Borzasztó állapotok a csepeli temetőben

 

Hetek óta méteres gaz borítja a több mint 100 éves csepeli temetőt. A Főváros cége, a Budapesti Temetkezési Intézet által fenntartott 2,4 hektáros terület döbbenetes állapotban van: sírokra teljesen ráhajló fásszárú növények, óriás méretűre nőtt gyomok mindenütt, miközben karbantartót vagy füvet nyíró ember egy szál se. De miért hanyagolja el folyamatosan Csepelt a fővárosi vezetés?

Nem könnyű megtalálni hozzátartozónk sírját a helyi temetőben, konstatáljuk mindjárt az elején, miután átléptük a csepeli temető főbejáratát. Körbenézve méteres gaz, gyom mindenütt, amerre a szem ellát. Néhánynak a magassága eléri a másfél, két métert. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy hosszú ideje nem történt a sírok között egy kapavágás sem.

Az áldatlan állapotokat a helyiek is szóvá teszik. Mint megtudtuk, van, aki maga távolította el a hozzátartozója sírhelyére borult fát, mások szerint egyenesen félelmetes kimenni a csepeli temetőbe. Az egyöntetű vélemények szerint is szörnyű állapotok uralkodnak, a fenntartó pedig nem tesz semmit, hogy rendbe tegye a sírok közötti területeket. Közben sokan az egyre dráguló temetési költségekre panaszkodnak, és hogy a sírhelyeket több százezer forintért kell megújítani úgy, hogy szolgáltatás színvonala enyhén szólva is kritikán aluli.

Júniusban hasonló állapotok uralkodtak, amikor is állítólag többen jelezték a fenntartónak a borzasztó körülményeket. Ennek hatására történt némi fűnyírás, de a helyzet nagyjából a nyár eleje óta változatlan, sőt egyesek szerint sokkal rosszabb.

Kerestük az ügyben a csepeli temetőt. Szerettük volna megtudni, hogy mi az oka annak, hogy a csepeli temetőben méteres a gyom, egyre gazosabb a terület és a Főváros cége, a Budapesti Temetkezési Intézet miért nem csinál semmit az áldatlan állapotok megszüntetéséért. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amit kapunk információt, frissítjük a cikket!

Tények viszont magukért beszélnek: a fővárosi vezetés 2019 óta elhanyagolja Csepelt. Karácsony Gergely 2019 novemberétől egymás után mondta vissza a nem balliberális vezetésű kerületek fejlesztéseit. Csepelen a következő öt évre teljesen leállították a fővárosi útépítéseket, a HÉV mellé tervezett P+R parkolók építését, visszavonták a Csepelt is érintő új fővárosi kerékpárút tervét, és még a 2020-es rendes lomtalanítást is elvették a csepeliektől. Mindezt úgy tették, hogy például a Táncsics Mihály utca felújítására Tarlós István már évekkel ezelőtt elkülöníttette a szükséges forrást, és a szerződést is aláírták a munkálatokra. A fővárosi működtetésű Tejút park sem járt sokkal jobban: ott a villanyt sem voltak képesek egy-két hónapnál tovább felkapcsolni a tavaly májusi átadás óta.

 

Itt lehet hozzászólni !