Óriási kánikula jön, kiadták a legmagasabb fokozatú hőségriasztást Magyarországon

Origo.hu

Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amélyben azt írják, hogy a jövő héten hétfőtől csütörtökig harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben.

A közleményben azt írják, hogy az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve. 2022. JÚNIUS 27-ÉN (HÉTFŐ) 00.00 ÓRÁTÓL 2022. JÚNIUS 30-ÁN (CSÜTÖRTÖK) 24.00 ÓRÁIG AZ ORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉRE HARMADFOKÚ HŐSÉGRIASZTÁST ADOTT KI.

 

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három, egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. A közleményben arra kérik az ország lakosságát, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. KERÜLNI KELL A KÁVÉ, AZ ALKOHOL, A MAGAS KOFFEIN- ÉS CUKORTARTALMÚ ÜDÍTŐK ÉS ZSÍROS ÉTELEK FOGYASZTÁSÁT. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon senki a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! – írják.Különösen figyelnie kell erre a szabadtéren dolgozóknak, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozóknak.

Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete – kérik.

HA NAPON ÁLLÓ AUTÓBAN HAGYOTT GYERMEKET VAGY HÁZIÁLLATOT LÁTNAK, AZONNAL HÍVJÁK A 112-ES SEGÉLYHÍVÓSZÁMOT!

A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

 

Origo.hu

Itt lehet hozzászólni !