Szünetel a gyermekszemészet a Vénusz utcai rendelőben

 

Május 2-a óta van kint a „zárva” tábla a Vénusz utcai gyermekszemészeten. Mint kiderült nincs rendelés, pontosabban szünetel. Arról tájékoztattak minket, hogy az eddig ott praktizáló orvos az idén lejárt szerződését nem kívánta meghosszabbítani, a feladatot végző Csillagszem Kft. pedig állítólag nem talált új orvost, így nem tud eleget tenni feladatellátási kötelezettségének. Hivatalosan tehát orvoshiányra hivatkoznak, azonban úgy tudjuk, cégeladási szándék is lehet a háttérben.

A Csillagszem Kft.-vel még 23 évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést az akkori önkormányzat, ez a cég biztosította egészen május 2-ig a csillagtelepi gyermekszemészetet a Vénusz utcai rendelőben. A vállalkozásnak van egy további telephelyen a Görgey téri szakrendelőben. Május elején jött a hír, hogy a cég – állítólag orvoshiány miatt – nem tud tovább eleget tenni a feladatellátási kötelezettségének.

Több helyről is érkezett információk szerint azonban a Kft. nem is szeretné tovább működtetni a rendelőt. Az állítólagos ok a finanszírozás, ugyanis a jelentős orvosi és kisebb mértékű szakdolgozói béremelésre a magáncég nem kap annyi támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), hogy megérje neki működtetni a gyermekszemészetet.

Felreppentek azok a hírek is, mely szerint a céget – az eszközökkel együtt – el szeretné adni a tulajdonos az önkormányzatnak, amely tájékoztatása szerint hallott ugyan az eladási szándékról, a megvétel helyett azonban inkább visszavenné a feladatot, és saját kézbe venné az irányítást, hogy megfelelő ellátást kapjanak a gyerekek.

Megoldás egyelőre nincs, az önkormányzat keresi a lehetőségeket, a helyzet abszurditását azonban jól mutatja, hogy mivel a koronavírus miatt még COVID átlag finanszírozás van, a Csillagszem Kft. a NEAK-tól ugyanúgy megkapja a finanszírozást, mintha dolgoznának, és a rendelőre ki is írják, hogy sürgős esetben ellátják a gyerekeket. Ráadásul ezt még hónapokig el lehet húzni. Mindenesetre a csepeli önkormányzat tájékoztatása szerint mindent megtesz az ügy mielőbbi és a csillagtelepi gyerekek biztonságos szemészeti ellátása érdekében. A szemészetre érkező csillagtelepi gyerekek addig is a közeli rendelő helyett mehetnek a Heim Pál gyermekkórházba vagy a Szemészeti Klinikára, a Mária utcába.

 

Itt lehet hozzászólni !