Komposztláda program Csepelen

Csepel.hu

A városvezetés 2011-ben indította első komposztláda programját azzal a céllal, hogy a zöldhulladékok természetes módon újra hasznosításra kerüljenek.

Eddig több mint 1500 komposztládát kaptak a kerületi lakosok, idén pedig közel kétszázan igényeltek biohulladék tárolót. A csepeli lakcímmel rendelkező pályázók egy komposztáló edényt kaptak.

Rákosi Viktória kertészmérnök a ládák használatáról és a komposztba kerülő zöldhulladékok tartalmáról tájékoztatta a jelenlévőket. Mint mondta, a ládát célszerű árnyékba, akár fa alá helyeznünk. Tartalmát tekintve pedig fontos a száraz anyagok és a zöld növényrészek megfelelő aránya a kellő oxigén és a víz ellátás mellett. Elsősorban a háztartásunkban keletkezett különféle maradékokat hasznosíthatjuk, mint például a kidobásra szánt zöldség- és gyümölcsmaradékot, ételmaradékot, aprított tojáshéjat, kávé- és teazaccot, teafiltereket. Tehetünk bele fűszernövényeket, olajos magvakat, lehullott leveleket, aprított nyesedéket, hervadt, elszáradt virágokat, lehullott gyümölcsöket, kerti gyomokat, faforgácsot, fűrészport, füvet vagy virágföldet is. A szakember szerint a komposztálással csökkenthetjük a kertben és a háztartásban keletkezett hulladék mennyiségét, javíthatjuk a talaj szerkezetét, növelhetjük a növények ellenálló képességét a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !