankinói bíróság jóváhagyta mind Nyekraszov, mind Mogiljevics őrizetben tartását.

Az Interfax forrásai szerint az 1946-ban, Kijevben született Mogiljevics, akit Magyarországon Szeva bácsiként ismertek. Bűnözői körökben Oroszországban és külföldön Don Szimeon néven, továbbá a hétarcú emberként, de eszes donként is ismert, mivel a lembergi (Lviv) egyetemen közgazdasági diplomát szerzett.

Több állampolgársága van, és évek óta számos ország titkosszolgálatai keresték. A nemzetközi körözést az FBI adta ki ellene, mivel az Egyesült Államokban többek között csalással és pénzmosással vádolják.

Forrás: Index.hu

MTI-háttér

Szemjon Mogiljevics állítólag a világ legnagyobb, Vörös Maffiaként ismert orosz bűnszövetkezetének feje, többek között fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, nukleáris anyagok forgalmazásával, prostitúcióval, pénzmosással és védelmi pénzek kizsarolásával foglalkozik. Már a hetvenes években a Moszkva melletti hírhedt ljuberci banda tagja volt. Meggazdagodása a nyolcvanas években kezdődött, amikor az Oroszországból kivándorló, s hirtelen indulni kénytelen zsidók nem tudták magukkal vinni értékeiket. Mogiljevics megvette azokat, ígérve, hogy majd később eladja, és az ellenértéket elküldi a tulajdonosoknak, ám állítólag soha nem küldött senkinek semmit.

Később, 1990 körül maga is Izraelbe költözött több “munkatársával” együtt, immár milliomosként. Számos titkosszolgálat szerint a szervezethez több bérgyilkos banda tartozott, s a “védelemért” fizetni nem akaró boltosokat és üzletembereket e bandák különös kegyetlenséggel kínozták és ölték meg. Magyarországra 1991-ben érkezett magyar feleségével, és állampolgárságot is szerzett. Számos forrás szerint jelentős szerepe volt az olajszőkítési ügyben, amely nem csupán Magyarországon okozott hatalmas adókieséseket.

1995-től, amikor a brit hatóságok lefoglalták a pénzmosásra alapított cégei egyikének 80 millió dollárját, és körözést adtak ki ellene, Budapest lett a főhadiszállása, és innen intézte külföldi bűnügyeit is. Állítólag 1993-ban szövetkezett az oroszországi Szolncevo-bandával lopott oroszországi, valamint közép- és kelet-európai műkincsekkel való kereskedelemre.

1993-ban egy prágai vendéglőben találkozott a szolncevóiakkal, de a találkozót megrohanta a rendőrség, mivel az oroszországi maffiózók értesülések szerint le akarták lőni Mogiljevicset. Egy év múltán az Inkombank elnökével kötött tikos üzlet alapján megvette a pénzintézetet, Oroszország egyik legnagyobb magánbankját, s ezzel közvetlen kapcsolatba került a pénzügyi világgal, valamint jelentős részt szerzett a Szuhoj katonai repülőgépgyártó konszernben. Az Inkombank 1998-ban gyanús körülmények között összeomlott. 1997-98-ban kanadai újságírók leleplezték, hogy másokkal együtt Mogiljevics áll a torontói tőzsdén jegyzett, egymilliárd dollárra becsült YBM Magnex cég mögött. Annak részvényei pillanatok alatt értéktelenné váltak, amikor kiderült, hogy a jövedelmező nemzetközi tevékenység merő látszat, csalás volt.

1998-ig az Inkombank a Menatep bankkal részt vett egy 10 milliárd dolláros pénzmosási ügyletben, amelyet a Bank of New York útján folytattak. Mogiljevics körülbelül 2003-tól kezdve Oroszországban élt – a moszkvai Ukrajna szállóban lakott, ott bérelt irodát -, és földgázzal foglalkozott. Az Eural Trans Gas nevű, Magyarországon bejegyzett cégén “folyt át” az Ukrajnába szállított türkmenisztáni gáz. Amikor sorozatos botrányok után a céget kizárták az ukrajnai gázszállításból, helyére a svájci székhelyű RosUkrEnergo lépett, amelynek fele a Gazprom, másik fele egy sokáig meg nem nevezett ukrán üzletember tulajdonában van. A RosUkrEnergón folyik át a Türkmenisztánból érkező, Ukrajnának a Gazprom által eladott gáz teljes egésze, s a cég ebből évi 800 millió dollár tiszta bevételre tesz szert.

Amikor Mogiljevics ellen az Egyesült Államokban eljárás indult, közzétették, hogy a RosUkrEnergo közel felének tulajdonosa Dmitrij Firtas ukrán üzletember. Firtas korábban Mogiljevicshez kötődő cégeknél dolgozott, többek között ő volt az Eural Trans Gas közép-ázsiai képviselője. A magyar Nemzetbiztonsági Hivatal 2000. évi tevékenységéről 2001-ben kiadott évkönyve név szerint nem említi, de körülírja az 1991-1999 között Magyarországon tevékenykedő, Szemjon Mogiljevics vezette orosz-ukrán bűnszervezetet, rámutatva, hogy azt sikeresen felszámolta. Szeva bácsi 1999-ben távozott az országból, 2000-ben emberei is elmentek, miután előbb kiárusították ingatlanjaikat és fedőcégeiket. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tette Mogiljevicset a körözöttek listájára az YBM Magnex kanadai cég befektetőinek kárára elkövetett csalás miatt. Az FBI körözési dokumentuma szerint Mogiljevics valószínűleg fegyvert visel és veszélyesnek tekintendő, tevékenysége egész Közép- és Kelet-Európára, a NATO-ra és a terrorizmus elleni harcra nézve is fenyegető. (MTI – háttér)

Moszkvában kommandósakcióban akadt horogra Szemjon Mogiljevics

Letartóztatták Szemjon Mogiljevicset Moszkvában. A kilencvenes években Magyarországon élő – a magyar mellett ukrán, izraeli és orosz állampolgársággal rendelkező -, bűnszövetkezet vezetésével gyanúsított 61 éves férfi elfogásához egy gyorsan felfutó orosz kozmetikai hálózat ügye vezetett.

Letartóztatták Szemjon Mogiljevicset Moszkvában. A kilencvenes években Magyarországon élő – a magyar mellett ukrán, izraeli és orosz állampolgársággal rendelkező -, bűnszövetkezet vezetésével gyanúsított 61 éves férfi elfogásához egy gyorsan felfutó orosz kozmetikai hálózat ügye vezetett.

Az alvilágban “hétarcúnak”, “Don Bankárnak” hívott Mogiljeviccsel együtt vették őrizetbe az Arbat Presztizs lánc tulajdonosát is. Vlagyimir Nyekraszovot hivatalosan 50 millió rubel (1 rubel hét forint) adócsalással vádolják, ám a sajtó szerint ennek az ügynek a célja, hogy “kiugrassza a nyulat” és sikerüljön felfedni az üzleti kapcsolatot Nyekraszov és Mogiljev között. Egyes feltételezések szerint az Egyesült Államokban pénzmosással vádolt, kábítószer- és fegyverkereskedelemben érdekelt, Nagy-Britanniából egész életére kitiltott Mogiljevics lehet az üzlet valódi tulajdonosa, amelynek hivatalosan 346 millió dollár, becslések szerint azonban 2,3 milliárd dollár is lehet az éves forgalma – írta az orosz Kommerszant.

A prágai és budapesti prostituálthálózatok feltételezett irányítójának is tartott Mogiljevics azonban akár még a Gazprom üzlettársa is lehet: egyes értesülések szerint ő az orosz gázipari óriás által 50 százalékban birtokolt RosUkrEnergo egyik ukrán tulajdonosa. A svájcban bejegyzett cég felel a közép-ázsiai gáz eljuttatásáért Ukrajnába, Oroszországon keresztül. A hálózat rendszeresen került politikai viták kereszttüzébe, mivel annak bírálói – különösen az októberi rendkívüli parlamenti választások után kormányfővé lett Julia Timosenko – szerint csupán a korábbi kormányhoz közeli üzleti körök érdekeit szolgálta. (Ha Mogiljevics valóban érintett a cégben, akkor az ellene indított akció időzítését magyarázhatja az is, hogy Timosenko felvetésére a Gazprom a közelmúltban jelezte, nem ragaszkodik a közvetítő céghez.)

Kétségtelen, hogy Mogiljevics – jelenleg hivatalosnak tekintett nevén Szemjon Sneider – korábban már érintett volt a gázüzletben: az évente 80 millió dollár haszonnal működő RosUkrEnergo létrehozásáig ugyanis a türkmenisztáni gáz ukrajnai beszállításáért a Magyarországon bejegyzett Trans Gaz Eural felelt, amelynek Mogiljevics volt a tulajdonosa.

Forrás: Népszabadság

12 hozzászólás “Elkapták “Szeva Bácsit” (Frissítve)” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Schmuck Andor Podolákról az Index.hu-n:

    “Az MSZP-frakcióban több olyan ember is ül, aki valamilyen kapcsolatba került botrányos ügyekkel. A Tocsik-ügyben Boldvai László, a Szeva-ügyben Podolák György, az olajügyben Karl Imre és Szűcs Erika neve került például nyilvánosságra. Volt-e szó ezekről a pártban? Helyesled-e, hogy ezek a politikusok még mindig ott vannak?

    – Természetesen volt szó párton és frakción belül ezekről az urakról. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Sajnálom, hogy nem tudták megállni.”

    http://index.hu/politika/belfold/schmuck1/

    “Sajnálom, hogy nem tudták megállni.” Vajon Schmuck itt mire gondolhatott?

  2. atata szerint:

    Isten malmai lassan őrőlnek, de biztosan! Mindenkit utol ér a végzete! ez a többiekre is vonatkozik. Szép álmokat, minden érintettnek.

  3. leslie szerint:

    Podolák Györgyöt 2006-ban harmadszor választották meg a csepeliek , népszerűsége közismert.Miért nem léptek ellene törvényes módon azok, akik ma személyét támadják?
    Az a 3-400 ember, aki a Magnex korszakban a Kerékpárgyárban munkához és bejelentett fizetéshez jutott, valószínüleg másként látja a Podolák szerepét: főleg ma,esetleg munka nélkül,a kocsma előtt, esetleg minimálbéren bejelentve, dolgozóként.

  4. Csaba szerint:

    A cikk elején feltűnik Podolák György képviselő neve. Ez érdekes.

  5. Csepeli Galvániszap szerint:

    Ha igazad van leslie, akkor azok a bűnözők jó emberek, akik bankokon, gyárakon keresztül mossák tisztára a pénzüket, hiszen munkát teremtenek. Ilyen alapon az olasz maffia is rendes pasikból áll. Tájékoztatlak, hogy sok tahó helyi lakos ugyanúgy látja mint te, és ezért nem lehet az olasz maffiát – és magyarországi társait – megfékezni. Amúgy meg sokkal több munkahelyet vesznek el, mint amennyit teremtenek.

  6. leslie szerint:

    T Csepeli Galvániszap! Szerinted attól tahó valaki, hogy vissza sírja azokat az időket, amikor a béréből megélhetett? A napokban olvastuk egy képviselő nyilatkozatát- és egy hazai gyártó védelembe vételét- a postai kerékpártenderről.A cikkben szereplő -állítólagos- hazai gyártó hány csepelinek ad kenyeret, milyen bérért? Mi maradt a gyárból? (aki nem hiszi, járjon utána).

  7. Csepeli Galvániszap szerint:

    Kedves leslie, ha igazad van, akkor mégiscsak azok a bűnözők a jó emberek, akik bankokon, gyárakon keresztül mossák tisztára a bűnözésből szerzett pénzüket, hiszen munkát teremtenek. Ezen az alapon az olasz maffia maga a közjóléti intézmény, különben is, mennyi de mennyi alapítványnak adnak pénzt még ezen felül is!! Milyen rendes ember is Don Corleone meg a fia a Keresztapa filmben, nem?

    Szerintem egy kerékpárgyárnak kerékpárakból kell megélnie, nem pedig pl. olajpénzek vagy adócsalásból szerzett pénzek tisztára mosásából, és főképp nem egy pártpolitikus vezetésével – ha ez valóban úgy történt, ahogy azt sokan mondják.

  8. irci szerint:

    Volt szerencsém a Magnex cég sötét ablakos épülete(BUCEM egykori irodaépülete) elött történt véletlen szerű parkolásom alkalmával találkozni a “szeva bácsi” üzleti nyugalmát biztosító 120 kilós óriásokkal. Félelmetes volt. Örültem hogy”karcoláslás” nélkül távozhattam. Én úgy éreztem nem a hazámba vagyok.

  9. DFK szerint:

    leslie,

    Ha igaz a Podolák- Szeva bácsi kapcsolat, akkor, az, hogy 3x is megválastották, az csak a helyi médiát és a csepeli választókat minősíti. Tudod, Hitlerre is soka szavaztak, s ez hál istennek nem menti fel. Sőt.

  10. […] moszkvai üzletközpontban szerda este rohamrendőrök elfogták a több országban körözött Szemjon Mogiljevicset. Egyelőre nem tudni, “Szeva […]

  11. […] mesélte. Sok anekdotát is mondott, többek között a „Szeva bácsisat”. Amikor ugyanis Szemjon Mogiljevics, az ismert ukrán-orosz maffiózó Magyarországon rendezte be a bázisát, Deme egy kisebb […]

Itt lehet hozzászólni !