Illatos banánhéj – a magyar kapcsolat

HVG.hu

Szemjon Mogiljevics az FBI honlapján

Egy moszkvai üzletközpontban szerda este rohamrendőrök elfogták a több országban körözött Szemjon Mogiljevicset. Egyelőre nem tudni, “Szeva bácsi” volt-e az akció fő célpontja. Az alábbiakban a Hvg cikkét közöljük, amely a 90-es években többször is foglalkozott a legnagyobb orosz maffiavezér magyar kapcsolatrendszerével és üzleteivel.

Nem kizárt, hogy a hírhedt amerikai maffiózóéhoz, Al Caponééhoz hasonlóan alakul az ukrán mellé izraeli és orosz állampolgárságot szerzett Szemjon Mogiljevics sorsa. Ahogy a chicagói alvilág vezérét 1931-ben – egyéb bizonyítékok hiányában végül adócsalás vádjával – sikerült rács mögé dugni, az orosz rohamrendőrök múlt szerdán ugyancsak az adóhivatal által kezdeményezett eljárás során fogták el a 62 éves, magát üzletembernek nevező ukrán férfit.

Mogiljevics állítólagos bűnlajstroma meglehetősen hosszú. Az Egyesült Államokban egyebek mellett pénzmosással, csalással, sikkasztással gyanúsítják – Washington fontolgatja is, hogy a kiadatását kéri -, míg a kelet- és közép-európai országok rendőrsége szerint a Szeva bácsiként emlegetett Mogiljevics, aki a kilencvenes években, magyar feleségével, tartózkodási engedély alapján évekig Magyarországon élt (lásd A magyar kapcsolat című írásunkat), tevékeny részt vállalt a nemzetközi fegyverkereskedelemben, a magyarországi és szlovákiai olajszőkítésben, illetve prostituáltfuttatásban. Mogiljevics – bár nyilvánosan sohasem ismerte el – részt vett a közép-ázsiai és oroszországi gáz Ukrajnán keresztüli exportjában is, előbb a Magyarországon bejegyzett Eural Trans Gas, majd a RoszUkrEnergo állítólagos közvetett résztulajdonosaként. Feltételezések szerint éppen e gázszállítások állhatnak őrizetbe vétele mögött.

A fentiekhez képest igencsak szerény vádak szerint Mogiljevics és a vele együtt letartóztatott Vlagyimir Nyekraszov, a második legnagyobb oroszországi illatszerbolt-hálózat, az Arbat Presztízs tulajdonosa 2005-ben és 2006-ban közel 50 millió rubelnyi (350 millió forintnyi) adót nem fizetett be a központi költségvetésbe. Az orosz viszonyok között korántsem kirívóan nagy összegű adócsalás állítólagos elkövetőit – Mogiljevics Nyekraszov tanácsadójaként tevékenykedett – feltűnően nagy erő bevetésével fogták el: az egyik moszkvai üzletközpontból kilépő, a jelek szerint semmit sem sejtő vádlottakat szemtanúk szerint mintegy ötven fegyveres rendőr rohanta le. A látványos akció már csak azért is furcsa, mert – az RBK-daily című orosz üzleti napilapnak nyilatkozó Dmitrij Putyilin, a Tax Group moszkvai tanácsadó cég ügyvezető igazgatója és társtulajdonosa szerint – az orosz nagytőke képviselői általában kenőpénzzel rendezik adófizetési problémáikat. “Ekkora adóhiány esetén általában 200 ezer dollár üti az illetékes hivatalnok markát, míg a költségvetés 5-6 millió rubelt kap” – idézte a lap Putyilint, aki szerint a különleges rendőri erő bevetése az elfogottak megfélemlítését szolgálta.

Egyelőre csak találgatni lehet, miért volt szükség a megfélemlítésre. Az egyik verzió szerint az igazi célpont nem is az éppen Szergej Snajder nevet használó Mogiljevics volt, hanem Nyekraszov, és az akció arra volt hivatott figyelmeztetni a moszkvai üzletembert, hogy bizonyos körök szeretnék “baráti áron” átvenni a nem hivatalos becslések szerint több mint egymilliárd dollárt érő áruházláncot. Az Arbat Presztízs már csak azért is jó felvásárlási célpont lehet, mivel a közel száz moszkvai üzlet a főváros legértékesebb utcáiban, méregdrága ingatlanokban található. Az is elképzelhető, hogy a hatóságok úgy tartják, a hivatalosan csak tanácsadói szerepben feltűnő Mogiljevics lehet a piacon 15 százalékos részesedést szerzett Arbat Presztízs igazi tulajdonosa, és az elnökválasztás előtt álló ország politikai elitje elérkezettnek látja az időt, hogy újabb látványos akcióval bizonyítsa: mindent elkövet a szervezett bűnözéssel, illetve a múltat képviselő oligarchákkal való leszámolás érdekében. A Novaja Gazeta moszkvai napilap szerint Mogiljevics lefogása voltaképpen egy újabb menet abban a mérkőzésben, amelyet a leendő államfő, Dmitrij Medvegyev vív a fegyveres testületekből, főleg a titkosszolgálatokból kikerült politikai és üzleti hatalmi központtal, az úgynevezett szilovikokkal. Mogiljevicset ugyanis a szilovikok emberének tartják, akit ezzel sikerült kiütni a Gazpromból élő gázszállítók sorából.

