Füstérzékelő készülékek rászorulóknak

Csepel.hu

Ötven darab speciális füstérzékelő riasztót ad át a csepeli önkormányzat a leginkább veszélyeztetett idős, látás- vagy mozgássült csepelieknek. Az első ilyen készüléket a 78 éves Molnár Irén kapta, akinek személyesen Borbély Lénárd polgármester nyújtotta át az ajándékot a Lázár Vilmos utcában található családi házukban abban bízva, hogy a berendezés jó szolgálatot tesz, és nem kell majd használni.

A lakástüzek többsége olyan háztartásban történik, ahol az idős, egyedülálló, esetleg hallás-, vagy látássérült lakó elfeledkezik a tűzön hagyott ételről. A lángra kapó olaj és zsír ilyenkor pillanatok alatt lakástüzet tud okozni. Ezek megelőzésére indított külön programot az önkormányzat. Az érintetteknek a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának munkatársai juttatják el a füstérzékelőt.

Molnár Irén együtt él 44 éves Zsolt nevű fiával, aki születése óta fogyatékkal él, a lakásban kerekesszékkel közlekedik. A család gázkazánnal fűt. Lapunknak az édesanya lánya, Nagy Ildikó számolt be a körülményekről:

„A füstérzékelőnek biztosan jó hasznát vesszük, mert anyám idős kora miatt néha nem figyel oda a gáztűzhelynél, s csakhamar baj keletkezik. Mivel egy házban élünk, magam is segítek öcsém gondozásában, takarítok, bevásárolok. Anyám nyugdíja mindössze 138 ezer forint, mert kevés elszámolt éve van. A Kerékpárgyárban dolgozott, de amikor megszületett az öcsém, otthon maradt, hogy gondozhassa a fiát. Anyám nem szokott segélyekért folyamodni, most is úgy szóltak neki, hogy kaphat egy füstérzékelőt, amelyet elfogadott és hálásan köszöni.”

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !