Jön a harmadfokú hőségriasztás: mindenkit fokozott óvatosságra intenek

Magyarnemzet.hu

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) locsolókocsija hűti a síneket a Teréz körúton (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéseit és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen – figyelmeztetnek, hozzátéve, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Mint írják, ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklis túra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, valamint azokat is, akik a szabadságukat vízparton töltik: ők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – tanácsolják a közleményben.

Figyelmeztetnek arra is, hogy sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

Az NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiemeli a felhívásban, hogy a nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki: arra kérnek mindenkit, hogy ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, szerezzenek be szén-monoxid-érzékelőt.

Magyarnemzet.hu

 

4 hozzászólás “Jön a harmadfokú hőségriasztás: mindenkit fokozott óvatosságra intenek” bejegyzésre

  1. PáLoS TReND szerint:

    REMÉLEM ELŐBB LESZ a NÉPNEK (M)ELEGE az ORBÁN KORMÁNYBÓL és HAZUG ENYVESKEZŰ SLEPPJÉBŐL!!!
    JUT ESZEMBE:
    A holland rendőrség tüzet nyitott egy 16 éves tanyasi fiúra – fegyverrel célozzák a farmereket, miközben a tömegtüntetések leállítják a globalista újraindítási terveket!!!
    https://www.thegatewaypundit.com/2022/07/dutch-police-open-fire-16-year-old-farm-boy-mass-protests-shut-globalist-reset-plans/

  2. Nagyapó szerint:

    “Gurmai Zita azt sérelmezte kedden a Parlamentben, hogy a kormánypárti politikusok egyetlen Pride rendezvényen sem vettek részt. A Pride-ot azzal vonta párhuzamba, hogy egyébként is nehéz helyzetet élünk napjainkban, és közben az LMBTQ társadalom tagjai hátrányban vannak. Gurmai a jogaikért szólalt fel, és leszögezte, hogy az MSZP ott lesz a Pride-on.”
    És a dk, és a Momentum? Pl. László, Beke, stb. felvonulnak bőrszerkóban??? Esetleg tovább masíroznak Ukrajnába, mert ott kell most a férfikar!😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. László szerint:

    Ne erőlködj fater! Az ukrán sorozás elől menekülő magyarul sem beszélő férfikar már itt van, közvetlen munkatársaim. Tanítom őket magyarul. A “senkiházi” kifejezést már mondják, az nem én voltam. Holnap elsajátítják a “büdösbogár”, “anyádpicsája” kifejezést. Lehet lesz még O1G is, na nem a géniusz fajtából…

  4. Fater trollja klón kapja be szerint:

    Levehetitek, itt a vége. 😛

Itt lehet hozzászólni !