Mogiljevicsnek – aki váltig tagadja, hogy köze lenne az Arbat Presztízshez, és ügyvédje útján közölte, nem is érti, mivel gyanúsítják – ezúttal kevés esélye van arra, hogy kimossa magát, bár Moszkvában akad olyan vélemény, amely szerint ezt az eljárást is megússza. Az Ukrainszkaja Pravda című kijevi lap úgy tudja egyébként, nemcsak neki van jelentős üzletrésze az Arbat Presztízsben, hanem az ugyancsak ukrán nemzetiségű Dmitrij Firtasnak is, aki hivatalosan is résztulajdonosa a RoszUkrEnergónak, illetve a magyarországi EMFESZ energiakereskedő cégnek.

A Nyekraszov-Mogiljevics ügy politikai mozgatórugóit valószínűsíti, hogy négy évvel ezelőtt – a 2003. decemberi parlamenti és a 2004. márciusi elnökválasztás előtt -, 2003 októberében vették őrizetbe az orosz rendőrök az ország akkori leggazdagabb üzletemberét, a 2005-ben gazdasági bűncselekmények vádjával elítélt, most is börtönben ülő Mihail Hodorkovszkijt.

A magyar kapcsolat

1991-ben költözött Budapestre Szemjon Mogiljevics magyar feleségével. Itteni tevékenységének központja az Arigon Ltd. volt, amely 1992-ben alakult, majd 1995-ben megvásárolta a kanadai YBM Magnex Ltd.-t az Egyesült Államokban pénzmosással megvádolt amerikai YBM Magnex International Inc.-től. A Mogiljevics által ügyvezetett Arigon – amely 1995-ben United Trade Ltd. (UT) néven átköltözött a Kajmán-szigetekre – 1993-ban betársult a két magyar magánszemély által gründolt Army Coop Kft.-be, majd megvásárolta a felszámoló Reorg Rt.-től a volt Diósgyőri Gépgyár hadiüzemét. Miután azonban az Army sem hadi, sem más megrendeléseket nem kapott, ráadásul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egészségbiztosítási pénztár felszámolási eljárást kezdeményezett ellene, a kilencvenes évek végén megszűnt. Az ügy pikantériája, hogy mivel az egyik magyar alapító üzletrészét köztartozás fejében az adóhivatal lefoglalta, egy ideig a magyar állam volt Mogiljevics üzlettársa az Armyban. Az UT egyébként pénzmosó egységként működve közvetítő szerepet töltött be a kanadai YBM és a budapesti – a magyar cégjegyzékben nem található – Technology Distribution nevű vállalkozás között. A két utóbbi cégnek a CIB Bankban fenntartott bankszámlája fölött Mogiljevics rendelkezett.

Podolák György

Podolák György

Az YBM 1996-ban megszerezte a Schwinn-Csepel Rt.-t is, amelynek vezérigazgatói tisztét 1995. január és 1997. szeptember között Podolák György jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő töltötte be, aki 1999 végéig a cég igazgatóságában maradt. Mogiljeviccsel hozták kapcsolatba a Knopp András, az MSZMP kb egykori alosztályvezetőjének segédletével Magyarországon bejegyzett, 3 millió forintos törzstőkéjű Eural Trans Gas Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, amely a RoszUkrEnergo előtt monopolhelyzetben volt a türkmén gáz ukrajnai kiközvetítésében.

Budapesten Mogiljevics sztriptízbárokat, éjszakai szórakozóhelyeket működtetett, de a rendőrség sem őt, sem a mulatóit nem zaklatta. Nem sikerült például rábizonyítani 1994-ben, hogy – mint a budapesti Black and White toplessbár 1991-1993 közötti tulajdonosának – köze lett volna a frankfurti magyar bordélyház-tulajdonos, Bartos Gábor meggyilkolásához, és azt sem, hogy szerepe lett volna ugyanabban az évben a Szentendrei úti orosz-ukrán bandaközi leszámolásnak minősített lövöldözésben. Bár őt gyanították az 1998-as Aranykéz utcai robbantás – amelynek áldozata lett Boros Tamás vállalkozó -, valamint Seres Zoltán alvilági üzletember 2000-es meggyilkolása mögött, ezen ügyekben nem indult nyomozás ellene. Büntetőeljárást csak egy esetben kezdeményeztek ellene Magyarországon, még a kilencvenes évek végén, az YBM-cégbirodalom bedőlésével kapcsolatban, számviteli fegyelem megsértése miatt, ám ő a nyomozás lezárulta előtt elhagyta az országot.

Forrás: HVG.hu

5 hozzászólás “Illatos banánhéj – a magyar kapcsolat” bejegyzésre

  1. Laja szerint:

    Remek ember az országgyűlési képviselőnk, mondhatom. Kiváncsi lennék a további szálakra.

  2. leslie szerint:

    Tisztelt elemzők,hozzászólók! Ma még úgy tűnik, a fenti képviselőnk volt Mogiljevics beosztottja és nem fordítva.A sok szóbeszéd és a bizonyított tények között nagy a különbség.Sokkal izgalmasabb, és eddig keveset említett kérdés, hogy a címszereplőt miként szorították ki az országból, ki vette meg tulajdonait, és ebben mi volt az állam szerepe?

  3. […] gazdasági csúcson. Az ellenzéki pártok vezetői nem vesznek részt a tanácskozáson – mondta Podolák György. A gazdasági bizottság szocialista elnöke szerint a jelen helyzetben Orbán Viktornak […]

  4. […] tartott “Vörös Maffia” vezetője egy időben valóban a munkaadója volt az MSZP-s Podolák Györgynek. Nem volt hát más választásunk, mint forró nyomon […]

Itt lehet hozzászólni !