Ismét szabadlábon Podolák volt munkaadója

HVG, Csepel.info

Szemjon Mogiljevics az FBI honlapján

Szemjon Mogiljevics az FBI honlapján

Ismét szabadlábon van a Magyarországon (főként Csepelen) Szeva bácsiként ismert Szemjon Mogiljevics. Az orosz ügyészség nyomozati osztálya határozatával egyben lakhelyelhagyási tilalommal sújtotta az immár Szergej Snajder néven szereplő üzletembert és társát – jelentették hétfőn az orosz lapok.

Szemjon Mogiljevics 1991-ben költözött Budapestre magyar feleségével. Itteni tevékenységének központja az Arigon Ltd. volt, amely 1992-ben alakult, majd 1995-ben megvásárolta a kanadai YBM Magnex Ltd.-t az Egyesült Államokban pénzmosással megvádolt amerikai YBM Magnex International Inc.-től. Az YBM 1996-ban megszerezte a Schwinn-Csepel Rt.-t is, amelynek vezérigazgatói tisztét 1995. január és 1997. szeptember között Podolák György jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő töltötte be, aki 1999 végéig a cég igazgatóságában maradt. Az MSZP-t természetesen sem akkor, sem azóta nem zavarta, hogy egyik képviselőjük munkaadójában a világ egyik legveszélyesebb maffiózóját gyanították a külföldi és a hazai hatóságok. Podolák György ma is országgyűlési képviselő, a “foxi-maxit” végzett politikushoz köthető a Csepel SC off-shore cégbe történt kiszervezése, a pártban pedig jelenleg is fontos szerepet tölt be (Podolák vagyonbevallása itt olvasható).

Podolák György

Podolák György, az egyik magyar kapcsolat

Szergej Snajdert – Mogiljevicset -, akit számos ország titkosszolgálata köröz igen jelentős, főleg gazdasági bűncselekmények miatt, a tavaly év elején sajátságos körülmények közepette vették őrizetbe Vlagyimir Nyekraszovval, az Arbat Presztizs kozmetikai üzletlánc tulajdonosával együtt, csaknem 50 millió rubeles adócsalás vádjával.

A Vedomosztyi és a Vremja Novosztyej című orosz lapok honlapjukon hétfőn egybehangzóan számoltak be a még pénteken született ügyészségi döntésről, Mogiljevics családjához közel álló, illetve igazságügyi forrásokra hivatkozva. A védőügyvédek nem voltak hajlandóak nyilatkozni. A Vremja Novosztyej szerint vasárnap lejárt az előzetes fogva tartás – már hosszabbított – határideje, ezért került sor a szabadlábra helyezésre. A Vedomosztyi írása viszont a Mogiljevicset és Nyekraszovot jól ismerők véleményét idézi, akik szerint politikai okai vannak az ügyészségi döntésnek.

A Vedomosztyi két, Mogiljevicshez közel álló üzletemberre hivatkozik, akik azt feltételezik, hogy politikai okokból helyezték őt szabadlábra, s ennek köze lehet az orosz-ukrán kapcsolatokhoz. “Amíg Mogiljevics előzetes zárkában ült, a Rosukrenergót (RUE, 50 százalékban a Gazprom és 50 százalékban Dmitrij Firtas ukrán vállalkozó tulajdona) kizárták a közép-ázsiai gáz ukrajnai exportjának képletéből, Firtas pedig elvesztette az Emfesz magyar kereskedőcégét, amelynek a Gazprom hosszú éveken keresztül akár egy éves halasztott fizetéssel is szállított gázt. Az Emfesz százmillió dollárokat adott hitelbe anyacégének, a Firtas és társai tulajdonában lévő Mabofi ciprusi offshore vállalatnak. Hogy kinek az érdekében forgatták át a pénzt a Mabofin keresztül, s azt mire használták, és a társak között volt-e Mogiljevics, azt még Góczi István (Emfesz) vezérigazgató sem tudta, aki az Emfeszt Firtas hozzájárulása nélkül adta el – írta az orosz napilap.

Az Emfesz több mint 350 millió dollárral tartozik a RUE-nek – folytatódik a Vedomosztyi írása. “Hamarosan rendeződik ez az adósság, és a Gazprom cégei megkaphatják az Emfesz kontroll részvénycsomagját” – idézi az orosz lap név nélkül a Gazprom egyik képviselőjét, aki cáfolta azt, hogy bármiféle kapcsolat lenne Mogiljevics szabadlábra helyezése és a magyar ügylet között. – E két esemény között semmiképp nincs összefüggés – visszhangozta e véleményt a Vedomosztyinak egy, a Firtas-közeli körökhöz tartozó vállalkozó. A Vedomosztyi végezetül idézte a RUE képviselőjét, aki szerint “Mogiljevicsnek nem volt és jelenleg sincs semmi köze sem magához a RUE-hez, sem pedig a vállalat körül történő eseményekhez”.

Forrás: HVG

A témához kapcsolódó cikkek:

Elkapták Szeva bácsit

Illatos banánhéj – a magyar kapcsolat

Szeva bácsinak is dolgoztam – állította kollégájának Deme

4 hozzászólás “Ismét szabadlábon Podolák volt munkaadója” bejegyzésre

  1. hugi szerint:

    Ez Magyarország! Vajon mikor derül ki, hogy az MTV-ostromot is kik szervezték valójában?

  2. ifjútitán szerint:

    Podolák Úr vagyonnyilatkozata elgondolkodtató, egy kicsit el is érzékenyültem Podolák Úr sanyarú sorsát látva.

    Fel kell lépni az ország kirablása és a politikusok trükközési ellen. Az egyszerű prolin az utolsó adóforintocskát is bevasalják, a tisztelt Házban pedig látszólag nincstelenek irányítják az országot.

  3. miska72 szerint:

    Úgy ahogy mondod.

    http://www.seresmária.hu

  4. Papi szerint:

    Hugi!
    Én aznap ott voltam és bizton állítom, hogy nagyon gondossan megtervezet folyamat volt ez egész. Egész addi (estig) nem nagyon volt semmi féle balhé sem a rendörőkkel sem mással amig az úgynevezett footbal holigánok meg nem jelentek a Rákóczi szobornál és akkor kezdték kiabálni, hogy támadjuk meg a TV székházat. Ahol én álltam ott három fehér inges fekete pantalos (nem Magyar Gárda egyenruha) kigyurt fickó a rendőröket kezdte el szídni és amikor rászóltunk még nekik állt feljebb és kijelentették, hogy nyolc évig ők is rendőrök voltak. Este a TV-ben a rendőrök között láttuk őket a nejemmel. Szerinted ez mit jelenthetett?: egyértelmű tudatos provokálás volt Balatonöszödre, hogy ezzel és ne a beszéddel foglalkozzanak. A mellék utcákban ott álltak az igazi rohamrendőrök és nem avatkoztak közbe. Valyon miért lettek tikosítva az összes akkori rádióforgalmazások?

Itt lehet hozzászólni !