Hamisítatlan magyaros ízvilág – disznótoros fesztivál Csepelen

Csepel.hu

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Csepeli Disznótort a Csepeli Napközis Táborban, ahol a kolbásztöltő versenyen tizenöt csapat mérhette össze gasztronómiai tudását.

A változatos programoknak, a disznótoros finomságoknak és a tavaszias időjárásnak köszönhetően egész nap hatalmas érdeklődés kísérte a hagyományőrző jelleggel megrendezett disznótoros fesztivált.

A sátorral fedett nagyszínpadon bábelőadás, interakítv gyermekműsor és élőzenés táncház várta az érdeklődőket. A Radnóti Miklós Művelődési ház sátránál gyermekeknek szóló játékos foglalkozásokkal és a disznóvágás kellékeinek kiállításával mutatták be a falusi disznóvágás hagyományait. A rendezvény egyben egy farsangi vásár hangulatát is megidézte: számos kézműves árulta termékeit. Disznótor Csepelen sincs gasztronómiai élmények nélkül, a vendégek végigkóstolhatták a disznóvágáson elmaradhatatlan ételeket és italokat: a különféle hurkákat, kolbászokat, tepertőt, hagymás sült vért, disznósajtot, szalonnákat. Megrendezték a már hagyománnyá vált kolbásztöltő-versenyt is, amelyre tizenöt csapat nevezett be, nagyrészt csepeli illetőségűek. Nem kis túlzással mondhatjuk, hogy a verseny nemzetközi volt, hiszen még a határon túlról is – Nagyszalontáról – érkeztek. Borbély Lénárd polgármester vezetésével – versenyen kívül – elindult a Közösen Csepelért Egyesület is. Az elkészült kolbászokat háromtagú zsűri értékelte: Pálszabó Mihály mesterszakács, a francia gasztronómia lovagja; Juhász Eszter, a GSZI intézményvezetője és Cséplő Gábor, a Haspók Étterem tulajdonosa.
Pálszabó Mihály, a zsűri elnöke kérdésünkre elmondta, a mai világban különösen fontosak az ilyen rendezvények, mint a disznótoros fesztivál, ahol a hagyományokat, jelen esetben a magyaros ízvilágot és annak elkészítési módját bemutathatjuk a felnövekvő generációnak.
– Voltak különleges kolbászok, mint például a bajor kolbász vagy az aszalt szilvával töltött kolbász. Meglepetésemre több csapat két-háromféle kolbászt is készített. Bár nehéz hideghússal dolgozni, ennek ellenére finom, ízletes kolbászok készültek. Ha segítő kritikát kéne megfogalmaznom, azt üzenném a csapatoknak, legközelebb nyugodtan ízesítsenek intenzívebben – mondta a mesterszakács, aki szerint nemcsak a győztes kolbász, hanem szinte az összes többi megállná a helyét egy étteremben is.
A zsűri minden csapatot díjazott, a dobogósok pedig értékes ajándékcsomaggal távozhattak. Az emléklapot és az ajándéktárgyakat Borbély Lénárd polgármester adta át a csapatoknak. A fesztivált a mulatós zene koronázatlan királya, Kis Grófo zárta, akinek dalai korosztályra való tekintet nélkül mindenkit megmozgatott.

A kolbásztöltő verseny különdíjasai:

Legvidámabb csapat: Kabd be a kolbászom!
Legvendégszeretőbb csapat: Fanyűvők
Leghagyományosabb kolbász: Kolbász bajusz
Legmagyarosabb ízvilág: CS.T.T.
Legpaprikásabb kolbász: Kolbászkirály
Leglelkesebb csapat: Kolbászimádók
Legköményebb kolbász: Nagyszalonta
Legifjabb csapat: Pindúr Kandúrok meg Evelin
Legédesebb kolbász: KOLBInék
Legegzotikusabb kolbász: A kutya vacsorája
Legkülönlegesebb kolbász: The Meat Experts

I. hely: Kapuzárási Pónik és a Kancallária (díja: Metrans felajánlásával a Gál Pincészet borválogatása)
II. hely: Nők a pult mögött
III. hely: KolBikák

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !