Bajban vannak a pártok Csepelen

Csepel.info

Fotómontázs: Csepelihev

Kubatov-lista ide, balliberális adatbázis oda, nem úgy megy az ajánlások gyűjtése Csepelen, ahogy a nagy pártok tervezték. A szavazók áthúzták a számításokat: másként akarnak voksolni, mint ahogy ők szeretnék. Amikor a civilek szimpatikusabbak, csődöt mond a pártok adatbázis-tudománya – értesült a Csepel.info.

Ahogy lapunk megírta, Csepelen elsőként Borbély Lénárd polgármester civil szervezete szerezte meg a polgármesteri és egyéni képviselőjelölti ajánlásokat. Nem is akárhogy: már az ívek átvétele után pár órával összegyűlt az induláshoz szükséges összes ajánlás.

Németh Szilárdot és embereit még a fideszesek se szeretik

Úgy tudjuk, hogy az uniós és főpolgármesteri támogatással nem volt gond a Fidesznél. Ám a polgármesteri és egyéni jelölésekkel annál inkább. Hiába mentek ugyanis célzottan az ismert helyekre a jelöltek, esetenként szabályosan könyörögniük kellett az ajánlásokért – értesült a Csepel.info.

Nehéz is lehet olyan választási programmal indulni, amely valójában semmi másról nem szól, mint a kerület vagyonának megszerzéséről és a csepeli Kis-Duna-part beépítéséről. Úgy tudjuk, már a 2022-es országgyűlési választások idején tömegével kérték az önkénteseket a szimpatizánsok, hogy ne a magát folyamatosan lejárató Németh Szilárdot indítsa a párt, hanem valaki mást. Akár teljesen ismeretlen jelöltet.

Kérésük süket fülekre talált. Ennek tudható be, hogy a Fideszre Csepelen 2022-ben jóval többen szavaztak, mint a rezsibiztosra. Sokan közülük kimutathatóan átszavaztak Szabó Szabolcsra, az ellenzéki összefogás jelöltjére. Ez a tendencia leginkább a rezsibiztos által saját magának kinézett Kis-Duna-parti családi házas körzetekben érvényesült – ami 2022-ig a Fidesz legfontosabb bázisa volt Csepelen. Borbély Lénárd polgármester 2019-ben viszont ennek pont az ellenkezőjét hozta: sokkal többen szavaztak rá, mint a Fideszre, sőt, az ellenzéki pártok szavazói közül sokan inkább őt támogatták.

A balliberális pártok sem állnak jól

Információink szerint a csepeli balliberális összefogás hasonló cipőben jár. Ők is a szimpatizánsok adatbázisára építenék a győzelmüket, de ők is azzal szembesülnek, hogy sok szavazójuk inkább a civilben induló polgármestert és csapatát támogatja. Más bajok is vannak. A Demokratikus Koalíció támogatóinak nagyon nem jön be a momentumos jelölt, a nem “pártfanatikus” szavazók jelentős része pedig eleve ki van ábrándulva a teljes jelenlegi ellenzékből.

Ezek után nem csoda, hogy a baloldali összefogás jelöltjei még mindig nem szerezték meg a szükséges számú ajánlást. Hat nap ajánlásgyűjtés után, csütörtökön még csak Dukán András tudta bejelenteni, hogy polgármesterjelölt lett. Ezt mutatják a Nemzeti Választási Iroda adatai is, melyekből kiderül: csütörtökön három helyen hiányzott az egyéni ajánlások száma Csepelen.

Ez húzza át a számításokat

Lapunk információi szerint a csepeli lakosság meghatározó része most vasárnap Borbély Lénárd polgármestert és csapatát választaná. A kampánystáb tapasztalt része olyan erős támogatottságról számolt be lapunknak, ami mögött minden korábbi eltörpül. Még azt is pontosan értik az emberek, hogy a polgármesternek szüksége van őt támogató egyéni képviselőkre ahhoz, hogy a kerület fejlesztését folytassa. A Németh Szilárd által irányított Fidesz és a velük összefogó ellenzék első körben ugyanis még a 2024-es költségvetést is megbuktatták, csak hogy ellehetetlenítsék a kerület működését, és ezzel megkeserítsék a polgármester munkáját.

Miután ismertté vált, hogy a rezsibiztos csak azért gyűlöli Borbély Lénárdot, mert nem adja át neki a kerület vagyonát, teljesen hiteltelen a vád, hogy a polgármester sorosista-gyurcsányista-dollárbaloldali-elmagyarpéteresedett-álcivil lenne. A rezsibiztos és az ellenzéki összefogás folyamatos támadása a fideszes és ellenzéki szavazóknál ellentétes hatást fejt ki. Németh Szilárd gyűlöli? A rezsibiztos Dukán András ellenzéki jelöltet reklámozza a Facebookon? Az ellenzék csak a helyi fideszes vádakat visszhangozza, és a Fidesszel együtt kizárólag a polgármestert kritizálja?

Ha Csepel láthatóan fejlődik, és folyamatosan nő a kerület vagyona, akkor nem a polgármesternél lehet a gond – vélhetik. Egy biztos: az önkormányzati testületben több mint 40 alkalommal együtt, a polgármesterrel szemben szavazó Fidesz-DK-MSZP-Momentum egyelőre nem talált ellenszert a civilként induló polgármesterrel szemben.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !