Ma van a doni katasztrófa emléknapja

Csepel.hu

Ma van a doni katasztrófa emléknapja. Épp 79 éve, 1943. január 12-én kezdődött az a támadás, amikor a szovjet seregek áttörték a magyar arcvonalat, és néhány hét alatt felmorzsolták seregeinket.

A hiányos felszerelésű Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg kétszázezer katonájából végül alig hatvanezren térhettek haza, a legtöbben elestek vagy hosszú évekre hadifogságba kerültek.

 

A magyar katonáknak irreálisan hosszú, több mint 200 kilométeres frontvonalat kellett védeniük, ráadásul nyári felszerelésben, ugyanis a téli hadfelszerelés nem érkezett meg, a német hadvezetés pedig – a megállapodások ellenére – nem látta el őket korszerű fegyverekkel. A német Dél Hadseregcsoport – amelynek alárendeltségében a 2. magyar hadsereg szolgált – vezetése megtiltotta a német tartalékok bevetését, a magyarokat azonban az utolsó emberig való kitartásra utasították.

A sokszoros túlerőben levő szovjetek 15-re feldarabolták az arcvonalat, számos alakulatot teljesen be is kerítettek.  A sikeres orosz áttörés megpecsételte a túlélők sorsát, és csak nagyon kevesen térhettek haza a hadszíntérről. Ráadásul, akiknek sikerült elérni otthonukat, azok a német megszállással, majd pedig a nyilas hatalomátvétellel szembesültek.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Ma van a doni katasztrófa emléknapja” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Német katonáknak azt mondta a vezetőség, ti felsőbbrendűek vagytok nem érzitek a hideget. Lapjával feküdtek az út mentén, megérezték…

Itt lehet hozzászólni !